![]() |
|
Pytania do agnostyków? - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Filozofia i światopogląd (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Ateizm - dyskusje ogólne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=9) +--- Wątek: Pytania do agnostyków? (/showthread.php?tid=13903) |
RE: Pytania do agnostyków? - legend - 30.11.2023 Panowie. Teista, się wypowie, jakby co, wolno się śmiać. Dusza nasza potrafi więcej niż nam się wydaje. Tak jak bez wzroku nie ma krajobrazu, tak bez OOBE nie ma boga i jest ateizm. Oczywiście brak krajobrazu to żaden koniec świata. RE: Pytania do agnostyków? - zefciu - 30.11.2023 legend napisał(a): tak bez OOBE nie ma boga i jest ateizmNigdy nie miałem OOBE, a wierzyłem w Boga przez większość życia. RE: Pytania do agnostyków? - legend - 30.11.2023 I co to dało dziś? RE: Pytania do agnostyków? - Sofeicz - 30.11.2023 legend napisał(a): Tak jak bez wzroku nie ma krajobrazu ... Zara, zara - to przed powstaniem istot obdarzonych wzrokiem nie było krajobrazów? Czyli jesteś wyznawcą percepcjonizmu (czyli rzeczywistość istnieje, o ile istnieje jej percepcja). RE: Pytania do agnostyków? - legend - 30.11.2023 Tak. Percepcja ludzka ma mieć na finale filozofii źródło qualiów, czyli idee z których ściąga się kody do odtwarzania rzeczywistości w sposób pozamaterialny. Tak przynajmniej ja interpretuję prekursora Platona, starego, ale jakże jarego. Co najciekawsze, trzon mojego doświadczenia życiowego ujawnił mi sekret udowadniający iż siła mnożona nietranscendencji, namnaża siłę transcendecji w eksplozji qualiów. Co ty na to? Co jeśli prędkość twojego 〝 ↻ 〞jest niska, ale ciągle, dzień po dniu, wcielenie po wcieleniu, dąży do poznania świata transcendentnego? RE: Pytania do agnostyków? - Sofeicz - 01.12.2023 legend napisał(a): T.Co najciekawsze, trzon mojego doświadczenia życiowego ujawnił mi sekret udowadniający iż siła mnożona nietranscendencji, namnaża siłę transcendecji w eksplozji qualiów.Ja ??? Za mądre i odjechane dla mnie. Nie ogarniam twojej eksplozji qualiów - cokolwiek ona oznacza. Sorry. RE: Pytania do agnostyków? - geranium - 01.12.2023 zefciu napisał(a):To jest chyba znamienne. Ludzie normalnie wierzący nie mają zazwyczaj ekstremalnych przeżyć duchowychlegend napisał(a): tak bez OOBE nie ma boga i jest ateizmNigdy nie miałem OOBE, a wierzyłem w Boga przez większość życia.
RE: Pytania do agnostyków? - zefciu - 04.12.2023 legend proszę zacząć wypowiadać się w sposób, który inni użytkownicy mogą przynajmniej próbować zrozumieć, tj. używać pojęć przyjętych gdzieś, poza Twoim umysłem. RE: Pytania do agnostyków? - legend - 09.12.2023 Sofeicz, czy ja wiem czy takie mądre.. Ogólnie to chodzi o wrodzone OOBE, które jest indywidualne u każdego. Każdy umysł ma swoje OOBE i nie ma za bardzo wspólnych OOBE, nawet w platonizmie, oznacza to że jest w sumie słabe w takich rozmowach jak ta. A właśnie ono tylko może rozwikłać ewentualną zagadkę wiary. Geranium, nie ma zdrowej wiary, albo wierzysz i tym żyjesz i Bóg ci odsłania prawdę, albo lepiej nie wierz i myśl jak wiedzieć, a nie wierzyć. Joker trafnie napisał, że byty umysłowe ateistow mają przyjemniejsze odczucia podczas rozmowy z ateistą i na odwrót jest przy teistach. Ta dziwna strzałka 4 posty wyżej, mówi o przesuwaniu się w umyśle z wiekiem, pewnych psychologicznych percepcji. Od kilku lat mój umysł przesuwa się na ateizm, bo od marzeń o Bogu wolę prawdę. Bajer polega na tym że jestem po oobe i ateizm nie chce się przesuwać do końca. W efekcie stwierdziłem, że poezje i rozmowy o bogach i ich braku są niżej, a wyżej są qualia. Jeżeli mam qualę transcendentną na jawie, czyli nie oobe, to znaczy, że na chwilę mam dowód. Ale gdy jem podwawelską z musztardką, qualia transcendencji ścierają się w pył. Oba zdarzenia są prawdziwe, a strzałka oznacza prędkość umysłu do tendencjonowania ku któremuś z bytów: ateizm, teizm. Eksplozja qualiów to anamneza i tęsknota platońska za życiem sprzed narodzin. Jeden problem legendziku: qualia mogą eksplodować z teizmu na ateizm, dawno po tamtej eksplozji. Kocham prawdę i nie wiem czy bóg istnieje, nie mam zdania, idę w rytmie strzalki. RE: Pytania do agnostyków? - Nonkonformista - 11.12.2023 legend napisał(a): Tak. Percepcja ludzka ma mieć na finale filozofii źródło qualiów, czyli idee z których ściąga się kody do odtwarzania rzeczywistości w sposób pozamaterialny. Tak przynajmniej ja interpretuję prekursora Platona, starego, ale jakże jarego.Tym właśnie jest język religijny. Posługiwaniem się bezsensownymi pojęciami, zdaniami, zbitkami wyrazowymi. Napisałeś coś, ale nie wiadomo co. Po co w takim razie? RE: Pytania do agnostyków? - legend - 14.12.2023 Moje ekscentryczne posty są dla lubiejących główkować, a nie dla tych, którzy siedzą całe życie w zakurzonych językach religijnych. RE: Pytania do agnostyków? - zefciu - 14.12.2023 legend napisał(a): Moje ekscentryczne posty są dla lubiejących główkować, a nie dla tych, którzy siedzą całe życie w zakurzonych językach religijnych.Błagam legend — po pierwsze, nikt tu nie lubi belfrowania. Po drugie — aby mieć materiał do główkowania, trzeba przynajmniej coś rozumieć z wypowiedzi interlokutora. RE: Pytania do agnostyków? - legend - 14.12.2023 Nie, trzeba być cwanym i się nie dać królewiczom. Nie rozumie chłopak to niech się nie udziela. Dlaczego ja mam go rozumieć, a on już chce być wygodny? Ja oduczyłem się na forach, fejsach używania mojego tekstu dla jury. Dla mnie np. Ateista.pl to nie jest legend i jury pod jego postami, ja się dzielę wiedzą dla ludzi myślących. Co mi z tego że zaraz tu na dole objaśnię mu o co chodzi, jak podczas objaśniania pan z jury powie, że robię z filozofii k...e. Patrz temat "źródło swoistości". I po Ergo Proxy na scenę wkracza Lampart i chłonie oczywiście z dystansem, moje myśli. Nie rozumie, jego problem, chce nauki to niech sobie poczyta książkę do fizyki, może inną drogą, na podstawie czarnej materii ogarnie qualia o które mi chodzi. No nie wiem jak mu pomóc, ja tam nie jestem jury na tym forum i dlatego nabywam od was wiedzę. RE: Pytania do agnostyków? - Sofeicz - 14.12.2023 Legend, nie idż tą drogą, bo wylądujesz w kurniku obok gąski. RE: Pytania do agnostyków? - legend - 15.12.2023 Moja pamięć o nieśmiertelności przewyższa qualia, oznacza to, że jedna osoba może uzyskać pewność co do nieśmiertelnej duszy. RE: Pytania do agnostyków? - Nonkonformista - 15.12.2023 legend napisał(a): Moja pamięć o nieśmiertelności przewyższa qualia, oznacza to, że jedna osoba może uzyskać pewność co do nieśmiertelnej duszy.Co daje też duszy nieśmiertelność, jeśli perpetuum mobile jest niemożliwe? Co to są qualia? RE: Pytania do agnostyków? - legend - 16.12.2023 Jezusa rządzący moderatorzy, już martwi, batem trzaskali, a ja mam się poruszyć, tym, że wyląduje w kurniku. Dla nieśmiertelnego filozofa, kurnik to raj na Ziemi! Zapytaj Sokratesa, Jezusa kiedyś może, to wierz mi, że odpowie ci żeś dobry władca. W każdym razie trochę się uniosłem i jest po równo. Świętych nie ma bo zef, czy teraz szanowny Non piszą o mnie w sposób pogardliwy, nie wiedząc co potrafię. Zobacz Sofeicz, gdy nie podałem sposobu na obcięcie losowości w Keno, byłem minusowany, gdy go wreszcie podałem to mimo, iż jest jaki jest to powinienem dostać od niego plusa za publikację triku. Trik działa, tyle, że wygra jedna osoba, może trzy. Offtop - to nie ten temat. Nieśmiertelność: Według mistrza Platona niektórzy Nonie zostali obdarzeni lepszą pamięcią o życiu sprzed wejścia w ciało. Tych nazwał, że posiadają duszę filozofa, poczytaj Platona jak mi nie wierzysz. Prawdopodobnie ja do tej grupy filozofów należę, miałem bowiem wspomnienia sprzed narodzin jako mały chłopiec, doznałem platońskiej nieśmiertelności jaźni, oraz miałem kontakt ze światem idei do którego mam powrócić, według tego OOBE, które miałem 15 lat temu. Platon, prekursor filozofii mówił, że ateiści, czy wierzący, a nie wiedzący o OOBE, są tacy bo taka jest ich natura, muszą się filozofii bez kruczków oddawać, ale według Platona nie filozofii wybranej jak to Polacy uwielbiają, tylko filozofii jego, czyli platońskiej. Qualia to chyba jakości, które postrzegasz zmysłami: kwaśność, słodkość. Słodkość mała, duża, miks qualiów, czyli czekolada z chili. Gdy czytasz mój tekst Non, czytasz go na podstawie swoich qualiów, nie moich, co oznacza, że w zależności od tego jak trenowałeś swoją tendencję w sferze rozumienia rozmaitych cudzych myśleń. zależy moc zrozumienia tego co ja tu naprawdę do ciebie piszę. Finał jest taki, że wiesz, ja piszę, ty czytasz, ja rozumiem jako autor, wiadomo, a ty rozumiesz tylko część, powyżej, lub poniżej połowy. Dlatego wymyślił Bóg Uranos coś takiego jak pokora i dał ludziom wybór: talent do szkolenia cudzych qualiów (lub) odsyłanie cudzych qualiów na krzyż. Teraz już coś wiesz, jakby co służę pomocą. RE: Pytania do agnostyków? - Sofeicz - 16.12.2023 Nonkonformista napisał(a): Co to są qualia? Ja to nazywam autorsko „fenomenami sensorycznymi”. Takie kantowskie noumeny wynikające same z siebie. Cała nasz psyche i cielesność jest zbudowana na tych fenomenach, które nie dają się bezpośrednio objaśnić osobie nie posiadającej odpowiedniego oprzyrządowania. Całkowitemu daltoniście nie sposób wytłumaczyć czym jest kolor czerwony, tak jak głuchemu śpiewu skowronka. RE: Pytania do agnostyków? - legend - 17.12.2023 Zgadzam się. I masz Nonkonformisto jeszcze coś takiego jak prywatność qualiów. Nie widzisz moimi oczami świata tylko swoimi, niby stoisz koło mnie na przykład i patrzymy razem na żywo na: ![]() U mnie przy odpowiednich warunkach mogą pojawić się qualia wymnożone, eksplodując niejako do czegoś wyżej niż qualia, Platon nazywał to widzeniem noetycznym. Czyli oko + warunki w umyśle/mózgu (w platonizmie w umyśle) = wspomnienie pozaqualiowej rzeczywistości. RE: Pytania do agnostyków? - Nonkonformista - 18.12.2023 Będę musiał się zabrać za filozofię, bo mam braki tutaj, jak czytam. |