Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Filozofia i światopogląd (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Ateizm - dyskusje ogólne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=9) +--- Wątek: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór (/showthread.php?tid=12885) |
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - Fanuel - 18.01.2018 Cytat:Ani Septuaginta, ani grecki Nowy Testament używając słowa „kurios” nie odróżnia w żaden szczególny sposób adresata takiego określenia, które może być używane zarówno w stosunku do Jahwe jak i do człowieka http://zbawienie.pl/wyznanie-tomasza-pan-moj-i-bog-moj/3/ Przykład inny, problem ten sam. RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - Roan Shiran - 18.01.2018 Galahad napisał(a):Wciąż Ci coś ucięło. Przykładowy schemat wypowiedzi odnoszącej się bezpośrednio do mojej: "Uważam, że w tym fragmencie "Pan" nie oznacza Boga, tylko x, bo y i z".Cytat:Ani Septuaginta, ani grecki Nowy Testament używając słowa „kurios” nie odróżnia w żaden szczególny sposób adresata takiego określenia, które może być używane zarówno w stosunku do Jahwe jak i do człowieka RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - Yudas - 18.01.2018 Prawdopodobnie historia z ST i NT spisana przez ludzi pod natchnieniem lub bez (nie wiem) pokazuje jeszcze sens działalności Boga. Można interpretować, jednak wyraźnie widać wraz z upływem lat zmiany w życiu i obyczajach ludzi, a proces nadal postępuje. Może to świadczyć o tym, że Bóg stworzył świat a ludziom wolność tzw. wędkę. Niektórzy przypuszczają to samo tylko, że bez Boga. Skoro jedni i drudzy dochodzą do takich samych wniosków, głupotą raczej jest spór o to czy Bóg istnieje lub nie. Skoro w przyszłości wszystko zmierza do poprawy jakości życia tj. lepsze prawo, technologia, coraz doskonalsze zasady moralne itp. Wyznawcy religii, ateiści, wierzący niewierzący, będą mogli cieszyć się życiem w spokoju bez wojen itd. RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - Quinque - 18.01.2018 Marzenia ściętej głowy. Już byli tacy co próbowali wprowadzić równość między wszystkimi ludźmi, równe prawo. Jak to się skończyło? Wszyscy wiedzą Czym są owe "doskonalsze zasady moralne"? RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - Yudas - 18.01.2018 Nie chodzi tylko o marzenia, ale działanie i wyciągnięcie wniosków m.in z przeszłości. Wiadomo iż niema idealnego ustroju Państw czy regulacji, więc niech będzie ich kilka jak obecnie. Jeśli któryś system społeczny okazuje się zły - sam się kiedyś unicestwi. Póki co, źle byłoby gdyby istniał jeden globalny system czy religia, albo to tzw. równe prawo i równość we wszystkich sferach, - przynajmniej nie dziś i nie jutro. Owe zasady moralne stale są tworzone, edytowane, poprawiane. Nie wiem, czy kiedykolwiek da się stworzyć idealne zasady moralne i powiedzieć - oto najlepsze zasady wszechczasów. Podobnie jest z programem komputerowym, niby jest poprawiany, ulepszany to i tak nie jest idealnym tworem, i nie wiadomo kiedy będzie. Świat się zmienia ... RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - freeman - 18.01.2018 W każdym razie Biblia mówi coś takiego : Cytat:A to wiedz, że w dniach ostatecznych nastaną trudne czasy : RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - JS1610 - 04.02.2019 minotaurus napisał(a):bert04 napisał(a): @mino Pisząc źle o kulturze żydowskiej stajesz się antysemitą. Ktoś kto krytykuje zapis w ST mówiący o kopulacji młodych żydówek ze swoim ojcem jest antysemitą. Każdy normalny człowiek powie że kazirodztwo jest przejawem upośledzenia. To że w ST jest mowa o upośledzonych żydach, nie jest powodem do jego krytyki. Jak już to do krytyki zboków. Ale nie o kulturze semickiej i kontrowersjach z nią zwiazanych chciałem pisać, lecz o hipokryzji autora krytykującego ST bo zanipokoiły go jakieś zapisy. Niech pan krytyk odniesie się do niedawnych wypowiedzi jednego ze współczesnych żydów - niejakiego Hartmana związanego z GW która jest znana z uwielbienia mniejszości seksualnych. Otóż pan Hartman zasugerował niedawno że pora pomyśleć o legalizacji kazirodztwa. Link do artykułu w ateistycznym brukowcu: http://wyborcza.pl/1,75398,16721990,Prof__Hartman_chce_dyskusji_o_zwiazkach_kazirodczych_.html?disableRedirects=true Ale autor ateista zdaje się zna stanowisko żyda Hartmana odnośnie kazirodztwa bo jakoś zamilkł odkąd Hartman dokonał tego coming out'u No dalej ateisto, czy też raczej hipokryto. Gdzieś się podział z tym swoim dynamitem słów. Podyskutuj sobie z panem Hartmanem Jak widać współcześni żydzi nie odbiegają wcale od Staro Testamentowych opisów Czyli ST mówi prawdę RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - Quinque - 04.02.2019 No tak, nie ma to jak oceniać starożytną kulturę żydów przez pryzmat cywlizacji zachodu w 2019 roku. Ty tak serio czy udajesz? A może żydzi ze starożytności pośmieją się z cywilizacji zachodu 2019 i tolerancji zboczeń obecnych w tej cywilizacji? RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - Lampart - 04.02.2019 Jak się mają pośmiać skoro nie żyją. Poza tym gdyby nas zobaczyli i to co potrafimy, uznaliby nas za bogów. Staliby się politeistami. RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - Teista - 26.08.2020 Zawsze czytam Biblię w skupieniu. Muszą zaistnieć okoliczności sprzyjające: sam w domu, trzeźwy, refleksyjny nastrój i takie tam… Nie ma nic do śmiechu, zapewniam. Jednak, nie wiem z jakiego powodu, jeden werset zawsze wywołuje u mnie niepohamowane rozbawienie, śmieję się „jak głupi do sera”, choć tam „nie ma nic do śmiacia”, żadnego powodu, bo zdarzenie całkiem poważne. Albowiem i wtedy, gdy ich dosięgła straszna wściekłość gadów i ginęli od ukąszeń krętych wężów,… Mdr 16, 5 Wyobrażam sobie tę scenę i „straszną wściekłość gadów” i nie mogę się powstrzymać. Kłębowisko wojowników i wściekłych wężów. Wojowie i wściekłe, kręte węże – zmiana trybu życia, zmiana zachowania, brak odczuwania bodźców bólowych, skrajne pobudzenie motoryczne, ślinotok i mimowolne, niekontrolowane skurcze mięśni, drgawki, uczucie niepokoju u wszystkich wężów i wojowników, w całej masie. Do tego wężowy jad w powietrzu i w ludzkich ranach i w ludzkich sercach, krzyki ukąszonych, rzężenie umierających, płacz wdów i sierot - krew, powietrze i jad. Odróżnisz węża i człowieka. Apokalipsa Jana i podbój Kannanu w konfrontacji z taką wizją bledną. A to tylko jeden, tylko jeden wers. Wystarczy? Autor poszedł na całość, przesadził, ale tylko w tym miejscu. zefciu napisał(a):Ale wiesz, że „wściekłość” ma różne znaczenia?No teraz to nie wiem. Liczę jednak, że mnie oświecisz i precyzyjnie wytłumaczysz mi tę różnice w znaczeniu słowa "wściekłość". Nie mam doktoratu z teologii katolickiej. Biblię rozpoznaje z pozycji prostego chłopa, bo dla takich ją napisano. Jeśli twoje wyjaśnienie przeniesie moje rozumienie tekstu biblijnego na inny poziom, będę Ci dozgonnie wdzięczy i udowodnię to przyznając Ci plusa. Dawaj . RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - dammy - 26.08.2020 Teista napisał(a): Zawsze czytam Biblię w skupieniu. Muszą zaistnieć okoliczności sprzyjające: sam w domu, trzeźwy, refleksyjny nastrój i takie tam… Nie ma nic do śmiechu, zapewniam. Jednak, nie wiem z jakiego powodu, jeden werset zawsze wywołuje u mnie niepohamowane rozbawienie, śmieję się „jak głupi do sera”, choć tam „nie ma nic do śmiacia”, żadnego powodu, bo zdarzenie całkiem poważne. Księga Mądrości powstała najprawdopodobniej w II w. p.n.e. więc jest to b. późny utwór w ST. Zdania o jego genezie są różne: " Jedni sądzą, że praw da o zmartwychwstaniu ciał jest dla autora ks. Mądrości tak oczywista, iż wcale o niej nie wspomina, choć wiele razy zdaje się ją suponować, zwłaszcza w tedy gdy opisuje przebieg i okoliczności przyszłego sądu 5. Nie brak egzegetów, którzy rozwiązanie problem u zmartwychwstania w ks. Mądrości uzależniają od okoliczności, autorstwa i celu, dla którego zaistniała cała księga. I tak np. W. Weber sądzi, że ks. Mądrości została napisana po to, aby zwalczać antropologię i eschatologię grecką 6, znajdującą coraz większe uznanie wśród Żydów przebywających w diasporze. Autorem księgi miałby być jakiś faryzeusz, który w oparciu o tradycje staroizraelskie, podkreślał bardzo mocno ideę przyszłej zapłaty dającej się zrealizować tylko w założeniu, że zmarli będą przywróceni do życia. Natomiast zdaniem C. L. W. Grimma autor ks. Mądrości pozostawał do tego stopnia pod wpływem filozofii greckiej, iż nie wierzył w przyszłą nagrodę lub karę cielesną. Karaną lub nagrodzoną będzie kiedyś jedynie dusza człowieka. Zmartwychwstanie ciał jako takie okazuje się więc zbytecznym 7." str. 91/4 "Eschatologia Księgi Mądrości" ks. Kazimierz Bartnik http://bazhum.muzhp.pl/media/files/Collectanea_Theologica/Collectanea_Theologica-r1968-t38-n2/Collectanea_Theologica-r1968-t38-n2-s89-102/Collectanea_Theologica-r1968-t38-n2-s89-102.pdf Jakby przyjrzeć się całej księdze to w dwóch pierwszych rozdziałach mamy rozstrząsany problem sądu nad niewiernymi, nagrody za wierność i to po śmierci. Jest też "pojedynek między wiernym, a niewiernym". To oraz wersy będące za przytoczonym przez Ciebie fragmencie Mdr (16:13-14) "Bo Ty masz władzę nad życiem i śmiercią: Ty wprowadzasz w bramy Otchłani i Ty wyprowadzasz5. 14 A człowiek zabije wprawdzie w swojej złości, lecz nie przywróci ducha, który uszedł, ani duszy wziętej nie uwolni" https://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=210 pokazują to jednoznacznie. Nie należy tego wszystkiego brać literalnie. Autor robi sztuczkę znaną z myśli judaistycznej i chrześcijańskiej aż za dobrze. Dla uprawomocnienia swoich tez z pogranicza eschatologii cofa się w przeszłość i robi to tak, że nie sposób tego brać literalnie. W Ks. Liczb (21.4-9) mamy ustęp: "I zaczęli mówić przeciw Bogu i Mojżeszowi: «Czemu wyprowadziliście nas z Egiptu, byśmy tu na pustyni pomarli? Nie ma chleba ani wody, a uprzykrzył się nam już ten pokarm mizerny». 6 Zesłał więc Pan na lud węże o jadzie palącym, które kąsały ludzi, tak że wielka liczba Izraelitów zmarła. 7 Przybyli więc ludzie do Mojżesza mówiąc: «Zgrzeszyliśmy, szemrząc przeciw Panu i przeciwko tobie. Wstaw się za nami do Pana, aby oddalił od nas węże». I wstawił się Mojżesz za ludem. 8 Wtedy rzekł Pan do Mojżesza: «Sporządź węża2 i umieść go na wysokim palu; wtedy każdy ukąszony, jeśli tylko spojrzy na niego, zostanie przy życiu». 9 Sporządził więc Mojżesz węża miedzianego i umieścił go na wysokim palu. I rzeczywiście, jeśli kogo wąż ukąsił, a ukąszony spojrzał na węża miedzianego, zostawał przy życiu" https://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=160 W Ks. Mdr. 16.7 więc tuż po wskazanym przez Ciebie fragmencie mamy: "A kto się zwrócił do niego, ocalenie znajdował nie w tym, na co patrzył, ale w Tobie, Zbawicielu wszystkich." tamże jest to ewidentne nawiązanie do miedzianego węża. Dalej mamy fragmenty nawiązujące do plag egipskich znanych z ks. Wyjścia. Ten fragment ks. Wyjścia jest najczęściej przypisywany tradycji kapłańskiej P. Ks. Liczb to najbardziej poszatkowana kompilacja z całego Pięcioksiągu. Najwięcej jest tam tradycji kapłańskiej, ale obecność miedzianego węża-węża lamentacji Nechusztana, którego wiąże się z jakimś starosemickim bóstwem wskazuje, że ta część skompilowana gdzieś w II pol. V/IV w. p.n.e. mogła mieć starsze wplecione wątki. Ale jest to późna kapłańska redakcja bądź nawet twórczość z Tory. Trzeba zwrócić uwagę, że węże atakują niewiernych Izraelitów w Ks. Liczb, a Egipcjan w ks. Mądrości. Już widać, że tu chodzi tylko o niewiernych. Do tego niezbyt dokładny dodatek z plag egipskich. W księdze Mądrości tak naprawdę nie o to chodzi by pokazać okrutne węże mordujące Egipcjan, ale potęgę i sprawiedliwość Boga dla jego wybrańców w ujęciu metafizycznym i eschatologicznym. Autor szczegółami się w ogóle nie przejmuje gdyż nie o szczegóły mu chodzi. Twoje Mdr 16.5 to taki "chwyt erystyczny" udowodnienie swoich tez przez cofnięcie się w przeszłość. A co na to ks. Bartnik? "Jeśli księga Mądrości zajmuje miejsce dość specjalne w kanonie ksiąg Pism a św. Starego Testamentu *, to głównie dzięki nauce, jaką w tej księdze znajdujemy na temat przyszłych losów człowieka. Wszystkie wypowiedzi eschatologiczne autora ks. Mądrości można zgrupować dokoła trzech następujących zagadnień: sąd, problem zmartwychwstania, nagroda i kara wieczna." str.89/2 "Eschatologia Księgi Mądrości" ks. Kazimierz Bartnik I tak to wygląda z punktu widzenia teologii katolickiej. Przeczytaj cały artykuł. I jeszcze ten: „Sprawiedliwe przeznaczenie pchało ich ku tej ostateczności”. Nie oznacza to, że Bóg postanowił wytracić Egipcjan i nic już nie mogło zmienić tego przeznaczenia. Autor Księgi Mądrości stwierdza parokrotnie (1,13; 11, 23. 26; 12,13), że Bóg nie odmawia łaski przebaczenia tym, którzy zdobywają się na skruchę. To nie On sam, ale człowiek ogranicza Jego miłosierdzie. Wobec nieprzejednanego uporu Pan opuszcza człowieka, zostawia go na pastwę jego złych myśli i uczynków, co Biblia czasem nazywa po prostu działaniem Boga na niekorzyść grzesznika. W ten sposób Bóg „zatwardził” serce faraona, według relacji Wj (4, 21; 7, 3; 14,4), tak też należy pojmować działanie sprawiedliwego przeznaczenia, o którym mówi tu autor księgi: „Niepamięć ogarniała to, co się już stało”, czyli zło, po którym nie następuje skrucha, powoduje nowe występki." http://bazhum.muzhp.pl/media//files/Collectanea_Theologica/Collectanea_Theologica-r2007-t77-n1/Collectanea_Theologica-r2007-t77-n1-s5-28/Collectanea_Theologica-r2007-t77-n1-s5-28.pdf Czyli żadna prosta narracja. Bóg nie gnębi Egipcjan za to, że są Egipcjanami tylko za to, że nie okazali skruchy. Nie jest to jakaś opowiastka. Tego nie powinno czytać całkowicie literalnie. Pierwsze dwie części zawierają przesłanie, a trzecia to udowodnienie jego prawdziwości na podstawie Pięcioksiągu przytaczanego w sposób niedokładny gdyż przekaz miał być symboliczny. RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - Teista - 28.08.2020 Dzięki za wyjaśnienia, przeczytałem, jednak to wszystko co napisałeś/przytoczyłeś odnosi się do zupełnie innych zagadnień niż te, które przedstawiłem. Jestem wzrokowcem i jak czytam to widzę obrazy. Ten konkretny werset wywołuje w wyobraźni obraz i ten obraz jest przerażający do tego stopnia, że aż przegięty. Ale to moja wyobraźnia i ten fragment odbieram nie literalnie, a emocjonalnie. „Wściekłość gadów” nasuwa mi obrazy zachowania zarażonych wścieklizną zwierząt. To jeszcze bardziej podkręca wizję i wiem, że gady nie chorują na wściekliznę, ale to nie ma znaczenia. Zwykle Biblię tłumaczę na język materialisty, ale akurat nad sprawą węża miedzianego nie zastanawiałem się wcześniej. Wiedziałem, że to element jakichś tam plemiennych obrzędów, starszych od Abrahama i to wystarczyło. Tak więc dzięki za te informacje, może coś się „wykluje”. Przy okazji, czy wiesz coś na temat tych różnych znaczeń (pewnie biblijnych) „wściekłości”? RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - dammy - 29.08.2020 Teista napisał(a): Przy okazji, czy wiesz coś na temat tych różnych znaczeń (pewnie biblijnych) „wściekłości”? Powiem szczerze to nie wiem o co Ci chodzi. Jeśli Ci chodzi o wściekłość w Biblii jako emocję to może Ci to pomoże: str.3 https://biblia.wiara.pl/doc/642561.gniew-w-biblii/3 "Wściekłość" czy "szał" (w zależności od tłumaczenia) węży z księgi Mądrości zostały zapisane zapewne pierwotnie greką, a samą księgę znamy z późnoantycznych odpisów późnej redakcji septuaginty. Więc to starogrecki termin później przetłumaczony. Mdr.16.5 καὶ γὰρ ὅτε αὐτοῖς δεινὸς ἐπῆλθεν θηρίων θυμὸς δήγμασίν τε σκολιῶν διεφθείροντο ὄφεων οὐ μέχρι τέλους ἔμεινεν ἡ ὀργή σου https://en.katabiblon.com/us/index.php?text=LXX&book=Wsd&ch=16 "Wściekłość" w polskich tłumaczeniach Biblii pojawia się czasem w odniesieniu do okrutnych obcych rządów lub wrogów. Np: Ps 41:3, Iz 51:13 Obie pierwotnie zostały napisane po hebrajsku i znamy je m.in. również z masoreckich kopii. "Wściekłość" pojawia się również w 1 Ks. Sm 18:10. Tam mogło chodzić o emocje. Ale hebrajskiego dokładnego tłumaczenia nie mam. A starohebrajskiego oczywiście nie znam. RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - Teista - 30.08.2020 Gorliwość o Twój dom mnie pożre. Ps 69 Obrona honoru Jahwe to dla Izraelity sprawa podstawowa. W końcu za tę obronę spełni wszystkie swoje obietnice. Wszyscy, prócz żydowskiej elity uznają zachowanie Jezusa za adekwatne. Gorliwość-gniew-(może nawet)wściekłość. Rzeczywiście, źródłem wściekłości może być gorliwość, nie tylko w zakresie religii. Mamy też przypadki, że sam Jahwe broni swego honoru i używa do tego właśnie tej wściekłości i właśnie ta mnie zainteresowała. Tych wszystkich, którymi się posługuje, uzbraja w niezawodne narzędzie. By upomnieć malkontentów nasłał kłębowisko wściekłych wężów krętych. By ostatecznie rozprawić się z obrzydliwymi praktykami Kannanejczyków zsyła wojsko rekrutowane według specjalnych zaleceń. I węże i wojownicy jednakowo otrzymują to narzędzie – wściekłość, tak że pięciu waszych będzie ścigać całą setkę, a setka waszych – dziesięć tysięcy nieprzyjaciół. Kpł 26, 8. Podoba sytuacja miała miejsce podczas kampanii francuskiej w 1940. Znacznie słabsze siły niemieckie rozgromiły aliantów w parę dni. Niemcy napierali tak szybko, że omijali drobne oddziały francuskie nie angażując się w walkę. Mieli wyznaczony cel i parli do przodu, kluczowy był czas. Generalicja francuska do samego końca nie wierzyła, że taki manewr jest możliwy do wykonania. A co mieli Niemcy: całkiem fajny sprzęt, potężne morale budowane na micie o Rycerzu Teutońskim oraz, co najważniejsze – pervitin – wściekłość w pastylce. Znów wyobraźnia podsuwa obraz. Zdyscyplinowana grupa niemieckich żołnierzy, twarze usmalone prochem, spalinami. Jadą na ciężarówce, wszyscy weseli, uśmiechnięci, z powiększonymi źrenicami, mocno pobudzeni śpiewają niemieckie piosenki. Ciężarówka wesoło podskakuje na wybojach, a oni nie mogą doczekać się następnej okazji, by spuścić kolejny, solidny łomot zniewieściałym Francuzom. Ob's stürmt oder schneit, Ob die Sonne uns lacht, Der Tag glühend heiß Oder eiskalt die Nacht. Bestaubt sind die Gesichter, Doch froh ist unser Sinn, Ja, unser Sinn RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - Teista - 01.09.2020 zefciu napisał(a):To jest wątek o Biblii, czy o Twojej wyobraźni...?Temat wątku to „Przerażające Cytaty Biblijne”. Jak cytat, jakikolwiek, może być przerażający jeśli nie zaprzęgniesz do pracy wyobraźni? Idźmy dalej. Pozwolę sobie zaryzykować tezę, iż każda działalność człowieka nierozerwalnie związana jest z wyobraźnią. Szczególnie soborowe oświadczenia i dekrety z tego związku wynikają, bo przecież nie z empirii. Jeśli nie widzisz związku pomiędzy tematem wątku i moimi postami to znaczy, że nie posługujesz się wyobraźnią lub zastąpiłeś ją ustaleniami soborowymi lub, jak twierdzi Gąska9999: jesteś robotem. Moja wyobraźnia podsuwa kolejny obraz. Widzę wyraźnie, jak spocony siedzisz nad klawiaturą i szukasz w popłochu zestawienia drobnoustrojów, które miałeś dla mnie przygotować. Zefciu – porzuć nadzieję, nie znajdziesz takiej listy, ale chyba już o tym wiesz. W sprawie rodzajów „wściekłości” nadal czekam i coś czuję, że i na ten temat nic nie masz do powiedzenia. A moje posty nazywasz debilnymi, durnymi itp. I dodajesz, że nic nie mają wspólnego z tematem, psują zabawę innym. RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - dammy - 01.09.2020 Może trochę nie na temat, ale ciekaw jestem jak Twoja wyobraźnia teraz zadziała: "Walki nie ustawały mimo ciemności nocy i wielu jeźdźców i ich wierzchowców traciło życie. Od strzał wroga ginęły setki żołnierzy piechoty. Krew zwierząt i ludzi mieszała się ze sobą. Zewsząd dochodziło wycie szakali, a przeraźliwe nocne sowy siadały na proporcach Kaurawów i głośno pohukując wróżyły nieszczęście. Bębny, konchy i ryki słoni czyniły straszliwy hałas. Zderzająca się ze sobą broń wydawała dźwięki jak płonący las bambusowy. Wszystko mieszało się ze sobą w straszliwym chaosie. W głębokiej ciemności nikt nie potrafił odróżnić przyjaciela od wroga. Wszystko opanowało szaleństwo nocy." (Mahābharāta, Drona Parva, Section CLIII) http://tlvp.net/~b.mikolajewska/booknook/Mahabharata/PDF/MahabharataKs6i7.pdf Tak naprawdę, ST jakiś pod tym względem wyjątkowy nie jest. Przypomnijmy, że na polach Kuruszetry Kriszna ewidentnie i to co najmniej raz namawiając do kłamstwa wspierał Pandawów. Warto przypomnieć sobie stelę Sępów i rozszarpywanych przez sępy wrogów pod bacznym okiem Ningirsu. 320px-Stele_of_Vultures_detail_02.jpg (Rozmiar: 29.75 KB / Pobrań: 2) https://pl.wikipedia.org/wiki/Stela_sępów#/media/Plik:Stele_of_Vultures_detail_02.jpg RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - Teista - 02.09.2020 dammy napisał(a):..... ale ciekaw jestem jak Twoja wyobraźnia teraz zadziała:To nie tak działa. Tylko w pewnym zakresie kierujesz swoją wyobraźnią. To proces spontaniczny i nie „zaskoczy” na zawołanie, a jak już „zaskoczy”, to efekt jest zawsze niespodziewany. By wizja była porażająca musi zaistnieć wiele okoliczności. Z tym wersetem tak się stało. Czytam w skupieniu, wgryzam się w temat i nagle…. Albowiem i wtedy, gdy ich dosięgła straszna wściekłość gadów i ginęli od ukąszeń krętych wężów … nagle zmienił się kontekst i mamy efekt - opisany w pierwszym moim poście. Za to Twój fragment: Zderzająca się ze sobą broń wydawała dźwięki jak płonący las bambusowy. Wszystko mieszało się ze sobą w straszliwym chaosie. W głębokiej ciemności nikt nie potrafił odróżnić przyjaciela od wroga. Wszystko opanowało szaleństwo nocy. to konkretny przekaz, wyraźnie widać jaka jest wojna. Dobry. Do mojej kolekcji przerażających biblijnych cytatów dodaję dwa rozdziały, w całości przerażające: 1. Przekleństwa za występki Pwt 28, 15-68. tu podano kompletną listę nieszczęść oraz 2. Egipt a Izrael: ciemności i słup ognisty Mdr 17. jako analiza przyczyn: …bo strach to nic innego jak zdradziecka odmowa ze strony rozumowania, a im mniejsze jest wewnątrz oczekiwanie pomocy, tym bardziej wyolbrzymia nieznaną, dręczącą przyczynę … a także objawów choroby psychicznej: … obezwładniały ich, napędzając strachem … A sami byli dla siebie większym ciężarem niż ciemność. To może być przerażające, bo w systemie moralnym Izraelitów istnieje zasada nieuchronnej i nieodwołalnej kary za grzech, a grzechem będzie przekroczenie jakiegokolwiek z przepisów. Pozostaje tylko pytanie, czy podane w Biblii przepisy są właściwe. Hiob siedzi na kupie gnoju, drapie się skorupą po nagim, owrzodzonym ciele. Tak ciałem wyraża to, co dzieje się w głowie. To tylko wstęp. Później mamy już introspektywną wycieczkę autora księgi, bo nawet dialog z przyjaciółmi można potraktować jako obraz wewnętrznej walki, dylemat do rozwiązania – czy człowiek potrafi spreparować kodeks, który stanowi kompletny i uniwersalny zestaw zasad? Nie może - o tym opowiada księga Hioba i to też jest przerażające. A problem nie w tym, że bogowie ześlą na nas karę za błąd, a w ludziach, którzy mają niezłomne przekonanie o słuszności zasad, które reprezentują. Najgroźniejszym jest neofita, to ekstrema z tych najgorliwszych. Gorliwość rodzi gniew, a z stąd już prosta droga do wściekłości, którą neofita kieruje do tych „nierozumiejących”. RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - Hill - 26.11.2022 Przerażające dla religijnych przedstawicieli chrześcijaństwa, tych wszystkich z Bogiem na ustach Przesłanie ewangeliczne jest tutaj bezlitosne, nie ma zmiłuj “Owocem zaś Ducha są: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność, łagodność, wstrzemięźliwość. Przeciwko takim nie ma prawa” Gal. 5:22-23 "Po owocach ich poznacie" – Mt 7:20 "Nauczycielu, które przykazanie jest największe? A On mu powiedział: Będziesz miłował Pana, Boga swego, z całego serca swego i z całej duszy swojej, i z całej myśli swojej. To jest największe i pierwsze przykazanie. A drugie podobne temu: Będziesz miłował bliźniego swego jak siebie samego. Na tych dwóch przykazaniach opiera się cały zakon i prorocy" (Mt 22:36–40). "A więc wszystko, co byście chcieli, aby wam ludzie czynili, to i wy im czyńcie; taki bowiem jest zakon i prorocy" (Mt 7:12). „Cokolwiek uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili” (Mt 25,40) „Takie jest przykazanie moje, abyście się wzajemnie miłowali, jak Ja was umiłowałem. (Ew. Jana 15:12–13). „Miłujmy się nawzajem, gdyż miłość jest z Boga, i każdy, kto miłuje, z Boga się narodził i zna Boga. Kto nie miłuje, nie zna Boga, gdyż Bóg jest miłością”. I List Jana 4:7–8 „Miłujmy nie słowem ani językiem, lecz czynem i prawdą”. I List Jana 3:18 „Lecz powiadam wam, którzy słuchacie: Miłujcie waszych nieprzyjaciół; dobrze czyńcie tym, którzy was nienawidzą; błogosławcie tym, którzy was przeklinają, i módlcie się za tych, którzy was oczerniają. (..), ponieważ On jest dobry dla niewdzięcznych i złych. Bądźcie miłosierni, jak Ojciec wasz jest miłosierny.” Łuk 6:27-36 Po tym wszyscy poznają, żeście uczniami moimi, jeśli miłość wzajemną mieć będziecie”. Ew. Jana 13:34–35 Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest. Miłość nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą; nie dopuszcza się bezwstydu, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego; nie cieszy się z niesprawiedliwości, lecz współweseli się z prawdą. 1 Kor: 4-5 „Miłość nie wyrządza zła bliźniemu. Przeto miłość jest doskonałym wypełnieniem Prawa.” Rz 13,10 ” Bądźcie jedni dla drugich uprzejmi, serdeczni, odpuszczając sobie wzajemnie, jak i wam Bóg odpuścił w Chrystusie.” Ef 4:32 3 Niech miłość i wierność cię strzeże; przymocuj je sobie do szyi, na tablicy serca je zapisz, 4 a znajdziesz życzliwość i łaskę w oczach Boga i ludzi. Prz 3, 3-4 Dam prawo moje w ich myśli, a na sercach ich wypiszę je, i będę im Bogiem, a oni będą Mi ludem. I nikt nie będzie uczył swojego rodaka ani nikt swego brata, mówiąc: Poznaj Pana! Bo wszyscy Mnie poznają, od małego aż do wielkiego. Hbr 10: 11 RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - Osiris - 26.11.2022 Hill napisał(a): „Lecz powiadam wam, którzy słuchacie: Miłujcie waszych nieprzyjaciół; dobrze czyńcie tym, którzy was nienawidzą; błogosławcie tym, którzy was przeklinają, i módlcie się za tych, którzy was oczerniają. (..), ponieważ On jest dobry dla niewdzięcznych i złych. Bądźcie miłosierni, jak Ojciec wasz jest miłosierny.” Łuk 6:27-36Akurat to konkretnie w praktyce zarówno Kościoła jak i jego owieczek wyszło i wychodzi słabo. Tak jakby Bóg nie wiedział jaka jest prawdziwa ludzka natura RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - Hill - 26.11.2022 Osiris napisał(a): Akurat to konkretnie w praktyce zarówno Kościoła jak i jego owieczek wyszło i wychodzi słabo. Tak jakby Bóg nie wiedział jaka jest prawdziwa ludzka natura Dlatego właśnie te cytaty umieściłam w "przerażających", bo są dobrym testem dla chrześcijan i jak się porówna świadectwo życia ludzi deklarujących się jako wierzący, z tym co jest powyżej podane, to się może okazać, że 3/4 chrześcijan nie ma nic wspólnego z Jezusem, ups |