Forum Ateista.pl
Wierzę racjonalnie - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Filozofia i światopogląd (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Ateizm - dyskusje ogólne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Wątek: Wierzę racjonalnie (/showthread.php?tid=2611)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Wierzę racjonalnie - Crevan - 30.08.2007

Eremita napisał(a):Bo wychodzi, że macie wadę genetyczną skoro nie wierzycie Very Happy

A nie pomyślałeś może, że my jesteśmy już poziom wyżej?(nie mam zamiaru oczywiście propagować tu żadnego "rasizmu" wyznaniowego, po prostu kontrargumentuję) Może my po prostu nie odczuwamy już potrzeby imaginowania sobie żadnych bytów nadprzyrodzonych, aby tłumaczyć pewne zjawiska?

EDIT:
Eremita napisał(a):Gdzie się podziali obrońcy genetycznego pochodzenia wiary?

Wiara pośrednio ma genetyczne pochodzenie.
Opiszę je pokrótce, poprzez skróty myślowe, ponieważ nie mam ochoty bardziej się rozpisywać na ten temat.
Przedstawię to w formie łańcucha:
Małpa i jej potrzeba podtrzymywania gatunku->(mózg rosnący dzięki ewolucji-potrzeba organizacji polować, wspólnej obrony przeciwko dzikim zwierzętom etc) pojawianie się coraz bardziej skomplikowanych procesów myślowych, np. potrzeba wytwarzania narzędzi, dla ułatwienia polowania, czy zbieractwa-> organizowanie pierwszych grup plemiennych->próba dokonania rzeczy przekraczających możliwości owych grup-> próba pokonania przeszkód za pomocą rozumu->niepowodzenie->pytanie "dlaczego?"-> brak wyjaśnień zrozumiałych dla tak prymitywnych jednostek->pojawienie się pierwszych wyimaginowanych sił rządzących jakoby światem
Reszta mam nadzieje jest oczywista.

Wierzę racjonalnie - Potepiony - 30.08.2007

pilaster napisał(a):Te prady i pola działaja nawzajem na siebie
Ty wiesz wogóle w jaki sposób przesyłane są impulsy nerwowe? To nie kabelki... Indukowane prądy są pomijalne. Zresztą w procesorze też powinny prądy się nawzajem indukować, więc komputer wolną wole mieć powinien.

Wierzę racjonalnie - Crevan - 30.08.2007

Eremita napisał(a):Sądzę, że nie obronisz tezy o budującej roli religii
Stawiasz prawo po religii, ale raczej to prawo było pierwsze
Małpy w stadzie wiedzą co mogą robić, a czego nie; co wolno, czego nie wolno. Przywódca egzekwuje jakiś system zachowań (praprawo), a nie widać żeby miały małpy jakąś religię
W jaki sposób można wprowadzić daną religię na większym terenie? Czy nie trzeba się posłużyć prawem żeby tą wiarę egzekwować.
Tak samo można wybudować sąd jak świątynię i tak samo wyłożyć zasady prawa jak zasady wiary. I zamiast kapłanów powołać sędziów.
Moim zdaniem to dzięki prawu można było wprowadzić jednolity system wiary

Mylisz się. Najstarsza cywilizacja(mezopotamska/sumeryjska) powstała właśnie wokół świątyń, kapłanów oraz religii. Nie chce mi się dzisiaj tego dogłębnie wyjaśniać, polecam jakąś dobrą lekturę historyczną.

Eremita napisał(a):I tak już pękam ze śmiechu, ateiści obrońcami religii Laughing Laughing Laughing

Nie obrońcami religii, a obrońcami logicznego myślenia oraz wyciągania wniosków(w tym wypadku wniosku, który ukazuje religię jako fundament dla rozwoju cywilizacji, na podstawie dowodów historycznych).

Wierzę racjonalnie - Eremit - 30.08.2007

Crevan napisał(a):
Eremita napisał(a):nex, nie należę do krk, więc nie cytuj różnych bzdór, różnych myślicieli
Nie masz prawda obrażać wyznawców innych religii. Żądasz szacunku dla własnego wyznania, szanuj więc poglądy innych.
Rozumiem, że jesteś tolerancyjny wobec Al-kaidy :roll:

Crevan napisał(a):
Eremita napisał(a):Bo wychodzi, że macie wadę genetyczną skoro nie wierzycie Very Happy

A nie pomyślałeś może, że my jesteśmy już poziom wyżej?(nie mam zamiaru oczywiście propagować tu żadnego "rasizmu" wyznaniowego, po prostu kontrargumentuję) Może my po prostu nie odczuwamy już potrzeby imaginowania sobie żadnych bytów nadprzyrodzonych, aby tłumaczyć pewne zjawiska?
A jak to się stało, że ja byłem ten "poziom wyżej" i normalnie genetycznie się cofnąłem. Co się dzieje z genami kogoś kto zmienia swoje poglądy. Jego geny się zmieniają !? :roll:
Przypuszczam, że też kiedyś byłeś wierzący Pomysł

Wierzę racjonalnie - vpprof - 30.08.2007

Jeśli rozmawiamy o genach, to oczywiste jest, że warunkowane są przez nie nie tyle poglądy, co uczucia/odczucia. Tak więc dzięki genom mamy możliwość mieć religijne uniesienia. I ateiści taką możliwość mają również. Ale ma się to nijak do poglądów, to po prostu pewien obszar mózgu, który może być aktywizowany.

I z kolei mówienie, że ateiści są wyżej w rozwoju genetycznym, w ewolucji, to zwyczajne pieprzenie. Nie ma żadnych czynników genetycznych, które warunkowałyby czyjś światopogląd; to warunkuje otoczenie.

Czego się ośmiszacie z tą budującą rolą religii, jednocześnie podajecie przykłady jaka jest głupia i niszcząca. Bo wydaje mi się, że z powodów religijnych upadła niejedna cywilizacja. Jedyna "starożytna" cywiizacja cińska jaka się zachowała bazuje na konfucjanizmie i buddyzmie, które nie wszyscy nazywają religiami właśnie.
I bez religii mogły się rozwijać państwowość, prawo , moralność i etyka itp.

vpprof napisał(a):Jeśli rozmawiamy o genach, to oczywiste jest, że warunkowane są przez nie nie tyle poglądy, co uczucia/odczucia. Tak więc dzięki genom mamy możliwość mieć religijne uniesienia. I ateiści taką możliwość mają również. Ale ma się to nijak do poglądów, to po prostu pewien obszar mózgu, który może być aktywizowany.
Czy ktoś się rodzi wierzący albo mówiący. To klasyczny przykład mylenia przyczyny ze skutkiem.
Porównajmy ośrodek mowy, do ośrodka wiary. Zwyczajnie go nie ma po narodzinach. Uczysz się mówić, to powstaje ośrodek w mózgu, który obsługuję tę czynność. Tak samo jest z wiarą.

Wierzę racjonalnie - idiota - 30.08.2007

Eremita napisał(a):I bez religii mogły się rozwijać państwowość, prawo , moralność i etyka itp.
bulszit.

Wierzę racjonalnie - vpprof - 31.08.2007

Eremita napisał(a):Czy ktoś się rodzi wierzący albo mówiący.
To pytanie? Czy zdanie twierdzące? Bo jeśli pytanie, to oczywiście: nie. Jest dokładnie odwrotnie.

Eremita napisał(a):To klasyczny przykład mylenia przyczyny ze skutkiem.
Czyli co jest przyczyną? Ręka boska? :lol2:

Eremita napisał(a):Porównajmy ośrodek mowy, do ośrodka wiary. Zwyczajnie go nie ma po narodzinach. Uczysz się mówić, to powstaje ośrodek w mózgu, który obsługuję tę czynność. Tak samo jest z wiarą.
W genach zapisany jest rozwój mózgu. Co ty z tym mózgiem później zrobisz, to już twoja sprawa. Niemniej jednak to właśnie w genach zawarte są informacje dot. możliwości odczuwania uczucia ekstazy, takiego jak podczas religijnych uniesień. Jednakże równie dobrze takie uczucie może być odczuwane w chwilach zupełnie z wiarą niezwiązanych, kiedy tylko odpowiedni obszar zostanie zaktywizowany, np. przez substancje psychoaktywne.

Wierzę racjonalnie - Ineptus - 31.08.2007

vpprof napisał(a):Nie ma żadnych czynników genetycznych, które warunkowałyby czyjś światopogląd; to warunkuje otoczenie.
Nie warunkują, ale wspomagają...

Wierzę racjonalnie - Eremit - 31.08.2007

idiota napisał(a):
Eremita napisał(a):I bez religii mogły się rozwijać państwowość, prawo , moralność i etyka itp.
bulszit.
marytoryczna, racjonalna wypowiedź Duży uśmiech

Wierzę racjonalnie - pilaster - 31.08.2007

Potepiony napisał(a):
pilaster napisał(a):Te prady i pola działaja nawzajem na siebie
Ty wiesz wogóle w jaki sposób przesyłane są impulsy nerwowe? To nie kabelki... Indukowane prądy są pomijalne.

To pomijalne, tamto minimalne, inne wreszcie nieznaczne. Jak fajnie potepiony minimalizuje to co mu nie pasuje do koncepcji Uśmiech

Cytat:Zresztą w procesorze też powinny prądy się nawzajem indukować, więc komputer wolną wole mieć powinien

Procesor przetwarza szeregowo. Mózg równolegle.

Wierzę racjonalnie - vpprof - 31.08.2007

Ineptus napisał(a):Nie warunkują, ale wspomagają...
W jaki sposób?

Eremita napisał(a):marytoryczna, racjonalna wypowiedź
Szkoda, że do mojej się nie odniosłeś, miłośniku merytorycznych wypowiedzi...

Wierzę racjonalnie - Eremit - 01.09.2007

Do czego miałem się odnosić, do ironii o przyczynie? Szkoda mi czasu na dyskusje z kimś, kto WIE ŻE MA RACJĘ
Poczytaj sobie może o doświadczeniach na przystosowanie się mózgu do nietypowych sytuacji. Np. skonstruowano urządzenie, które sprawiało, że delikwent widział tylko do tyłu. Okazało się, że kwestia czasu jak się do tego przyzwyczaił i normalnie funkcjonował. Gdzie te twoje geny ciekaw jestem? Też jest taka opcja w mózgu od urodzenia?
Dobra, coś łatwiejszego, gra komputrowa, trzeba się nauczyć, czy "w genach zawarte są informacje dot. możliwości" grania na komputerze?

Wierzę racjonalnie - Crevan - 01.09.2007

Eremita napisał(a):Czego się ośmiszacie z tą budującą rolą religii, jednocześnie podajecie przykłady jaka jest głupia i niszcząca.

Ja nie mówiłem nigdy, że jest głupia. Poza tym jedno nie wyklucza drugiego.

Eremita napisał(a):Jedyna "starożytna" cywiizacja cińska jaka się zachowała

Typowy przykład ignorancji. Myślisz, że cywilizacja, to coś, co się ucina nożyczkami? My na przykład pełnymi garściami czerpiemy z cywilizacji klasycznej(grecko-rzymskiej). Meksykanie czerpią z cywilizacji Majów i Azteków...etc. Więcej przykładów nie chce mi się wymieniać. Chcę tylko uświadomić, że cywilizacje ulegają ciągłemu rozwojowi(nie wygasają wraz ze śmiercią twórców). Krótko mówiąc: cywilizacja to nie to samo co państwo. A nawet korzystając z tej twojej pseudoteorii to Indie również pozostają w prawie niezmienionym kręgu cywilizacyjnym od starożytności.

Eremita napisał(a):Crevan napisał:
Eremita napisał:
nex, nie należę do krk, więc nie cytuj różnych bzdór, różnych myślicieli

Nie masz prawda obrażać wyznawców innych religii. Żądasz szacunku dla własnego wyznania, szanuj więc poglądy innych.

Rozumiem, że jesteś tolerancyjny wobec Al-kaidy Rolling Eyes

Czy zdajesz sobie sprawę, że Al-kaida, to nie jest religia? Al-kaida, to jest organizacja terrorystyczna, która wśród swych pobudek wyróżnia religijne. Al-kaida to nie to samo co islam. A wobec religii oraz wszelkich wyznań(oczywiście w ramach zdrowego rozsądku) jestem tolerancyjny.

Eremita napisał(a):Crevan napisał:
Eremita napisał:
Bo wychodzi, że macie wadę genetyczną skoro nie wierzycie Very Happy

A jak to się stało, że ja byłem ten "poziom wyżej" i normalnie genetycznie się cofnąłem. Co się dzieje z genami kogoś kto zmienia swoje poglądy. Jego geny się zmieniają !? Rolling Eyes
Przypuszczam, że też kiedyś byłeś wierzący Idea

W swoim poście napisałem o POŚREDNIM genetycznym pochodzeniu religii. Mówiąc "poziom wyżej" miałem na myśli "poziom wyżej" w ewolucji poglądów(ponieważ te również podlegają ewolucjii).

Crevan, wg twojego toku rozumowania, to żadna cywilizacja nie zaginęła :lol2:
O al-kaidzie odniosiło się do "szanuj więc poglądy innych" (nie chodziło tylko oreligię), ja toleruję wszelkie poglądy dopuki nie wynika z nich krzywda innych. Niestety KRK w swojej historii ma krzywdę całych narodów.
Może przy okazji wyjaśnienia genetycznego pochodzenia religii objaśnisz, genetyczne pochodzenie filozofii, albo pop kultury, albo fan klubów piłkarskich. Różnych grup o wspólnych poglądach.

Porównanie Indii do Chni, to dopiero ignorancja :!:

Wierzę racjonalnie - Crevan - 01.09.2007

Eremita napisał(a):Porównanie Indii do Chni, to dopiero ignorancja Exclamation

Napisałem:

Crevan napisał(a):A nawet korzystając z tej twojej pseudoteorii to Indie również pozostają w prawie niezmienionym kręgu cywilizacyjnym od starożytności.

Nie: "...w tym samym CO CHINY..."

Oznaczało to, że cywilizacja Indii nie ulega większym zmianom od czasów starożytnych.

Eremita napisał(a):Crevan, wg twojego toku rozumowania, to żadna cywilizacja nie zaginęła Laughing

WIĘKSZOŚĆ cywilizacji starożytnych ma wpływ na wygląd dzisiejszych cywilizacji. Choć oczywistym jest, że niektóre z nich w stopniu mniejszym niż inne(m. in. jest to zasługa kościoła katolickiego).

Eremita napisał(a):O al-kaidzie odniosiło się do "szanuj więc poglądy innych" (nie chodziło tylko oreligię), ja toleruję wszelkie poglądy dopuki nie wynika z nich krzywda innych. Niestety KRK w swojej historii ma krzywdę całych narodów.

Zupełnie nie wiem, o co Ci tutaj chodzi... KK też krzywdził całe narody.

Eremita napisał(a):Może przy okazji wyjaśnienia genetycznego pochodzenia religii objaśnisz, genetyczne pochodzenie filozofii, albo pop kultury, albo fan klubów piłkarskich. Różnych grup o wspólnych poglądach.

Mówiłem o POŚREDNIM genetycznym pochodzeniu religii. Przykłady, które podałeś da się wyjaśnić w podobny sposób. Nie zaprzeczysz chyba, że gdyby ewolucja nie obdarzyła ludzi mózgami w takim kształcie, jaki obserwujemy, to powstanie religii etc. byłoby niemożliwe?

Wierzę racjonalnie - pilaster - 01.09.2007

Crevan napisał(a):Meksykanie czerpią z cywilizacji Majów i Azteków...etc.

A co mianowicie?

Cytat:KK też krzywdził całe narody

mianowicie które?

Chociaż sama teza o ciągłości cywilizacyjnej trzyma się kupy. dotyczy to jednak raczej czterech głównych cywilizacji Eurazji (inne cywilizacje nie osiagnęły odpowiedniego poziomu rozwoju)

Indii nie nazywałbym cywilizacją, bo to jet tygiel kulturalno-religijny, dlatego powrównanie jest nietrafne. Aha chodzi o to, że się nie zmieniły, no może, ale ja tam nie widzę jakiejś jednolitej cywilizacji. A korzystanie ze zdobyczy poprzednich cywilizacji nie znaczy przedłużenia ich bytu.
Dobra, cywilizacja Inków - najlepszy przykład, że zginęła z powodu swojej religii, ah przodkowie są, ciekawe czemu gadają po hiszpańsku i portugalsku :roll:

O al-kaidzie chodzi mi o podlądy, nie można wszystkich poglądów lekceważyć w imię świętej tolerancji. Katolickie poglądy (religia) swego czsu też były niszczące

Co to jest "pośrednie genetyczne pochodzenie" ?