zefciu:
Cytat:To jest już naprawdę żałosne. Z jednej strony atakujesz dietę wegańską, bo „dopiero za 100 lat dowiemy się jakie są skutki”. Z drugiej strony — bronisz diety czysto mięsnej, bo przecież „brak badań wykazujących szkodliwość”. Brak danych jest dla Ciebie raz przesłanką za szkodliwością, a drugi raz — za nieszkodliwością. Zależnie co Ci pasuje pod ideologię.
Nigdzie nie broniłam diety czysto mięsnej, po prostu nie można jednoznacznie stwierdzić na czym polega szkodliwosc mięsa bez takich badań. Wiele negatywnych skutków ubocznych diety przypisuje się spożywaniu mięsa, nie uwzgledniając wielu czynników.
Cytat:No i? Nawet nie wskazano jaki to wpływ.
Jakiś, zapewne niedobór większości niezbędnych makro i mikroskladnikow. Link ze strony mięsożercow:
https://www.carnisostenibili.it/en/the-l...-defences/
Ludzie, którzy uważają, że wegetarianie rzadziej chorują, będą musieli zmienić zdanie na temat dowodów: mięso czyni nas silnymi. Ogólne odżywianie odgrywa ważną rolę w odpowiedzi immunologicznej.
Obecność mięsa w diecie dodaje energii , dzięki zawartości wszystkich pierwiastków niezbędnych dla silnego i sprawnego układu odpornościowego . W rzeczywistości kilka badań pokazuje, że wykluczenie mięsa i ryb z diety może mieć negatywny wpływ na odpowiedź immunologiczną, ponieważ osoby stosujące dietę wegetariańską mają mniej komórek używanych do obrony organizmu , co skutkuje znacznie niższą odpowiedzią przeciwciał.
Ocena poziomu immunoglobulin w surowicy u dzieci wegetariańskich i wszystkożernych wykazała , że niedobór żelaza u dzieci wegetariańskich może prowadzić do obniżenia poziomu immunoglobulin, przy niższych systemach odpornościowych w porównaniu z osobami jedzącymi mięso . Odpowiedź immunologiczna jest w rzeczywistości związana nie tylko z żelazem , ale także z przyjmowaniem energii, cynku, miedzi i witaminy B6 , wszystkich składników odżywczych, które znajdujemy w doskonałej ilości i biodostępności w mięsie, którego wegetarianie nie jedzą. Z tego powodu wpływ różnych założeń tych składników odżywczych na poziomy przeciwciał zarejestrował różnice między wegetarianami i wszystkożercami, z niższymi poziomami przeciwciał u wegetariańskich dzieci.
Nie tylko dzieci, ale także osoby dorosłe i osoby starsze, które przestrzegają diety bezmięsnej i rybnej, odnotowują znacznie niższą liczbę białych i czerwonych krwinek , przy niższym poziomie neutrofili, monocytów, eozynofili, limfocytów i bazofilów, wszystkich komórek biorących udział w odpowiedź przeciwciał. Analiza funkcji immunologicznej wykazała mniejszą aktywność fagocytarną , czyli mniejszą zdolność komórek do przyjmowania i niszczenia obcych substancji, takich jak wirusy i bakterie, aw konsekwencji do zmniejszenia możliwości obrony przed chorobami .
Może to wynikać z braku ważnych składników odżywczych, na które diety wegetariańskie są najbardziej narażone , takich jak białka , które tworzą enzymy i przeciwciała, „żołnierzy” służących do obrony naszego organizmu, ale także innych mikroelementów, które interweniują w podstawowe procesy biochemiczne reakcje układu odpornościowego, takie jak żelazo, wapń, magnez, miedź i cynk , które są słabo biodostępne w dietach roślinnych, ale są kluczowe we wspieraniu obrony immunologicznej .
Nawet badanie kliniczne przeprowadzone na Uniwersytecie w Grazu wykazało, że wegetarianie chorują częściej i mają niższą jakość życia niż wszystkożercy, z większym prawdopodobieństwem cierpią na alergie, astmę, cukrzycę, migreny, osteoporozę, choroby serca, zaburzenia psychiczne, takie jak niepokój i depresja, zaburzenia odżywiania i nowotwory, po raz kolejny potwierdzając, że rezygnacja z mięsa i ryb nie jest wcale korzystna .
Nie tylko czerwone mięso, takie jak wołowina i wieprzowina, ale także białe mięso, takie jak kurczak i indyk, wzmacnia układ odpornościowy , ponieważ jest bogate w witaminę B6 : zawiera połowę dziennego zapotrzebowania, ważne ogniwo w podstawowych biochemicznych łańcuchach odpornościowych i niezbędne dla tworzenie nowych i zdrowych krwinek białych i czerwonych . Szczególnie gotowany w bulionie kurczak pomaga złagodzić objawy przeziębienia i grypy , ponieważ rozpuszcza żelatynę i chondroitynę , substancję znajdującą się w chrząstkach, pomocną w leczeniu artrozy i innych elementów w wodzie, odżywiając mikroflorę, zwiększając odporność moc mikroflory bakteryjnej jelita następnie uzdrowienie z chorób zakaźnych.
Mięso ma doskonały poziom większości witamin wzmacniających układ odpornościowy, takich jak witamina B1 i witamina B12 , których niedobór powoduje zmniejszenie liczby limfocytów, ale także chromu , mikroelementu występującego w śladowych ilościach w naszym organizmie, który stymuluje obronę immunologiczną i odporność na infekcje . Ważna jest również zawartość substancji nutraceutycznych, takich jak CLA, które zapobiegają uszkodzeniom zapalnym wynikającym z odpowiedzi immunologicznej, oraz niezbędnych tłuszczów omega 3 , zwłaszcza DHA , który występuje w większych dawkach w mleku kobiet jedzących mięso, dzięki czemu może przekaż to niemowlęciu,zwiększenie wydolności białych krwinek i zdolności dziecka do samoobrony .
Z tego powodu mięso jest doskonałym wsparciem układu odpornościowego , zdolnym nie tylko do wzmocnienia odpowiedzi na obce czynniki, ale także do zmniejszenia powstałego stanu zapalnego, zmniejszenia uszkodzeń i poprawy wydajności. Dlatego jedzenie mięsa może mieć znaczenie, czyniąc nas silniejszymi w walce z chorobami, ponieważ dzięki wyjątkowej gęstości składników odżywczych , które sprawiają, że jest ono niezbędnym składnikiem kompletnej i zdrowej diety, może uzbroić się w walkę z codziennymi agresjami