Forum Ateista.pl
Polecane artykuły - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Wydarzenia i przegląd prasy (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Wątek: Polecane artykuły (/showthread.php?tid=247)

RE: Polecane artykuły - Fanuel - 06.12.2015

No to jest smutne. Bardzo.

RE: Polecane artykuły - Nonkonformista - 06.12.2015

Nerwomancjusz napisał(a): No to jest smutne. Bardzo.
Może byś tak przestał trolować?

RE: Polecane artykuły - zefciu - 06.12.2015

Broń, jak sama nazwa wskazuje służy do bronienia (a także np. do sportu). Zaś w tekście nt samochodów "coś jest". Na szczęściej samochodziarzy jest w Polsce więcej niż np. palaczy trawki, czy Żydów chcących jeść mięso z uboju rytualnego. Lewactwo zaś co do zasady atakuje tylko słabych.

RE: Polecane artykuły - cobras - 06.12.2015

Cytat:No popatrz, a ja kiedyś strzelałam tylko do tarczy. Dziwne.

Znaczy co, broń jest produkowana po to, żeby taka Iselin mogła sobie z niej postrzelać do tarczy? Ciekawa teoria.

Cytat: Zaś w tekście nt samochodów "coś jest". Na szczęściej samochodziarzy jest w Polsce więcej niż np. palaczy trawki, czy Żydów chcących jeść mięso z uboju rytualnego. Lewactwo zaś co do zasady atakuje tylko słabych.

[Obrazek: jGVaNwN.jpg]

RE: Polecane artykuły - zefciu - 06.12.2015

Jak się nie ma argumentów, zawsze można wkleić Dolana...

RE: Polecane artykuły - Socjopapa - 07.12.2015

zefciu napisał(a):
Socjopapa napisał(a): Dlaczego ma się nie udać? Przecież to już się dokonało.
Nawet jeśli 5 nowych "sędziów" włączy się do obrad, to i tak nie mają większości. Choć może się nie znam - w takim układzie sprostuj.

Pro forma zaznaczam, że nie jestem demokratą i nie bronię demokracji. Natomiast Prezes nie zamierza likwidować demokracji, bo ta mu pasuje - zamiast tego likwiduje zasadę państwa prawa i zasadę trójpodziału władzy - co mi już nie pasuje w sytuacji gdy demokracja zostaje utrzymana.

1. Zgwałcenie, a właściwie zniesienie trójpodziału, dokonało się już w momencie ułaskawienia Kamińskiego - trochę było o tym na forum, więc nie będę się rozpisywał, chyba, że masz jakieś konkretne pytania. Dalsze akty gwałtu na trójpodziale i zasadzie państwa prawa (w tym wybranie 5 sędziów "bo poprzedni nam nie pasowali" z czego 3 za poprzedni skład sejmu) tylko potwierdzały ten fakt.
2. Prezydent oraz rząd jednoznacznie orzekli, że nie będą się przejmować prawem ani wyrokami TK, które im nie pasują w kram, więc owych 5 sędziów nie ma już jakościowego znaczenia. O innych gwałtach na Konstytucji dokonanych przez Prezesa (rękami prezydenta, rządu itd.) już mi się nawet nie chce pisać, bo i po co.
3. Czasem może być tak, że będą mieli większość:

1. Trybunał orzeka:
1) w pełnym składzie w sprawach:
a) zgodności ustaw przed ich podpisaniem i umów międzynarodowych przed ich ratyfikacją z Konstytucją,
b) stwierdzenia przeszkody w sprawowaniu urzędu przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej oraz powierzenia Marszałkowi Sejmu tymczasowego wykonywania obowiązków Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej,
c) zgodności z Konstytucją celów lub działalności partii politycznych,
d) sporów kompetencyjnych między centralnymi konstytucyjnymi organami państwa,
e) w których skład orzekający Trybunału zamierza odstąpić od poglądu prawnego wyrażonego w orzeczeniu wydanym w pełnym składzie,
f) o szczególnej zawiłości lub doniosłości;
2) w składzie pięciu sędziów Trybunału w sprawach zgodności:
a) ustaw i umów międzynarodowych z Konstytucją,
b) ustaw z umowami międzynarodowymi, których ratyfikacja wymagała uprzedniej zgody wyrażonej w ustawie;
3) w składzie trzech sędziów Trybunału w sprawach:
a) zgodności przepisów prawa wydawanych przez centralne organy państwowe z Konstytucją, ratyfikowanymi umowami międzynarodowymi i ustawami,
b) zgodności innych aktów normatywnych z Konstytucją, ratyfikowanymi umowami międzynarodowymi lub ustawami,
c) nadania dalszego biegu lub odmowy nadania dalszego biegu skardze konstytucyjnej oraz wnioskowi podmiotu, o którym mowa w art. 191 ust. 1 pkt 3-5 Konstytucji,
d) wyłączenia sędziego.
2. O uznaniu sprawy za szczególnie zawiłą albo o szczególnej doniosłości rozstrzyga Prezes Trybunału z własnej inicjatywy lub na wniosek składu orzekającego, przy czym do spraw o szczególnej doniosłości należą zwłaszcza takie, w których rozstrzygnięcie może wiązać się z nakładami finansowymi nieprzewidzianymi w ustawie budżetowej.
3. Orzekanie w pełnym składzie wymaga udziału co najmniej dziewięciu sędziów Trybunału.
4. Rozprawie i posiedzeniu w pełnym składzie przewodniczy Prezes lub Wiceprezes Trybunału, a jeżeli istnieją przesłanki wyłączenia ich z udziału w orzekaniu lub inne ważne przyczyny – najstarszy wiekiem sędzia Trybunału.

RE: Polecane artykuły - zefciu - 07.12.2015

Socjopapa napisał(a): 1. Zgwałcenie, a właściwie zniesienie trójpodziału, dokonało się już w momencie ułaskawienia Kamińskiego
Tutaj się zgadzam - co do zasady. Jednakże ułaskawienie kolegi to żaden precedens.
Cytat:2. Prezydent oraz rząd jednoznacznie orzekli, że nie będą się przejmować prawem ani wyrokami TK, które im nie pasują w kram
Mimo wszystko PiS od czasu do czasu udaje, że się będzie przejmować. Mówią np. o "historycznym charackterze wyroku" etc. Wydaje mi się, że cały czas sytuacja pozostaje nierozstrzygnięta.

RE: Polecane artykuły - Christoff - 07.12.2015

Cytat:O innych gwałtach na Konstytucji dokonanych przez Prezesa (rękami prezydenta, rządu itd.) już mi się nawet nie chce pisać, bo i po co.

Napisz. Byłem przekonany, że więcej tego typu działań nie było.

EDIT:
Socjopapa, możesz z punktu widzenia prawnika odnieść się do tego, co mówi o wyborze sędziów przez poprzedni parlament rzecznik prezydenta?

Cytat:Parlament poprzedniej kadencji dokonał wyboru sędziów w taki sposób, że wybrał dwa dokumenty, to znaczy ustawę o TK, znowelizowaną przez PO oraz regulamin Sejmu, które różniły się w pewnych punktach, nie były tożsame, gdy mówiły o tych samych procedurach, między innymi o trybie zgłaszania kandydatów oraz o czasie, który został przeznaczony na zgłaszanie kandydatów. Platforma i PSL wybierały sobie te akapity i te paragrafy z ustawy, i z regulaminu Sejmu, które im pasowały, by zawłaszczyć Trybunał Konstytucyjny.

Na tej argumentacji opierają się te wszystkie uchwały o rzekomej nieważności wyboru. Przyznam, że chociaż z prawem mam trochę do czynienia, jako nieprawnik nie potrafię ocenić, czy jest to argumentacja zasadna czy niezasadna.

RE: Polecane artykuły - cobras - 07.12.2015

[Obrazek: 11221587_515784255263474_605254988271771...e=56DBB188]

http://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2015/K_139_15.PDF

Prawaki uważają się za lewaków, a lewaki za prawaków. Co się w tym kraju odpierdala to ja nawet nie 0o

RE: Polecane artykuły - Baptiste - 07.12.2015

Nic nowego, nie żyjemy w USA, tamtejsze podziały mają się nijak do Europy i jej historii.
Stąd i np. Nowoczesna została tak źle odebrana w polskich środowiskach prawicowych, narodowo-konserwatywnych, a o dziwo nawet, niektórzy jej przedstawiciele deklarują się jako przedstawiciele lewicy.

RE: Polecane artykuły - Xeo95 - 07.12.2015

Kto jest na tyle głupi aby używać pojęć ,,prawica" i ,,lewica" w kontekście innym niż historyczny?

EDIT:
Cytat:Używanie terminu ‘prawica’ oraz ‘lewica” jest pozbawione większego sensu, jako iż podział ten pochodzi z początku XIX wieku i jest niezwykle anachroniczny, był anachroniczny w międzywojniu, kiedy po dojściu do głosu nowych ideologii politycznych przestał być wystarczalny, a co dopiero teraz, dlatego obecnie politologowie na ogół przedstawiają podział ideologii politycznych na dwóch osiach a niektórzy postulują wprowadzenie trzeciej osi. Stosunek do gospodarki nigdy nie był wyznacznikiem osi lewo-prawo, dlatego o wiele lepiej po prostu używać nazw konkretnych doktryn lub ideologii politycznych; jedynym miejscem gdzie podział na ‘lewo prawo’ pokutuje są massmedia i jest używany w zależności od potrzeb, kompletnie niemetodologicznie.

Dla mnie jedynym argumentem za wykorzystaniem osi lewica-prawica jest przywiązanie do pięknego, dźwięcznego i uroczego słowa: lewak, które – bądź co bądź – moim zdaniem nadal świetnie podsumowuje niektórych popaprańców

No bo nagle wyskakuje neomarksistka-feministka-poststrukturalistka, „filozofka nieanalityczna”, która uważa, że wszelka etyka jest jedynie kwestią płynnego konsensusu, że prawda i obiektywność nie istnieją, że rozum jest bezsilny, że rzeczywistość jest niepoznawalna, że Che Guevara był bojownikiem o wolność, że Kołodko jest „super ekonomistą, kurwo!”, że prawdy (której przecież nie ma) dowiesz się z „Gazety Wyborczej”, a jeszcze lepiej: z „KryPolu”, że największym problemem wszechświata są osiemdziesięcioletnie babcie na Krakowskim Przedmieściu… no to jak takie to-to najlepiej podsumować…? Można powiedzieć po prostu idiota, można szukać długich i niezrozumiałych dla ludziów słów… ale hasło: lewak/lewaczka pasuje idealnie.

RE: Polecane artykuły - exeter - 08.12.2015

Nigdy nie byłem wielkim wielbicielem tego pana, ale za to co zrobił i za to co powiedział - czapka z głowy:
Maciej Jankowski
może nie jest jeszcze z nami tak źle?

RE: Polecane artykuły - zefciu - 08.12.2015

@Socjopapa po dzisiejszej prasówce jestem już przekonany, że PiS odpuści - tj. zgodzi się na wprowadzenie do TK tylko dwóch sędziów. Stanie się w duchu "Duda - Prezydent Wszystkich Polaków zażegnał spór". Jestem gotów iść o zakład, że tak się stanie.

RE: Polecane artykuły - Machefi - 08.12.2015

Jestem ciekaw tej twojej prasówki, ja nigdzie takich zamiarów nie wyczytałem.

Machefi napisał(a): Jestem ciekaw tej twojej prasówki, ja nigdzie takich zamiarów nie wyczytałem.
Nie mojej, tylko trójkowej. Mówili, że dzisiaj w Gazecie Polskiej Codziennie Pereira napisał, że prezydent powinien w imię jednoczenia Polaków zażegnać ten spór. Ponieważ ewentualność, że Pereira napisał coś krytycznego dla prezydenta od siebie należy wykluczyć, wywnioskowałem, że decyzja została podjęta, a pisomedia przygotowują już pod nią grunt.

RE: Polecane artykuły - Socjopapa - 08.12.2015

zefciu napisał(a): [quote='Socjopapa' pid='637339' dateline='1449485295']
1. Zgwałcenie, a właściwie zniesienie trójpodziału, dokonało się już w momencie ułaskawienia Kamińskiego
Tutaj się zgadzam - co do zasady. Jednakże ułaskawienie kolegi to żaden precedens.
[/quote]

Ułaskawienie kolegi jest nie teges, ale to nie narusza Konstytucji. Ułaskawienie kogokolwiek kto nie został skazany prawomocnym wyrokiem, naruszeniem Konstytucji już jest.

zefciu napisał(a): Mimo wszystko PiS od czasu do czasu udaje, że się będzie przejmować. Mówią np. o "historycznym charackterze wyroku" etc. Wydaje mi się, że cały czas sytuacja pozostaje nierozstrzygnięta.

Nie, to jest taki tekst, żeby lemingi pisowskie wiedziały co mają pisać w internetach. Nie istnieje coś takiego jak historyczny charakter wyroku TK. W szczególnych sytuacjach może być tak, że wyrok TK dotyczy nieobowiązujących przepisów, a nowe są zgodne z konstytucją, ale nawet wtedy wyrok TK nie ma charakteru "historycznego". No i tutaj takiej sytuacji nie ma - TK stwierdził, że wybór 3 sędziów konstytucyjny był, a sędziowie nie umarli.

Zresztą fakt, że wyrok nie został już "wydrukowany" najlepiej świadczy o tym, że Prezes wie, że nie ma czegoś takiego jak "historyczny charakter wyroku" w odniesieniu do TK.

Christoff napisał(a): Napisz. Byłem przekonany, że więcej tego typu działań nie było.

Prosiłem o konkretne pytania - naprawdę nie poczuwam się do roli kronikarza Prezesa, a przecież nie mam informacji niedostępnych dla innych. Być może jak minie tradycyjne 100 dni zabawię się w kronikarza opisującego co PiS faktycznie zrobił przez ten okres, ale nie obiecuję.

Christoff napisał(a): Socjopapa, możesz z punktu widzenia prawnika odnieść się do tego, co mówi o wyborze sędziów przez poprzedni parlament rzecznik prezydenta?

Cytat:Parlament poprzedniej kadencji dokonał wyboru sędziów w taki sposób, że wybrał dwa dokumenty, to znaczy ustawę o TK, znowelizowaną przez PO oraz regulamin Sejmu, które różniły się w pewnych punktach, nie były tożsame, gdy mówiły o tych samych procedurach, między innymi o trybie zgłaszania kandydatów oraz o czasie, który został przeznaczony na zgłaszanie kandydatów. Platforma i PSL wybierały sobie te akapity i te paragrafy z ustawy, i z regulaminu Sejmu, które im pasowały, by zawłaszczyć Trybunał Konstytucyjny.

Tak, w slangu prawniczym nazywamy coś takiego bełkotem nienoszącym znamion jakiejkolwiek argumentacji prawniczej.

[quote='Christoff' pid='637341' dateline='1449486977']
Na tej argumentacji opierają się te wszystkie uchwały o rzekomej nieważności wyboru.

Wiem, słyszałem. Rzecz w tym, że taki tryb jak "uchwała o nieważności wyboru" nie istnieje. Uchwała Sejmu, taka czy śmaka, nie jest w Polsce źródłem powszechnie obowiązującego prawa, co powinien wiedzieć każdy obywatel, a co dopiero ktoś mieniący się prawnikiem.

zefciu napisał(a): @Socjopapa po dzisiejszej prasówce jestem już przekonany, że PiS odpuści - tj. zgodzi się na wprowadzenie do TK tylko dwóch sędziów. Stanie się w duchu "Duda - Prezydent Wszystkich Polaków zażegnał spór". Jestem gotów iść o zakład, że tak się stanie.

O co?

Zgodnie z tym co pisałem już wcześniej, to już nie ma większego znaczenia, skoro Prezes rękami prezydenta i rządu oświadczył wielokrotnie, że prawo (a już w szczególności wyroki TK) Prezesa nie obowiązują.

Socjopapa napisał(a): O co?
Tradycyjnie o flaszkę oczywiście.
Cytat: Zgodnie z tym co pisałem już wcześniej, to już nie ma większego znaczenia, skoro Prezes rękami prezydenta i rządu oświadczył wielokrotnie, że prawo (a już w szczególności wyroki TK) Prezesa nie obowiązują.
Z tym się zgadzam, że znaczenie tej decyzji jest mocno ograniczone i PiS jeszcze wielokrotnie będzie robił podkopy pod TK i inne instytucje kontrolujące władzę. Moja opinia dotyczy jedynie formalnego rozwiązania obecnego kryzysu.

RE: Polecane artykuły - Socjopapa - 08.12.2015

zefciu napisał(a): Tradycyjnie o flaszkę oczywiście.

Jakieś preferencje? Do jakiej kwoty?

Socjopapa napisał(a): Jakieś preferencje? Do jakiej kwoty?
Może być tak: brandy przynajmniej VSOP (nie musi być koniak). Jeśli preferujesz inne trunki - to pisz. Zakład wygrany przeze mnie, jeśli przed końcem roku Prezydent przyjmie ślubowanie od trzech sędziów wybranych w poprzedniej kadencji.

RE: Polecane artykuły - Machefi - 08.12.2015

Jedno jest pewne, nie jest to moja prasówka, Co natomiast usłyszał/przeczytał Zefciu nadal nie wiem,
Widać jednak że uwierzył, bo chce się zakładać.