Forum Ateista.pl
Wierzę racjonalnie - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Filozofia i światopogląd (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Ateizm - dyskusje ogólne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Wątek: Wierzę racjonalnie (/showthread.php?tid=2611)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Wierzę racjonalnie - nex - 19.07.2007

Potepiony napisał(a):nie wiadomo czym jest świadomość, ale wiadomo że bez mózgu nie może istnieć... Podobnie nie wiemy czym jest grawitacja, ale wiemy że bez masy jej nie ma.

Zwróć uwage co mówią o sobie piloci myśliwców czy też astronauci, którzy są szkoleni na rozpoznawanie oznak niedotlenienia mózgu wywołanego zbym małym ciśnieniem powietrza. Mówią oni, że ma się bardzo mało czasu na reakcjie, ponieważ człowiek bardzo szybko traci świadomość, i nie potrafi wykonać nawet najprostszych czynności jak założenie maski tlenowej. Bez mózgu nie ma świadomości, nawet w fazie głębokiego snu, kiedy nic się nie śni nie ma świadomości

czyli nie wiesz co to świadomość, ale możesz o niej wiele powiedzieć. zazdroszcze wiedzy :roll:

Wierzę racjonalnie - Eremit - 19.07.2007

idiota napisał(a):
Eremita napisał(a):Ah tak, dorzućmy teraz wiarę żeby ogłupić tą świadomą małpę, bo nie będzie się ruchać
i co się nie zgadza?
No nie zgadza się
Przecież mądre małpy, które nie dały się nabrać na wiarę, wyginęły
Nie powinno być zatem niewierzących Język

No i popadłeś w sprzeczność Duży uśmiech

Panie i panowie, proponuję czytać to co ktoś pisze i mu nie dodawać niewypowiedzianych poglądów
Nie neguję ewolucji jako takiej, mam wątpliwości co do człowieka.
I nawet niech będzie. że od małpy pochodzi praczłowiek, potem jakiś tam pitekantrop itd.
Jednak wg mnie nie da się na gruncie genetyki wyjaśnić fenomenu świadomości, a na pewno wiary w Boga

Bo wychodzi, że macie wadę genetyczną skoro nie wierzycie Duży uśmiech

Joki napisał(a):
Cytat:Raaaany, kolejny
Nie kolejny tylko ten sam. I jak z takim dyskutować skoro słowa nie dotrzymuje.
BTW: Ja znam ludzi, którzy twierdzą, że uleczył ich potwór spaghetti. Lekarze rozkładali ręce a on ich uzdrowił. Wszystko jest udokumentowane. Szaleńców nie brakuje.
Pozdrawiam.
I tak udowodniłeś swoją prawdę :?:

Bóg nie istnieje, bo nie istnieje potwór spaghetti

Opublikuj ten naukowy dowód. Będziesz pierwszym który udowodnił nieistnienie Boga
Nobel murowany!

Pozdrawiam

Potepiony napisał(a):ogólnie rzecz biorąc, religia robiła dużo dobrego. Ludzi żyli w ilucji czyniąc pewne rzeczy, które akurat okazywały się korzystne. (np. pracowali 6 dni 7 dnia odpoczywali - rozwijalo to cywilizajie). Religia pomagala czlowiekowi objąc jakąś droge. Absolut nie istnieje, jednak człowiek potrzebuje absolutu aby móc żyć i nie zwariować - absolutam była święta księga.
Jak to się stało, że żyjesz i nie wariujesz?
Jesteś zaprzeczeniem swojego twierdzenia Uśmiech

Wierzę racjonalnie - idiota - 19.07.2007

Eremita napisał(a):Przecież mądre małpy, które nie dały się nabrać na wiarę, wyginęły
Nie powinno być zatem niewierzących Razz

No i popadłeś w sprzeczność
mądre się pieprzyły z podniety a dzieci wychowywały z obowiązku i temu przeżyły. w ewolucji nie ma jednego uniwersalnego klucza, bo zamek się wciąż zmienia.
Eremita napisał(a):Jednak wg mnie nie da się na gruncie genetyki wyjaśnić fenomenu świadomości, a na pewno wiary w Boga
przykro nam...
Eremita napisał(a):Bo wychodzi, że macie wadę genetyczną skoro nie wierzycie
a może nie mamy zbędnej już mutacji???

Avx napisał(a):
Eremita napisał(a):Cóż to takiego głupiego jest w wierzeniu w Boga, że się tak brzydzisz?

Nie uznaję rzeczy nieudowodnionych.
Czyli matematykę uznajesz za religię, pełno tam dogmatów, o przepraszam, aksjomatów

Potepiony napisał(a):Religia pomagała też rozwijać się intelektualnie, jak to lem mówił:
"Czy ktoś jest wierzący czy nie, byle był obiektywny, wie, że placet dała w gruncie rzeczy doktryna chrześcijańska w oparciu o biblijny nakaz: Czyńcie sobie ziemię poddaną. Gdzie indziej mury tabuizacji były silniejsze i postęp technologiczny już rozpoczęty, utykał – na przykład w Chinach. W Europie natomiast nabrał wielkiego rozpędu. Powiedziałbym paradoksalnie, a może i nie paradoksalnie, że zbyt wielkiego: element wynalazczo-odkrywczy, jednostkowy, może przysporzyć pędu wielkim mocom, które wyzwolił, ale nie może ich już ani zahamować, ani nawet nimi kierować. Ta olbrzymia rzeka zaczęła z wolna służyć coraz bardziej albo po prostu polityce, albo antagonizmom międzykulturowym, międzyludzkim, międzypaństwowym. "
czego najlepszym przykładem jest średniowiecze Duży uśmiech

Wierzę racjonalnie - idiota - 20.07.2007

Eremita napisał(a):Czyli matematykę uznajesz za religię, pełno tam dogmatów, o przepraszam, aksjomatów
u hu hu!
ktoś nie wie co to aksjomat!
ale fajnie!

Wierzę racjonalnie - Potepiony - 20.07.2007

Eremita napisał(a):Jak to się stało, że żyjesz i nie wariujesz?
Jesteś zaprzeczeniem swojego twierdzenia Uśmiech
bzdura. Gdzie napisałem że nie żyje według sztucznego absolutu? Kultura wktórej się wychowałem jest moim absolutem - czy tego chce czy nie. Nie wyrwe się z jej szpon do końca życia. (nawiasem mówiąc ludzie chorzy na schizofrenie gubią absolut - i wariują...)

nex napisał(a):czyli nie wiesz co to świadomość, ale możesz o niej wiele powiedzieć. zazdroszcze wiedzy

a czym się różni to co powiedziałem, od teorii opisujących grawitacje? Nikt nie wie czym jest grawitacja, jednak można o niej sporo powiedzieć...

Eremita napisał(a):
Potepiony napisał(a):Religia pomagała też rozwijać się intelektualnie, jak to lem mówił:
"Czy ktoś jest wierzący czy nie, byle był obiektywny, wie, że placet dała w gruncie rzeczy doktryna chrześcijańska w oparciu o biblijny nakaz: Czyńcie sobie ziemię poddaną. Gdzie indziej mury tabuizacji były silniejsze i postęp technologiczny już rozpoczęty, utykał – na przykład w Chinach. W Europie natomiast nabrał wielkiego rozpędu. Powiedziałbym paradoksalnie, a może i nie paradoksalnie, że zbyt wielkiego: element wynalazczo-odkrywczy, jednostkowy, może przysporzyć pędu wielkim mocom, które wyzwolił, ale nie może ich już ani zahamować, ani nawet nimi kierować. Ta olbrzymia rzeka zaczęła z wolna służyć coraz bardziej albo po prostu polityce, albo antagonizmom międzykulturowym, międzyludzkim, międzypaństwowym. "
czego najlepszym przykładem jest średniowiecze Duży uśmiech
tak - był to dowód że postęp zaczynała wymykać się religii - dlatego religia z nim walczyła. Jednak kiedy zaczęto palić na stosach, było już za późno na cofnięcie tego co wypracowano...

Eremita - wyjaśnij mi tą Twoją racjonalną wiare! Uciekasz od odpowiedzi

ps. mówiąc o absolucie nie chodzi mi Boga rzecz jasna, tylko o jakiekolwiek absolutne odniesienia stwarzane sztucznie przez człowieka (Bóg może być jednym z nich).

Wierzę racjonalnie - maha_nahi1 - 20.07.2007

Przybyłem oficjalnie wesprzeć mojego przyjaciela, który sam wobec hordy uzbrojonych ateistów wyruszył na samobójczą misję Uśmiech

Eremi (to) spójrz:
idiota napisał(a):a może nie mamy zbędnej już mutacji???

widzisz, chłopcy nie przeszli jeszcze mutacji, nie dokuczaj im Oczko
To było tak w tonie żartobliwym, bez urazy dla nikogo.

A teraz poważniej.
Aksjomaty są w pewnym sensie właśnie takimi dogmatami dla matematyki. Po prostu trzeba coś założyć, żeby móc później wyprowadzać wnioski. Musimy coś przyjąć na początku, żeby mieć punkt odniesienia. Nazwałbym to pierwszym twierdzeniem, od którego wychodzą wszystkie inne.

Podobnie w religii: Istnienie Boga jest pierwszym twierdzeniem, na bazie którego mogę wyprowadzać wszystkie inne.

Chyba będę pierwszy, który nazwie religię specyficzną teorią matematyczną opartą na aksjomacie istnienia absolutnego istnienia.

maha_nahi1 napisał(a):Podobnie w religii: Istnienie Boga jest pierwszym twierdzeniem, na bazie którego mogę wyprowadzać wszystkie inne.
Tyle że na podstawie aksjomatów mozna stworzyć teorie, które następnie są udowadniane. Dogmaty tworzą teorie, które nie są udowadniane. Dogmat każdy może stworzyć, i zbudować na nim własną teorie celowości istnienia wszechświata.

Zresztą aksjomaty - nie ważne czy są absolutne czy też nie - pomagają nam poznać i zrozumieć rzeczywistość. Religia tego nie robi. Religia odpowiada: "bo Bóg tak chciał" lub "tego nie potrafimy zrozumieć". W XXI wieku to jest przykre.

Wierzę racjonalnie - Wookie - 20.07.2007

Poza tym aksjomaty są intuicyjne i MOżLIWE (jeśli ktoś ma ochotę) do podważenia, tyle że po podważeniu nieco trudno poruszać się po świecie.
Dogmatyka religijna nie jest intuicyjna (no, może tylko jeśli ktoś "czuje" jakiegoś Boga, ale to jest wyjątkowo naciągany przykład - by nie posądzono mnie o nieobiektywizm) i nade wszystko jest niepodważalna, przywłaszczająca SOBIE prawdę absolutną i w żaden sposób nie szukająca innych możliwości.

Wierzę racjonalnie - Joki - 20.07.2007

Witam serdecznie.
maha_nahi1 napisał(a):Zmykam z tego forum (na żadne inne nie idę)...
maha_nahi1 napisał(a):Przybyłem oficjalnie wesprzeć mojego przyjaciela, który sam wobec hordy uzbrojonych ateistów wyruszył na samobójczą misję Uśmiech
Tyle warte są Twoje słowa, tyle co nic. Masz nas za takich, którzy się nie połapią, czy sam myślisz, że nie widać co robisz? Nie jesteś pierwszy, który ma ten sam problem. W końcu się pogubisz w tych kłamstwach.
Pozdrawiam.

Wierzę racjonalnie - maha_nahi1 - 20.07.2007

Joki napisał(a):Tyle warte są Twoje słowa, tyle co nic. Masz nas za takich, którzy się nie połapią, czy sam myślisz, że nie widać co robisz? Nie jesteś pierwszy, który ma ten sam problem. W końcu się pogubisz w tych kłamstwach.

Joki spokojnie, niczego nie ukrywam, jakbym chciał, to bym zmienił nick, ale z uczciwości tego nie zrobiłem, na żadne inne forum nie poszedłem, ale ciężko mi się z Wami rozstać, gdzie ja znajdę teraz takie forum... Ograniczyłem się tylko do pisania bardziej abstrakcyjnych postów, a nie spierania się z innymi. Tu musiałem lekko wesprzeć kolegę, ale przyznasz, że zrobiłem to bezinwazyjnie.

teeee no Joki daj spokój, bardzo dobrze że przyszedł. Ad Personam tu wypisujesz - boisz się dyskusji? :?

Wierzę racjonalnie - Eremit - 20.07.2007

maha nahi1, nie przypominam sobie żebyśmy się zaprzyjaźniali Zdezorientowanyhock:
Wybacz, ale wolałbym żebyś się ośmieszał na swoich wątkach, nie potrzebuję tu takich pomagierów :evil:

Wookie napisał(a):Poza tym aksjomaty są intuicyjne i MOżLIWE (jeśli ktoś ma ochotę) do podważenia, tyle że po podważeniu nieco trudno poruszać się po świecie.
I potrzebne, bardzo pożyteczne, a nawet niezbędne.
Nie zanegowałem aksjomatów, lecz głupie twierdzenie jakoby można się opierać tylko na udowodnionych faktach

Eremita napisał(a):Nie zanegowałem aksjomatów, lecz głupie twierdzenie jakoby można się opierać tylko na udowodnionych faktach
gdzie to zrobiłeś?

co zrobiłem, bo nie rozumiem

idiota napisał(a):
Eremita napisał(a):Bo wychodzi, że macie wadę genetyczną skoro nie wierzycie
a może nie mamy zbędnej już mutacji???
religia niezbędna mutacja dla podtrzymania gatunku stała się zbędna.
została wyparta przez boską Ewolucję inną zbędną-niezbędną mutacją obowiązek

:lol2: