![]() |
|
Glemp nie żyje - czy był wielki ? - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Wydarzenia i przegląd prasy (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=17) +--- Wątek: Glemp nie żyje - czy był wielki ? (/showthread.php?tid=9009) |
Glemp nie żyje - czy był wielki ? - Nonkonformista - 24.01.2013 Śmierć Szczurów napisał(a):Co ja Ci będę tłumaczył...Dziękuję bardzo. Polska nie jest krajem wyznaniowym ani de facto, ani de iure, ma jednak elementy państwa wyznaniowego, biorąc pod uwagę definicję oraz zapisy w Wikipedii. Ja jednak rozumiem państwo wyznaniowe jak Barbara Stanosz w tym artykule: http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,4640 Dziadzie Borowy, a w tych innych krajach religia jest liczona do średniej? Jak to wygląda? Glemp nie żyje - czy był wielki ? - Sofeicz - 24.01.2013 Dokonując małej manipulacji napiszę, że Polska w latach 50-tych była całkiem wyznaniowa. Np. Bierut często brał udział w mszach a znany jest też przykład, kiedy asystował celebransowi podczas procesji Bożego Ciała. Także przez całe lata 50-te religia była przedmiotem szkolnym. Dziwny był ten polski stalinizm. Glemp nie żyje - czy był wielki ? - XYZPawel - 24.01.2013 Śmierć Szczurów napisał(a):Co ja Ci będę tłumaczył... chyba sam nie przeczytałeś tego linka, bo on perfekcyjnie dowodzi, że jesteśmy państwem wyznianiowym ![]() "Elementy państwa wyznaniowego często występują w wielu spośród krajów, w których dominująca jest jedna religia. Jednak z braku zapisu konstytucyjnego nie są to państwa wyznaniowe de nomine, a jedynie de facto. Tak więc pojęcie państwa wyznaniowego jest subiektywne. Elementy państwa wyznaniowego
A tutaj otworzyłem dyskusję o kasie kościoła: http://ateista.pl/showthread.php?t=11818 Oczywiście to są pieniądze podatników... Glemp nie żyje - czy był wielki ? - DziadBorowy - 24.01.2013 XYZPawel napisał(a): Przecież nie tylko KRK dostaje kasę z budżetu państwa. Inne organizacje religijne również. Mniej bo mają mniej członków. Ale dostają. Nawet własne komisje majątkowe miały. Cytat:Jaka zatem jest ta religia państwowa?? Poproszę o jakiś dokument państwowy mówiący o tej państwowej religii. Cytat:No to sobie porównaj to co idzie na KRK z dopłatami do emerytur górników chociażby. A poza tym patrz punkt pierwszy. Cytat:Jakież to religie w Polsce inne niż owa polska religia państwowa są represjonowane? Cytat:A tutaj otworzyłem dyskusję o kasie kościoła:A wystarczyło użyć funkcji szukaj i wypowedzieć się w jednym z czterystu tematów o tym traktujących. Oczywiście to są pieniądze podatników...[/quote] Glemp nie żyje - czy był wielki ? - XYZPawel - 24.01.2013 DziadBorowy napisał(a):Co to znaczy, że obiektywnie była znana na całym świecie? To można być subiektywnie znanym na całym świecie? może Ci się wydawać, na przykład, że Łysiak jest wielkim pisarzem, ale obiektywnie na świecie jest nikim. Szymborska za nic nie dostała Nobla. Musiała być znana w kręgu fachowców. Cytat:Ponadto Nobel-Srobel. Potrafisz powiedzieć kto dostał tą nagrodę z literatury w tamtym roku bez sprawdzania w google? A dwa i trzy lata temu?nie, ale to jest fakt, że nobel nobilituje i już. Cytat:Dalej też nie widzę tych honorów które to spotkały Glempa po śmierci. dwa dni żałoby na GW to przegięcie Glemp nie żyje - czy był wielki ? - DziadBorowy - 24.01.2013 XYZPawel napisał(a):dwa dni żałoby na GW to przegięcie Jakie dwa dni? Glemp zmarł wczoraj wieczorem. Dziś w okolicach południa informacja o tym była już na dalszych miejscach w hierarchii wiadomości. Teraz nie widzę jej w ogóle a zamiast zdjęcia Glempa jest zdjecie Biedronia i jego koleżanek. Oraz informacja o tym (z czarnym zdjęciem) że zmarł Antoni Motyczka senator PO. (pierwsze słyszę o gościu) Glemp nie żyje - czy był wielki ? - XYZPawel - 24.01.2013 DziadBorowy napisał(a):Przecież nie tylko KRK dostaje kasę z budżetu państwa. Inne organizacje religijne również. Mniej bo mają mniej członków. Ale dostają. Nawet własne komisje majątkowe miały.oczywiśćie to TEŻ źłe Cytat:Jaka zatem jest ta religia państwowa?? Poproszę o jakiś dokument państwowy mówiący o tej państwowej religii.jasne, że nikt tego wprost nie napisze, ale czytałeś inwokację konstytucji ? słyszałeś, że nie można obrażać uczuć religijnych ? o konkordacie ? Cytat:No to sobie porównaj to co idzie na KRK z dopłatami do emerytur górników chociażby. A poza tym patrz punkt pierwszy. no tak: a w ameryce biją murzynów ) KAŻDA złotówka z moich podatków wydana na tych darmozjadów mnie boli.Cytat:Jakież to religie w Polsce inne niż owa polska religia państwowa są represjonowane? największe przywileje ma KK, to wystarczy. Kościół Latającego Potwora Spaghetti ma problemy z rejestracją przez urząd. Cytat:A wystarczyło użyć funkcji szukaj i wypowedzieć się w jednym z czterystu tematów o tym traktujących. widać za mało tych tematów, jak wciąż nie wiesz... Glemp nie żyje - czy był wielki ? - XYZPawel - 24.01.2013 DziadBorowy napisał(a):Jakie dwa dni? wczoraj to jeden, dzisiaj to drugi. Czysta matematyka... Glemp nie żyje - czy był wielki ? - DziadBorowy - 24.01.2013 XYZPawel napisał(a):jasne, że nikt tego wprost nie napisze, ale czytałeś inwokację konstytucji ? słyszałeś, że nie można obrażać uczuć religijnych ? o konkordacie ? Co w konstytucji jest zapisane o katolicyzmie? I czy nie wolno obrażać uczuć religijnych tylko katolików? Bo mi się wydaje, że ten niezbyt fortunny zapis dotyczy wszystkich religii. Cytat:no tak: a w ameryce biją murzynów Mnie też. Dlatego bardziej bolą mnie złotówki wydawane na górników niż na kler - zwyczajnie jest ich więcej. Ale my nie o tym. W definicji państwa wyznaniowego jest, że jakaś jedna konkretna religia jest uprzywilejowana materialnie w porównaniu z innymi grupami społecznymi. Właśnie wykazałem, że tak nie jest. Cytat:największe przywileje ma KK, to wystarczy. Kościół Latającego Potwora Spaghetti ma problemy z rejestracją przez urząd. Tobie może wystarczy skoro wystarcza Ci byle co ale definicja jasno mówi o represjonowaniu innych religii. Jeżeli Polska nie spełnia wymogów tej definicji to racjonalnie rzecz biorąc nie może być uważana za państwo wyznaniowe. Proszę podać zatem przykłady takich represji wobec innych religii. Cytat:wczoraj to jeden, dzisiaj to drugi. Czysta matematyka... Racjonalista :lol2: Wiadomość pojawiła się jako główny artykuł wczoraj koło godziny 21. Dziś około 12 już jej nie było na tym miejscu. Razem jakieś 15 godzin. Faktycznie dwa dni
Glemp nie żyje - czy był wielki ? - XYZPawel - 24.01.2013 DziadBorowy napisał(a):Co w konstytucji jest zapisane o katolicyzmie? I czy nie wolno obrażać uczuć religijnych tylko katolików? Bo mi się wydaje, że ten niezbyt fortunny zapis dotyczy wszystkich religii. już Ci napisałem, że nikt nie napisze tego wprost, że jesteśmy państwem wyznianiowym Cytat:Mnie też. Dlatego bardziej bolą mnie złotówki wydawane na górników niż na kler - zwyczajnie jest ich więcej. ależ jest pełno grup społecznych, które muszą się utrzymywać z pracy własnych rąk, a kler NIE. a górnicy też mnie wkurwiają. Cytat:Tobie może wystarczy skoro wystarcza Ci byle co ale definicja jasno mówi o represjonowaniu innych religii. Jeżeli Polska nie spełnia wymogów tej definicji to racjonalnie rzecz biorąc nie może być uważana za państwo wyznaniowe. właśnie podałem pastafarian. poza tym, te wszystkie warunki nie muszą występować razem, poza tym, jest to definicja SUBIEKTYWNA. Cytat:Racjonalista :lol2: ja nic nie pisałem o godzinach, wkurzyło mnie, że dzisiaj otworzyłem GW, a tam ZNOWU Glemp i to jeszcze większy. Może napiszesz o jego zasługach dla Polski ? W końcu ? Glemp nie żyje - czy był wielki ? - DziadBorowy - 24.01.2013 XYZPawel napisał(a):już Ci napisałem, że nikt nie napisze tego wprost, że jesteśmy państwem wyznianiowym Nie wprost w konstytucji też nic o tym nie ma. Jest tam coś takiego: " Naród Polski - wszyscy obywatele Rzeczypospolitej, zarówno wierzący w Boga będącego źródłem prawdy, sprawiedliwości, dobra i piękna, jak i nie podzielający tej wiary, a te uniwersalne wartości wywodzący z innych źródeł," Proszę teraz wykazać, że to odwołanie do Boga dotyczy Boga w rozumieniu katolickim i absolutnie nie odnosi się chociażby do Boga w ujęciu prawosławnym czy też nawet muzułmańskim. Że taki polski Tatar czytając tą konstytucję stwierdzi - to na pewno nie o moim Bogu mowa. Cytat:ależ jest pełno grup społecznych, które muszą się utrzymywać z pracy własnych rąk, a kler NIE. a górnicy też mnie wkurwiają.Tylko nijak to się ma do państwa wyznaniowego. Cytat:właśnie podałem pastafarian. poza tym, te wszystkie warunki nie muszą występować razem, poza tym, jest to definicja SUBIEKTYWNA.A jakie to pastafarianie mieli te problemy, oprócz błędnie wypełnionej dokumentacji? I jakie inne religie (oprócz religii państwowej) mają problemy w Polsce? Warunki nie muszą występować razem tylko, że dotychczas nie wykazałeś, że występuje chociaż jeden z nich. Cytat:ja nic nie pisałem o godzinach, wkurzyło mnie, że dzisiaj otworzyłem GW, a tam ZNOWU Glemp i to jeszcze większy.Pisałeś, że był tam dwa dni. A był jakieś 15 godzin. Cytat:Może napiszesz o jego zasługach dla Polski ? W końcu ?A co to ja jestem jakimś jego adwokatem? Czemu niby mam pisać o jego zasługach? Cytat: Szymborska za nic nie dostała Nobla. Musiała być znana w kręgu fachowców. Tych samych fachowców od Nobla dla Obamy i Unii Europejskiej ?> Glemp nie żyje - czy był wielki ? - Kastel - 24.01.2013 Polskie media w większości robi z nas idiotów. W głównych wydaniach swych programów informacyjnych informują nas o byle głupotach, a nie o ważnych rzeczach. Na świecie jak i w Polsce dzieje się o wiele więcej ważniejszych rzeczy niż śmierć jakiegoś biskupa. Ok dla KK jest to ważne, ale w Polsce są też ludzie z innymi poglądami. Włączam rano telewizje i od razu na każdym kanale trąbią, że Glemp nie żyje. Hmmm... dla mnie jakoś ważnym człowiekiem nie był, a codziennie wiele osób umiera. Jak umrze jakiś ceniony naukowiec czy artysta, to cicho, ale od razu trąbią jak poje**ni, że Matka Madzi na rurze tańczy. Znów rozegrała się krwawa bitwa w Syrii, a ja dostaje informacje, że komuś kot zdechł. Jak już słyszę takie newsy to od razu wyłączam TV. Glemp nie żyje - czy był wielki ? - Nonkonformista - 24.01.2013 Kastel napisał(a):Polskie media w większości robi z nas idiotów. W głównych wydaniach swych programów informacyjnych informują nas o byle głupotach, a nie o ważnych rzeczach. Na świecie jak i w Polsce dzieje się o wiele więcej ważniejszych rzeczy niż śmierć jakiegoś biskupa. Ok dla KK jest to ważne, ale w Polsce są też ludzie z innymi poglądami. Włączam rano telewizje i od razu na każdym kanale trąbią, że Glemp nie żyje. Hmmm... dla mnie jakoś ważnym człowiekiem nie był, a codziennie wiele osób umiera. Jak umrze jakiś ceniony naukowiec czy artysta, to cicho, ale od razu trąbią jak poje**ni, że Matka Madzi na rurze tańczy. Znów rozegrała się krwawa bitwa w Syrii, a ja dostaje informacje, że komuś kot zdechł. Jak już słyszę takie newsy to od razu wyłączam TV.Ja mam gorzej. Lodówkę boję się otwierać. :lol2: Glemp nie żyje - czy był wielki ? - Forge - 25.01.2013 Cytat:No skoro Ty tak mówisz... :roll:A Rothein wie, do czego służy znak zapytania na końcu? Glemp nie żyje - czy był wielki ? - XYZPawel - 25.01.2013 [quote=DziadBorowy] [quote] " Naród Polski - wszyscy obywatele Rzeczypospolitej, zarówno wierzący w Boga będącego źródłem prawdy, sprawiedliwości, dobra i piękna, jak i nie podzielający tej wiary, a te uniwersalne wartości wywodzący z innych źródeł," Proszę teraz wykazać, że to odwołanie do Boga dotyczy Boga w rozumieniu katolickim i absolutnie nie odnosi się chociażby do Boga w ujęciu prawosławnym czy też nawet muzułmańskim. Że taki polski Tatar czytając tą konstytucję stwierdzi - to na pewno nie o moim Bogu mowa.[/quote] bo 90% ludzi w Polsce to Tatarzy Pisał to Mazowiecki. Polski Tatar ?zapomniałeś o konkordacie. TYLKO KK ma podpisane coś takiego z Polską. Może znasz inną religię, która ma taki przywilej ? Wartości chrześciajńskie w ustawach ? [quote]A jakie to pastafarianie mieli te problemy, oprócz błędnie wypełnionej dokumentacji? I jakie inne religie (oprócz religii państwowej) mają problemy w Polsce?[/quote] Biegły już parę miesięcy myśli czy oni są kościołem, czy nie ![]() [quote]Warunki nie muszą występować razem tylko, że dotychczas nie wykazałeś, że występuje chociaż jeden z nich.[/quote] właśnie udowodniłem [quote]Pisałeś, że był tam dwa dni. A był jakieś 15 godzin. [/quote] wczoraj i dziś to nie dwa dni. ok. a 2+2 to nie 4 [quote]A co to ja jestem jakimś jego adwokatem? Czemu niby mam pisać o jego zasługach?[/quote] wiesz, bo to jest wątek o nim. [quote] Tych samych fachowców od Nobla dla Obamy i Unii Europejskiej ?[/quote] pomyłki się zdarzają, ale nie możesz im odmówić, że są znani na całym świecie Szymborskiej można nie lubić, ale to, że jest znana na całym świecie, to jest FAKT.
Glemp nie żyje - czy był wielki ? - DziadBorowy - 25.01.2013 XYZPawel napisał(a):[quote=DziadBorowy] Bez znaczenia. Ja pytam, czy ten drobny procent wierzących w innego Boga patrząc na te słowa stwierdzi, że na pewno nie odnoszą się do ich Boga. Nie ma znaczenia kto to pisał - znaczenie ma co tam jest napisane. Cytat:zapomniałeś o konkordacie. TYLKO KK ma podpisane coś takiego z Polską. Może znasz inną religię, która ma taki przywilej ?Konkordat z definicji może być zawarty tylko i wyłącznie z KRK. Z jakim państwem umowę powinna podpisać Polska aby zagwarantować coś podobnego prawosławnym lub pastafarianom ?? Cytat: Wartości chrześciajńskie w ustawach ?No właśnie - chrześcijańskie- czyli np dotyczyć mogą prawosławnych lub luteran a nie jednej konkretnej religii państwowej. Z resztą co z nimi i ile ich jest? Przychodzi mi do głowy wyłącznie klauzula sumienia i sprawy okołoaborcyjne Ja osobiście nie wierzę ale np. będąc lekarzem miałbym opory z wykonaniem aborcji na życzenie, bo komuś się wpadło. Moim zdaniem lekarz powinien mieć w takich sytuacjach prawo decyzji niezależnie od tego czy wierzy czy nie, chociaż niektórzy sądzą inaczej. Tylko nagle się okazuje, że te wartości nie są tak wyłącznie chrześcijańskie jak się wydaje. Np chociażby na tym forum jest sporo ateistów, którzy aborcji na życzenie sprzeciwiają się z innych niż religijne powody. Cytat:Biegły już parę miesięcy myśli czy oni są kościołem, czy nieSkoro ma wątpliwości to być może nie spełniają warunków przewidzianych przez prawo aby zarejestrować ich jako kościół. O prześladowaniach religii innych niż katolicyzm dalej ani słowa. Cytat:właśnie udowodniłemChyba kpisz. Jeżeli to co tu napisałeś rozumiesz jako dowód zostaw na razie ten racjonalizm w spokoju bo za bardzo Ci on nie wychodzi. Wyraźnie Ci pokazałem, że nic co napisałeś nie pasuje do tych wyznaczników państwa wyznaniowego o których mowa. Cytat:wczoraj i dziś to nie dwa dni. ok. a 2+2 to nie 4Czyli jak gość przyszedł do mnie o 23:55 a poszedł o 00:05 to siedział u mnie przez dwa dni. Rozumiem. Cytat:wiesz, bo to jest wątek o nim.No i co z tego. Czemu akurat mam dowodzić, że był wielkim człowiekiem. Może i nie był. Ale był znany - dlatego też media piszą o jego śmierci. Cytat:pomyłki się zdarzają, ale nie możesz im odmówić, że są znani na całym świecieA ja Ci gwarantuję, że gdybyś pytał o nią ludzi na ulicy w dowolnym kraju europejskim (aby nie wychodzić na cały świat) to ostrożnie szacując 999 osób na 1000 nie miałoby zielonego pojęcia kto to ta Szymborska. Tak jak pisałem Lem jest wielokrotnie bardziej znany na świecie niż ona ale i tak pewnie przegrałby z takim Kubicą czy Dudkiem.* I co z tego wynika? *Edit Mały test. Google wyświetla zaledwie 8000 angielskich (rozszerzenie uk) stron na zapytanie "Szymborska". "Lem" uzyskał 900 000 stron O dziwo "Dudek" ma tylko 63 tysiące a "Kubica" 89 tysięcy. Dla stron niemieckich z rozszerzeniem de mamy 17 tysięcy dla "Wislawa Szymborska" i 145 tysięcy dla "Stanislaw Lem" Glemp nie żyje - czy był wielki ? - XYZPawel - 25.01.2013 [quote=DziadBorowy][quote=XYZPawel] [quote]Bez znaczenia. Ja pytam, czy ten drobny procent wierzących w innego Boga patrząc na te słowa stwierdzi, że na pewno nie odnoszą się do ich Boga. Nie ma znaczenia kto to pisał - znaczenie ma co tam jest napisane.[/quote] wierzący są bardzo wrażliwi na tym punkcie, więc bardzo wątpie. [quote] Konkordat z definicji może być zawarty tylko i wyłącznie z KRK. Z jakim państwem umowę powinna podpisać Polska aby zagwarantować coś podobnego prawosławnym lub pastafarianom ?? [/quote] nie mój problem, ważne że przez konkordat KK jest uprzywilejowany [quote]Tylko nagle się okazuje, że te wartości nie są tak wyłącznie chrześcijańskie jak się wydaje. Np chociażby na tym forum jest sporo ateistów, którzy aborcji na życzenie sprzeciwiają się z innych niż religijne powody.[/quote] to jest rozwadnianie problemy, typowe dla KK: przecież krzyż w sali sejmu to jest znak miłości ) jego też nie widzisz ?[quote]Skoro ma wątpliwości to być może nie spełniają warunków przewidzianych przez prawo aby zarejestrować ich jako kościół.[/quote] oczywiście [quote]O prześladowaniach religii innych niż katolicyzm dalej ani słowa. [/quote] a słyszałeś o walce KK z sektami ? Tylko że KK też zaczynał jako sekta. [quote] Chyba kpisz. Jeżeli to co tu napisałeś rozumiesz jako dowód zostaw na razie ten racjonalizm w spokoju bo za bardzo Ci on nie wychodzi. Wyraźnie Ci pokazałem, że nic co napisałeś nie pasuje do tych wyznaczników państwa wyznaniowego o których mowa. [/quote] póki co to Ty kpisz: KK wyciąga MILIARDY od podatników, a Ty na to: ale górnicy więcej. Dowcip roku ![]() Tego że KRRiT nałożyła karę za krytykę księży a na Rydzyka jest ślepa, to pewno też nie widzisz ? [quote]Czyli jak gość przyszedł do mnie o 23:55 a poszedł o 00:05 to siedział u mnie przez dwa dni. Rozumiem. [/quote] przesadzasz teraz. Jakby przyjechał wczoraj a wyjechał dzisiaj, też byś stwierdził, że był 2 dni [quote]No i co z tego. Czemu akurat mam dowodzić, że był wielkim człowiekiem. Może i nie był. Ale był znany - dlatego też media piszą o jego śmierci.[/quote] w tytule wątku było, czy był wielki, o tym jest ten wątek Glemp nie żyje - czy był wielki ? - Skywalker - 25.01.2013 XYZPawel napisał(a):co ten debil robi na ateista.pl ?!? Tu się nie banuje za poglądy. Tu są ludzie przeróżnym sposobie patrzenia na świat. Nawet tak przepełnionym nienawiścią jak twój. Odpowiem też na twoje uzasadnienie "próby" ( ) obniżenia mi reputacji.Cytat:wracaj na katolik.pl Na katoliku.pl nigdy nie byłem bo o czym miałbym tam pisać skoro jestem ateistą za co by mnie zresztą stamtąd szybko wyrzucili. Widzę że jeżeli ktoś według ciebie nie rzyga nienawiścią na teistów to już ateistą nie może być. Mi katolicy w niczym nie przeszkadzają. Zdecydowana większość moich znajomych jest katolikami i jakoś ani mi ani im nie przeszkadza w co się wierzy bo to prywatna sprawa. Żyję po swojemu i nie czuje się w żaden sposób ograniczony większościwą w tym kraju religią. Trzeba po prostu być chorym z nienawiści aby widzieć jakieś problemy. A media są w większości prywatne i to one dobierają swój poziom dostosowując się do potrzeb słuchaczy, widzów i internautów. Mają prawo zarabiać w taki sposób jak im się podoba. Glemp nie żyje - czy był wielki ? - XYZPawel - 25.01.2013 [quote=Skywalker][quote]Tu się nie banuje za poglądy. Tu są ludzie przeróżnym sposobie patrzenia na świat. Nawet tak przepełnionym nienawiścią jak twój.[/quote]niesamowite. Gość w chamski sposób zaatakował homoseksualistów i usera tego forum, ja to w ostry sposób skomentowałem i zostałem nienawistnikiem [quote]Odpowiem też na twoje uzasadnienie "próby" ( ) obniżenia mi reputacji.[/quote]to nie była próba. Obniżyłem Ci[quote] Trzeba po prostu być chorym z nienawiści aby widzieć jakieś problemy. [/quote]właśnie dlatego napisałem, że na katolik.pl będzie Ci lepiej, bo nie widzisz oczywistych rzeczy. Będzie Ci lepiej wśród ślepych i mniej mądrych. Glemp nie żyje - czy był wielki ? - DziadBorowy - 25.01.2013 XYZPawel napisał(a):wierzący są bardzo wrażliwi na tym punkcie, więc bardzo wątpie. Twoje wierzenia i wątpliwości nie mają znaczenia. Liczy się to co jest tam napisane. Pokazujesz ten tekst polskiemu Tatarowi. Czy czytając słowa: "(...) Boga będącego źródłem prawdy, sprawiedliwości, dobra i piękna," stwierdzi on, że to na pewno nie o jego Bogu?? Tak czy nie? przypominam też drugą część tego tekstu: "jak i nie podzielający tej wiary, a te uniwersalne wartości wywodzący z innych źródeł," Co to za państwo wyznaniowe, które w preambule ma odwołanie do ateistów ? Cytat:nie mój problem, ważne że przez konkordat KK jest uprzywilejowanyNie jest ponieważ inne wyznania mają podobne przywileje pochodzące z innych źródeł. Np w prawosławnych gminach uczy się religii prawosławnej w szkołach itp itd. Cytat:to jest rozwadnianie problemy, typowe dla KK: przecież krzyż w sali sejmu to jest znak miłościSymbolem miłości ? A co ma piernik do wiatraka. Obecność symboli religijnych w przestrzeni publicznej nie czyni jeszcze z jakiegoś kraju państwa wyznaniowego. We Włoszech też w urzędach wiszą krzyże - to też jest państwo wyznaniowe ? Cytat:a słyszałeś o walce KK z sektami ? Tylko że KK też zaczynał jako sekta.Ty tak na serio czy jaja sobie robisz ![]() Wkleiłeś samemu definicję państwa wyznaniowego. Było tam czarno na białym, że to takie państwo które między innymi zwalcza inne religie niż religie państwowe. A teraz mi piszesz, że KRK zwalcza sekty. Potrafisz drogi "racjonalisto" od siedmiu boleści rozróżnić KRK od państwa czy nie potrafisz. Cytat:póki co to Ty kpisz: KK wyciąga MILIARDY od podatników, a Ty na to: ale górnicy więcej. Dowcip rokuRęce opadają. Znowu pogubiłeś się we własnej definicji.:lol2: Wg niej w państwie wyznaniowym członkowie danej religii są uprzywilejowani materialnie w stosunku do innych grup społecznych. W tym kontekście pokazałem Ci górników. Otrzymują więcej niż KRK. Rolnicy też otrzymują więcej niż KRK. Dodatkowo nie tylko KRK dostaje pieniądze z budżetu - inne organizacje religijne również. Zatem Polska nie spełnia tego punktu definicji. Zresztą sam wkleiłeś linka z którego wynika, że dostaje 1,6 mld złotych. Nagle magicznie pojawiły się miliardy Cytat:Tego że KRRiT nałożyła karę za krytykę księży a na Rydzyka jest ślepa, to pewno też nie widzisz ?Nie pierwszy i nie ostatni durny wyrok KRRiT. Ta sama KRRiT nie udzieliła temuż Rydzykowi koncesji na multipleks mimo, że spełniał wymogi formalne. Taka to wyznaniowa organizacja jest. Cytat:przesadzasz teraz. Jakby przyjechał wczoraj a wyjechał dzisiaj, też byś stwierdził, że był 2 dni2 dni = 48 godzin. Cytat:w tytule wątku było, czy był wielki, o tym jest ten wątek[/quote] A w treści było czemu informacja o jakimś tam klesze jest na stronie głównej Wyborczej. To Ci odpowiedziałem - bo to był znany klecha. |