![]() |
Wiedźmin Bagińskiego - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Kultura i sztuka (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Wiedźmin Bagińskiego (/showthread.php?tid=13538) |
RE: Wiedźmin Bagińskiego - Hans Żydenstein - 01.11.2019 Trailer o wiele lepszy niż poprzedni, widać także po lajkach, że ogólnie bardziej się spodobał widowni. Mnie pasuje Cavill jako Geralt, jego głos przypomina mi ten z gier, gość jest fanem gier, widać że jest zaangażowany, ładnie wywija mieczem, może jest trochę zbyt przystojny. Generalnie myślę, że ta główna trójka czyli Geralt, Yennefer i Ciri dobrze się prezentuje. Co mi się nie podoba, że w trailerze nie widać typowych tolkienowskich krasnoludów czy elfów, zamiast tego mamy znetflixnienie obsady drugoplanowej, czyli zamiana postaci białych na kolorowe, co nawet kolorowym odbiorcom zaznajomionym z tym światem się nie podoba, bo już mieli jakieś wyobrażenie o danych postaciach. Także tutaj jest ta jałowa dyskusja o imersji kontra "jesteś rasistą". ZaKotem napisał(a): Jak na mój gust trochę za dużo szermierki, za mało gadania. Porównajcie sobie to z trailerem do "Gry o tron" Serial Witcher jest dużo popularniejszy niż pierwszy sezon GOT. Pierwszy sezon GOT miał 2,5 mln widzów. Także nic dziwnego, że Netflix zrobił trailer pod masowego widza. Porównaj sobie z trailerem sezonu 4 GOT. To był sezon, gdzie GOT już miał ogromną popularność, a dalej opierał się na książkach. Trailer bardziej przypomina ten Wiedźminowski, "super muzyczka", dużo cięć, przyciemniania, mniej dialogów RE: Wiedźmin Bagińskiego - Żarłak - 02.11.2019 Zwiastun jest zrobiony pod graczy. Bardzo udany. To będzie kolorowy obraz cieszący oko. RE: Wiedźmin Bagińskiego - Gawain - 02.11.2019 Będę musiał na święta przerzucić się na Netflixa w święta. Oczekiwań wielkich nie mam. Jestem fanem opowiadań a nie sagi i szczerze, jeżeli zrobili z tego zjadliwy serial, który wciąga fabularnie to będę zadowolony. Co do aktora to się nie wypowiadam. Zagrał przyzwoicie Supermana. Z gęby podobny nieco do tego awatara z gier i to pewnie dlatego wybrany. W gry nie grałem to nie wiem ile z nich zaczerpnięto. Mam nadzieję, że niewiele, bo zawsze z filmów o grach wychodzą ciężkie gnioty. RE: Wiedźmin Bagińskiego - Żarłak - 27.11.2019 Wywiad z Bagińskim. Nie wiem czy jest dużo o Wiedźminie. Pewnie nic zaskakującego. Najwyżej ktoś usunie. Jeszcze nie oglądałem. RE: Wiedźmin Bagińskiego - cobras - 05.12.2019 https://twitter.com/taxposting/status/1202358644488245248 A więc to tak wyglądają te "walki lepsze niż w GoT" xDDDD RE: Wiedźmin Bagińskiego - ZaKotem - 05.12.2019 Smutne to. Można już mieć tylko nadzieję, że scen takich będzie mało i będą bardzo krótkie. RE: Wiedźmin Bagińskiego - pilaster - 05.12.2019 ZaKotem napisał(a): Smutne to. Co? RE: Wiedźmin Bagińskiego - ZaKotem - 05.12.2019 pilaster napisał(a):Ci rycerze padający jak leszcze po stuknięciu mieczem w pancerz. Może to był paralizator?ZaKotem napisał(a): Smutne to. RE: Wiedźmin Bagińskiego - pilaster - 05.12.2019 ZaKotem napisał(a):pilaster napisał(a):Ci rycerze padający jak leszcze po stuknięciu mieczem w pancerz.ZaKotem napisał(a): Smutne to. A padają przed stuknięciem? RE: Wiedźmin Bagińskiego - ZaKotem - 05.12.2019 Nie no, tak źle to nie jest, żeby padali przed stuknięciem. Jakieś plusy są. RE: Wiedźmin Bagińskiego - pilaster - 05.12.2019 ZaKotem napisał(a): Nie no, tak źle to nie jest, żeby padali przed stuknięciem. Jakieś plusy są. Ano właśnie ![]() A na serio to wcale źle nie wygląda. W GOT też były błędy i to bardzo poważne. Nawet w LOTR były RE: Wiedźmin Bagińskiego - Żarłak - 05.12.2019 ZaKotem napisał(a): Ci rycerze padający jak leszcze po stuknięciu mieczem w pancerz. E...? Waszmość myśli, że walka w takim pancerzu i otrzymanie ciosu jest tym samym co szermierka w cienkich szmatkach? Dodaj sobie do tego nabuzowanego łowcę w stanie berserker, który nie jest jak inni ludzie. Właśnie wiele filmów stworzyło wrażenie, że "walki rycerzy" to napierdalanie się mieczem przez dwa kwadranse. Nonsens. Nikt nie miał tyle czasu, ani sił. Bardziej to przypominało przepychanki niż wirtuozerską walkę. Ale od tego jest fantasy, aby wskrzesić ideę herosów w wyobraźni czytelników i widzów. Słusznie, że padają jak muchy. Nie mają wyjścia. RE: Wiedźmin Bagińskiego - DziadBorowy - 08.12.2019 Nawet nieźle wyszło, co zważywszy na budżet w okolicach 100 tysięcy złotych. RE: Wiedźmin Bagińskiego - Roan Shiran - 08.12.2019 Żarłak napisał(a):No właśnie chodzi o to, że w tym fragmencie wygląda, jakby ci rycerze zamiast blach mieli cienkie szmatki. Dopełnieniem wszystkiego jest OHK cios w plecy (tyłek?) z 16 sekundy, wyprowadzony z samej ręki (i to jeszcze chyba płazem, o ile dobrze widzę), który bardziej nadaje się do filmu erotycznego.ZaKotem napisał(a): Ci rycerze padający jak leszcze po stuknięciu mieczem w pancerz. RE: Wiedźmin Bagińskiego - Gawain - 08.12.2019 DziadBorowy napisał(a): Za takie pieniądze to jest to bardzo przyzwoita propozycja. Lambert jest bardzo dobrze skonstruowaną postacią. Dwie rzeczy mnie tylko drażniły. Wielka ilość ujęć z ręki i drganie scen. Normalnie to ja takich technicznych rzeczy nie zauważam, ale tutaj momentami nie dało się się spokojnie oglądać. No i głupoty takie jak ucieczka z gospody. Ale ogólnie to film bardzo in plus. RE: Wiedźmin Bagińskiego - ZaKotem - 09.12.2019 Żarłak napisał(a): E...? Waszmość myśli, że walka w takim pancerzu i otrzymanie ciosu jest tym samym co szermierka w cienkich szmatkach? Dodaj sobie do tego nabuzowanego łowcę w stanie berserker, który nie jest jak inni ludzie.I waży dziesięć razy więcej, niż inni ludzie? Przecież widać, z jaką prędkością miecz uderza, wiadomo, ile waży, i na tej podstawie można oszacować przyśpieszenie, jakiego doznaje uderzony. Jeśli nie "bo magia", to takie puknięcie nie powinno zwalić z nóg nawet chłopca. A do tego oni się nie kładą jak ludzie popchnięci, tylko jakby ich coś bardzo bolało i umarli od tego. A nie wiadomo co, skoro ich zbroje są w perfekcyjnym stanie. Zbroja zasadniczo do tego służy, żeby cięcie mieczem nie bolało. RE: Wiedźmin Bagińskiego - Żarłak - 09.12.2019 Ta fanowska produkcja ładnie się prezentuje. Obejrzałem początek i pod względem realizacji wypada dobrze. Pewnie jest lepsza od tej zrobionej przez TVP. ![]() Roan Shiran napisał(a): No właśnie chodzi o to, że w tym fragmencie wygląda, jakby ci rycerze zamiast blach mieli cienkie szmatki. Dopełnieniem wszystkiego jest OHK cios w plecy (tyłek?) z 16 sekundy, wyprowadzony z samej ręki (i to jeszcze chyba płazem, o ile dobrze widzę), który bardziej nadaje się do filmu erotycznego. Przyjrzałem się dokładniej. No być może rzeczywiście są niedociągnięcia, ale nie załamywałbym rąk nad nimi. Cios w plecy, po nerkach. Dyskusyjnym jest rezultat i czy takie uderzenie mogłoby poważnie uszkodzić dolną partię pleców mimo osłonięcia przez kolczugę, ale bolałoby z pewnością obniżając sprawność i morale. Ale takie zachowanie straży można też tłumaczyć lękiem i słabym wyszkoleniem. Nie chcą ginąć, więc pozostaje im skorzystanie ze szczęścia jakim jest niezbyt precyzyjny cios i udawanie, że już się nie jest zdolnym do walki. Zrozumiały pragmatyzm. ![]() Tutaj wygląda to lepiej: ZaKotem napisał(a):Żarłak napisał(a): E...? Waszmość myśli, że walka w takim pancerzu i otrzymanie ciosu jest tym samym co szermierka w cienkich szmatkach? Dodaj sobie do tego nabuzowanego łowcę w stanie berserker, który nie jest jak inni ludzie.I waży dziesięć razy więcej, niż inni ludzie? Przecież widać, z jaką prędkością miecz uderza, wiadomo, ile waży, i na tej podstawie można oszacować przyśpieszenie, jakiego doznaje uderzony. Jeśli nie "bo magia", to takie puknięcie nie powinno zwalić z nóg nawet chłopca. A do tego oni się nie kładą jak ludzie popchnięci, tylko jakby ich coś bardzo bolało i umarli od tego. A nie wiadomo co, skoro ich zbroje są w perfekcyjnym stanie. Zbroja zasadniczo do tego służy, żeby cięcie mieczem nie bolało. Zupełnie nie. Poduszka powietrzna w samochodzie też nie służy do tego, żeby nie bolało, tylko aby przeżyć i odnieść jak najmniejsze obrażenia. Może tamta scena nie była najlepiej wykonana, ale dlaczego tylko na jej podstawie sugerować się co do wszystkich scen walki? Przecież to jakiś masochistyczny przesadyzm. Zresztą, obejrzyj sobie dzisiejsze nagranie z charakterystyką głównego bohatera. Sygnatura czasowa konkretnego ciosu. Atak z góry na słabszą część zarówno ciała, jak i pancerza (przy karku, szyi), z celowaniem na tętnicę. Nie dość, że taki cios łamie i miażdży kości, to sieje spustoszenie w tej części ciała ostatecznie uszkadzając tętnicę. Tak samo robili łucznicy kiedy pojawiły się zbroje płytowe. Mając trudność z przebiciem pancerza, celowali w miejsce nieosłonięte i słabiej chroniące ciało - szyja, pachwiny, boki. RE: Wiedźmin Bagińskiego - kmat - 09.12.2019 Gawain napisał(a): Za takie pieniądze to jest to bardzo przyzwoita propozycja. Lambert jest bardzo dobrze skonstruowaną postacią. Dwie rzeczy mnie tylko drażniły. Wielka ilość ujęć z ręki i drganie scen. Normalnie to ja takich technicznych rzeczy nie zauważam, ale tutaj momentami nie dało się się spokojnie oglądać. No i głupoty takie jak ucieczka z gospody. Ale ogólnie to film bardzo in plus.Ano dobry. Może chwilami przedobrzyli z humorem, bo Lambert lejący pod drzewem podczas rozrzucania prochów Jaskra to bardziej poziom Blok ekipy niż Sapkowskiego. Fajnie zrobili tego potwora na samym końcu, jakoś tak nie straszył gumową gębą. O co chodziło w końcowej scenie? Zapowiedź jakiegoś sequela? RE: Wiedźmin Bagińskiego - Gawain - 10.12.2019 kmat napisał(a):Gawain napisał(a): Za takie pieniądze to jest to bardzo przyzwoita propozycja. Lambert jest bardzo dobrze skonstruowaną postacią. Dwie rzeczy mnie tylko drażniły. Wielka ilość ujęć z ręki i drganie scen. Normalnie to ja takich technicznych rzeczy nie zauważam, ale tutaj momentami nie dało się się spokojnie oglądać. No i głupoty takie jak ucieczka z gospody. Ale ogólnie to film bardzo in plus.Ano dobry. Może chwilami przedobrzyli z humorem, bo Lambert lejący pod drzewem podczas rozrzucania prochów Jaskra to bardziej poziom Blok ekipy niż Sapkowskiego. Fajnie zrobili tego potwora na samym końcu, jakoś tak nie straszył gumową gębą. Zgaduję, że tak. Jak pójdą w fanfici to mogą niezłą franczyzę rozkręcić. Dwa dni po premierze filmu ma ponad 640 tys. odsłon. Jak tak dalej pójdzie to milion w tydzień pyknie. Ciekawe czy będą mieli z tego hajs z YT? Jakby hajs był, to by spokojnie starczyło na kolejne produkcje, tylko nie wiem czy to zgodne z duchem produkcji. I czy to nie miała być trampolina do sławy dla ekipy. Mnie osobiście by ucieszyło, gdyby po Baśniach Polskich pojawiła się produkcją fantasy z prawdziwego zdarzenia. Mamy literaturę fantasy i sci-fi na bardzo dobrym poziomie, a filmografię żenującą. Jeżeli się nie policzy takich kwiatków jak Paradyzja czy ww. Baśnie Polskie to te gatunki u nas nie istnieją. Chyba, że o czymś nie wiem... RE: Wiedźmin Bagińskiego - kmat - 10.12.2019 Gawain napisał(a): Zgaduję, że tak. Jak pójdą w fanfici to mogą niezłą franczyzę rozkręcić. Dwa dni po premierze filmu ma ponad 640 tys. odsłon. Jak tak dalej pójdzie to milion w tydzień pyknie.A dziwisz się? Goście znikąd zrobili coś o rząd wielkości lepszego od oficjalnej produkcji. Gawain napisał(a): Mamy literaturę fantasy i sci-fi na bardzo dobrym poziomie, a filmografię żenującą. Jeżeli się nie policzy takich kwiatków jak Paradyzja czy ww. Baśnie Polskie to te gatunki u nas nie istnieją. Chyba, że o czymś nie wiem...Kapitan Bomba ![]() |