![]() |
|
Polecane artykuły - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Wydarzenia i przegląd prasy (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=17) +--- Wątek: Polecane artykuły (/showthread.php?tid=247) Strony:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271
272
273
274
275
276
277
278
279
280
281
282
283
284
285
286
287
288
289
290
291
292
293
294
295
296
297
298
299
300
301
302
303
304
305
306
307
308
309
310
311
312
313
314
315
316
317
318
319
320
321
322
323
324
325
326
327
328
329
330
331
332
333
334
335
336
337
338
339
340
341
342
343
344
345
346
347
348
349
350
351
352
353
354
355
356
357
358
359
360
361
362
363
364
|
RE: Polecane artykuły - pilaster - 19.08.2016 El Commediante napisał(a): Z moich obserwacji wynika raczej, że laicyzacji sprzyja obecność religii w szkołach podstawowych. A to niby dlaczego? RE: Polecane artykuły - Łazarz - 19.08.2016 Pewnie z tego samego powodu, dla którego prlowska laicyzacja w szkołach odniosła odwrotny skutek od zamierzonego. Osobiście nie sądzę jednak, by wpływ religii w szkołach był tu jakoś istotny. Chociaż w sumie... Ja sam nie cierpię lekcji religii w swoim liceum, no ale od tej drugiej strony. Może na tych mniej kościółkowych te lekcje działają naprawdę odstraszająco? W każdym razie to temat na inną rozmowę. Co do tej szkoły. Nie chodziło mi o sam przymus, tylko o program nauczania narzucany przez państwo, no i ogólnie przez to państwo szkół prowadzenie. Może podpowiedź była myląca, bo chyba nie wszystkie te rzeczy wprowadzono od razu w Prusach. Uważam, że urabianie dzieci w szkołach przez urzędników odpowiada za wiele nieszczęść, np. za wzrost różnych nacjonalizmów. Wszystkie totalitarne reżimy bardzo wykorzystywały zależne od siebie szkoły do siania propagandy, jednocześnie starając się zlikwidować te w miarę niezależne, to przecież o czymś świadczy. A na swoje pytanie tak naprawdę sam sobie odpowiedziałeś, pilastrze: przed upaństwowieniem oświaty prowadził ją głównie Kościół. Tracąc szkoły, stracił też ważny element wpływu kulturowego. Przecież do szkół katolickich chodzili nie tylko katolicy, zgadza się? Socjopapa: Czyli przyznajesz, że jesteś mocny tylko w gębie i wcale nie taki oczytany? Nie musiałeś tu chwalić się swoją wiedzą, wystarczyło rzucić choć tytuł jakiejś dobrej książki na ten (pozycja społeczna kobiet na przestrzeni wieków) temat. Ciekawi mnie też, czy exeter odpowie na moje wątpliwości? RE: Polecane artykuły - pilaster - 19.08.2016 kuriozuś napisał(a): Pewnie z tego samego powodu, dla którego prlowska laicyzacja w szkołach odniosła odwrotny skutek od zamierzonego. Niemożliwe. W PRL laicyzacja odniosła fiasko dlatego, że oferta Kościoła była znacznie ciekawsza, bardziej inspirująca, dynamiczna i stała na wyższym poziomie intelektualnym niż socjalistyczna szkoła. Sam pilaster chodził w tych czasach na religię, pomimo faktu że w zasadzie był wtedy jeszcze ateistą. Lekcje religii stały o niebo wyżej (stosowano już wtedy w latach 80 prezentacje multimedialne!) niż usypiający bełkot o nieusuwalnych sprzecznościach ideowych, czy "teorii konwergencji jako jaskrawemu wypaczeniu rzeczywistości", jakie serwowano na PNOS Dzisiaj może lekcje religii w szkołach nie stoją na wysokim poziomie, ale tez i nie mają żadnej sensownej alternatywy, bo środowiska "wolnomyślicielskie" są po prostu tak nędzne i żałosne , że nikt jako tako myślący nie chce mieć z jakimś Agnosiewiczem, Kotlińskim, czy Hartmannem kompletnie nic wspólnego. Cytat:Uważam, że urabianie dzieci w szkołach przez urzędników odpowiada za wiele nieszczęść, np. za wzrost różnych nacjonalizmów. Wszystkie totalitarne reżimy bardzo wykorzystywały zależne od siebie szkoły do siania propagandy, jednocześnie starając się zlikwidować te w miarę niezależne, to przecież o czymś świadczy. To mogło działać tylko do momentu, kiedy szkoła była podstawowym, głównym i w zasadzie jedynym źródłem wiedzy o świecie, czyli gdzieś tak do połowy XX wieku. Potem ten wpływ coraz bardziej malał i dziś jest praktycznie zerowy. Cytat:Ciekawi mnie też, czy exeter odpowie na moje wątpliwości? Exeter nigdy na nic merytorycznie nie odpowiada. Nie takie dostał polecenia od oficerów prowadzących. RE: Polecane artykuły - Sofeicz - 19.08.2016 pilaster napisał(a): Exeter nigdy na nic merytorycznie nie odpowiada. Nie takie dostał polecenia od oficerów prowadzących. Z całym szacunkiem Pilastrze, trochę się powtarzasz z tymi oficerami. W końcu każdy z nas ma takiego małego oficerka prowadzącego siedzącego w mózgowiu. RE: Polecane artykuły - exeter - 19.08.2016 kuriozuś, Cytat:Ciekawi mnie też, czy exeter odpowie na moje wątpliwości?Loguję się na forum, żeby rozmawiać. Odpowiem i Tobie, ale najpierw zdecyduj się, co jest tematem dyskusji? Sofeicz, Cytat:Z całym szacunkiem Pilastrze, trochę się powtarzasz z tymi oficerami.Nie zrozumiałeś, Pilaster w ten subtelny sposób prosi o szybsze odniesienie się do Jego postu. Pilaster, odpowiem w weekend, w zwykłe dni wracam z pracy zmordowany - okres urlopowy. RE: Polecane artykuły - Łazarz - 19.08.2016 Ja tu przede wszystkim próbuję się doprosić, żebyś uzasadnił swoje stanowisko, tj. że PiS wprowadził 500+ także po to, by wypchnąć kobiety z rynku pracy. Teza ciekawa, nie powiem, ale nieco egzotyczna i wymagałaby jakiegoś potwierdzenia, nie sądzisz? W poście nr 4760 zadałem ci parę pytań. Po prostu na nie odpowiedz. Na razie uznam, że zwyczajnie nie zauważyłeś, że coś do ciebie pisałem, ale już więcej się od odpowiedzi nie wymiguj, ok? RE: Polecane artykuły - exeter - 20.08.2016 To jeden z tych tekstów, które należy przeczytać obowiązkowo: Radosław Markowski - "mam złą wiadomość" RE: Polecane artykuły - Łazarz - 20.08.2016 To ja może przypomnę (trochę wzorem pilastra), że exeter nadal nie wykazał, że PiS wprowadził 500+ po to, by wypchnąć kobiety z rynku pracy. W szczególności: -Nie podał żadnej wypowiedzi polityka PiS, w której padłaby deklaracja światopoglądowa, że kobiety powinny siedzieć w domu -Nie podał żadnej korzyści, jaką mogłaby odnieść partia rządząca z wypchnięcia kobiet z rynku pracy -Nie wykazał, że program "500 złotych na dziecko" jest skierowany głównie do kobiet, z racji tego, że to głównie one dostają gorzej płatne prace. Mógłby to z łatwością udowodnić, przytaczając statystyki, z których wynikałoby, że kobiet na płacy minimalnej jest conajmniej 1,5 x więcej niż mężczyzn dostających taką płacę -Nie odpowiedział na pytanie, dlaczego, skoro PiS chciał wypchnąć kobiety z rynku pracy, nie użył do tego bardziej bezpośrednich i skuteczniejszych metod? Ponadto, exeterze mój drogi, nie odpowiedziałeś mi, dlaczego po dostaniu 500+ kobiety masowo rzucają pracę, podczas u mężczyzn nie zachodzi taki problem (nikt się przecież na to nie skarży)? Odpowiedź w stylu: "bo tak chciał PiS" to żadna odpowiedź, nawet jeśli wykażesz, że rzeczywiście PiS tak chciał. Pozwól, że spytam się jeszcze: Primo, jakim cudem praca kobiet poza domem jest przyczyną laicyzacji, skoro brak tej pracy był w historii zjawiskiem chwilowym? Secundo, czy w ogóle jakiś biskup polski powiedział w ostatnim czasie, że kobiety powinny siedzieć w domu? Bo mi się osobiście tak nie wydaje. RE: Polecane artykuły - Sofeicz - 20.08.2016 Zaprawdę powiadam ci Kuriozusiu, że poza kupieniem sobie wyborców inne efekty tego + obchodziły ich mniej niż zeszłoroczny śnieg. Skąd oni mają to wiedzieć? W końcu są politykami. RE: Polecane artykuły - exeter - 21.08.2016 Pilaster, po raz kolejny muszę podkreślić, że w dyskusji na temat wpływu polskiego Kościoła na naszą politykę zachowujesz się jak negacjonista, lub wytrawny adwokat, odrzucając, lub podważając, niewygodne dla swego "klienta" fakty i dowody. Nie domagam się wyjaśnień, dlaczego to robisz, uznając Twoje prawo do stawania w obronie tej instytucji. Proszę o jedno, nie posuwaj się w tej obronie do posądzanie mnie o działanie w złej wierze. Nie piszę na forum sterowany przez żadnych "oficerów", ani nie czerpię z tego żadnych korzyści, jeśli pominąć korzyść jaką jest przyjemność płynąca z dyskusji. A stawianie takich zarzutów pozostaw innym, mającym od Ciebie mniej wiedzy i umiejętności. Cytat:Szerokim poparciu społeczeństwa widzącego w Kościele realną opozycję w stosunku do komunistycznej władzy - jedyną, jaka w tamtych warunkach była możliwa. Wspominałem o tym, że sam, pomimo mego ateizmu, garnąłem się wówczas do Kościoła, uznając, że ta instytucja jest sojusznikiem i obrońcą. Mieliśmy wówczas, my wolne społeczeństwo, wspólnotę interesów z Kościołem. Tak jak dziś, wspólnotę interesów ma z nim konserwatywna część społeczeństwa, w tym politycy prawicowi i nacjonalistyczni.exeter napisał(a): napisał(a):Pilaster, Cytat:Nie, gdyż jego wersję w odróżnieniu od tego drugiego wspierają powszechnie znane fakty - szerokie zaangażowanie kościelnych mediów i ludzi Kościoła w kampanię wspierania Kaczyńskiego i PISu. Co pozwala postawić tezę, że Kościół jest współodpowiedzialny za wydarzenia polityczne z ostatniego roku i ich konsekwencje i tak zostanie to ocenione przez historię. Zaliczając obecnych członków episkopatu do grona "zasłużonych" dla Polski biskupów, w którym główne role odgrywają biskupi - członkowie Konfederacji Targowickiej. Chyba, że biskupi otrzeźwieją i zareagują, na co ciągle jest jeszcze czas.Cytat:W tym kontekście wypowiedź znanego księdza, że podczas ostatnich wyborów episkopat zmienił się w Biuro Polityczne PISu, a 9, na 10 duchownych "myśli pisem",Jest tyle samo warta co wypowiedź innego znanego księdza, że w Watykanie rządzi "żydomasoneria" (cokolwiek to jest), albo wypowiedź jeszcze innego znanego księdza, że wszyscy w kurii biskupiej od góry do dołu są homoseksualistami. Cytat:Pilastrze, nie stosuj tak niskich chwytów erystycznych, i nie próbuj przy ich pomocy zasłaniać skandalu, jakim było wsparcie pisowskiej manifestacji prze czołowych przedstawicieli episkopatu. Skandalu tak wielkiego, że wywołał reakcję samego nuncjusza papieskiego:Cytat: napisał(a):Cytat: napisał(a):Nie uczestniczyli, ale roztoczyli nad nim, czyli pisowską manifestacją polityczną, honorowy patronat. Wycofali się wskutek powszechnych protestów, w tym interwencji nuncjusza.exeter napisał(a): napisał(a): napisał(a): skoro sobie życzysz: biskupi rezygnują z wspierania "marszu wolności" Cytat:Powyższe jest dowodem na to, że statystyką można wspierać dowolną tezę. Albo inaczej, że jest kłamstwo, ogromne kłamstwo i ....statystyka.Cytat: Mówimy o pięciu biskupach polskiego Kościoła! Cytat:Cieszy mnie Twoje przyznanie, że Kościół wielokrotnie zawierał polityczne sojusze dla obrony własnych interesów. Dla nich gotów był wejść w sojusz nawet z diabłem, gdyż czym, jeśli nie diabłem był Adolf Hitler? A to instytucje Kościoła umożliwiły po wojnie ewakuację prominentnych hitlerowców do południowoamerykańskich azylów.Cytat:I tu ciągle wraca kwestia wspólnoty interesów polskiej prawicy i polskiego Kościoła. Bronisz się przed tym stwierdzeniem rękami i nogami, zapominając, albo nie chcąc pamiętać, że takie sojusze były normą w przeszłości w wielu krajach jeszcze całkiem niedawno. Wskazywałem, że PIS nie jest lewicowy, tylko populistyczny, traktując lewicowe hasła wyłącznie jako sposób zdobycia władzy. Władzy niezbędnej, by przekształcać społeczeństwo wedle konserwatywnych nacjonalistycznych wzorców. A to jak najbardziej leży też w interesie Kościoła - stąd sojusz o którym piszemy. Cytat:Kaczyński może mianować Kępę nawet Prezydentem Galaktyki, a i tak nie zmieni to faktu, że władza spoczywać będzie w jego rękach i rękach jego kilku koleżków!Cytat: ja zwróciłem uwagę na wspólną walkę o zachowanie patriarchalnych przywilejów. A jakiekolwiek zapędy niewiast, by zwiększać udział pań w życiu społecznym i politycznym, będą przez PIS hamowane i torpedowane, gdyż zderzą się z patriarchalnym światopoglądem widzącym kobiety wyłącznie jako opiekunki domowego ogniska. Dokładnie tak samo widzi ich rolę episkopat, a jest jeszcze bardziej niż konserwatyści zainteresowany zahamowaniem ekspansji kobiet. Obejrzyj to zdjęcie: ![]() Dostrzegasz na nim jakieś kobiety? A może w Watykanie będzie ich więcej? A wracając do pani poseł/minister Kępy, czy to nie ona była przewodniczącą sejmowej komisji do zwalczania gendera? kontynuując: Cytat:Aspiracje kobiet do posiadania coraz większego wpływu na życie społeczne, polityczne i...religijne, muszą nieuchronnie prowadzić do konfliktu z męskimi hierarchami KRK. Dziś, gdy kobiety z sukcesami realizują się w polityce, sądownictwie, bankowości i biznesie, ba, nawet w wojsku, nie da się uzasadniać niemożności pełnienia przez nie posługi duchowej. I wiele denominacji już otworzyło przed nimi drzwi kapłaństwa. KRK będzie się musiał z tym wyzwaniem zmierzyć, a póki co, broni się przed nim rękami i nogami, jak diabeł przed święconą wodą.Cytat:Aspiracje kobiet we współczesnym świecie są takim samym zagrożeniem dla istnienia KościołaKonkretnie jakie aspiracje są zagrożeniem dla istnienia Kościoła i w jaki sposób? Rzecz jasna, Kościół współrządzony przez kobiety będzie zupełnie inną instytucją od obecnej, stąd mężczyźni biskupi myślą o takiej perspektywie jako o końcu Kościoła. A na marginesie, od dawna twierdziłem, że w "męskim" społeczeństwie nie wykorzystujemy ogromnego potencjału kobiet. A oto dowód na prawdziwość tej tezy: Medaliści z Rio Na jedenaście medali dla Polski, tylko trzy zdobyli mężczyźni - aż osiem padło łupem kobiet! A w polityce, czy w życiu społecznym, kobiety nie mogą odnosić sukcesów? Tylko społeczeństwo musi otworzyć przed nimi ścieżki karier, a nie wskazywać im prania pieluch, jako jedynego przeznaczenia kobiety. Cytat:Pilaster, ustawodawca w łaskawości swoje zezwala matce kilkorga dzieci pobierać zasiłek i pracować. Ale wiele z nich, zwłaszcza tych pracujących za niewielkie pieniądze(a wiesz, za ile pracuje np. sprzątaczka w firmie sprzątającej biura, lub szpitale?), natychmiast rzuci taką pracę, by zająć się domem i dziećmi. I nie jest to z ich strony dobrowolny wybór, tylko konieczność.Cytat: W oczywisty sposób zachęca kobiety posiadające liczne potomstwo i wykonujące nisko płatne zajęcia do porzucenia pracy, Uważam, i nie tylko ja tak uważam, że był to zamierzony efekt programu 500+ Bez względu na to, co powiedział bufon Cejrowski, społeczeństwo oczekuje od faceta, żeby poszedł do roboty, nawet jeśli pracuje jako ochroniarz za minimalną krajową. Gdyż z reguły nie on zajmuje się domem i dziećmi, robi to jego kobieta. A państwo, zamiast ułatwiać jej dzielenie obowiązków pomiędzy domem i pracą zarobkową, wypycha ją z rynku pracy. Aspekt ideologiczny takiego rozwiązania bije po oczach. Cytat:Nie. Kościół przejmuje w ten sposób kontrolę nad kluczowym dla siebie momentem kształtowania dziecięcego światopoglądu - czego Jaś.....itd.Cytat: Samodzielne, wyemancypowane kobiety współczesne, wysyłające dzieci do żłobków i przedszkoli, poświęcające się w równej mierze karierom i wychowaniu potomstwa, podcinają gałąź na której spoczywa Kościół. Z tego samego powodu wcisnął "naukę" religii do szkół państwowych natychmiast po odzyskaniu niepodległości i z tego samego powodu dawniej monopolizował edukację młodzieży. Natomiast faktem jest, że w krajach w których nie mógł tego zrobić na pałę, tak jak u nas, żłobki i przedszkola są elementem kształtowania społeczeństwa laickiego. Cytat:Przecież dokładnie to napisałem - i Kościół, i PIS, chętnie czerpią finansowe korzyści z naszej przynależności do europejskiej wspólnoty - Kościół jest liderem w wykorzystaniu środków unijnych pobieranych na utrzymanie placówek edukacyjnych, czy remonty budynków, jednocześnie i Kościół, i politycy PISu, chcieliby oddzielić się murem od europejskich wartości:Cytat: napisał(a):Biskupi identycznie jak Kaczyński, chcieliby korzyści z przynależności do UE, ale bez transferu zachodnich wartości. Dlaczego Kościół jest przeciw Konwencji Rady Europy? PIS atakuje Komisję Wenecką Cytat:Owszem, ja także uważam, że pazerność polskich biskupów wynika z szykowania przez nich "arki schronienia" na gorsze czasy.Cytat: napisał(a):Cytat: napisał(a):Np utrata unijnych dotacji do rolnictwa (Kościół jest największym pojedynczym w Polsce posiadaczem ziemi rolnej) bez wątpienia jest w interesie KościołaNa co biskupom ziemia i nieruchomości, gdy za pokolenie będą mieli puste kościoły, tak, jak dziś na Zachodzie? Konflikt biskupa z ratuszem. Jaśkowiak kontra biskupi Cytat:Traktuję Cię z szacunkiem i proszę o to samo.Cytat:występuje stały trend spadkowy ilości chodzących na msze, ale gwałtowna zapaść nastąpiła na pocz. lat 90-tych, gdy arogancja i buta biskupów sięgnęły zenitu. Ten spadek był dla nich "kubłem zimnej wody", powodując wycofanie się z jawnego wpływania na politykę. Na zmieszczonym przez Ciebie wykresie: ![]() w latach 1992/93 widać charakterystyczną zapaść. W mojej ocenie odpowiada ona maksymalizacji żądań biskupów wobec młodego państwa. Oczekiwaniu, że będą oni mieli w wolnej Polsce taki sam rząd dusz, jaki posiadali w czasach komuny. Uzupełniony o skrajną pazerność i butę. Po bardzo negatywnej reakcji społeczeństwa biskupi zmądrzeli i zaprzestali jawnego wpływania na politykę co wygasiło negatywne emocje wobec Kościoła. Mógłbyś przedstawić alternatywne wyjaśnienie tego zjawiska? Cytat:Izrael z wielu powodów jest bardziej przykładem teokracji, niż liberalnej demokracji, a Stany w znacznym stopniu były stworzone przez przedstawicieli radykalnych religijnych mniejszości uciekających przed prześladowaniami. Co nie przeczy istnieniu w obu tych państwach tych samych tendencji laicyzacyjnych, które dominują w Europie Zachodniej. Przyjrzyj się wielkim amerykańskim miastom, czy uprzemysłowionym regionom wschodniego, i zachodniego wybrzeża. Podobne zjawiska mają miejsce w Izraelu, zmagając się z dominującą odwieczną tradycję religijnej identyfikacji narodu żydowskiego.Cytat: napisał(a):Skończyło się podporządkowanie kobiet kościelnej władzy, co skutkuje pustką w kościołach Zachodniej Europy. Podporządkowanie kobiet Kościołowi polega na tym samym, co podporządkowanie mężczyzn władzy świeckiej - muszą one zachowywać się i postępować, tak, jak władza oczekuje. W przypadku kobiet kontrola jest znacznie surowsza i obejmuje aspekty życia związane z prokreacją - czynnik absolutnie kluczowy z punktu widzenia każdej władzy. Kościół przez wieki dysponował surowymi sankcjami za łamanie reguł w tym zakresie, od kar natury religijnej, przez wpływanie na świecki wymiar sprawiedliwości. Dziś chce robić to samo - vide regulacje prawne dotyczące aborcji, czy In-vitro. Cytat:Uważają, uważają, dlatego przywołałem ten przykład. To nie ja wymyśliłem passus, że "gender jest większym zagrożeniem dla społeczeństwa, niż faszyzm i komunizm razem wzięte". To cytat z jednego z naszych biskupów.Cytat: napisał(a):są one [feministki -p] wraz z absolwentkami gender studies uważane przez biskupów za zagrożenie, a nawet za główne zagrożenie dla Kościoła. Mógłbyś spróbować wyjaśnić, dlaczego biskupi tak sądzą? Ja tylko zastanawiam się, co spowodowało taką aberrację umysłową u niegłupiego przecież i wykształconego człowieka. Kościelna prasa pełna jest opisów walki z tą "dżumą" XXI wieku i musiałbyś być ślepym, żeby tego nie zauważyć: http://natemat.pl/46317,ten-straszny-gender-z-kim-idzie-na-wojne-kosciol-i-czemu-z-samym-soba http://www.niedziela.pl/artykul/78160/nd/%E2%80%9EGender%E280%9D--nowa-niebezpieczna Ponawiam pytanie - jak sądzisz, dlaczego Kościół(gdyż nawet papież Franciszek, dołożył do walki z genderem swoje trzy grosze podczas ostatniej wizyty w naszym kraju) widzi w procesie emancypacji kobiet takie zagrożenie? Cytat:Przypominam, że exeter, wbrew buńczucznym zapowiedziom, nadal nie przyjął zakładu o to, że PIS skutecznie zabroni w Polsce ("na polecenie biskupów") in vitro.Przypominam, że zaproponowałem dokładne warunki takiego zakładu - jeśli do końca przyszłego roku władza zakaże procedury In-Vitro, lub skrajnie ją utrudni, przez zakazanie zamrażania zarodków i nakazie wszczepiania tylko jednego zarodka w każdej próbie, co będzie przejawem ideologicznego podejścia do tego zagadnienia, wygrywam ja, jeśli będzie inaczej, Ty. Przedmiotem zakładu niech będzie butelka przyzwoitego alkoholu. RE: Polecane artykuły - Łazarz - 21.08.2016 Sofeicz: Ja to wiem, ty to wiesz, ale exeter nadal nie wycofał się ze swojej tezy. Ja tu cały czas czekam, aż zrobi to, bądź ją udowodni w jakiś cudowny chyba sposób. RE: Polecane artykuły - lumberjack - 21.08.2016 Zna ktoś dobrze niemiecki? Czy to prawda, że w Niemczech rząd szykuje program polityczny nakazujący obywatelom gromadzenie w domach zapasów żywności i wody mających starczyć na co najmniej 10 dni? Link do artykułu: http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/f-a-s-exklusiv-so-will-die-bundesregierung-im-kriegsfall-reagieren-14398973.html RE: Polecane artykuły - DziadBorowy - 21.08.2016 lumberjack napisał(a): Zna ktoś dobrze niemiecki? Czy to prawda, że w Niemczech rząd szykuje program polityczny nakazujący obywatelom gromadzenie w domach zapasów żywności i wody mających starczyć na co najmniej 10 dni? Link do artykułu: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Niemiecki-rzad-zacheci-obywateli-do-robienia-zapasow-na-wypadek-kryzysu,wid,18473606,wiadomosc.html?ticaid=11796b&_ticrsn=3 Tu masz po polsku. Typowa sensacja na koniec sezonu ogórkowego. Niemieccy politycy się nudzą lub nie wiedzą co robić to wymyślają bezsensowną papierologię. RE: Polecane artykuły - lumberjack - 21.08.2016 Aha. Bo już się zastanawiałem czy ich już doszczętnie pojebało, czy może szykują się na wojnę domową z imigrantami czy cuś w ten deseń. Czyli mamy opcję nr 1. RE: Polecane artykuły - Soul33 - 21.08.2016 Coraz weselej. Teraz jeszcze gender okazał się być emancypacją kobiet. Tymczasem w podanym przez exetera linku: Shulamith Firestone w swej książce The Dialectic of Sex (Dialektyka płci), opublikowanej w 1970 r.: "...celem rewolucji feministycznej jest nie tylko usunięcie przywilejów mężczyzn, co było celem ruchu feministycznego, lecz wyeliminowanie różnicy między płciami; różnice płciowe nie będą już więcej miały żadnego znaczenia”. Czyli absurdalna idea, całkowicie obalona przez naukę. "Według Firestone, istotą ucisku kobiet jest macierzyństwo i wychowywanie dzieci. Ci, którzy popierają to stanowisko, uważają, że aborcja na żądanie, antykoncepcja, całkowita wolność seksualna, zatrudnienie kobiet i przetrzymywanie dzieci we wspomaganych przez państwo żłobkach są warunkami koniecznymi do wyzwolenia kobiet." Zabawnie brzmi "przetrzymywanie dzieci w żłobkach", tym niemniej, co do reszty, dla przeciwników aborcji to jest kwestia zabijania ludzi. Antykoncepcja - fakt, że metody naturalne nie są całkiem łatwe do stosowania i często przydałby się jakiś kurs (lub cokolwiek), ale za to są bardzo skuteczne. Zatrudnianiu kobiet KK się nie sprzeciwia, a żłobki i przedszkola to nawet siostry zakonne prowadzą. Natomiast szczególnie ta całkowita wolność seksualna wyzwoli kobiety. Od szacunku ze strony mężczyzn. Jest to też pomysł promowany przez facetów i wynikający z ich instynktu, aby mogli mieć jak najwięcej partnerek seksualnych. Realnie jednak to nieprzystępność kobiet sprawia, że są cenione i tylko wtedy u mężczyzn aktywuje się stabilna strategia rozrodcza. "- Czy to znaczy, że radykalne feministki chcą, aby dzieci żyły bez rodziny? - Tak. Nowy feminizm chce znieść rodzinę biologiczną." "Z perspektywy ideologii gender jest rzeczą nie do przyjęcia, że kobieta może wybrać macierzyństwo jako pierwszorzędne powołanie." "Kościół katolicki nie może być neutralny, gdy dla „dobra” kobiet atakuje się rodzinę, małżeństwo, macierzyństwo, ojcostwo, moralność w pożyciu płciowym i nienarodzone życie. (...) Chociaż jest ciągle rzeczą konieczną ochrona kobiet przed nadużyciami i niesprawiedliwością, rozróżnianie między płciami a poniżającymi kobiety stereotypami oraz zapewnianie prawa kobietom i mężczyznom do wyboru nietypowych zajęć." Ciężko, aby KK nie sprzeciwiał się takim bzdurom. Które jednak wykraczają poza emancypację kobiet w rejony absurdu. RE: Polecane artykuły - exeter - 21.08.2016 lumberjack, Cytat:Aha. Bo już się zastanawiałem czy ich już doszczętnie pojebało, czy może szykują się na wojnę domową z imigrantami czy cuś w ten deseń. Czyli mamy opcję nr 1.Nie pojebało ich, tylko są świadkami końca pewnej epoki. Epoki trwałego wzrostu gospodarczego, bezpieczeństwa socjalnego i dominacji Zachodu w świecie. Na razie sytuacja w Niemczech znacząco się nie pogorszyła, ale prysło złudzenie bezpieczeństwa, i u zwykłych ludzi, i wśród elit. Stąd takie decyzje. RE: Polecane artykuły - fertenbitenhiy - 21.08.2016 Może nie artykuł, ale też ciekawe... Mężczyźni są lepsi w byciu kobietami na igrzyskach. RE: Polecane artykuły - exeter - 21.08.2016 Soul33, Cytat:Coraz weselej. Teraz jeszcze gender okazał się być emancypacją kobiet.Zakładam, że rozmawiam z ludźmi inteligentnymi i dysponującymi pewną wiedzą. Dlatego zdziwił mnie Twój post. Przecież zalinkowany artykuł pochodzi z kościelnego tygodnika Niedziela i jest typowym materiałem propagandowym, którego celem jest zindoktrynowanie odbiorcy, a nie dostarczenie mu obiektywnej wiedzy. Zamieściłem go by dowieść Pilastrowi, jak wielkie znaczenie przykłada Kościół do walki z niezależnymi kobietami i jak wielkie działa wytacza przeciwko nim w tej walce. Jeśli potraktowałeś go jako źródło wiedzy o tematyce gender, popełniłeś błąd. Taki sam skutek przyniosłoby traktowanie nazistowskiej antyżydowskiej propagandy, jako źródła wiedzy o Starszych Braciach a Wierze. Jeśli naprawdę chcesz zrozumieć czym są badania nad płcią kulturową i poznać przyczyny tego, że właśnie ta dyscyplina badań naukowych wywołała tak ostrą reakcję Kościoła, przeczytaj pierwszy z zalinkowanych artykułów: "Ten straszny gender" Z kim idzie na wojnę Kościół RE: Polecane artykuły - Soul33 - 21.08.2016 exeter napisał(a): Przecież zalinkowany artykuł pochodzi z kościelnego tygodnika Niedziela i jest typowym materiałem propagandowym, którego celem jest zindoktrynowanie odbiorcy, a nie dostarczenie mu obiektywnej wiedzy. Zamieściłem go by dowieść Pilastrowi, jak wielkie znaczenie przykłada Kościół do walki z niezależnymi kobietami i jak wielkie działa wytacza przeciwko nim w tej walce.Tylko, że niczego takiego, jakoby Kościół walczył z niezależnymi kobietami, tym artykułem nie dowiodłeś. Natomiast ja podałem cytaty, aby uświadomić Ci, jak Kościół definiuje pojęcie gender (jako pewien pakiet) i czemu się konkretnie sprzeciwia. Bo na pewno nie emancypacji kobiet, wbrew Twoim twierdzeniom. I nie zapominaj, że program 500+ zwiększa niezależność kobiet, bo zajmując się dziećmi nie muszą być jedynie na garnuszku mężczyzn. Zauważyłem to dzięki Tobie I jeszcze może zwiększyć odsetek rozwodów.Cytat:Taki sam skutek przyniosłoby traktowanie nazistowskiej antyżydowskiej propagandyTo porównanie było obrzydliwe. Cytat:"Ten straszny gender" Z kim idzie na wojnę KościółI? Rodica napisał(a): Sam przyznasz, że szacunek musi być obustronny.Oczywiście. Dlatego żaden mężczyzna nie będzie Cię szanował, skoro sama w wyrażanych poglądach masz dla nich głównie nienawiść i uprzedzenia. Cytat:Szacunek to akceptowanie cudzej wolności w tym seksuaalnej. Miłość to dawanie wolności.Teoretyzowanie sobie a biologia sobie. Mężczyźni - w zdecydowanej większości - realizują strategię stabilną (trwały związek) z kobietami nieprzystępnymi, o których względy muszą się postarać. Kropka. Oczywiście nieprzystępnymi w stopniu zrównoważonym. Nie z takimi, które dają im poczucie, że nie mają u nich szans lub szanse te są bardzo marne. Cytat:To, że mężczyźni kochają tylko to, co uległe, bezwolne i podporządkowane, nietwórcze i bierne, świadczy o tym, że są emocjonalnymi nekrofilami. Kochacie trupy, śmierć i stagnację.To było jeszcze bardziej obrzydliwe niż porównanie exetera powyżej. Oczywiście nic takiego niedorzecznego z teorii ewolucji nie wynika. Zaradność u kobiet jest cechą atrakcyjną - to znaczy myślę, że nie tylko dla mnie, bo jest to cecha niewątpliwie zwiększająca dostosowanie. Aczkolwiek również w stopniu zrównoważonym, jak to zwykle w ewolucji, aby facet miał wrażenie, że przyda się do czegoś więcej niż jedynie do roli barana rozpłodowego. RE: Polecane artykuły - fertenbitenhiy - 22.08.2016 Soul33 napisał(a): Oczywiście nic takiego niedorzecznego z teorii ewolucji nie wynika. Zaradność u kobiet jest cechą atrakcyjną - to znaczy myślę, że nie tylko dla mnie, bo jest to cecha niewątpliwie zwiększająca dostosowanie. Aczkolwiek również w stopniu zrównoważonym, jak to zwykle w ewolucji, aby facet miał wrażenie, że przyda się do czegoś więcej niż jedynie do roli barana rozpłodowego. Myślę, że mężczyźni przede wszystkim cenią kobiety, które mają typowo żeńskie cechy. Tak samo jak u kobiet zniewieściały facet wcale nie jest atrakcyjny (o tak, wiem, że zaraz jakaś temu zaprzeczy, choćby na złość mi, ale takie są fakty), tak też kobieta z wieloma męskimi cechami nie jest dla nas atrakcyjna. Ale najbardziej zabawne jest w tym to, że to feministki gardzą kobiecością. Nienawidzą kobiet i uważają je za gorsze. Dlatego starają się zniszczyć dobre kobiece archetypy jak kochająca i opiekuńcza matka i zrobić z kobiet facetów 2.0 tylko z cyckami. |