![]() |
|
Koronawirus - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Społeczeństwo (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=16) +--- Wątek: Koronawirus (/showthread.php?tid=14648) Strony:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
|
RE: Koronawirus - ZaKotem - 11.03.2020 No co? Dobrze działa. Skoro popyt na maseczki przewyższa podaż, to ich cena wzrasta, a jak cena wzrasta, to opłaca się ich mnóstwo produkować, więc się produkuje i ich ilość na rynku wzrasta, tak że w końcu starczy dla wszystkich. Chociaż na początku nie. Natomiast kiedy państwo ustala cenę maksymalną, opłacalność produkcji nie zwiększa się, więc ilość maseczek na rynku nie wzrasta, wzrasta natomiast opłacalność spekulacji czarnorynkowych. Producentowi w takich warunkach bardziej się bowiem opłaca wyprodukowanie 1000 sztuk dla znajomego znajomego, który zapłaci pod stołem, niż 100 tys. sztuk na rynek. I dla wszystkich nie starczy nigdy (no, przynajmniej nie do końca epidemii). RE: Koronawirus - zefciu - 11.03.2020 ZaKotem napisał(a): No co? Dobrze działa. Skoro popyt na maseczki przewyższa podaż, to ich cena wzrasta, a jak cena wzrasta, to opłaca się ich mnóstwo produkować, więc się produkuje i ich ilość na rynku wzrasta, tak że w końcu starczy dla wszystkich. Chociaż na początku nie.No właśnie. Ale to „na początku” jest kluczowe dla rozwoju epidemii. Rynki reagują z opóźnieniem, a opóźnienie jest niezalecane w przypadku zarazy. Dlatego Kapitan Państwo próbuje coś wymyślić. Niekoniecznie oznacza to oczywiście, że rozwiązania chińskie są dobre (zatem nie rozumiem, czemu cobras je zachwala). RE: Koronawirus - ZaKotem - 11.03.2020 W sytuacji nagłego kryzysu już lepszym rozwiązaniem byłoby interwencyjne zakupienie przez państwo maseczek choćby z importu, oczywiście po zawyżonych cenach w porównaniu do przedkryzysowych i rozdawanie obywatelom... na kartki. Efekt jest wtedy bardzo podobny, jak przy wolnym rynku, tylko wszyscy dostają z nieco mniejszym opóźnieniem. Skoro wszyscy lub prawie wszyscy mają z czegoś korzystać, to usprawiedliwione jest opłacenie tego podatkami. RE: Koronawirus - cobras - 11.03.2020 Cytat:No właśnie. Ale to „na początku” jest kluczowe dla rozwoju epidemii. Rynki reagują z opóźnieniem, a opóźnienie jest niezalecane w przypadku zarazy. Dlatego Kapitan Państwo próbuje coś wymyślić. Niekoniecznie oznacza to oczywiście, że rozwiązania chińskie są dobre (zatem nie rozumiem, czemu cobras je zachwala). To jen jest walutą komunistycznej Japonii? Ciekawych rzeczy można się tu dowiedzieć ![]() https://www.japantimes.co.jp/news/2020/03/10/national/japan-punish-reselling-face-masks/ RE: Koronawirus - zefciu - 11.03.2020 cobras napisał(a): To jen jest walutą komunistycznej Japonii?Wybacz, mój błąd. RE: Koronawirus - Sofeicz - 11.03.2020 Panika, panika - dziś opier... jedną babę w sklepie, która perorowała o 25 zakażonych w Łodzi. Pomyliło się kobicie z całą Polską. RE: Koronawirus - ZaKotem - 11.03.2020 Sofeicz napisał(a): Panika, panika - dziś opier... jedną babę w sklepie, która perorowała o 25 zakażonych w Łodzi. O kurde, mówisz więc, że na jednej łodzi 25 ludzi umarło na korwinawirusa? A w autobusie i stu może jechać! Zaraz powiem żonie, co pisało w Internecie. RE: Koronawirus - cobras - 11.03.2020 No ja już widziałem "przecieki" z ABW, że od piątku mają zamknąć sklepy. I ludzie te bzdury roznoszą dalej na serio. RE: Koronawirus - bert04 - 11.03.2020 A czytaliście już tę wiadomość od lekarza, który leczył w Szenzen? Ze suchy kaszel i żeby pić ciepłe płyny? Ja dzisiaj dostałem w dwóch wersjach (w jednej lekarz jest Czechem, w drugiej jakimś polskim (?) profesorem takim-a-siakim) RE: Koronawirus - Iselin - 11.03.2020 A słyszeliście o leczeniu wirusa wlewami z witaminy C? RE: Koronawirus - Adam M. - 11.03.2020 Gdzies widzialem w TV, ale w ktorej nie pamietam. Gonicie Ontario, mamy obecnie 37 przypadkow ( przyjezdnych ) a wy 27. Tyle ze podali wlasnie ze jakis minister jest zakazony po spotkaniu na jakiejs konwencji na ktorej bylo 2.5 tys ludzi.......... Numer lepszy niz z przypadkiem z lubelskiego, ktory chodzil przez kilkanascie dni i zarazal, zanim nie zarazil kogos z rodziny, kto po prostu zglosil sie na izbe przyjec najblizszego szpitala... Ciekawe dlaczego nikt nie wpadl na pomysl zeby zrobic np gminne osrodki testowania w jakichs barakach, niezalezne od szpitali z zabezpieczonym personelem? RE: Koronawirus - kmat - 11.03.2020 bert04 napisał(a): A czytaliście już tę wiadomość od lekarza, który leczył w Szenzen? Ze suchy kaszel i żeby pić ciepłe płyny? Ja dzisiaj dostałem w dwóch wersjach (w jednej lekarz jest Czechem, w drugiej jakimś polskim (?) profesorem takim-a-siakim)Na fejsie dostałem wersję z Czechem. Adam M. napisał(a): Tyle ze podali wlasnie ze jakis minister jest zakazony po spotkaniu na jakiejs konwencji na ktorej bylo 2.5 tys ludzi..........W Polsce jakiś bardzo ważny wojskowy. RE: Koronawirus - Żarłak - 11.03.2020 Adam M. napisał(a): Ciekawe dlaczego nikt nie wpadl na pomysl zeby zrobic np gminne osrodki testowania w jakichs barakach, niezalezne od szpitali z zabezpieczonym personelem? Już 31 przypadków oficjalnie, a nieoficjalnie to się nie dowiemy. Do końca tygodnia będzie 50, a w przyszłym 70-80 oficjalnych. Nikt na to nie wpadł, bo np. Rząd i inne organy państwowe nie działają wydajnie i z wyprzedzeniem. Przecież od połowy lutego wiadomo, że we włoszech był duży problem, a od dwóch miesięcy, że w chinach coś się dzieje. Przecież można monitorować takie sytuacje i np. zrobić prewencyjny zakup środków medycznych. Można przygotować procedury, można przygotować laboratoria. Ale jak zwykle ktoś zaczyna coś robić zbyt późno. A co do tych baraków, to w Polsce nie robi się w wystarczającym stopniu tych testów, a potem Morawiecki i z innym fagasem wychodzi i mówi, że sytuacja jest pod kontrolą. No nie jest, ale jako że testów jest zbyt mało, to można powiedzieć, że nie jest źle. Przecież to jest niedorzeczne, że mając możliwość (podobno) przeprowadzenia 1200 testów na dobę, do tej pory przebadano ok 2 tys. osób. O czym to świadczy? Cytat:Liczba zbadanych próbek: 2024 https://www.medonet.pl/koronawirus/koronawirus-w-polsce,koronawirus-w-polsce--31-potwierdzonych-przypadkow--ponad-12-tys--osob-pod-obserwacja,artykul,88084851.html Ale co mają zrobić, jeśli nagle zaczęliby robić testy, a wyszłoby, że zarażonych jest kilkaset osób? Ten głupi naród powariowałby do reszty. PS A poza tym, jak można racjonalnie to oceniać, skoro sam minister zdrowia był we Włoszech i pociesznie stwierdził, że nawet sam sobie nie zrobił testu. No ręce opadają. RE: Koronawirus - Sofeicz - 11.03.2020 Naprawdę zaczynać wątpić w inteligencję Homo S. Dzisiaj w Auchan puste puchy w dziale 'makaron, kasza, cukier' etc. Ludzie z całymi wagonami koncentratów pomidorowych, wód mineralnych, herbat, ciastek i płatków. Na ryneczku zapłakana baba lata za cukrem (którego nie ma). Koleżanka dzwoni i pyta czy już zrobiliśmy zapasy. Pojebało ich wszystkich? RE: Koronawirus - lumberjack - 11.03.2020 Sofeicz napisał(a): Dzisiaj w Auchan puste puchy w dziale 'makaron, kasza, cukier' etc. Ludzie z całymi wagonami koncentratów pomidorowych, wód mineralnych, herbat, ciastek i płatków. Na ryneczku zapłakana baba lata za cukrem (którego nie ma). Koleżanka dzwoni i pyta czy już zrobiliśmy zapasy. Ludzie spanikowali. Byłem teraz po robocie w Lidlu po mąkę - nie ma kaszy, ryżu, mąki, cukru, konserw, oleju, srajtaśmy, ręczników papierowych, koncentratów pomidorowych. Pojechałem do biedry i to samo. Znalazłem cały jeden przecier pomidorowy i resztki konserw - paprykarzy szczecińskich itp. Zajebiście, że tydzień temu zrobiłem takie duże zapasy wszystkiego - jutro będziem z nieślubną pizze robić i będzie nawet z czego A jeden koleś w biedrze kurwami rzucał na lewo i prawo, bo niczego sensownego do żarcia nie mógł już sobie kupić.W ogóle pierwszy raz w życiu takie widoki ujrzałem, że cała biedra i lidl, prawie wszystkie półki głównie z suchym jedzeniem wyczyszczone do zera. W sumie jeszcze nic się strasznego nie stało, a taki trochę fajny, apokaliptyczny klimat się robi - jak z fallouta
RE: Koronawirus - Iselin - 11.03.2020 Njafajniejsze jest to, że u mnie w małych sklepach na osiedlu jest wszystko oprócz tych nieszczęsnych żeli antybakteryjnych. W Społem półki pełne makaronów, kasz, ryżu, mąki, cukru, gotowych dań w słoikach. Srajtaśma też jest w dużych ilościach. RE: Koronawirus - Sofeicz - 11.03.2020 Pisałem już w innym dziale ale dzisiaj dwóch klientów na cito panikuje, żeby im w etykietach (płyn do mycia i zmywak kuchenny) pierdyknać jaskrawym kolorem 'antybakteryjny'. PS. Jeden z generałów Napoleona mawiał, że 'od buntu dzielą nas trzy posiłki'. Myśl jak znalazł. RE: Koronawirus - gąska9999 - 12.03.2020 A na wp.pl pisało dzisiaj, że jakiś biskup apelował, żeby zrobić więcej mszy z okazji koronowirusa. Bo w kościele wirus koronowirusa nie działa i nie przenosi się z osób chorych na osoby zdrowe, bo wirus koronowirusa boi się w kościele Pana Boga i aniołów i tam nie zaraża. Oto wiara KRK. Nie czytałam tego artykułu tylko sam tytuł, ale o ile pamiętam chodziło o fizyczne msze z przychodzeniem ludzi do kościoła a nie o oglądanie przez ludzi w telewizji na jakimś kanale/ programie tej samej mszy na okrągło czyli " redial". RE: Koronawirus - kmat - 12.03.2020 Sofeicz napisał(a): Dzisiaj w Auchan puste puchy w dziale 'makaron, kasza, cukier' etc. Ludzie z całymi wagonami koncentratów pomidorowych, wód mineralnych, herbat, ciastek i płatków. Na ryneczku zapłakana baba lata za cukrem (którego nie ma). Koleżanka dzwoni i pyta czy już zrobiliśmy zapasy.Nie. W pewnym momencie to się robi racjonalne. Musisz po prostu opierdolić półki przed innymi. RE: Koronawirus - Dwa Litry Wody - 12.03.2020 Sofeicz Cytat:Pojebało ich wszystkich?A co jest niby nieracjonalnego w zwiększeniu domowych zapasów trudno psującej się żywności, jeżeli są uzasadnione powody by podejrzewać, że w perspektywie kilku tygodni żywność może stać się trudniej dostępna i droga? Jeżeli czarne scenariusze się nie sprawdzą, to najwyżej przez kilka tygodni nie będziesz musiał kupować sobie makaronu, ryżu, kaszy, płatków owsianych, mąki, czy konserw. Ale jeśli się sprawdzą, a ty nie będziesz miał żadnych rezerw to zostaniesz z ręką w nocniku. Lumberjack Cytat:Ludzie spanikowali.Nie. Na razie są po prostu lekko zaniepokojeni. Jak ludzie naprawdę spanikują to nie będą żarcia kupować, tylko szabrować. Cytat:W ogóle pierwszy raz w życiu takie widoki ujrzałem, że cała biedra i lidl, prawie wszystkie półki głównie z suchym jedzeniem wyczyszczone do zera. W sumie jeszcze nic się strasznego nie stało, a taki trochę fajny, apokaliptyczny klimat się robi - jak z falloutaKapsle zbieraj ![]() ZaKotem & Cobras & Bert04 & Inselin A słyszeliście, że w ramach walki z koronawirusem zostanie zwiększona liczba nabożeństw? Przecież to dokładnie tak samo jakby zamiast zamykać kin po prostu zwiększyli tam liczbę seansów...
|