Forum Ateista.pl
Wierzę racjonalnie - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Filozofia i światopogląd (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Ateizm - dyskusje ogólne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Wątek: Wierzę racjonalnie (/showthread.php?tid=2611)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Wierzę racjonalnie - idiota - 20.08.2007

odpływasz,kolego, odpływasz coraz bardziej...
ale i tak jakoś spokojniejszy, kurwa, jesteś niż ostatnio.

miłego lotu i miękkiego lądowania!

Wierzę racjonalnie - CUBE999 - 20.08.2007

Przykro mi, ale prościej nie umiem Oczko

Pozdrawiam.

ależ to bardzo proste! i, na swój sposób, piękne...

I dlatego nie piszesz na temat tylko personalne dygresje ? Oczko

na temat chyba...

co to jest prawda,nie...?
piszesz:
wymysł!
piszę:
artysta!

a może znowu zasnąłem na chwilę... :|

Wierzę racjonalnie - aktyn - 20.08.2007

KaerbEmEvig napisał(a):
aktyn napisał(a):
KaerbEmEvig napisał(a):Tak, mowisz o metafizyce: "Ciekawe na jakiej zasadzie, przesłance naukowej oczywiście, nadajesz im świadomosć bo to mnie bardzo interesuje." Probujesz nam wmowic, ze samoswiadomosc to cos wiecej niz cecha, jak kazda inna, materii.

Jezeli cos jest swiadomego samego siebie, to ma samoswiadomosc.
No tak, jak coś jest masłem to najpewniej jest maślane.

Widzisz? Sam przyznales sie do bledu. Ta tautologia w moim wykonaniu byla umyslna. Pytales skad wiemy wiemy, ze materia ma swiadomosc - moja odpowiedz: z definicji tego pojecia.

Mamy zupełnie odmienne sposoby myślenia. Bo w zasadzie zgadzam sie z tobą , ale piszemy o czyms zupelnie odmiennym.

Dla mnie definicja często nie jest tym czym jest. Nie trafia w rzeczywistość. Ani w to co chce opisać. Tak jest tutaj. Rozmawiamy o dwóch różnych rzeczach. Ty o czymś ujętym w ramy definicji, ja o czymś co obserwuje. To są dwie różne rzeczy.

Tym barzdziej że ja w tym watku nic nie twierdze, stawiam sie w roli konstrukotra, i szukam odpowiedzi "dlaczego cos działa i dlaczego tak a nie inaczej działa".

Nie interesują mnie meandry filozofii tylko język techniczy. Jeżeli człowiek ma nie zachaczać o metafizyke.

dodane:
CUBE999 napisał(a):
idiota napisał(a):
CUBE999 napisał(a):doznanie prawdy
czym człowiek doznaje prawdy?

Człowiek NIE doznaje prawdy. Człowiek jedynie poznaje, ale prawda nie może być przedmiotem poznania, gdyż poznanie z definicji nie jest doznawaniem tego, co jest takim jakim jest, lecz jest kodyfikowaniem informacji w modele (obrazy).
Ano w sumie tak, Z tym ze juz fakt ze stwierdzamy przecierz ze coś poznajemy, to też kod. Dlatego czasami pisze, ze człowiek to co poznaje, to cos poznaje, tylko nie wiadomo co.

aktyn napisał(a):
CUBE999 napisał(a):
idiota napisał(a):
CUBE999 napisał(a):doznanie prawdy
czym człowiek doznaje prawdy?

Człowiek NIE doznaje prawdy. Człowiek jedynie poznaje, ale prawda nie może być przedmiotem poznania, gdyż poznanie z definicji nie jest doznawaniem tego, co jest takim jakim jest, lecz jest kodyfikowaniem informacji w modele (obrazy).
Ano w sumie tak, Z tym ze juz fakt ze stwierdzamy przecierz ze coś poznajemy, to też kod. Dlatego czasami pisze, ze człowiek to co poznaje, to cos poznaje, tylko nie wiadomo co.

No jak to co poznaje ? Swoje wrażenia w umyśle Oczko

Wierzę racjonalnie - Eremit - 20.08.2007

Kaerb, zanim zaczniemy dyskusję powiedz mi proszę, kto podjął decyzję o tym, że zacząłeś pisać swoje przemądrzałe posty. :roll:

Wierzę racjonalnie - skaranie boskie - 20.08.2007

Widzę, drogi Eremito(może adekwatniej byloby Eremicie?), zeć dyskutantow przybywa aczkolkwiek konkluzja pozostaje niezmienna - bog jest bo to, że go nie ma jest na to najlepszym dowodem, zarazem jednak boga nie ma bo to,ze jest udowadnia ten fakt niezbicie. Język Język Język

CUBE999 napisał(a):woje wrażenia w umyśle
nie zm żadnego umysłu, są kamienie (mniejsze i większe...)

Mniejsze i większe kamienie to właśnie m.in. składa się na umysł. Ale są też w ramach umysłu np. ketchup Heintz'a albo też planeta UV Ceti 6 ;]

keczup i planeta też są z kamieni...

tzn. ja tak uważam...

i to co nazywasz umysłem też, to jest jakiś układ kamieni...

Wszystko co nadal piszesz jest tym, co ja nazywam umysłem. Po prostu bawisz się pewną świadomością, że słowo nie stanowi pojęcia, a pojęcie desygnatu rzeczywistego ;] Ale na tej zasadzie to jest zabawa, ewentualnie badanie rozmówcy, a nie dyskusja ;]

No chyba, że rzeczywiście chodzi Ci o kamienie Oczko Ale w takim razie zostaje mi zapytać się, czy chodzi Ci o kamienie z magmy krzemionkowej, czy o pumeks ? ;P

ja tak naciskam klawisze na moim komputerze, a on, o ile wiem, nie jest, jeszcze, żadną świadomością...

co to jest zabawa świadomością??? nie kumam.

Zabawa świadomością - zabawa nie świadomością jako taką, lecz świadomością (czego?). Czyli bawisz się świadomością ŻE (czytasz do końca zdania ? Oczko ) ... jak wyżej.

Nie odpisałeś na moje pytanie z poprzedniego postu, o jakie kamienie chodzi Oczko

Wierzę racjonalnie - Eremit - 21.08.2007

Kaerb... pisze:
  • http://postepy.camk.edu.pl/upa1_2003.html

Emertia zamiescil ten link, by podeprzec swoja teorie - niestety, artykul ten przeczy slowom Emerity, wystarczy doczytac go do konca. Efekt Dopplera i mikrofalowe promieniowanie tla potwierdzaja teorie rozszerzajacego sie wszechswiata oraz teorie WW.
Wystarczyło doczytać do końca ze zrozumieniem, aby zorientować się, iż chodziło mi o to, że teoria WW nie jest ostatecznie udowodniona i trwają spory na temat np. przesunięcia Dopplera Język

Kreb, pisze się EREMITA

Wierzę racjonalnie - Eremit - 21.08.2007

Skaranie, merytorycznie mówiąc Język Język Język

Wierzę racjonalnie - pilaster - 23.08.2007

vpprof napisał(a):
pilaster napisał(a):Przeciez mózg nie wykonuje jednego zadania i się wyłacza, tylko przetwarza wiele rzeczy równoczesnie i stale i wszystkie te zadania nawzajem na siebie wpływają.
A gdybyśmy znali stan absolutnie wszystkich neuronów w czyimś mózgu w jakiejś chwili oraz wszystkie prawa rządzące przepływem informacji w tym mózgu, to czy nie moglibyśmy przewidzieć stanu jego neuronów w dowolnej późniejszej chwili?

Nie. jest to właśnie odpowiednik układu n-ciał, tylko tym razem nie grawitacyjny, a elektromagnetyczny. Mózg, w przeciwieństwie do komputera przetwarza dane równolegle. I każdemu takiemu procesowi towarzyszy emisja pól elektormagnetycznych i pradów. Te prady i pola działaja nawzajem na siebie w sposób typowy dla zjawiska n ciał (tu mamy n obwodów) i konsekwentnie wynik przetwarzania staje się nieprzewidywalny, czyli niedeterministyczny

Wierzę racjonalnie - idiota - 23.08.2007

CUBE999 napisał(a):Nie odpisałeś na moje pytanie z poprzedniego postu, o jakie kamienie chodzi Oczko
małe i duże

Wierzę racjonalnie - Crevan - 30.08.2007

Eremita napisał(a):nex, nie należę do krk, więc nie cytuj różnych bzdór, różnych myślicieli

Nie masz prawda obrażać wyznawców innych religii. Żądasz szacunku dla własnego wyznania, szanuj więc poglądy innych.

PS wiem, że post trochę wykopaliskowy, ale dopiero teraz czytam ten wątek i nie mogłem się powstrzymać. Nietolerancja(szczególnie u ludzi głoszących miłość i szacunek dla bliźniego) zawsze wzbudza we mnie agresję...