(03.04.2023, 12:30)Rodica napisał(a): [ -> ]Nie są przekonujące, żeby siać panikę.
Nie "nie są przekonujące", tylko nie przekonują Ciebie, bo... nie.
(03.04.2023, 12:30)Rodica napisał(a): [ -> ]Niektóre badania wykazały szkodliwosc diety wegetariańskiej.
Proszę zacytować wiarygodne źródło.
(03.04.2023, 12:30)Rodica napisał(a): [ -> ]Niektóre badania wykazały, że roślinożerny maja większe ryzyko raka jelita przy zmniejszonym ryzyku raka innych organów. Bardzo dziwne.
Proszę zacytować wiarygodne źródło.
(08.04.2023, 14:44)Rodica napisał(a): [ -> ]Interesujący jest fakt, że od lat pięćdziesiątych, liczba zawałów serca spadła o połowę przy dwukrotnym wzroście konsumpcji mięsa.
Proszę zacytować wiarygodne źródło.
(03.04.2023, 12:30)Rodica napisał(a): [ -> ]Na podstawie własnych doświadczeń i cudzych.
Badania przeprowadzone na populacjach to jest właśnie (w miarę możliwości) kontrolowany sposób na syntezę doświadczeń różnych ludzi i wpływów różnych czynników na nich. Ale je odrzucasz, bo.. tak. Ale
noname z jutuba się nie myli, bo mówi, co chcesz usłyszeć.
(03.04.2023, 12:30)Rodica napisał(a): [ -> ]Ciekawe, a może ludzie są po prostu głodni i pogorszyło im się zdrowie.
Nie jest to wiodący powód. W innym wątku już o tym pisaliśmy, a i tak to olałaś i powtarzasz dalej głupoty.
(03.04.2023, 12:30)Rodica napisał(a): [ -> ]I to jest dodatkowo niebezpieczne, kiedy się jest wegetarianinem i jednocześnie uzależnionym od przetworzonej żywności.
W jaki sposób jest to "dodatkowo niebezpieczne"?
(03.04.2023, 12:30)Rodica napisał(a): [ -> ]Nie dociera do ciebie, że nie masz przewodu pokarmowego jak małpa?
Proszę wskazać, gdzie coś takiego sugerowałem. To Ty się upierasz, że trzeba jeść jakieś astronomiczne ilości jedzenia na weganizmie, pomimo oczywistej demonstracji, że tak nie jest. Jak się walczy z chochołami, to potem takie durnoty wychodzą.
(03.04.2023, 12:30)Rodica napisał(a): [ -> ]Owszem jest rozwiązanie, można jeść wege odżywki białkowe, tylko.kto tak robi?
Pewnie Ci, co są przekonani, że jedzą za mało białka? Taka przelotna myśl.
(03.04.2023, 12:30)Rodica napisał(a): [ -> ]A jaka jest różnica ze spożywania białka z jednego źródła względem spożywania z wielu źródeł?
Taka, jak między zjedzeniem normalnego obiadu, a 500g kaszanki. Poza tym to Ty narzekasz na
monomeale, to Ci mówię, że nie musisz, a teraz się pytasz co za różnica? Ale faza
(03.04.2023, 12:30)Rodica napisał(a): [ -> ]Jak mogą szkodzić, skoro organizm sam je wytwarza?
Gówno organizm też wytwarza, jak może szkodzić spożywanie go?
Oczywiście wiem, że to nie to samo (lol), ale na głupie odzywki są głupie odpowiedzi.
(08.04.2023, 12:18)Rodica napisał(a): [ -> ]Dieta wegetarianska i wegańska, która jest źle zbilansowana jest zagrożeniem dla zdrowia i życia.
Każda dieta źle zbilansowana jest zagrożeniem dla zdrowia i życia.
(08.04.2023, 12:18)Rodica napisał(a): [ -> ]Nie wiadomo co oznacza dobrze zbilansowana dieta, może być na tyle dobrze zbilansowana że nie zachorujesz ale twoje potomstwo może mieć gorsze zdrowie lub niższy wzrost lub inny niedorozwój fizyczny.
To o czym piszesz akapit wyżej? Jak zwykle - nie wiadomo.
(11.04.2023, 20:15)Rodica napisał(a): [ -> ]Natomiast jadłospis ułożony dla wegetarian, umieszczony przez Żenca nie pokrywa dziennego zapotrzebowania na białko.
Według moich obliczeń porcja jest niedoborowa.
Jak się nie umie liczyć (lub zmyśla?), to potem wychodzi 20 worków ryżu lub wagon tofu.
(11.04.2023, 20:15)Rodica napisał(a): [ -> ]Bułka pełnoziarnista-4 g białka
Dwie łyżki masła orzechowego- 8 g białka
Filizanka ugotowanej soczewicy- 5 g białka
20 g nasion słonecznika- 4 g białka
banan - 2 gramy białka
250 g mleka sojowego - 8 g białka
Pół czerwonej papryki - 1 białka
20 g nasiona dyni - 4 g białka
Tofu- 15 gram białka
W sumie 51 gram białka
Nie ma tak niskobiałkowych bułek. W najgorszym razie w 100g jest ~8g, zwykle 10g. Duża bułka waży 70-80g i ma 2 razy więcej białka, niż napisałaś.
Nie filiżanka soczewicy, tylko szklanka, w którą wchodzi 80g suchej soczewicy. ~20g białka, a nie 5.
Kostka tofu 180g jak z polskich dyskontów ma ~22g białka, a nie 15.
Pominęłaś też 2 ziemniaki, warzywa, i pestki słonecznika. Oto tajemnica brakujących 36g białka.
(11.04.2023, 20:15)Rodica napisał(a): [ -> ]odjąć 20% ponieważ jest mniej więcej 20 % mniej strawne, w sumie wychodzi 40 gram białka. To jest zapotrzebowanie dla 30 kg osoby.
Skąd te 20%? Skąd zapotrzebowanie na białko 4/3 g/kg?
(07.04.2023, 23:27)Teista napisał(a): [ -> ]Jednocześnie proszę użytkowników o zignorowanie poniżej załączonej w cytacie „uwagi od moderacji” ponieważ „potwierdzona badaniami i w zasadzie niekontrowersyjna” teza o szkodliwości nadmiaru nasyconych kwasów tłuszczowych nie wytrzymuje konfrontacji z doświadczeniem/ obserwacją.
Ta teza wynika dokładnie z doświadczeń i obserwacji, tylko właśnie tych systematycznie zgromadzonych.
(07.04.2023, 23:27)Teista napisał(a): [ -> ]Gorąco zachęcam wszystkich, by odstawili na bok zdanie uznanych autorytetów w tym zakresie i sami podjęli próbę rozwikłania tej zagadki – szkodliwości kwasów tłuszczowych nasyconych. I zapewniam – nie trzeba być biochemikiem.
A to jest jakieś dietetyczne płaskoziemstwo. Zapytaj jeszcze "a gdzie jest Prosta Prawda?".
(07.04.2023, 23:27)Teista napisał(a): [ -> ]Szkodliwości tłuszczy i mięsa czerwonego nie trzeba się bać. Jeśli w tej „szkodliwości” jest choćby cień prawdy, to mityczny ród Jakuba zakończyłby swoją historię na samym początku – nie z powodu zapalczywości faraona, a z powodu miażdżycy, otyłości, wylewów krwi do mózgu i zawałów oraz innych plag wywołanych „fatalną” dietą. Tu nie są potrzebne dowody naukowe. Wystarczy popatrzeć na przykład Mongołów, Jakutów, Inuitów, Yuitów, itp.
No po prostu same przykłady populacji żyjących długo i w zdrowiu
(07.04.2023, 23:27)Teista napisał(a): [ -> ]Jeśli ktoś nie wierzy (choć to nie kwestia wiary), a ma odmienne zdanie, to zapraszam do dyskusji. Wszystko chętnie wytłumaczę.
Jak nie ma nawet cienia prawdy, to wytłumacz, dlaczego spożywanie NKT podnosi przewlekle cholesterol, który z kolei powoduje miażdżyce i jak to jest nieszkodliwe dla człowieka.