Forum Ateista.pl
Ateizm po czesku - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Filozofia i światopogląd (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Ateizm - dyskusje ogólne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Wątek: Ateizm po czesku (/showthread.php?tid=1176)

Strony: 1 2

Ateizm po czesku - Roy Batty - 07.11.2006

http://www.gazetawyborcza.pl/1,75480,3718098.html
jeszcze nie przeczytałem, bo 8 stron, ale jak skończę to coś stuknę. ale może ktoś mnie wyprzedzi, bo idę zrobić sobie kolację :]

Wysłano po 20 minutach 30 sekundach:

Ale mam już dwie refleksje.
Pierwsza filozoficzna: byłaby to jakaś sprawiedliwość dziejowa, że czesi najpierw wcisnęli nam przez sypialnię żydowskiego bożka, a teraz przynoszą nam ateizm zmazując tym samym swoją hańbę Szczęśliwy
Druga: cudze chwalicie swego nie znacie. Czemu z nami nie porobią wywiadów i nie napiszą wielostronicowego artykułu o polskich ateistach?!
Druga i pół: sprzedają u nas jakieś czeskie piwo? Duży uśmiech

Ateizm po czesku - aztec - 07.11.2006

Tylko im porgratulować. Faktycznie słyszałem, że już wcześniej, że w Czechach przeważa ateizm.
Cóż, sądzę, że jest to spowodowane trochę tym, że wcześniej przyjęli chrześcijaństwo, to i wcześniej wygasło (podobnie jak w niemczech np).
Dwa, to mniejsze zniszczenia wojenne.
Kiedy polacy musieli odbudowywać ojczyznę, Czesi mogli spokojnie zabrać się za myślenie.
Polacy dopiero teraz zaczynają zabierać się za myślenie.

No ciekawe, czy Polacy przyjęli by od Czechów ateizm jak chrześcijaństwo. ? :-) Może by ożenić Jarka Kaczyńskiego z jakąś Czeszką ? Kawaler w końcu :-)

Ateizm po czesku - Roy Batty - 07.11.2006

Cytat:Nawet Bóg musiał się śmiać, kiedy się na nas gapił. Chcieliśmy go zajarać. Ale nie wiedzieliśmy jak. Jak zajarać Pana naszego?
ekstrarewela. to jest coś Uśmiech

Wysłano po 1 minucie 58 sekundach:

aztec napisał(a):No ciekawe, czy Polacy przyjęli by od Czechów ateizm jak chrześcijaństwo. ? Smile Może by ożenić Jarka Kaczyńskiego z jakąś Czeszką ? Kawaler w końcu

To jest myśl. Tyle, że najlepiej jakby się ożenił i nie wracał.

Wysłano po 23 minutach 55 sekundach:

A co do artykułu, ech, można sobie pomarzyć...

Ateizm po czesku - Athea - 08.11.2006

Zmartwił mnie fragment o próbach ewangelizacji Czech przez Polaków i dość ciekawe jest umiejscowienie historii "a jednak czegoś im brak" na końcu.

Ateizm po czesku - tKoeman - 08.11.2006

Fajnie w tych Czechach. Aż się nie chce wierzyć, że to tak blisko (ja mam 25km do granicy). Uśmiech

Ateizm po czesku - Roy Batty - 08.11.2006

Jedyną słabością tekstu jest to, że zamiast opisywać jak im się żyje bez Boga, artykuł zamienia się w końcu w opis życia księży-misjonarzy w ateistycznym kraju. Dobrze, że nie było martyrologii.

Ateizm po czesku - domin - 08.11.2006

Czytałem ten reportaż. A w tym samym Dużym Formacie jest jeszcze opis sylwetki Jana Pospieszalskiego - też zahacza o tematykę religijną. Czy mi się wydaje, czy Wyborcza stała się bardziej radykalna, po tym jak atakują je środowiska prawiocwe? (te dodatki o ewolucji itp.)

Ateizm po czesku - zefciu - 08.11.2006

DarkWater napisał(a):Jedyną słabością tekstu jest to, że zamiast opisywać jak im się żyje bez Boga, artykuł zamienia się w końcu w opis życia księży-misjonarzy w ateistycznym kraju. Dobrze, że nie było martyrologii.
A to już nie zależy od owych księży, tylko od ateistów, czy urządzą im martyrologię, czy nie. Jednak także poganie się czegoś uczą i pewnie już doszli do historycznego wniosku, że zabijanie chrześcijan jest wysoce nieskuteczną techniką walki z ową zarazą.

Ateizm po czesku - tKoeman - 08.11.2006

zefciu napisał(a):A to już nie zależy od owych księży, tylko od ateistów, czy urządzą im martyrologię, czy nie. Jednak także poganie się czegoś uczą i pewnie już doszli do historycznego wniosku, że zabijanie chrześcijan jest wysoce nieskuteczną techniką walki z ową zarazą.
I vice versa.

Ateizm po czesku - Progmast - 08.11.2006

Patrzeć i marzyć, że w Polsce kiedyś będzie tak samo.Faktycznie zadziwiające jest to ze taki ateistyczny raj jest kolo takiego katolickiego bagna.(Pewnie przesadzam, ale jest to spowodowane nasza sytuacja w tym kraju)

Ateizm po czesku - Al-Rahim - 08.11.2006

Kilka cytatów z tego "dzieła":
Cytat:Tramwaj jechał wzdłuż Wełtawy, a blondynce na głębokim dekolcie podskakiwał duży krzyż. Na przystanku wsiadła brunetka z sześcioma kolczykami w nosie, przyjrzała się biżuterii koleżanki i wypaliła:

- Co to jest?!

- Jezus na krzyżu, srebrny! Babcia mi dała.

- I ty zamierzasz tego trupa nosić?

- Ale on jest ładny!

- Tylko nieżywy. A babcia nie mogła ci dać Buddy? Przynajmniej jest weselszy. No, jak można nosić nieboszczyka!? Aż mnie ciarki przechodzą po plecach.

- A dla mnie on jest ładny i pasuje do bluzki.
i jeszcze jedna "perełka":
Cytat:powszechnie mówi się, że może 1 procent Czechów to świadomi ateiści odrzucający istnienie Boga, o którym coś wiedzą.
Ale bzdury...

Wysłano po 7 minutach 27 sekundach:

Swoją drogą, wiele wiedzą czesi o polsce. A ile my wiemy o Czechach?

Ateizm po czesku - Roy Batty - 08.11.2006

domin napisał(a):Czytałem ten reportaż. A w tym samym Dużym Formacie jest jeszcze opis sylwetki Jana Pospieszalskiego - też zahacza o tematykę religijną. Czy mi się wydaje, czy Wyborcza stała się bardziej radykalna, po tym jak atakują je środowiska prawiocwe? (te dodatki o ewolucji itp.)
Co do pierwszego: Nie Warto Rozmawiać.
GW od dłuższego czasu ma takie zajawki, raz na jakiś czas. Zaczęło się chyba od awantury bodajże o Kotarbińskiego. Potem był o nim taki wielki artykuł. Z okazji pierwszego maja czytałem fajny kawałem o walkach robotników z władzą i skąd się wzięło to święto. Papież umarł, wstąpiliśmy do unii - trzeba myśleć o przyszłości.
zefciu napisał(a):A to już nie zależy od owych księży, tylko od ateistów, czy urządzą im martyrologię, czy nie. Jednak także poganie się czegoś uczą i pewnie już doszli do historycznego wniosku, że zabijanie chrześcijan jest wysoce nieskuteczną techniką walki z ową zarazą.
wszystko działało dopóki wszystko się nie odwróciło i xianie nie zdobyli władzy rozpętując od razu masowe prześladowania. jak to mówili poganie fortuna kołem się toczy.
Cytat:Patrzeć i marzyć, że w Polsce kiedyś będzie tak samo.Faktycznie zadziwiające jest to ze taki ateistyczny raj jest kolo takiego katolickiego bagna.(Pewnie przesadzam, ale jest to spowodowane nasza sytuacja w tym kraju)
obok mamy kolejny najbardziej ateistyczny kraj świata: Szwecję (przez parę lat mieliśmy unię personalną - fajnie by było...). niestety mieliśmy u siebie zamiast reformacji, kontreformację, zacofanie i klops

Ateizm po czesku - Adam - 09.11.2006

DarkWater napisał(a):sprzedają u nas jakieś czeskie piwo?
Pilsnera na przykład. Wiem, bo pijam. Dobry a cena przeciętna. Duży uśmiech
aztec napisał(a):Może by ożenić Jarka Kaczyńskiego z jakąś Czeszką ? Kawaler w końcu
Tylko skąd wziąść czeskiego kota, w końcu zwierzęcia szkoda... i Green Peace się zaras odezwie.
Nie od ateistów tylko właśnie od księży, bo martyrologie się tworzy, zgotować można zbrodnie.
A lekcja pogan poszła w las jak zaraz po niej nauczyliście ich, że zbrodnia jest najskuteczniejsza metodą utrzymywania swoich poglądów, a tylko ich poziom bestialstwa nie zaskutkował, bo był za niski.

DarkWater napisał(a):obok mamy kolejny najbardziej ateistyczny kraj świata: Szwecję
ParadoX, między takimi krajami Klehistan.

Ateizm po czesku - Roy Batty - 09.11.2006

czy ateistyczne społeczeństwo ma jakiś główny wspólny cel, np. pokój?

Wysłano po 47 sekundach:

choć może należało by najpierw zapytać czy taki wspólny cel jest w ogóle możliwy?

Ateizm po czesku - Al-Rahim - 09.11.2006

Nie ma. I całe szczęście nigdy mieć nie będzie.

Ateizm po czesku - Roy Batty - 09.11.2006

To akurat moim zdaniem źle by o nim świadczyło. Jeśli ateiści nie są w stanie się zorganizować i zrobić czegoś wspólnie, to istnienie społeczeństwa ateistycznego jest niemożliwe.

Ateizm po czesku - Al-Rahim - 10.11.2006

DarkWater napisał(a):istnienie społeczeństwa ateistycznego jest niemożliwe.
I bardzo dobrze.

Ateizm po czesku - Athea - 10.11.2006

Co do zorganizowania się przez ateistów, trudno to zrobić bazując tylko na jednym aspekcie światopoglądu (niewierze w bogów). W przypadku Polski ateizm skutecznie wystawia nas poza nawias przeważająco teistycznego społeczeństwa, ale poza ewentualną obroną praw ateistów, trudno nam znaleźć wspólne cele. Myślę, że to ostatnie byłoby możliwe tylko przy dalszym podziale ateistycznej mniejszości na podgrupy formujące się na bazie wspólnych poglądów politycznych, czy filozoficznych.

Ateistyczne społeczeństwo może funkcjonować, jeśli dominuje w nim pozytywny światopogląd, np. sekularny humanizm (czy to przyjmowany w pełni świadomie, czy też na zasadzie zdrowo-rozsądkowej) - coś takiego ma chyba miejsce właśnie w Czechach, czy w Skandynawii.

Ateizm po czesku - Roy Batty - 10.11.2006

Ateizm jako taki nie ma żadnego celu, to jasne. Społeczeństwo ateisów jakiś cel jednak musi mieć. Chodzi mi o to, że w społeczeństwach wierzących to religia określa cel wspólnoty wierzących, nadaje obowiązującą hierarchię wartości itd., religia czyli u nas KK. W społeczeństwie ateistów tego nie będzie. Są różne teorie dotyczące państwa, ale każda zakłada, że wspólnota polityczna jest zakładana w jakimś celu.
Poza tym szwecja, czechy przeczą niemożliwości istnienia takiego państwa.

Ateizm po czesku - Seth - 10.11.2006

To udowadnia w pełni, że ludzie, społeczeństwa i państwa mogą istnieć, rozwijać się i żyć bez zabobonów.
Gratuluję Czechi=om stanu, jaki my osiągniemy najwcześniej za pół tysiąca lat Język
Wszak już wiem, gdzie mogę szukać ateistycznej partnerki Duży uśmiech