Forum Ateista.pl    

Reklama

Wróć   Forum Ateista.pl > Filozofia i światopogląd > Otwarte Referarium Filozoficzne

Otwarte Referarium Filozoficzne Serwis polemiczny współtworzony przez forum ŚFiNiA, portal Minds.pl oraz nasze forum

Zobacz wyniki ankiety: Jak powinien brzmieć temat Referarium 4 ?
1. Problem dobra i zła w kontekście podstawowych pytań o naturę świata i człowieka 17 19.10%
2. Człowiek będący Bogiem, Bóg bedący człowiekiem. Relacja między człowiekiem a Bogiem i boskością 10 11.24%
3. Filozofia: skąd przyszła i dokąd podąża 7 7.87%
4. Filozofia w naukach przyrodniczych, nauki przyrodnicze w filozofii 8 8.99%
5. Umysł i świadomość. Nauki kognitywne i neurobiologia a pytanie o duszę 47 52.81%
Głosujących: 89. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 08.06.2009, 13:41   #21
vpprof
Po emeryturze

vpprof ma ukryty poziom reputacji
Domyślnie

Cytat:
Napisał Wookie Zobacz post
vpprof, Twoje podsumowanie jest nietrafione Wszystkie argumenty jakie podałeś wynikają z refleksji filozoficznej, temat 5 ustala kontekst biologiczny.
No i właśnie ten kontekst zostanie w 95% artykułów odrzucony od razu na wstępie. Bo pytanie jest o duszę a nie o sensu stricto „materialną”, mózgową świadomość. Zawsze można utrzymywać, że co prawda dusza nie ma wpływu na to, co robimy, co mówimy itd., ale jednak „istnieje” w jakimś „niematerialnym świecie” i tylko ona się liczy. Jak dla mnie to niezbyt ciekawe; słyszeliśmy to wszyscy już tysiące razy.

Pomijam też całkowicie kwestię, że do wypowiadania się na tematy neurologii trzeba mieć naprawdę solidną wiedzę, której raczej bez prawdziwego, wieloletniego kształcenia w tej dziedzinie się nie zdobędzie. Wynika z tego, że albo artykuły będą nadsyłane przez ludzi nauki, zawodowo związanych z tematem (mało prawdopodobne) albo po prostu będą nieciekawe lub też nierzetelne.
vpprof jest offline   Cytuj
Stary 09.06.2009, 17:38   #22
Wookie
były sprzątacz plebanii

Wookie's Avatar

Skąd: Gdynia, miasto słynące ze wspaniałego klubu piłkarskiego ARKA
Wookie cieszy się nieskazitelną reputacjąWookie cieszy się nieskazitelną reputacjąWookie cieszy się nieskazitelną reputacjąWookie cieszy się nieskazitelną reputacjąWookie cieszy się nieskazitelną reputacjąWookie cieszy się nieskazitelną reputacjąWookie cieszy się nieskazitelną reputacjąWookie cieszy się nieskazitelną reputacjąWookie cieszy się nieskazitelną reputacjąWookie cieszy się nieskazitelną reputacjąWookie cieszy się nieskazitelną reputacją
Domyślnie

Cytat:
No i właśnie ten kontekst zostanie w 95% artykułów odrzucony od razu na wstępie. Bo pytanie jest o duszę a nie o sensu stricto „materialną”, mózgową świadomość.
"Umysł i świadomość" to jest temat, dalsza część jest doprecyzowaniem, czymś w rodzaju wskazówki, wskaźnika. Palącego czy ciekawego filozoficznie pytania. Nic poza tym, więc twierdzenie, że 95% artykułów zostanie odrzuconych jest nieporozumieniem. Z tego co wiem, do tej pory nie odrzucono żadnego (sic!) artykułu.

Wysoki poziom masz zapewniony, bo ORF zabiega o pracowników naukowych jako autorów tekstów a także recenzentów.
Stary 09.06.2009, 19:49   #23
vpprof
Po emeryturze

Domyślnie

Cytat:
"Umysł i świadomość" to jest temat, dalsza część jest doprecyzowaniem, czymś w rodzaju wskazówki, wskaźnika. Palącego czy ciekawego filozoficznie pytania. Nic poza tym, więc twierdzenie, że 95% artykułów zostanie odrzuconych jest nieporozumieniem.
Nie sądzę żeby redakcja była aż tak krytycznie nastawiona (zauważ, że ja nie pisałem nic o odrzucaniu artykułów). Ale to na marginesie.

Po pierwsze, temat ma budowę: X. X a Y. Nie wiem więc, czemu traktować X za temat — a Y za wskazówkę, ale już nie moja w tym głowa. Tak czy siak, sądzę, że ogniskiem dyskusji nie będzie szeroko rozumiane pojęcie umysłu, tylko co z tego dla filozofii (czyli także dla religii) wynika. Ale oczywiście mogę się mylić.

Cytat:
Wysoki poziom masz zapewniony, bo ORF zabiega o pracowników naukowych jako autorów tekstów a także recenzentów.
Tak się składa, że do grona tych ostatnich już należałem i miałem okazję zobaczyć efekty pracy innych, a co do autorów to oczywiście jest to po części prawda. Ale nie będę zapeszał, wszystko okaże się w praniu…
Stary 12.06.2009, 17:28   #24
Wookie
były sprzątacz plebanii

Wookie's Avatar

Skąd: Gdynia, miasto słynące ze wspaniałego klubu piłkarskiego ARKA
Wookie cieszy się nieskazitelną reputacjąWookie cieszy się nieskazitelną reputacjąWookie cieszy się nieskazitelną reputacjąWookie cieszy się nieskazitelną reputacjąWookie cieszy się nieskazitelną reputacjąWookie cieszy się nieskazitelną reputacjąWookie cieszy się nieskazitelną reputacjąWookie cieszy się nieskazitelną reputacjąWookie cieszy się nieskazitelną reputacjąWookie cieszy się nieskazitelną reputacjąWookie cieszy się nieskazitelną reputacją
Domyślnie

Cytat:
Po pierwsze, temat ma budowę: X. X₁ a Y. Nie wiem więc, czemu traktować X za temat — a Y za wskazówkę, ale już nie moja w tym głowa.
Zobacz temat pierwszy "Dylematy wiary w obliczu wiedzy. Czym jest wiara, a czym wiedza.". Wiele tekstów odwoływało się tylko do pierwszego zdania, drugi najwyżej zaznaczając. Założę się, że podobnie będzie w tym numerze.
Stary 12.06.2009, 19:50   #25
vpprof
Po emeryturze

Domyślnie

Cytat:
Zobacz temat pierwszy "Dylematy wiary w obliczu wiedzy. Czym jest wiara, a czym wiedza.". Wiele tekstów odwoływało się tylko do pierwszego zdania, drugi najwyżej zaznaczając. Założę się, że podobnie będzie w tym numerze.
To jednak co innego. Temat №1 to mniej więcej: X₁ w kontekście Y. X a Y. Oba człony są obecne w obydwóch zdaniach. Tej równowagi brakuje tematowi o świadomości. Tak czy owak, zobaczymy, co zostanie wyprodukowane – miejmy nadzieję, że coś ciekawego.
Stary 04.11.2009, 15:51   #26
Dziewczynka z zapałkami
Na emeryturze

Dziewczynka z zapałkami ma ukryty poziom reputacji
Domyślnie

Mnie się nie podoba żaden temat, od każdego trąci jakąś stęchlizną czy czymś.

tu gdzie jestem cenzor nie śpi, http://yfrog.com/5icenzorj
Dziewczynka z zapałkami jest offline   Cytuj
Stary 08.11.2009, 16:57   #27
adi.
Rostowski musi odejść

adi.'s Avatar

adi. jest niebanalnym osiągnięciemadi. jest niebanalnym osiągnięciemadi. jest niebanalnym osiągnięciemadi. jest niebanalnym osiągnięciemadi. jest niebanalnym osiągnięciemadi. jest niebanalnym osiągnięciemadi. jest niebanalnym osiągnięciemadi. jest niebanalnym osiągnięciemadi. jest niebanalnym osiągnięciemadi. jest niebanalnym osiągnięciemadi. jest niebanalnym osiągnięciem
Domyślnie

Cytat:
Napisał lista tematow
Człowiek będący Bogiem, Bóg bedący człowiekiem.
cos jak czlowiek ktory zostal papiezem i papiez ktory pozostal czlowiekiem
adi. jest offline   Cytuj
Stary 29.11.2009, 21:04   #28
Marcinlet
Wikary

Marcinlet's Avatar

Marcinlet wkrótce stanie się sławny
Domyślnie

Ten ORF to jednak jeden wielki niewypał. Ledwo dwa numery się ukazały i nic.
Marcinlet jest offline   Cytuj
Stary 18.06.2010, 21:58   #29
Angus Prus
Guest

Domyślnie

,,Problem dobra i zła w kontekście podstawowych pytań o naturę świata i człowieka "

To bardzo interesujący temat , tylko nie wiem czy nie był już wałkowany .
Stary 03.07.2010, 23:47   #30
exodim
Dieu et mon droit
Moderator

exodim's Avatar

exodim jest niebanalnym osiągnięciemexodim jest niebanalnym osiągnięciemexodim jest niebanalnym osiągnięciemexodim jest niebanalnym osiągnięciemexodim jest niebanalnym osiągnięciemexodim jest niebanalnym osiągnięciemexodim jest niebanalnym osiągnięciemexodim jest niebanalnym osiągnięciemexodim jest niebanalnym osiągnięciemexodim jest niebanalnym osiągnięciemexodim jest niebanalnym osiągnięciem
Domyślnie

Głosuję za ostatnim, chyba najciekawszy temat. Z reszty to mógłby od biedy być jeszcze temat nr 2.
Stary 04.07.2010, 15:36   #31
Furia
albo jakiś Zenon...

Furia jest niebanalnym osiągnięciemFuria jest niebanalnym osiągnięciemFuria jest niebanalnym osiągnięciemFuria jest niebanalnym osiągnięciemFuria jest niebanalnym osiągnięciemFuria jest niebanalnym osiągnięciemFuria jest niebanalnym osiągnięciemFuria jest niebanalnym osiągnięciemFuria jest niebanalnym osiągnięciemFuria jest niebanalnym osiągnięciemFuria jest niebanalnym osiągnięciem
Domyślnie

Cytat:
Napisał forge Zobacz post
A mi się trójka podoba: korzenie filozofii i do czego ona zmierza...
Mi tez sie podoba.
Furia jest offline   Cytuj
Stary 06.07.2010, 22:04   #32
exeter
Biskup

exeter's Avatar

exeter cieszy się nieskazitelną reputacjąexeter cieszy się nieskazitelną reputacjąexeter cieszy się nieskazitelną reputacjąexeter cieszy się nieskazitelną reputacjąexeter cieszy się nieskazitelną reputacjąexeter cieszy się nieskazitelną reputacjąexeter cieszy się nieskazitelną reputacjąexeter cieszy się nieskazitelną reputacjąexeter cieszy się nieskazitelną reputacjąexeter cieszy się nieskazitelną reputacjąexeter cieszy się nieskazitelną reputacją
Domyślnie Otwarte Referarium Filozoficzne

Jedynka lub piątka. Nie odbiegam od większości, mnie też piąty temat najbardziej interesuje.
Pytanie o naturę świadomości, jest próbą wyjaśnienia intrygującego aspektu życia. Ale jest także pytaniem o naturę Wszechświata.
exeter jest offline   Cytuj
Stary 12.11.2011, 02:08   #33
east
Diakon

east wkrótce stanie się sławny
Domyślnie

Cytat:
Napisał vpprof Zobacz post
Relacja zachodzi taka jak w tym kawale o przygłupiastym altowioliście, Supermanie, Jahwe i bystrym altowioliście, a wszyscy w pubie przy jednym stole; barman zaczyna rozdawać piwo za darmo – który pierwszy się poderwie?

Altowiolista-niemota – bo wszyscy pozostali są urojeniem.
ej, to jakiś joke z czata chyba, wszak barman (należący do pozostałych z założenia) też jest urojeniem !
To kto podawał piwo ?
Ja stawiam na Świadomość i dlatego 5ka dla wszystkich
east jest offline   Cytuj
Stary 17.04.2012, 21:32   #34
ideat
Guest

Domyślnie

Cytat:
Napisał Dziewczynka z zapałkami Zobacz post
Mnie się nie podoba żaden temat, od każdego trąci jakąś stęchlizną czy czymś.
a od tego działu skarpetkami górnika.
Stary 10.05.2012, 01:34   #35
vpprof
Po emeryturze

Domyślnie

Cytat:
Napisał east Zobacz post
ej, to jakiś joke z czata chyba, wszak barman (należący do pozostałych z założenia) też jest urojeniem !
Jeśli mówimy o tych, co siedzą przy stole, to z założenia pozostali to ta reszta, która siedzi przy stole.

A co do ORFa 4: wiadomo czy on się w ogóle pojawi? Na minds.pl jest już niby wybrany temat, ale czy jest wystarczająco dużo prac?
Stary 13.05.2012, 00:49   #36
Czajniczek Lesera
Czajnik

Czajniczek Lesera jest powszechnie poważanyCzajniczek Lesera jest powszechnie poważanyCzajniczek Lesera jest powszechnie poważanyCzajniczek Lesera jest powszechnie poważanyCzajniczek Lesera jest powszechnie poważanyCzajniczek Lesera jest powszechnie poważanyCzajniczek Lesera jest powszechnie poważanyCzajniczek Lesera jest powszechnie poważanyCzajniczek Lesera jest powszechnie poważanyCzajniczek Lesera jest powszechnie poważanyCzajniczek Lesera jest powszechnie poważany
Domyślnie

Nie będzie ORFa bo Jorge się wypiął.
Stary 13.05.2012, 03:04   #37
Wychuchol
Galemys pyrenaicus

Wychuchol's Avatar

Wychuchol jest jak gwiazda rockaWychuchol jest jak gwiazda rockaWychuchol jest jak gwiazda rockaWychuchol jest jak gwiazda rockaWychuchol jest jak gwiazda rockaWychuchol jest jak gwiazda rockaWychuchol jest jak gwiazda rockaWychuchol jest jak gwiazda rockaWychuchol jest jak gwiazda rockaWychuchol jest jak gwiazda rockaWychuchol jest jak gwiazda rocka
Domyślnie

Dla każdego człowieka istnieje inny człowiek pozostający z tym pierwszym w relacji zastępowalności.
Stary 13.05.2012, 18:04   #38
Czajniczek Lesera
Czajnik

Czajniczek Lesera jest powszechnie poważanyCzajniczek Lesera jest powszechnie poważanyCzajniczek Lesera jest powszechnie poważanyCzajniczek Lesera jest powszechnie poważanyCzajniczek Lesera jest powszechnie poważanyCzajniczek Lesera jest powszechnie poważanyCzajniczek Lesera jest powszechnie poważanyCzajniczek Lesera jest powszechnie poważanyCzajniczek Lesera jest powszechnie poważanyCzajniczek Lesera jest powszechnie poważanyCzajniczek Lesera jest powszechnie poważany
Domyślnie

Więc w inną stronę -- temat upadł bo wszyscy mieli wyjebane.
Stary 09.02.2013, 00:48   #39
ideat
Guest

Domyślnie

poczekamy, zobaczymy ")
Odpowiedz

Wróć   Forum Ateista.pl > Filozofia i światopogląd > Otwarte Referarium Filozoficzne

Zakładki

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady pisania postów