| Otwarte Referarium Filozoficzne Serwis polemiczny współtworzony przez forum ŚFiNiA, portal Minds.pl oraz nasze forum |
|
Zobacz wyniki ankiety: Jak powinien brzmieć temat Referarium 4 ?
|
|
1. Problem dobra i zła w kontekście podstawowych pytań o naturę świata i człowieka
|

|
17 |
19.10% |
|
2. Człowiek będący Bogiem, Bóg bedący człowiekiem. Relacja między człowiekiem a Bogiem i boskością
|

|
10 |
11.24% |
|
3. Filozofia: skąd przyszła i dokąd podąża
|

|
7 |
7.87% |
|
4. Filozofia w naukach przyrodniczych, nauki przyrodnicze w filozofii
|

|
8 |
8.99% |
|
5. Umysł i świadomość. Nauki kognitywne i neurobiologia a pytanie o duszę
|

|
47 |
52.81% |
08.06.2009, 13:41
|
|
|
Po emeryturze
|
Cytat:
Napisał Wookie
vpprof, Twoje podsumowanie jest nietrafione  Wszystkie argumenty jakie podałeś wynikają z refleksji filozoficznej, temat 5 ustala kontekst biologiczny.
|
No i właśnie ten kontekst zostanie w 95% artykułów odrzucony od razu na wstępie. Bo pytanie jest o duszę a nie o sensu stricto „materialną”, mózgową świadomość. Zawsze można utrzymywać, że co prawda dusza nie ma wpływu na to, co robimy, co mówimy itd., ale jednak „istnieje” w jakimś „niematerialnym świecie” i tylko ona się liczy. Jak dla mnie to niezbyt ciekawe; słyszeliśmy to wszyscy już tysiące razy.
Pomijam też całkowicie kwestię, że do wypowiadania się na tematy neurologii trzeba mieć naprawdę solidną wiedzę, której raczej bez prawdziwego, wieloletniego kształcenia w tej dziedzinie się nie zdobędzie. Wynika z tego, że albo artykuły będą nadsyłane przez ludzi nauki, zawodowo związanych z tematem (mało prawdopodobne) albo po prostu będą nieciekawe lub też nierzetelne.
|
|
|
09.06.2009, 17:38
|
|
|
były sprzątacz plebanii
Skąd: Gdynia, miasto słynące ze wspaniałego klubu piłkarskiego ARKA
|
Cytat:
|
No i właśnie ten kontekst zostanie w 95% artykułów odrzucony od razu na wstępie. Bo pytanie jest o duszę a nie o sensu stricto „materialną”, mózgową świadomość.
|
"Umysł i świadomość" to jest temat, dalsza część jest doprecyzowaniem, czymś w rodzaju wskazówki, wskaźnika. Palącego czy ciekawego filozoficznie pytania. Nic poza tym, więc twierdzenie, że 95% artykułów zostanie odrzuconych jest nieporozumieniem. Z tego co wiem, do tej pory nie odrzucono żadnego (sic!) artykułu.
Wysoki poziom masz zapewniony, bo ORF zabiega o pracowników naukowych jako autorów tekstów a także recenzentów.
|
09.06.2009, 19:49
|
|
|
Po emeryturze
|
Cytat:
Napisał Wookie
"Umysł i świadomość" to jest temat, dalsza część jest doprecyzowaniem, czymś w rodzaju wskazówki, wskaźnika. Palącego czy ciekawego filozoficznie pytania. Nic poza tym, więc twierdzenie, że 95% artykułów zostanie odrzuconych jest nieporozumieniem.
|
Nie sądzę żeby redakcja była aż tak krytycznie nastawiona  (zauważ, że ja nie pisałem nic o odrzucaniu artykułów). Ale to na marginesie.
Po pierwsze, temat ma budowę: X. X₁ a Y. Nie wiem więc, czemu traktować X za temat — a Y za wskazówkę, ale już nie moja w tym głowa. Tak czy siak, sądzę, że ogniskiem dyskusji nie będzie szeroko rozumiane pojęcie umysłu, tylko co z tego dla filozofii (czyli także dla religii) wynika. Ale oczywiście mogę się mylić.
Cytat:
Napisał Wookie
Wysoki poziom masz zapewniony, bo ORF zabiega o pracowników naukowych jako autorów tekstów a także recenzentów.
|
Tak się składa, że do grona tych ostatnich już należałem  i miałem okazję zobaczyć efekty pracy innych, a co do autorów to oczywiście jest to po części prawda. Ale nie będę zapeszał, wszystko okaże się w praniu… 
|
|
|
12.06.2009, 17:28
|
|
|
były sprzątacz plebanii
Skąd: Gdynia, miasto słynące ze wspaniałego klubu piłkarskiego ARKA
|
Cytat:
|
Po pierwsze, temat ma budowę: X. X₁ a Y. Nie wiem więc, czemu traktować X za temat — a Y za wskazówkę, ale już nie moja w tym głowa.
|
Zobacz temat pierwszy "Dylematy wiary w obliczu wiedzy. Czym jest wiara, a czym wiedza.". Wiele tekstów odwoływało się tylko do pierwszego zdania, drugi najwyżej zaznaczając. Założę się, że podobnie będzie w tym numerze.
|
12.06.2009, 19:50
|
|
|
Po emeryturze
|
Cytat:
Napisał Wookie
Zobacz temat pierwszy "Dylematy wiary w obliczu wiedzy. Czym jest wiara, a czym wiedza.". Wiele tekstów odwoływało się tylko do pierwszego zdania, drugi najwyżej zaznaczając. Założę się, że podobnie będzie w tym numerze.
|
To jednak co innego. Temat №1 to mniej więcej: X₁ w kontekście Y. X a Y. Oba człony są obecne w obydwóch zdaniach. Tej równowagi brakuje tematowi o świadomości.  Tak czy owak, zobaczymy, co zostanie wyprodukowane – miejmy nadzieję, że coś ciekawego. 
|
|
|
04.11.2009, 15:51
|
|
|
Na emeryturze
|
Mnie się nie podoba żaden temat, od każdego trąci jakąś stęchlizną czy czymś. 
|
|
|
08.11.2009, 16:57
|
|
|
Rostowski musi odejść
|
Cytat:
|
Napisał lista tematow
Człowiek będący Bogiem, Bóg bedący człowiekiem.
|
cos jak czlowiek ktory zostal papiezem i papiez ktory pozostal czlowiekiem 
|
|
|
29.11.2009, 21:04
|
|
|
Wikary
|
Ten ORF to jednak jeden wielki niewypał. Ledwo dwa numery się ukazały i nic.
|
|
|
18.06.2010, 21:58
|
|
|
Guest
|
,,Problem dobra i zła w kontekście podstawowych pytań o naturę świata i człowieka "
To bardzo interesujący temat , tylko nie wiem czy nie był już wałkowany .
|
|
|
|
03.07.2010, 23:47
|
|
|
Dieu et mon droit
Moderator
|
Głosuję za ostatnim, chyba najciekawszy temat. Z reszty to mógłby od biedy być jeszcze temat nr 2.
|
|
04.07.2010, 15:36
|
|
|
albo jakiś Zenon...
|
Cytat:
Napisał forge
A mi się trójka podoba: korzenie filozofii i do czego ona zmierza...
|
Mi tez sie podoba. 
|
|
|
06.07.2010, 22:04
|
|
|
Biskup
|
Otwarte Referarium Filozoficzne
Jedynka lub piątka. Nie odbiegam od większości, mnie też piąty temat najbardziej interesuje.
Pytanie o naturę świadomości, jest próbą wyjaśnienia intrygującego aspektu życia. Ale jest także pytaniem o naturę Wszechświata.
|
|
|
12.11.2011, 02:08
|
|
|
Diakon
|
Cytat:
Napisał vpprof
Relacja zachodzi taka jak w tym kawale o przygłupiastym altowioliście, Supermanie, Jahwe i bystrym altowioliście, a wszyscy w pubie przy jednym stole; barman zaczyna rozdawać piwo za darmo – który pierwszy się poderwie?
Altowiolista-niemota – bo wszyscy pozostali są urojeniem.
|
ej, to jakiś joke z czata chyba, wszak barman (należący do pozostałych z założenia) też jest urojeniem !
To kto podawał piwo ?
Ja stawiam na Świadomość i dlatego 5ka dla wszystkich 
|
|
|
17.04.2012, 21:32
|
|
|
Guest
|
Cytat:
Napisał Dziewczynka z zapałkami
Mnie się nie podoba żaden temat, od każdego trąci jakąś stęchlizną czy czymś. 
|
a od tego działu skarpetkami górnika. 
|
|
|
|
10.05.2012, 01:34
|
|
|
Po emeryturze
|
Cytat:
Napisał east
ej, to jakiś joke z czata chyba, wszak barman (należący do pozostałych z założenia) też jest urojeniem !
|
Jeśli mówimy o tych, co siedzą przy stole, to z założenia pozostali to ta reszta, która siedzi przy stole.
A co do ORFa 4: wiadomo czy on się w ogóle pojawi? Na minds.pl jest już niby wybrany temat, ale czy jest wystarczająco dużo prac?
|
|
|
13.05.2012, 00:49
|
|
|
Czajnik
|
Nie będzie ORFa bo Jorge się wypiął.
|
13.05.2012, 03:04
|
|
|
Galemys pyrenaicus
|
Dla każdego człowieka istnieje inny człowiek pozostający z tym pierwszym w relacji zastępowalności.
|
13.05.2012, 18:04
|
|
|
Czajnik
|
Więc w inną stronę -- temat upadł bo wszyscy mieli wyjebane.
|
09.02.2013, 00:48
|
|
|
Guest
|
poczekamy, zobaczymy ")
|
|
|
|