![]() |
|
(Nie)Możność poznania rozumowego i logika absurdów, czyli [wydz. ze "Scjentyzm"] - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Filozofia i światopogląd (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Pozostałe zagadnienia filozoficzne i światopoglądowe (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: (Nie)Możność poznania rozumowego i logika absurdów, czyli [wydz. ze "Scjentyzm"] (/showthread.php?tid=11016) Strony:
1
2
|
(Nie)Możność poznania rozumowego i logika absurdów, czyli [wydz. ze "Scjentyzm"] - MrKarol - 17.02.2014 Czysty umysł - tabula asa jest ponad wszystkimi pojęciami, wrażeniami, konfliktami. Niemożność poznania rozumiem jako iluzoryczność, "wrażeniowość" wszystkiego i wszystkich, będącegych efektem funkcjonalności generycznej mózgowia. Oczywiście nie oznacza to, iż poznanie jako takie jest niemożliwe tylko podkreśla jego ścisły związek z ludzką jednostką i jej możliwościami intelektualnymi (Nie)Możność poznania rozumowego i logika absurdów, czyli [wydz. ze "Scjentyzm"] - idiota - 18.02.2014 W związku z tym co napisałem powyżej uznaję, że sam nie wiesz o czym piszesz. Czy musisz w takim razie pisać? Może lepiej coś poczytać? Chyba, że ty pisatiel a nie czytatiel, w takim razie przepraszam. Liczy się wierszówka. (Nie)Możność poznania rozumowego i logika absurdów, czyli [wydz. ze "Scjentyzm"] - Hans Żydenstein - 18.02.2014 voltairo napisał(a):Ja jestem właśnie nihilistą moralnym i egzystencjalnym. Dla mnie to jest paradoksalnie korzystne, bo dzięki temu utrzymuję psychiczną homeostazę - taki idealny stan twórczego spokoju - złoty środek między manią a depresją. Jaki cel ma moje życie, jaki jest jego sens? Żaden! Po prostu żyję Czyli zostałeś wyprany ze wszystkich wartości i pozostał Ci tylko prymitywny instynkt przetrwania, małpo. To jest właśnie sensem twojego życia - przetrwanie. Powodzenia :lol2: (Nie)Możność poznania rozumowego i logika absurdów, czyli [wydz. ze "Scjentyzm"] - idiota - 18.02.2014 Dycka napisoł: Cytat:Hedonizm i egoizm o tak...Ale to taka poza przecież... (Nie)Możność poznania rozumowego i logika absurdów, czyli [wydz. ze "Scjentyzm"] - MrKarol - 18.02.2014 Cytat:Czyli zostałeś wyprany ze wszystkich wartości i pozostał Ci tylko prymitywny instynkt przetrwania, małpo. To jest właśnie sensem twojego życia - przetrwanie. PowodzeniaDziękuję za słowa uznania... Baa, poszedłem nawet krok dalej eliminując instynkt przetrwania. Trzeba wiedzieć, kiedy zejść ze sceny życia. W przypadku nierokującego nowotworu, połknąłbym uprzednio przeze mnie zsyntezowany NaCN... Kieruję się tylko czystym, nieskrępowanym NICZYM rozumem. Jestem dumny z tego, iż nie mam żadnych wartości. Po co samemu zamykać się w klatce?! Nikt Mi niczego nie narzuci. Jestem swoim Bogiem. (Nie)Możność poznania rozumowego i logika absurdów, czyli [wydz. ze "Scjentyzm"] - idiota - 18.02.2014 Cytat:Kieruję się tylko czystym, nieskrępowanym NICZYM rozumem.A logiką też go nie krępujesz? Cytat:Nikt Mi niczego nie narzuci. Jestem swoim Bogiem.Chyba rzeczywiście nie. (Nie)Możność poznania rozumowego i logika absurdów, czyli [wydz. ze "Scjentyzm"] - Nudziarz - 18.02.2014 voltairo napisał(a):Kieruję się tylko czystym, nieskrępowanym NICZYM rozumem. Wiesz, to nie za dobrze. Z medycznego punktu widzenia... (Nie)Możność poznania rozumowego i logika absurdów, czyli [wydz. ze "Scjentyzm"] - MrKarol - 18.02.2014 Logika to niezbywalna podstawa percepcji Uważam, że każdy absurd ma swoją logikę
(Nie)Możność poznania rozumowego i logika absurdów, czyli [wydz. ze "Scjentyzm"] - MrKarol - 18.02.2014 Cytat:Wiesz, to nie za dobrze. Z medycznego punktu widzenia...No właśnie nie widzę tu problemu. Ktoś nazwie mnie psychopatą. OK. Ale samo pojęcie zaburzeń psychicznych wzbudza kontrowersje. Postępująca psychiatryzacja nie jest dobrym zjawiskiem. Spora większość zaburzeń psychicznych nosi znamiona białej rękawiczki dla pozbycia się niewygodnej jednostki, nabijania kasy koncernom farmaceutycznym, znajdowania uzasadnienia dla niepowodzeń życiowych. Dlatego do psychiatrii podchodzę sceptycznie, co nie zmienia faktu, że to jedna z moich potencjalnych specjalizacji. Ostatnio robi się głośno o ADHD... jako fikcji... (Nie)Możność poznania rozumowego i logika absurdów, czyli [wydz. ze "Scjentyzm"] - Hans Żydenstein - 18.02.2014 voltairo napisał(a):Dziękuję za słowa uznania... Baa, poszedłem nawet krok dalej eliminując instynkt przetrwania.To czemu dalej żyjesz? :> (Nie)Możność poznania rozumowego i logika absurdów, czyli [wydz. ze "Scjentyzm"] - MrKarol - 18.02.2014 Bo nie umarłem Z przyczyny wewnętrznej lub zewnętrznej
(Nie)Możność poznania rozumowego i logika absurdów, czyli [wydz. ze "Scjentyzm"] - idiota - 18.02.2014 Masz 19 lat? Za moich czasów to taka masturbacja werbalna przestawała być dobrze widziana w okolicach 15stki. Potem człowiek starał się chodzić w dorosłość, czasem na siłę. Dziś niedojrzałość psychiczna i emocjonalna są przedłużane ile się da, i w sumie nie ma się czemu dziwić. Z punktu widzenia mediów i korporacji człowiek niedojrzały to skarb.Podejmuje decyzje pod wpływem impulsu, a potem się ich trzyma maniaczo i broni niczym niepodległości i spójności terytorium duchowego. trudno o lepszego klienta. Ale się zrobił offtop wokoło niepoukładania voltaria... (Nie)Możność poznania rozumowego i logika absurdów, czyli [wydz. ze "Scjentyzm"] - Nudziarz - 18.02.2014 @voltario Rozum masz skrępowany, nawet jak się tego wypierasz, albo wierzysz że jest inaczej. A takie przekonywanie siebie do porzucenia wszelkich ograniczników uchyla furtkę do różnych zaburzeń... Zdajesz sobie sprawę, że jeśli nie masz żadnej intelektualnej dyscypliny i jakiegoś sposobu odsiewania bzdur od prawdy, to jesteś w stanie pogodzić każdą sprzeczność, móc powiedzieć wszystko, a jednocześnie nie powiedzieć nic, co cokolwiek znaczy? Albo się ograniczasz, albo pierdolnik. No skoro jednak twierdzisz, że każde zdanie sprzeczne z prawami logiki ma swoją własną logikę, to pewno już wybrałeś pierdolnik. (Nie)Możność poznania rozumowego i logika absurdów, czyli [wydz. ze "Scjentyzm"] - MrKarol - 18.02.2014 Nie o to mi chodzi. Chodzi mi o to, że należy zawsze wszystko dokładnie zanalizować pod kątem logicznej zasadności. Jeśli coś okaże się bzdurą to należy to odrzucić. Jednak w przypadku analizy logicznej postępowania ludzkiej jednostki ciężko jednoznacznie wskazać uniwersalny absurd - w przypadku ogromnej złożoności psychiki trudno przyjąć odpowiednie dla wszystkich założenia logiczne, dlatego każdego należy traktować Z OSOBNA, jako indywiduum. Dlatego psychiatria rodzi spore pole manewru to zniszczenia człowieka, co dobitnie ilustruje psychiatria represyjna w ZSRR i słynna schizofrenia bezobjawowa... Trzeba być bardzo ostrożnym... Oczywiście, że 2+2=5 to absurd i nie ma tu innej oopcji (Nie)Możność poznania rozumowego i logika absurdów, czyli [wydz. ze "Scjentyzm"] - Nudziarz - 18.02.2014 Co to jest ludzka jedność? (Nie)Możność poznania rozumowego i logika absurdów, czyli [wydz. ze "Scjentyzm"] - idiota - 18.02.2014 voltario napisał(a):Jednak w przypadku analizy postępowania ludzkiej jedności ciężko jednoznacznie wskazać uniwersalny absurd.Tego... Nudziarz napisał(a):jeśli nie masz żadnej intelektualnej dyscypliny i jakiegoś sposobu odsiewania bzdur od prawdy, to jesteś w stanie pogodzić każdą sprzeczność, móc powiedzieć wszystko, a jednocześnie nie powiedzieć nic, co cokolwiek znaczy?Właśnie. (Nie)Możność poznania rozumowego i logika absurdów, czyli [wydz. ze "Scjentyzm"] - MrKarol - 18.02.2014 Cytat:Ale się zrobił offtop wokoło zaburzeń voltaria... Ciekawa dygresja, z którą się nie zgodzę... Zdrowemu wmawiasz chorobę Nie insynuuję przez to, że jesteś chory. Ale to jest właśnie dziecinada rodem z głębokiego przedszkola - "Ty jesteś głupi, a ja nie" :wall:
(Nie)Możność poznania rozumowego i logika absurdów, czyli [wydz. ze "Scjentyzm"] - MrKarol - 18.02.2014 Nudziarz napisał(a):Co to jest ludzka jedność? Jednostka, już poprawiłem. Najbardziej ogólnie rzecz ujmując - tam gdzie kończy się logika, kończy się dyskusja, ale w przypadku medycyny psychiatrycznej trzeba być ostrożnym i skrupulatnym, żeby nie wmawiać zdrowemu choroby, a dostrzec ją tam gdzie ona rzeczywiściejest. (Nie)Możność poznania rozumowego i logika absurdów, czyli [wydz. ze "Scjentyzm"] - Nudziarz - 18.02.2014 Świetnie, tylko nie zauważyłeś że ja o psychiatrii wspomniałem w 2 zdaniach w 2 postach. Skoro jednak logikę uznajesz, to ograniczasz czymś rozum. Proste jak drut... I to zdrowo tak go krępować. (Nie)Możność poznania rozumowego i logika absurdów, czyli [wydz. ze "Scjentyzm"] - MrKarol - 18.02.2014 Oczywiście Ale logika nie krępuje mózgu tylko wyzwala go z łańcuchów absurdu. Logika to wyzwolenie umysłu Dla niektórych to może ograniczenie, ale wszystko co nie mieści się w granicach logiki należy odrzucić. To tylko takie pozorne ograniczenie, bez którego nie można cieszyć się życiem ![]() A jeśli spojrzeć na to jako ograniczenie to w taki sposób - jedyny zdrowy sposób mogę się ograniczać
|