Forum Ateista.pl
Manga/Anime - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Kultura i sztuka (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=14)
+--- Wątek: Manga/Anime (/showthread.php?tid=900)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

Manga/Anime - Baptiste - 23.06.2010

Rexerex napisał(a):Mam kumpla, który zaczął się uczyć japońskiego właśnie przez to, że jest wielkim fanem anime. Ktoś z was również wpadł na taki szalony pomysł, albo znacie takie przypadki? Duży uśmiech

Znam, jednak był to przypadek chorej wręcz fascynacji. Wogóle dziewczyna była nie za bardzo zdrowa na umyśle, miała jakieś problemy, a później w konsekwencji indywidualne nauczanie.

Manga/Anime - FlauFly - 25.06.2010

Cytat:Mam kumpla, który zaczął się uczyć japońskiego właśnie przez to, że jest wielkim fanem anime. Ktoś z was również wpadł na taki szalony pomysł, albo znacie takie przypadki?

Znam taki przypadek - jeden z moich znajomych zna katajanę i hinajanę, uczy się znaków kanji, trochę słownictwa. Ogólnie trochę tego wszystkiego zna, ale nie jest to przypadek jakiś strasznie fanatyczny.

Manga/Anime - MightyYu - 25.06.2010

Cytat:Ktoś z was również wpadł na taki szalony pomysł, albo znacie takie przypadki?
Znam dwie takie osoby. Wystarczy chcieć i najlepiej mieć odrobinkę talentu językowego Oczko
Na pewno pomaga w osłuchaniu z melodią języka, po włączeniu napisów i liźnięciu trochę teorii na pewno pomaga zorientować się w konstrukcjach - szyk zdania, formy osobowe, przyrostki, no i słownictwo.

Manga/Anime - Rexerex - 25.06.2010

No ja już zaczynam naukę hiragany (ich alfabetu) Język Tylko muszę się przed rodzicami ukrywać, bo jak to tak, że się "japońskiego uczę" Oczko

Manga/Anime - MightyYu - 25.06.2010

Rexerex napisał(a):Tylko muszę się przed rodzicami ukrywać, bo jak to tak, że się "japońskiego uczę" Oczko
8O8O
8O
i może jeszcze:
8O

Powodzenia!

Manga/Anime - Piteruss - 28.06.2010

Macross plus ktoś oglądał? Nie trawię wszelkich mechów (chyba że tych z appleseed czy ghost in the shell, ale to już pancerze bojowe a nie mechy) ale to anime jest moim absolutnym faworytem, porównywalnych może z pierwsza kinówką GITS. Fantastyczna fabuła przeplatająca wątek trójkąta miłosnego z relacją człowiek - maszyna. Cudowna muzyka i animacja która robi wrażenie nawet dzisiaj. Sceny podniebnych walk to absolutny odjazd.
Dodam jeszcze że anime jest w dwóch wersjach - 4 odcinkowej seri OVA i kinówki. Obydwie wersje różnią się dodaniem lub usunięciem niektórych scen. Osobiście wolę kinówkę.

Manga/Anime - Luka_Wars - 11.07.2010

Tak przeszukuję na MALu twoje Macross Plus, ale nie znalazłem. Słyszałem jedynie o Macross Zero. Myślę jednak, że porównywanie czegokolwiek do GitSa z 1995 roku to wielki żart. Klasyka nic nie przebije, w dodatku Ghost in the Shell nie jest typowym anime mecha. W tej materii nie widzę także nic lepszego od Neon Genesis Evangelion i... z bólem przyznam, Code Geassa, które niewątpliwie pod względem walk mechów bardzo mi imponował.

Z innej beczki, ogląda ktoś obecnie RAINBOW? Polecam gorąco. Powojenna Japonia, siódemka osadzonych w zakładzie dla nieletnich walczy o przetrwanie narażając się sadystycznemu strażnikowi i... nie będę spoilerował. Niby typowy schemat, jednak seria ma w sobie to coś, aby dostać się do mojej czołówki. Wyszło już 14 odcinków, poczekam z główną oceną do końca.

Z innych nowości zacząłem też anime pt. Highschool of Death. Nic specjalnego - Grupa uczniaków osadzona w świecie rodem z Resident Evil walczy z zombie machając przy tym cyckami, majtkami etc. Pożywka dla widzów bez gustu jednak przyznam, grafika na wysokim poziomie. Seria się nie nudzi.

Ponadto kilka dni temu nareszcie wyszło Black Lagoon: Roberta's Blood Trail. Trochę się zawiodłem, bo liczyłem na więcej. Mimo wszystko pierwszy odcinek oceniam pozytywnie. W porównaniu z poprzednimi sezonami grafika nieco poprawiona, klimat zachowany.

Może ktoś poleci jakieś anime z nowości?

Manga/Anime - Forge - 11.07.2010

Cytat:Ponadto kilka dni temu nareszcie wyszło Black Lagoon: Roberta's Blood Trail.
Dzięki za cynk!

Manga/Anime - NoBody - 11.07.2010

Luka_Wars napisał(a):Może ktoś poleci jakieś anime z nowości?
Mnie zainteresowały Highschool of The Dead (super grafika) oraz The Legend of the Legendary Heroes ( o wojnie między państwami, intrygach itp. w świecie pełnym magii i magów ), w zależności od kolejnych kilku odcinków mają szansę jeszcze zainteresować Occult Academy (niewiele wiadomo - jakiś spisek + okultyzm ) oraz Shiki ( z pierwszego odcinka niewiele wiadomo - jakieś tajemnicze zgony - z opisu anime można dowiedzieć się więcej ).

Manga/Anime - Stalk3r - 11.07.2010

Z nowszych anime polecam Kimi ni Todoke, romansidło, ale nie jakieś przecukierkowe. Bardzo mi się spodobałoo. Jeśli ktoś jeszcze nie wziął się za Hellsinga OVA, to polecam. Nadal wypuszczają powoli odcinki. Co do mądrzejszych anime z głębią polecam Ergo Proxy, Ghost in the Shell - filmy i TV series. Z komedii i parodii polecam Suzumiya Haruhi no Yuutsu. Tyle ode mnie. xD Jeszcze mam pytanie co do Evangeliona... Warto się za niego brać? Kupiłem już mangi i myślę nad anime. ;]

Manga/Anime - Koorn - 11.07.2010

Luka_Wars napisał(a):Z innej beczki, ogląda ktoś obecnie RAINBOW? Polecam gorąco. Powojenna Japonia, siódemka osadzonych w zakładzie dla nieletnich walczy o przetrwanie narażając się sadystycznemu strażnikowi i... nie będę spoilerował. Niby typowy schemat, jednak seria ma w sobie to coś, aby dostać się do mojej czołówki. Wyszło już 14 odcinków, poczekam z główną oceną do końca.

zgadzam się Rainbow ma w sobie niezły potencjał byle by tylko nie zjebali fabuły a będzie dobrze Uśmiech

Manga/Anime - Rexerex - 11.07.2010

Stalk3r napisał(a):Jeszcze mam pytanie co do Evangeliona... Warto się za niego brać? Kupiłem już mangi i myślę nad anime. ;]
Warto ;] Tylko co ciekawe mnie bardziej zainteresował wątek psychologiczny głównego bohatera, a nie walki mechów Język

Manga/Anime - Stalk3r - 11.07.2010

Mnie właśnie odrzucają troszkę mechy, ale dla takiego niby kultowego anime przeżyję to. Wątek psychologiczny bardziej by mnie właśnie zainteresował. Uśmiech

Manga/Anime - Luka_Wars - 11.07.2010

NoBody, co do Shiki - Włączyłem bo myślałem, że mamy coś pokroju Higurashi no Naku Koro ni lub Jigoku Shoujo. Myliłem się jak zobaczyłem te plastikowe, komediowe ryjki, po 5 minutach wyłączyłem dziadostwo^^

Stalk3r, NGE to kultowa seria, gorąco polecam. Jak ktoś nie wie, aktualnie wychodzą filmy Rebuild of Evangelion, w internecie są dostępne już dwa. Istny majstersztyk. Na koncie MAL nie daję im 10/10 bo liczę, że kolejne będą jeszcze lepsze^^

Co do Hellsing OVA, sam sobie przed dniami przypomniałem i wczoraj siódmy obejrzałem. Ósmy zdaje się ma w tym roku wyjść, racja? Jeśli chodzi o Ergo Proxy i Ghost in the Shell, już chyba wypowiadałem się. Również polecam. Teraz w planach mam Patlabor 2 obejrzeć jak tylko dopasuję do niego napisy.

Manga/Anime - laid_back - 13.07.2010

Polećcie mi coś dla niedzielnego widza, amatora, na pierwszy raz.

Manga/Anime - Koorn - 13.07.2010

a co lubisz jaki gatunek chcesz??

Manga/Anime - laid_back - 13.07.2010

Lubię naleśniki, płatki z mlekiem, tradycyjny śląski obiad i wiele wiele innych smakowitych rzeczy. Lubię też od czasu do czasu coś wypić, zabawić się. Ale to nie wszystko.
A tak na poważnie to pytasz mnie o rzeczy, o których nie mam bladego pojęcia. Nie wiem jakie są gatunki anime, nie wiem jakie anime lubię - w swoim życiu oglądałem kawałek Naruto - nie było to jakieś super ekstra coś. Potrzebuje czegoś prostego, ładnego i z w naszym ojczystym języku (napisy).

Manga/Anime - Seth - 13.07.2010

polecicie coś w stylu Deathnote lub Ghost in the Shell? żadnych abstrakcyjnych, dziwnych, mających być śmiesznymi scenek z nienaturalnie zmieniającymi się twarzami na podkreślenie gwałtownych emocji, żadnego gejowstwa, w miarę możliwości realistyczna kreska

Manga/Anime - Forge - 13.07.2010

Ja wszystkim polecam Black Lagoon, zwłaszcza Sethowi, pewnie lubisz akcję.
http://www.youtube.com/watch?v=Dv-3dcIHfXo
Masz amatorskiego trailera. Jak widać to co się dzieje (w sensie walki) jest baaardzo przerysowane, ale naprawdę miło się to ogląda, do relaksu w sam raz.

Manga/Anime - Luka_Wars - 13.07.2010

@Forge, napisałeś że to trailer. Drobna poprawka, AMV (Anime Music Video) Oczko

@Głupiec, większość gatunków nie różni się niczym tych od filmów. Tak jak przedmówcy wspomnieli Death Note (Drama), Black Lagoon (Action), Ghost in the Shell (Sci-Fi, Cyberpunk). Od siebie dodam inne ciekawe pozycje: Mushishi (Fantasy), Claymore (Action, Fantasy), Texhnolyze (Sci-Fi, Drama), Neon Genesis Evangelion (Sci-Fi), 5 Centimeters per Second (Romance, Slice of Life) przy czym ostatni tytuł jest genialnym romansem, a nie syfem dla dzieci gdzie przewalają się damskie figi i latają cycki. Obecnie tytułów jest tak wiele, że każdy znajdzie cośdla siebie. Najlepiej jakbyś wszedł na stronę np. myanimelist.net i zobaczył rankingi, oceny, opisy. Myślę, że znajdziesz coś dla siebie. Powiem tyle, że najlepiej zawsze wypadają filmy, a potem seriale 26 odcinkowe. Tasiemce są zwykle syfem.