![]() |
|
Brexit - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Polityka (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Brexit (/showthread.php?tid=13083) |
RE: Brexit - białogłowa - 10.07.2016 Chyba jednak był to jakiś lapsus, może myślał co innego, powiedział co innego, bo na stronach francuskich także mają z tej wypowiedzi ubaw. RE: Brexit - exeter - 10.07.2016 Dowodem na postępujące zidiocenie mieszkańców całkiem innej "planety", jest okazywanie radości z kłopotów organizmu, będącego jedyną ochroną Polski przed powrotem do położenia między Rosją a Niemcami. Jeśli niektórzy uważają, że nasz potencjał, w tym potencjał militarny, radykalnie zmienił się na korzyść w porównaniu z tym z 1939 roku, to albo bujają w obłokach, albo są idiotami. RE: Brexit - Dwa Litry Wody - 10.07.2016 Białogłowa Cytat:Chyba jednak był to jakiś lapsus, może myślał co innego, powiedział co innego, bo na stronach francuskich także mają z tej wypowiedzi ubaw.Nie znam francuskiego więc nie mnie oceniać. Niemniej jednak, jeżeli: a) wypowiedź Junckera, o czym zapewnia nas Gladiator, nie wywołała żadnej natychmiastowej reakcji w postaci powszechnego rozbawienia czy zdziwienia b) na sali obecne są wyłącznie osoby, które albo same mówią po francusku albo korzystają z profesjonalnego tłumaczenia symultanicznego c) wśród znaczeń słowa „planète” znajduje się takie, które odpowiada pojęciom takim jak „państwo”, czy „kraj” to wolę jednak założyć, że, tak jak mówisz, Juncker w najgorszym wypadku popełnił jakiś lapsus nad którym można jednak śmiało przejść do porządku dziennego, zamiast uznać, tak jak robi to Gladiator i jego youtuberskie źródła, że oto Juncker wraz z całym europarlamentem zwariowali i odleciawszy w kosmos debatują o zielonych ludzikach. RE: Brexit - bert04 - 10.07.2016 Dwa Litry Wody napisał(a): wśród znaczeń słowa „planète” znajduje się takie, które odpowiada pojęciom takim jak „państwo”, czy „kraj”Przypuszczam, że nie sądzę. W tekście jest też fragment o "horyzoncie Europy i całej planety", stąd użycie tego słowa w innym znaczeniu jest znikomie prawdopodobne. A raczej wcale-nie. Cytat:(...)wolę jednak założyć, że, tak jak mówisz, Juncker w najgorszym wypadku popełnił jakiś lapsus nad którym można jednak śmiało przejść do porządku dziennego(...)Większość poważnych komentarzy zakłada pomylenie przet Junckera kolejności "innych przywódców planety" na "przywódców innej planety". RE: Brexit - białogłowa - 10.07.2016 Dwa Litry Wody napisał(a): [...]c) wśród znaczeń słowa „planète” znajduje się takie, które odpowiada pojęciom takim jak „państwo”, czy „kraj”[...] Szczerze to się z takim nie spotkałam, skoro jednak słowniki twierdzą że takie znaczenie występuje to nie będę z nimi polemizować. Szukać też mi się nie chce, bo to zbyt błaha sprawa jest ![]() Cytat:Juncker w najgorszym wypadku popełnił jakiś lapsus nad którym można jednak śmiało przejść do porządku dziennego I tak zapewne było, mam na karku dwa krzyżyki mniej od Junckera i głupsze rzeczy mi się wyrywają, zwłaszcza gdy się np. nie słyszę bo jest zbyt głośno wokół, albo coś mnie rozprasza. Tu zamiast "planetes" pewnie miało paść "pays" i już. bert04 napisał(a): Większość poważnych komentarzy zakłada pomylenie przet Junckera kolejności "innych przywódców planety" na "przywódców innej planety". Też tak mogło być, albo zamiast "des dirigeants d’autres [dotr] planètes" mogło być "des dirigeants de notre [d-notr] planete". Nie potrafię tak ładnie fonetycznie zapisać jak zefciu, w nawiasach jest przybliżona wymowa. RE: Brexit - Dwa Litry Wody - 11.07.2016 Bert04 Cytat:Przypuszczam, że nie sądzę. W tekście jest też fragment o "horyzoncie Europy i całej planety", stąd użycie tego słowa w innym znaczeniu jest znikomie prawdopodobne. A raczej wcale-nie.Tak czy inaczej, słowa Junckera stanowią co najwyżej automatycznie korygowany przez tlumaczy lapsus, którego nie sposób na serio traktować w kontekście w jakim stara się to przedstawić Gladiator. RE: Brexit - bert04 - 11.07.2016 Dwa Litry Wody napisał(a): Tak czy inaczej, słowa Junckera stanowią co najwyżej automatycznie korygowany przez tlumaczy lapsus, którego nie sposób na serio traktować w kontekście w jakim stara się to przedstawić Gladiator. Poseł Kaczyński ma całą serię lapsusów językowych, z których część się tylko śmieje a część stara się interpretować freudiańsko: jako władcy Wolski który nie da się przekonać, że białe jest białe i którego rządy będą przeciwieństwem rządów prawa. Stąd trochę rozumiem ich szadenfrojde, to takie ludzkie. RE: Brexit - Gladiator - 11.07.2016 Dwa Litry Wody napisał(a): Bert04 Gladiator nie traktuje wszystkiego zbyt na serio, więc nawet wnerwić sie nie może specjalnie. O oderwaniu elit brukselskich od rzeczywistości było powyżej, magiczne słowo zidiocenie tak wiele zmienia? Zapewne słowa Junckera pozostaną jako lapsus słowny, być może tak było...... Być może jest jeszcze jedno wyjaśnienie. Niewykluczone, że powiedział to co myśli, tak niechcący. Wymsknęło mu się to co nie powinno, ostatecznie trudno jest się bez przerwy kontrolować. Po obejrzeniu ceremonii otwarcia tunelu św Goddarda przeznaczonej dla grupy super VIPów, skłaniałbym się ku temu wyjaśnieniu. RE: Brexit - zefciu - 12.07.2016 Gladiator napisał(a): Po obejrzeniu ceremonii otwarcia tunelu św Goddarda przeznaczonej dla grupy super VIPów, skłaniałbym się ku temu wyjaśnieniu.Dla niezorientowanych - chodzi o spektakl oparty o legendy szwajcarskie. Pojawia się tam np. kozica, którą pewne kręgi oczywiście wzięły za szatana. Doskonale kontekst tego przedstawienia Gladiatorowi ktoś wyjaśnił na "katoliku", za co tenże groził mu banem. RE: Brexit - bert04 - 12.07.2016 A co, Szwajcaria chce też występować z Unii Europejskiej? Helvexit czy co?
RE: Brexit - Żarłak - 12.07.2016 Najwyraźniej, ale wie o tym, na razie, tylko Gladiator i gadziny z Ozirixa 10 w galaktyce wenża. zefciu napisał(a):Gladiator napisał(a): Po obejrzeniu ceremonii otwarcia tunelu św Goddarda przeznaczonej dla grupy super VIPów, skłaniałbym się ku temu wyjaśnieniu.Dla niezorientowanych - chodzi o spektakl oparty o legendy szwajcarskie. Pojawia się tam np. kozica, którą pewne kręgi oczywiście wzięły za szatana. Doskonale kontekst tego przedstawienia Gladiatorowi ktoś wyjaśnił na "katoliku", za co tenże groził mu banem. Całkowicie rozumiem postawę G. Nie można bezkarnie pokazywać na forum publicznym idiotyzmów wypisywanych przez moderatora. RE: Brexit - pitbbpl - 13.07.2016 Wygląda na to, że Włosi są następni w kolejce. http://next.gazeta.pl/next/7,151245,20390217,to-bedzie-gorsze-niz-brexit-kolejne-uderzenie-w-unie-moze-nadejsc.html#BoxBizImg Unijny burdel najwyraźniej zaczął się sypać. RE: Brexit - El Commediante - 13.07.2016 Czas na radziecki porządek, prawda, towarzyszu? RE: Brexit - lumberjack - 14.07.2016 Ja to nie rozumiem czemu gosciu cieszy sie z psucia regionu, w ktorym sam mieszka. Czemu cieszy sie z psucia organizacji, ktora mimo swoich minusow przynosi nam jednak wiele korzysci. Gdyby Putin nasral mu na stol i podpalil chalupe to pewnie tez by sie cieszyl. RE: Brexit - El Commediante - 14.07.2016 Ja poznałem ostatnio, przypadkiem, paru takich ludzi. Totalni nihiliści, marzyciele o zagładzie ludzkości, w imię budowy lepszego świata. To nie są racjonalne poglądy, to są emocje. RE: Brexit - pitbbpl - 17.07.2016 No proszę to nie tylko ja znałem przepowiednie M.Friedmana Miło się słuchało. https://www.youtube.com/watch?v=6EJmth5xhlE RE: Brexit - Soul33 - 17.07.2016 Co jeszcze nie podoba mi się w Brexicie: Rosja wobec Brexitu: kalkulowanie korzyści http://www.osw.waw.pl/pl/publikacje/analizy/2016-06-29/rosja-wobec-brexitu-kalkulowanie-korzysci RE: Brexit - lumberjack - 01.05.2017 http://wiadomosci.onet.pl/swiat/fas-juncker-wstrzasniety-i-sceptyczny-po-spotkaniu-z-may/wsmh80j Cytat:Niedawne spotkanie Jean-Claude'a Junckera z premier Wielkiej Brytanii Theresą May było dla szefa Komisji Europejskiej wstrząsem i spowodowało, że ocenia on bardzo sceptycznie szanse na kompromis w negocjacjach na temat Brexitu - podał "FAS". - Nie uznajemy tej relacji - powiedział dziś rzecznik brytyjskiego rządu. RE: Brexit - exeter - 02.05.2017 lumberjack, miejmy nadzieję, że postawa Londynu jest tylko strategią negocjacyjną. RE: Brexit - Dragula - 02.05.2017 Skoro połowa tego narodu jest tak naiwna, to z dużą dozą prawdopodobieństwa można się spodziewać tego w parlamencie. |