![]() |
Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Filozofia i światopogląd (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Ateizm - dyskusje ogólne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=9) +--- Wątek: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór (/showthread.php?tid=12885) |
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - minotaurus - 13.01.2016 "Azaliwżdy. Nakłaniam Ciebie do pomyślenia, zanim coś napiszesz. Bo inaczej zamiast dynamitu słów puszczasz tylko bąki słowotoku. OK, nie przeszkadzaj sobie. Ale potem nie płacz. " Dzieki ![]() I na wzajem kolego, i na wzajem ![]() Czy z tym płakaniem to taka ostrzeżenio-groźba? Czy sprawiedliwość wymierzy mi bog czy Ty znajdziesz mnie po IP i przyjedziesz dac mi klapsa? Wolałbym pierwszy wariant, bo wiesz, wtedy mi to na sucho ujdzie RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - zefciu - 13.01.2016 @białogłowa - przepraszam, że Cię pominąłem na mojej liście. Od niedawna tutaj pisujesz. @minotaurus - czy czujesz się przeze mnie nawracany? Jeśli tak - jest to odczucie błędne (podobnie jak wcześniejsze, jakobym się obraził). Apeluję ponownie o nieopieranie się na odczuciach i podjęcie dyskusji z treścią postów. RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - bert04 - 13.01.2016 minotaurus napisał(a): I na wzajem kolego, i na wzajem Cytat:Czy z tym płakaniem to taka ostrzeżenio-groźba? Ani ja Ci nie grożę, ani zefciu nie nawraca. Jeżeli się sam ośmieszysz, to później nie lataj po innych forach płacząc "Katoliki mnie biją". Tylko tyle. Obiecuję, już więcej "upominania błądzących" dla Ciebie nie będzie, jeżeli Ci to tak przeszkadza. RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - minotaurus - 13.01.2016 Sowa fajna. "Bo inaczej zamiast dynamitu słów puszczasz tylko bąki słowotoku." (?) klasa odpowiedzi pasuje do klasy argumentu Czy teraz jak napisze dlaczego mam nie latać po innych forach płacząc "Katolki mnie bija" to odpowiesz że jak chce to moge, ale zebym nie załował bo cos tam i tylko tyle? Taki wysublimowany pstryczek w nosek ![]() RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - minotaurus - 13.01.2016 bert04 napisał(a):minotaurus napisał(a): Chodzi mi o to kolego że to by znaczyło że raz to samo dobro uważa że zabicie członków innego plemienia jest ok, a kilkaset stron dalej uważa ze zabijanie jednak ok nie jest.Wiesz, to zależy od jednej kwestii. Tzn. czy przyjście Jezusa coś zmieniło, czy nie. Ta jasne. Co niby by zmieniło przyjście Jezusa? Ciśnienie atmosferyczne? Zawartość azotu w gazach z tyłu małpy? A może bog pomyslal "dobra teraz juz zabijanie mi nie pasuje, bo mam syna, to niech mu tam, na nwoa droge zycia, juz nie bede popierał mordowania"? Została udowodniona nieciągłość i niekonsekwencja pism biblii. Istnieją fragmenty, które (podobnie jak w koranie) zaprzeczają sobie wzajemnie lub są niezgodne z tym co kościół głosi. Jest z tego wniosek że biblia nie jest natchnioną księgą tylko tworem grupy "nawiedzonych nauczycieli" którzy niezbyt sie nawet przyjrzeli temu co pisali ich poprzednicy. No bo skoro bog zawsze ma racje to chyba mozna oczekiwac ze zdania nie zmienia Teraz księża/kapłani mieli problem jak by to tu usprawiedliwić takie różnice w księgach . A usprawiedliwić jakimś tam wywodem można wszystko. Taki jeden biskup niedawno usprawiedliwiał pedofilie księży tym ze dzieci się garna do księży. Taki poziom jest tych kapłańskich wywodów. Najlepsze są wywody teologiczne - czyli bogo-logiczne. Oparte na logice boga, ergo nielogiczne lub jak kto woli bicie piany o niczym Tylko że wywód usprawiedliwiający te różnice w księgach byłby tak idiotyczny że nikt by go nie zaakceptował, więc wstawki o wydźwięku - "to długa i trudna kwestia, nie będe ci jej tłumaczył" musi wystarczyć tym którzy pytają No dalej, przedstaw ten swój niesamowity skomplikowany wywód, na pewno przyniesie mi mnóstwo radości. Albo napisz że nie będziesz rzucał pereł przed świnie zgodnie z powyższym. RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - bert04 - 13.01.2016 minotaurus napisał(a):Rodzice napisali zwolnienie z katechezy? Czy przesypiałeś? Jezus był zawsze.bert04 napisał(a):minotaurus napisał(a): Chodzi mi o to kolego że to by znaczyło że raz to samo dobro uważa że zabicie członków innego plemienia jest ok, a kilkaset stron dalej uważa ze zabijanie jednak ok nie jest.Wiesz, to zależy od jednej kwestii. Tzn. czy przyjście Jezusa coś zmieniło, czy nie. Cytat:Została udowodniona nieciągłość i niekonsekwencja pism biblii. Istnieją fragmenty, które (podobnie jak w koranie) zaprzeczają sobie wzajemnie lub są niezgodne z tym co kościół głosi. Jest z tego wniosek że biblia nie jest natchnioną księgą tylko tworem grupy "nawiedzonych nauczycieli" którzy niezbyt sie nawet przyjrzeli temu co pisali ich poprzednicy. No bo skoro bog zawsze ma racje to chyba mozna oczekiwac ze zdania nie zmieniaTen ciąg myślowy ma jedną lukę. Jest poprawny tylko przy założeniu, że człowiek się nie zmienia w czasie. Biblia natomiast, w przeciwieństwie do Twoich emanacji, pokazuje najpierw upadek człowieka a potem stopniowe odnawianie jego natury przez kolejne przymierza. To, co było dobre za czasów Noego, nie wystarczało już za czasów Mojżesza. A co było dobre za czasów Mojżesza nie wystarczało za czasów Jezusa. Zresztą ten proces trwa do dziś. Przyjście Jezusa było tylko/ aż punktem zwrotnym w tej historii. Cytat:Teraz księża/kapłani mieli problem jak by to tu usprawiedliwić takie różnice w księgach . A usprawiedliwić jakimś tam wywodem można wszystko. Taki jeden biskup niedawno usprawiedliwiał pedofilie księży tym ze dzieci się garna do księży. Taki poziom jest tych kapłańskich wywodów. Najlepsze są wywody teologiczne - czyli bogo-logiczne. Oparte na logice boga, ergo nielogiczne lub jak kto woli bicie piany o niczymBla bla bla, nie rozumiem katechety, bla bla bla, księża pedofile, bla bla bla. Cytat:Tylko że wywód usprawiedliwiający te różnice w księgach byłby tak idiotyczny że nikt by go nie zaakceptował, więc wstawki o wydźwięku - "to długa i trudna kwestia, nie będe ci jej tłumaczył" musi wystarczyć tym którzy pytająNa całe szczęście minotaurus jest pierwszym, który zauważył różnice między księgami. 2000+ lat normalnie nikt nie zwracał na to uwagi, nikt się nie zajmował, nikt nie podejmował tematu... Cytat:No dalej, przedstaw ten swój niesamowity skomplikowany wywód, na pewno przyniesie mi mnóstwo radości.Biblia to Słowo Boga spisane przez ludzi. Albo trochę prościej, Biblia to świadectwa osób, które doświadczyły obecności Boga. Przykładowo ewangelie są relacjami czterech świadków takiej obecności, że tak powiem, osobistej. Na razie starczy. PS: Byłbym wdzięczny, gdybyś nie dyskutował sam ze sobą, snując przypuszczenia, czego to ja nie powiem. Bo to średnio dowcipnie Ci wychodzi. A raczej wcale. RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - Jaques - 14.01.2016 Czy tytuły dodane do niektórych cytatów nie wydają wam się lekko naciągane? Np. Cytat:Śmierć za przeklinanie rodziców Wszystkie mają pokazać okrucieństwo, choć średnio to wychodzi. Np. Cytat:Potraktuj żarem wrogów Niektóre są zagadkowe ![]() Cytat:Usta koleżanek mężatych Daleko posunięte w interpretacji... Cytat:Bóg dyskryminuje niepełnosprawnych Praktyczne ![]() Cytat:Duży apetyt jest zły Albo takie z prawa starożytnego: Cytat:Śmierć za przeklinanie rodziców Albo takie, które nie mają do czego być zastosowane: Cytat:Niewolnicy bądźcie posłuszni waszym panom Zbyt dosłownie interpretowane (palenie a gniew): Cytat:Nieposłuszni szabatu będą się palić Tendencyjnie źle dobrane ![]() Cytat:Śmierć dla wyznawców innych religii Bez związku:/ Cytat:Nie przycinać brody Wyrwane z całości (Jezus nakazuje powiedzieć właścicielowi, że zwróci zwierzęta, ale o tym sza!) Cytat:Jezus kradnie zwierzęta Mylące wsparcie ludzi z astronomią ![]() Cytat:Ziemia jest nieruchoma Nieprzemawiające do lewicowców Cytat:Więcej chrześcijańskiego komunizmu Spełnione - jakby ktoś był ciekaw, skąd celibat: Cytat:Zostań eunuchem dla boga Przypowieści interpretowane dosłownie (gdzie ten miecz?) Cytat:Książe pokoju? Cytowane bez kontekstu historycznego (kto zna Aszdodytów, Moabitów i ich czasy?): Cytat:Bić dzieci z małżeństw mieszanych Jeżeli miałbym rozmawiać o "przerażających cytatach", to wymagałbym ich doboru z większą starannością, a nie pójście na ilość... --------------------------------------------------------- Temat jest ciekawy i jeżeli ktoś chce o tym pomyśleć przez chwilę to proponuję rozważenie kilku możliwych sytuacji: a) ateista nie może twierdzić, że Bóg jest okrutnym mordercą. Jak ktoś kto nie istnieje może być okrutny??? b) wątpiący i dziwiący się, jak wierzący mogą uznawać okrutnego Boga, powinien przeczytać pkt c) c) wierzący wie, że znakomita większość Biblii to nauka przeciwna zabijaniu. Zaczynając od przykazania "Nie zabijaj!" aż do Jezusowego największego przykazania: "Miłuj bliźniego swego jak siebie samego". Czy to Bóg jest okrutny i zmienia zdanie? Można powiedzieć, że Żydzi żyjący tysiące lat temu inaczej interpretowali "nie zabijaj" - że "nie zabijaj ziomków, a inne plemiona to już można". Pewnie tak było. Teraz już wiemy, że nie zabijaj dotyczy wszystkich ludzi. Eureka! Tylko wojny nadal się toczą... A więc to Bóg zmienia zdanie czy ludzie ciągle robią co innego RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - magicvortex - 15.01.2016 białogłowa napisał(a): Ja ktoś nie rozumie równań Hamiltona w mechanice klasycznej to one są głupie, czy raczej głupi ten co ich nie rozumie. Bez znaku zapytania. białogłowa napisał(a): Nie chodzi o to, co z jakiego gatunku, tylko czy masz prawo nazwać głupim coś, o czym nie masz pojęcia i czego nawet nie udało Ci się przeczytać. 1. Napisz koszmarnie długą i bezsensowną książkę. 2. Jeśli ktoś ją krytykuje a nie przeczytał całości nazywaj go głupcem. 3. Win (czy jak kto tam woli Profit) RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - białogłowa - 15.01.2016 magicvortex napisał(a): 1. Napisz koszmarnie długą i bezsensowną książkę.Skąd wie, że bez sensu ten co nie przeczytał? Cytat:2. Jeśli ktoś ją krytykuje a nie przeczytał całości nazywaj go głupcem.[/quote] Nie, to już Twoje własne zalecenie. Ja spytałam adwersarza czy głupie są w takiej sytuacji równania, czy niefrasobliwie krytykujący. Nikogo do wyzywania od głupców nie namawiałam, co sugerujesz w swoim zmanipulowanym podsumowaniu. RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - magicvortex - 18.01.2016 białogłowa napisał(a):magicvortex napisał(a): 1. Napisz koszmarnie długą i bezsensowną książkę.Skąd wie, że bez sensu ten co nie przeczytał? To odmiana: magicvortex napisał(a): 2. Jeśli ktoś ją krytykuje a nie przeczytał całości nazywaj go głupcem. 2b. Jeśli ktoś ją krytykuje a nie przeczytał całości twierdź że nie ma prawa się wypowiadać. ![]() białogłowa napisał(a): Nie, to już Twoje własne zalecenie. Ja spytałam adwersarza czy głupie są w takiej sytuacji równania, czy niefrasobliwie krytykujący. Gdyby analogia była prawdziwa to faktycznie krytykujący nie byłby najmądrzejszy. Tylko że najpierw analogia do równań musiałaby być zgodna z prawdą. białogłowa napisał(a): Nikogo do wyzywania od głupców nie namawiałam, co sugerujesz w swoim zmanipulowanym podsumowaniu. To podsumowanie nie tylko o Tobie ale o reakcjach wierzących na krytykę biblii jako ogółu. Nie twierdzę że namawiałaś. RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - zefciu - 18.01.2016 magicvortex - czytałem kilka Twoich wypowiedzi, wiem, że jesteś inteligentny. Więc wstępowanie do klubu "gówno wiem, ale jestem z tego dumny" to dla Ciebie pójście na łatwiznę. Naprawdę uważasz, że dobrowolne bycie idiotą to fajna "kariera"? RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - bert04 - 18.01.2016 magicvortex napisał(a): 1. Napisz koszmarnie długą i bezsensowną książkę. 1. Weź dowolną książkę, ale im grubsza tym lepsza. 2. Wyrwij z kontekstu fragment o seksie/zabijaniu/ekologii/pedagogii (lista niekompletna) (Ctrl+F) 3. Napisz "A ja jestem przeciw". 4. Win. RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - białogłowa - 18.01.2016 zefciu napisał(a): [...] wstępowanie do klubu "gówno wiem, ale jestem z tego dumny" ... Gdybyż jeszcze jego członkowie zechcieli swą dumę zachować dla siebie, niestety właściwie motto brzmi: "g...o na ten temat wiem, ale i tak się wypowiem. Ktoś mi zabroni?". Szczytem wszystkiego jest reakcja na zwrócenie uwagi, że "krytyka" nie trzyma się kupy. Bo o co właściwie chodzi? Czy jest w ogóle jakiś przymus i obowiązek "orientować się w tych kosmicznych nonsensach?" Nie ma. Tylko zwykła przyzwoitość nakazuje ogarnąć się odrobinę, zanim się coś na forum wyrzyga. RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - magicvortex - 18.01.2016 zefciu napisał(a): magicvortex - czytałem kilka Twoich wypowiedzi, wiem, że jesteś inteligentny. Więc wstępowanie do klubu "gówno wiem, ale jestem z tego dumny" to dla Ciebie pójście na łatwiznę. Naprawdę uważasz, że dobrowolne bycie idiotą to fajna "kariera"? A jakieś argumenty? Możesz tak napisać po każdej mojej wypowiedzi. bert04 napisał(a): 1. Weź dowolną książkę, ale im grubsza tym lepsza. Gdyby to jeszcze był tylko jeden fragment. Oraz oczywiście dopóki cytat będzie nieprzychylny dla wierzących dopóty będzie wyrwany z kontekstu. Wygodne. No i zresztą co jest złego w stwierdzaniu że jest się przeciw wymaganiu od kogoś zabicia własnego syna? białogłowa napisał(a): Gdybyż jeszcze jego członkowie zechcieli swą dumę zachować dla siebie, niestety właściwie motto brzmi: "g...o na ten temat wiem, ale i tak się wypowiem. Ktoś mi zabroni?". Spoko spoko, jak widzę jedyne co leci w moją stronę to stwierdzenie że jestem głupi i się nie znam. Jedynie bert04 przynajmniej postarał się na coś w rodzaju argumentu. RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - zefciu - 18.01.2016 magicvortex napisał(a): A jakieś argumenty? Możesz tak napisać po każdej mojej wypowiedzi.Jakieś argumenty na co? Na to, że obciachem jest wypowiadać się w temacie, o którym się nie ma pojęcia? A jeszcze większym obciachem otwarcie twierdzić, że się nie ma zamiaru uzupełnić luk, a dalej będzie się wypowiadać? Cytat:Spoko spoko, jak widzę jedyne co leci w moją stronę to stwierdzenie że jestem głupi i się nie znam.Łżesz. Nie napisałem, że jesteś głupi, a wręcz przeciwnie. RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - magicvortex - 18.01.2016 zefciu napisał(a): Jakieś argumenty na co? Na to, że obciachem jest wypowiadać się w temacie, o którym się nie ma pojęcia? A jeszcze większym obciachem otwarcie twierdzić, że się nie ma zamiaru uzupełnić luk, a dalej będzie się wypowiadać? Znowu rzecz którą można powiedzieć o wszystkim. Konkretny zarzut poproszę, gdzie coś złego piszę. zefciu napisał(a): Łżesz. Nie napisałem, że jesteś głupi, a wręcz przeciwnie. No dobra, to prawda, napisałeś tak. Ale jednocześnie twierdzisz że "gówno wiem, ale jestem z tego dumny" czyli to takie stwierdzenie że jestem głupi tylko innymi słowami. RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - zefciu - 18.01.2016 magicvortex napisał(a): Znowu rzecz którą można powiedzieć o wszystkim.Nie. Nie można. Bardzo mało osób na forum jest aż tak bezczelnych, żeby usprawiedliwiać ignorancję w sprawach, o których dyskutują. Cytat:Konkretny zarzut poproszę, gdzie coś złego piszę.Powyżej. Tam gdzie usprawiedliwiasz niewiedzę biblijną u osób dyskutujących o Biblii. zefciu napisał(a): No dobra, to prawda, napisałeś tak. Ale jednocześnie twierdzisz że "gówno wiem, ale jestem z tego dumny" czyli to takie stwierdzenie że jestem głupi tylko innymi słowami.Nie. Jest to zupełnie inne stwierdzenie. Boję się jednak, że jeśli będę drążył, to pójdziesz w zaparte, tak jak szedłeś, gdy popierdoliły Ci się pojęcia "kapłan" i "prorok". A ja chyba nie mam na to nerwów. RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - bert04 - 18.01.2016 magicvortex napisał(a): Gdyby to jeszcze był tylko jeden fragment.No to oczywiste, że im grubsza książka, tym więcej odnajdziesz. Z takiego Antka to zasadniczo tylko scena umieszczania siostry głównego bohatera w piecu na trzy zdrowaśki się w pamięci ostaje. A i to starcza na straumatyzowanie wielu pokoleń dzieci dręczonych tą lekturą. Cytat:Oraz oczywiście dopóki cytat będzie nieprzychylny dla wierzących dopóty będzie wyrwany z kontekstu.Bzdura. Jakby nie było kontrowersyjnych zawartości Biblii w kontekście. Natomiast nabijanie takich fejsbukowych list to kolejne zastosowanie techniki wora. Parę tłustych kęsków na wierchu a pod spodem sporo niezrozumiałych, dwuznacznych lub zasadniczo całkiem neutralnych. Cytat:Wygodne. No i zresztą co jest złego w stwierdzaniu że jest się przeciw wymaganiu od kogoś zabicia własnego syna?I co, dodajmy jeszcze "wpisujcie miasta?". Ja też jestem przeciw. Ale wiadomy ustęp w kontekście biblijnym ma inne znaczenie, niż sugeruje taki sprzeciw. RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - zefciu - 18.01.2016 Korzeń Marianny napisał(a): Zaczyna się zawłaszczanie przyzwoitości jak cechy ludzi wyłącznie religijnych.Bzdura wierutna. bert niczego takiego nie napisał, ani nawet nie zasugerował. Zastrzeżenie berta można odnieść tak samo do niewierzących, jak i do wierzących. Osoba wierząca też może przecież być ignorantem w kwestii Biblii, a mimo to brać się za apologetykę. Cytat:Bardzo przyzwoite jest wciskanie kitow religijnych malym dzieciom, które nie mają odpowiednich narzędzi, żeby sens zweryfikować.Ależ oczywiście. Np. wciskanie dziecku, że nie wolno wkładać metalowych przedmiotów do kontaktu mimo że nie jest w stanie tego samo zweryfikować. Albo wciskanie dziecku, że powinno myć zęby etc. Cytat:Szczytem bezczelnosci jest wymaganie od niewierzacego, że będzie poświęcał swój cenny życiowy czas na szukaniu różnic między jedną fikcją a drugą.Czy szczytem bezczelności jest też wymaganie od osoby, która wypowiada się autorytatywnie nt. np. ballad Mickiewicza, aby te ballady przeczytał? RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - zefciu - 18.01.2016 Korzeń Marianny napisał(a): Bert nie ale Bialoglowa tak.Oczywiście że nie napisała (przepraszam za pomyłkę, myślałem że to cytat z berta). Cytat:Szczytem bezczelnosci jest twoje bezczelne założenie, że nie znam Biblii na tyle, żeby stwierdzić, iż goowno o niej wiemAle ja przecież nie poczyniłem takiego założenia. To Ty sama napisałaś, że odróżnianie Maryi i Chrystusa jest niepotrzebne osobie krytykującej chrześcijaństwo. I to tę wypowiedź skrytykowałem. EDIT: Jeszcze z pięć minusów mi walnij. Pokaż, jak dojrzale znosisz krytykę. |