| Pozostałe zagadnienia filozoficzne i światopoglądowe Rozważania wszelakie |
06.05.2012, 18:50
|
|
|
nebelhexe
|
Cytat:
|
To tylko świadczy o tych rodzicach - patologia albo kretyni.
|
Racja, jednak to nie zmienia faktu, że niestety rodziców się nie wybiera.
Na razie nic nie obaliłeś, więc nie wiem, czy tak łatwo
Cytat:
|
Na gruncie KP jest nieistotnym to co uwielbiają a co nie.
|
Kodeks Pracy kodeksem, ale jak po rozmowie kwalifikacyjnej usłyszysz, że nie masz odpowiednich kwalifikacji to nic nie zrobisz.
|
06.05.2012, 18:51
|
|
|
zua baba
|
Cytat:
|
Na gruncie KP jest nieistotnym to co uwielbiają a co nie.
|
najbardziej KP pomaga jak masz umowę zlecenie.
Napisał Hastur
[...] są to tak samo wirtualne "straty" jak pieniądze, które skarb państwa "traci" na niezapłaconych podatkach; [...] Dodatkowym absurdem w tym przypadku jest fakt, że rzekomo "ukradzione" pieniądze zostają w kieszeni... ich pierwotnego posiadacza Co nieuchronnie prowadzi do konkluzji, iż człowiek może okraść państwo z własnych pieniędzy 
|
4016652 - gdy piszesz, przedstaw się. Nie wysyłaj linków - blokada antyspamowa.
|
|
|
06.05.2012, 18:53
|
|
|
Guest
|
Cytat:
Napisał Shahnaz
Kodeks Pracy kodeksem, ale jak po rozmowie kwalifikacyjnej usłyszysz, że nie masz odpowiednich kwalifikacji to nic nie zrobisz.
|
a ciąża te kwalifikacje ci jakoś odbiera ? 
|
|
|
|
06.05.2012, 18:54
|
|
|
nebelhexe
|
 Nie odbiera kwalifikacji, po prostu pracodawca nie chcąc zatrudniać ciężarnej zawsze może tak stwierdzić.
|
06.05.2012, 18:55
|
|
|
Kierownik twojego szefa
|
Cytat:
Napisał Shahnaz
kodeksem, ale jak po rozmowie kwalifikacyjnej usłyszysz, że nie masz odpowiednich kwalifikacji to nic nie zrobisz.
|
Ciąża nie ujmie ci kwalifikacji. Jeśli ich nie masz to i bez ciąży możesz to usłyszeć.
Cytat:
Napisał Shahnaz
 Nie odbiera kwalifikacji, po prostu pracodawca nie chcąc zatrudniać ciężarnej zawsze może tak stwierdzić.
|
Gdy ciąża jest dobrze widoczna to zostaje ci raptem kilka miesięcy do porodu.
Cytat:
Napisał Mojwa
najbardziej KP pomaga jak masz umowę zlecenie.
|
Jak masz umowę zlecenie a pracujesz w ramach stosunku pracy to idziesz do sądu.
Czuję ,że zaczynamy rozmieniać się na drobne i niedługo dojdziemy do coraz to bardziej absurdalnych, nie związanych z ciążą czy wyolbrzymionych niedogodności...
-Meksyk nie był jedynie legendą! Jeżeli zawrócimy, przyjdą inni, którym się powiedzie. A nam nic nie pozostanie. Nawet jeśli ten kraj składa się jedynie z drzew i wody, to i tak go podbijemy! A potem zostanie wyciśnięty do cna, przez tych, którzy przyjdą po nas. Moi ludzie mierzą bogactwo jedynie złotem. Ale to jest coś więcej...To władza i sława!
Gardzę nimi za to.
|
|
|
06.05.2012, 18:55
|
|
|
Guest
|
Cytat:
Napisał Shahnaz
|
No to przecież logiczne, kobieta w ciąży jeśli pracuje idzie na L4 
A pracodawca nie może jej zwolnić, poczytaj trochę KP.
|
|
|
|
06.05.2012, 18:56
|
|
|
nebelhexe
|
Czytasz ze zrozumieniem? Nie pisałam o zwolnieniu czy L4, tylko o zatrudnieniu.
|
06.05.2012, 18:57
|
|
|
zua baba
|
Cytat:
|
A pracodawca nie może jej zwolnić, poczytaj trochę KP.
|
jeśli ma umowę o pracę.
Cytat:
|
Jak masz umowę zlecenie a pracujesz w ramach stosunku pracy to idziesz do sądu.
|
o, widzę kolejna złota rada. i mniemam że taka sprawa trwa ze dwa tygodnie max, prawda? 
Napisał Hastur
[...] są to tak samo wirtualne "straty" jak pieniądze, które skarb państwa "traci" na niezapłaconych podatkach; [...] Dodatkowym absurdem w tym przypadku jest fakt, że rzekomo "ukradzione" pieniądze zostają w kieszeni... ich pierwotnego posiadacza Co nieuchronnie prowadzi do konkluzji, iż człowiek może okraść państwo z własnych pieniędzy 
|
|
|
|
06.05.2012, 18:57
|
|
|
Guest
|
Cytat:
Napisał Shahnaz
Czytasz ze zrozumieniem? Nie pisałam o zwolnieniu czy L4, tylko o zatrudnieniu.
|
A po co chcesz iść do pracy będąc w ciąży ? Ogłupialaś ? 
|
|
|
|
06.05.2012, 18:58
|
|
|
zua baba
|
Cytat:
|
A po co chcesz iść do pracy będąc w ciąży ?
|
wiesz, nie wiem jak Ty ale niektórzy muszą gdzieś mieszkać i coś zjeść.
Napisał Hastur
|
|
|
|
06.05.2012, 18:58
|
|
|
nebelhexe
|
Ja nie chcę, ale czasem nie ma innej opcji, żeby mieć co jeść 
|
06.05.2012, 18:59
|
|
|
Kierownik twojego szefa
|
Tak, tak kilka miesięcy bez pracy zabiją... Szczególnie widzę to po tych wszystkich bimbających sobie studentkach. 
-Meksyk nie był jedynie legendą! Jeżeli zawrócimy, przyjdą inni, którym się powiedzie. A nam nic nie pozostanie. Nawet jeśli ten kraj składa się jedynie z drzew i wody, to i tak go podbijemy! A potem zostanie wyciśnięty do cna, przez tych, którzy przyjdą po nas. Moi ludzie mierzą bogactwo jedynie złotem. Ale to jest coś więcej...To władza i sława!
Gardzę nimi za to.
|
|
|
06.05.2012, 19:00
|
|
|
Guest
|
Cytat:
Napisał Mojwa
wiesz, nie wiem jak Ty ale niektórzy muszą gdzieś mieszkać i coś zjeść.
|
I to mówi osoba, która mieszka u rodziców i dostaje pod nos obiadki.
Jeżeli Shahnaz zachodzi w ciążę i dopiero wtedy zaczyna szukać pracy to rzeczywiście nie wiem czy smiać się czy płakać.
W takim przypadku, jeśli to wpadka, kwestia rozmowy z przyszłym ojcem, jeśli poczuwa się do odpowiedzialności to pomoże dziewczynie, jeśli nie to pozostają alimenty i becikowe 1000zł plus wsparcie rodziców.
Cały czas mówię o tym, że mężczyzna jest w większości za to wszystko odpowiedzialny.
|
|
|
|
06.05.2012, 19:03
|
|
|
zua baba
|
Cytat:
|
I to mówi osoba, która mieszka u rodziców i dostaje pod nos obiadki.
|
nie mieszkam z rodzicami. EOT.
Napisał Hastur
|
|
|
|
07.05.2012, 00:24
|
|
|
Dieu et mon droit
Moderator
|
Cytat:
Napisał Mojwa
nie mieszkam z rodzicami. EOT.
|
a pracujesz?
też mam kolegę co nie mieszka z rodzicami, tylko dostaje od nich 2000 zł miesięcznie 
|
|
07.05.2012, 09:43
|
|
|
Rock'N'Roll Nigger
|
A jakie to ma w ogóle znaczenie? Czy to, że Mojwę utrzymują rodzice wpływa jakoś na fakt, że nie każdy ma tak dobrze?
Ja mieszkam w akademiku, utrzymuję się sama, wakacje spędzam w fabrykach, gdybym zaszła w ciążę to szczerze, nie wiem za co bym żyła. Rodzice nie mają na żarcie dla siebie nieraz, co dopiero mówić o mnie i moim dziecku, jak ojciec się wyprze odpowiedzialności to nic mu się nie zrobi. Mój bogaty tatuś wisi mi i mojemu bratu ponad sześćdziesiąt tysięcy złotych, myślisz, że kiedyś zobaczę te pieniądze? Pracuje sobie na czarno i ma wszystko w dupie.
Czyli gdzieś na dwa lata byłabym uziemiona z dzieciakiem, niezdolna do pracy, wspaniałe perspektywy. Nie wszystko jest czarno-białe, nie z każdej sytuacji da się wybrnąć, o czym zapewne trudno Wam pomyśleć, bo nigdy w takiej nie byliście.
|
|
|
07.05.2012, 11:52
|
|
|
Banita
|
Ale to w ogóle nie chodzi o to, czy ktoś jest biedny czy bogaty. Tu chodzi o podejście do tematu. Brakiem siana można wiele rzeczy tłumaczyć. Szczerze mówiąc mnie to nie rusza, bo aż za dobrze znam ten stan. Ale wolałbym jebać w Holandii cały rok, niż mieć świadomość, że zrobiłem dziewczynie dziecko i olałem sprawę. Jakoś tak sobie nie wyobrażam, żeby jakiś obleśny koleś wziął aparaturę do skrobanki i spuścił w kiblu dziecko z mojej krwi. Ej, sorry. Te wszystkie wyimaginowane historie o tym jaka to by nie była tragedia zajść w ciążę i urodzić dziecko, to naprawdę nic więcej jak chore nakręcanie sobie jakiegoś pierdolca w głowie: "Bo ja studiuję...", Jezus Maria, ja studia rzuciłem 3 razy bo mi się nie chciało. Ale np. moja kumpela, która ma dziecko studiuje i już jest blisko magisterki. Bo jej w przeciwieństwie do mnie się chce. "Bo ja pracuję": całe życie trzeba pracować, chyba, że ktoś śpi na milionach ale to nie jest norma.
W dyskusjach o aborcji właśnie najbardziej nie lubię argumentu jak to przejebane w życiu nie będzie, jak się dziecko pojawi. Kurwa, to jest normalne, że w pewnym momencie w życiu człowieka pojawiają się dzieci i też normalne jest umieć poradzić sobie z tym. Teraz panuje jakiś dziwny trend, że aby mieć dzieci trzeba być w zasadzie krezusem. Spróbujcie sobie kochani aborcjoniści przypomnieć własne dzieciństwo. Bo ja np. z łezką w oku wspominam czasy, kiedy 5 złotych było dla mnie majątkiem, a jednak prawie nigdy się nie nudziłem.
Ja nie chcę nikogo jechać ale nie mogę odeprzeć wrażenie, że ogólnie jako społeczeństwo coraz bardziej przyzwyczajamy się do typowego wygodnictwa. Co z jednej strony jest ok ale warto pamiętać o tym, że o swój byt trzeba dbać, a nie tylko oczekiwać. A ja właśnie jak czytam Twoje posty Mojwa, to mam wrażenie, że tylko oczekujesz. A uwierz, że jest w chuj ludzi, którzy mają dużo bardziej przejebane w życiu i dają radę.
|
|
|
07.05.2012, 12:23
|
|
|
Dieu et mon droit
Moderator
|
Cytat:
Napisał Ann
A jakie to ma w ogóle znaczenie? Czy to, że Mojwę utrzymują rodzice wpływa jakoś na fakt, że nie każdy ma tak dobrze?
|
Nie. A ja tak sugerowałem ?
Cytat:
|
Ja mieszkam w akademiku, utrzymuję się sama, wakacje spędzam w fabrykach, gdybym zaszła w ciążę to szczerze, nie wiem za co bym żyła.
|
Fascynujące. Napisz o tym książkę.
Cytat:
|
Rodzice nie mają na żarcie dla siebie nieraz, co dopiero mówić o mnie i moim dziecku, jak ojciec się wyprze odpowiedzialności to nic mu się nie zrobi.
|
Jak to nie zrobi? Słyszałaś o czymś takim jak alimenty?
Cytat:
|
Mój bogaty tatuś wisi mi i mojemu bratu ponad sześćdziesiąt tysięcy złotych, myślisz, że kiedyś zobaczę te pieniądze? Pracuje sobie na czarno i ma wszystko w dupie.
|
Mi brat wisi 2 patole za Xboxa. Zatem dzielimy jakieś wspólne problemy
Cytat:
|
Czyli gdzieś na dwa lata byłabym uziemiona z dzieciakiem, niezdolna do pracy, wspaniałe perspektywy. Nie wszystko jest czarno-białe, nie z każdej sytuacji da się wybrnąć, o czym zapewne trudno Wam pomyśleć, bo nigdy w takiej nie byliście.
|
Ale do każdej sytuacji można doprowadzić? Odpowiedzialność to słowo klucz. No i patrz wyżej - alimenty.
|
|
07.05.2012, 13:48
|
|
|
albo jakiś Zenon...
|
Cytat:
Napisał Palmer Eldritch
Kim dla płodu jest jego "nosicielka"? Moja odpowiedź brzmi: matką.
|
Cytat:
Napisał Palmer Eldritch
W związku z tym w razie aborcji matka likwiduje swojego potomka. To dobry punkt wyjścia do dalszych rozważań.
|
Galopujesz, Palmer. Matką nosicielka będzie wtedy, gdy urodzi dziecko. A dziecko wtedy będzie jej potomkiem. Przyszła matka likwiduje swojego ewentualnego, przyszłego potomka, tak byłoby prawdziwiej.
Cytat:
Napisał Rojza Genendel
Problem w tym że nie mamy uniwersalnej moralności.
|
Faceci mają. Na całym świecie tę samą. Każdy plemnik, który połączył się z komórką jajową jest święty.
Cytat:
Napisał exodim
Słyszałaś o czymś takim jak alimenty?
|
Słyszałam. Podobno są takie, które je otrzymują i to w wysokości, którą zasądzono. Ale żadnej takiej nie znam. Zazwyczaj po ustaniu małżeństwa (związku) ustają też możliwości tatusia do płacenia na potomków.
Forge, dziękuję za brak odpowiedzi, który w tym wątku dla mnie jest najlepszą odpowiedzią i jednocześnie gratuluję umiejętności prowadzenia poważnej dyskusji.
|
|
|
07.05.2012, 14:16
|
|
|
Bogobojna konkubina
Moderator
|
Cytat:
Napisał Furia
Faceci mają. Na całym świecie tę samą. Każdy plemnik, który połączył się z komórką jajową jest święty.
|
Uciekam przed takimi jak młoda antylopa 
Ale szczerze mówiąc, nie, nie wszyscy. Bo jest też pewna grupa z hasłem sztandarowym "Kobieto, to twój problem, zrób coś z tym sama!"
|
|
|
| Narzędzia wątku |
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady pisania postów
|