![]() |
|
dlaczego ateiśći są ateistami ? - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Religie, kościoły i związki wyznaniowe (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=13) +--- Wątek: dlaczego ateiśći są ateistami ? (/showthread.php?tid=13799) |
dlaczego ateiśći są ateistami ? - kacperioskar - 15.08.2018 Założyłem tu konto bo chcę znać przykładowe powody ateizmu więc jakie to są ? RE: dlaczego ateiśći są ateistami ? - bert04 - 15.08.2018 Ale wiesz, że jest różnica między "powody ateizmu" a "powody, że ateiści są ateistami"? Szukasz argumentów na rzecz pewnej opcji światopoglądowej? Czy szukasz wymiany osobistych doświadczeń, sytuacji w życiu, kamieni milowych w rozwoju światopoglądu i tak dalej? RE: dlaczego ateiśći są ateistami ? - Neuro - 15.08.2018 Przypomnial mi się kawał - Dlaczego dowcipy bez sensu są bez sensu? - Bo gydy były z sensem, to byłoby bez sensu. Żeby nie zostać oskarżony o spam, postaram się jakoś odnieść do tematu: Nie wiem. Ale zacząłbym od tego: formalnie rzecz biorąc, ateista to ktoś, kto nie wierzy w Boga/bogów. I wówczas - przynajmniej dla mnie - pojawia się pytanie: czym tak właściwie jest wiara? RE: dlaczego ateiśći są ateistami ? - kacperioskar - 15.08.2018 szukam powodów że ateiści są ateistami jak tak to określiłeś bercie 24 RE: dlaczego ateiśći są ateistami ? - bert04 - 15.08.2018 (15.08.2018, 17:16)kacperioskar napisał(a): szukam powodów że ateiści są ateistami jak tak to określiłeś bercie 24 Awansowałem o +20 punktów. Tyle że ponieważ nigdy nie byłem ateistą (nawet w fazie największej niewiary), nie mogę nic więcej już dodać od siebie do tematu, a za innych się wypowiadać nie chcę. Więc nara. RE: dlaczego ateiśći są ateistami ? - Neuro - 15.08.2018 (15.08.2018, 17:16)kacperioskar napisał(a): szukam powodów że ateiści są ateistami jak tak to określiłeś bercie 24Jesteśmy w Polsce, więc prawdopodobnie ateiści wcześniej się utożsamiali z chrześcijaństwem. Co spowodowało zmianę? Może niechęć do religii sprawiła, że woleli przyjąć wyobrażenie rzeczywistości, w której nie ma Boga? RE: dlaczego ateiśći są ateistami ? - kacperioskar - 15.08.2018 to może jakiś ateista napisze dlaczego został ateistą RE: dlaczego ateiśći są ateistami ? - Neuro - 15.08.2018 (15.08.2018, 17:54)kacperioskar napisał(a): to może jakiś ateista napisze dlaczego został ateistąJest już temat, w którym o tym piszą: https://ateista.pl/showthread.php?tid=1697 RE: dlaczego ateiśći są ateistami ? - kacperioskar - 15.08.2018 tamten za długi nowy potrzebny a ty neuroza jesteś teistą czy ateistą? a ty neuroza jesteś teistą czy ateistą? RE: dlaczego ateiśći są ateistami ? - bert04 - 15.08.2018 Oczekujesz odpowiedzi na Twoje pytanie, a temat Ci za długi? A jak krótki ma być ten Twój nowy temat, coby nie nadwyrężać uwagi? Cisną mi się na klawiaturę jakieś zgryźliwe uwagi pod adresem "dzieci social media", ale sobie daruję. Porównaj aktywność w tamtym temacie i aktywność w tym Twoim właśnie. Wyciągnij wnioski. I nie grzesz więcej. RE: dlaczego ateiśći są ateistami ? - kacperioskar - 15.08.2018 mógłbyś wyjaśnić pojęcie " dzieci social media "? RE: dlaczego ateiśći są ateistami ? - Neuro - 15.08.2018 Ja poniekąd rozumiem kacperioskara. Widzę pewien walor w założeniu nowego tematu i uzyskania efektu świezości. Czym innym jest nawiązanie żywej rozmowy, a czym innym jest przebijanie się przez niemal setkę stron starego wątku. (15.08.2018, 18:05)kacperioskar napisał(a): a ty neuroza jesteś teistą czy ateistą?Ja się wymykam takim sztywnym podziałom Jestem poza teizmem i ateizmem Tak łatwo mnie nie zaszufladkujecie! ![]() Jest to dla mnie tym prostsze, że nie rozumiem koncepcji "wierzenia". Kojarzy mi się ono z pewnym udawaniem, wchodzeniem w rolę. Czasem wręcz sobie myślę, że może tak naprawdę te wszystkie spory między teistami i ateistami to jest tylko taka zabawa z podziałem na role. RE: dlaczego ateiśći są ateistami ? - bert04 - 15.08.2018 (15.08.2018, 18:36)kacperioskar napisał(a): mógłbyś wyjaśnić pojęcie " dzieci social media "? Bez robienia zgryźliwych uwag? Chyba nie potrafię. Poza tym nie chce wyjść na dinozaura, który marudzi na "tę dzisiejszą młodzież". No i mógłbym Ciebie niesprawiedliwie zaszufladkować na podstawie pierwszego wrażenia. Zamiast tego napiszę tyle: nie szanujesz starego (11 lat), długiego wątku, nie orientujesz się w kulturze forów dyskusyjnych ani w zmianach, które zaszły na nich w ostatnich latach. Może piszesz krótko, ale niekoniecznie zwięźle i klarownie. Jeżeli chcesz skorzystać na bytności tutaj i nie zrazisz się moimi uwagami to jedna rada przed następnym wpisem: Lurk muar. (15.08.2018, 18:40)neuroza napisał(a): Ja poniekąd rozumiem kacperioskara. Widzę pewien walor w założeniu nowego tematu i uzyskania efektu świezości. Rozumieć to i ja rozumiem, tyle że pewne rzeczy, które funkcjonowały 11 lat temu, dziś niekoniecznie. Frekwencja i aktywność na forach światopoglądowych jest diametralnie inna. Do oceny tego wystarczy zobaczyć, kto (ja i Ty) odpowiada autorowi tematu. I może jestem strasznie staroświecki, ale mam pewne oczekiwania od newba wchodzącego na community. A ważę sobie lekce oczekiwania newba wobec community. "Za moich czasów" to była norma. Cytat:Ja się wymykam takim sztywnym podziałomMene tekel szuflada, krypto-teisto. RE: dlaczego ateiśći są ateistami ? - ZaKotem - 16.08.2018 (15.08.2018, 17:54)kacperioskar napisał(a): to może jakiś ateista napisze dlaczego został ateistą Myślę że najlepiej do mnie pasuje odpowiedź pewnego naturysty, którego zapytano, czemu został naturystą: "Ja już się taki urodziłem". RE: dlaczego ateiśći są ateistami ? - Dragula - 16.08.2018 Dlatego, że będąc jeszcze chrześcijaninem zacżąłem czytać Biblię i faktycznie słuchać tego co mówią księża. Jako, że jestem z natury strasznie leniwy to stać mnie było jedynie na pomyślenie, że skoro nie znam żdnego konwertyty a jedynie ludzi, którzy razem z katolicyzmem porzucili wiarę w ogóle, to być może pozostałe religie są jeszcze bardziej bezsensowne i nie warto się tym zajmować. Mimo, że mi się potem zmieniło to nadal uważam religie (wszelakie) za konkretną ściemę i mniej się dziwuję ateistom, agnostykom i bezwyznaniowcom niż chrześcijanom i muzułmanom RE: dlaczego ateiśći są ateistami ? - Rodica - 16.08.2018 Dlatego, że nie lubię robić tego co wszyscy na około, z przekory. RE: dlaczego ateiśći są ateistami ? - kacperioskar - 16.08.2018 Rodica czyli gdyby było najwięcej ateistów to byś był chrześćijaninem RE: dlaczego ateiśći są ateistami ? - ErgoProxy - 16.08.2018 Nie, dlaczego? Mogłaby się Rodica konwertować na santerię czy szinto dla przykładu. Santeria, jeśli nie mylę terminów, to jest religia opętaniowa, a w szinto można nawet własną sektę założyć i nikt się nie obrazi. Pasuje Rodicy jak ulał.
RE: dlaczego ateiśći są ateistami ? - Rodica - 16.08.2018 kacperioskar: Cytat:Rodica czyli gdyby było najwięcej ateistów to byś był chrześćijaninemJestem chrzescijanką nie wierzącą w Boga, ale może mogłabym być katoliczką, bo wtedy katolicy by mnie tak nie denerwowali. Musieliby schować pychę do kieszeni i zacząć postępować tak jak Jezus nakazał. ErgoProxy: Cytat:Nie, dlaczego? Mogłaby się Rodica konwertować na santerię czy szinto dla przykładu. Santeria, jeśli nie mylę terminów, to jest religia opętaniowa, a w szinto można nawet własną sektę założyć i nikt się nie obrazi. Pasuje Rodicy jak ulał. JęzykTo by było za bardzo odjechane, nawet jak dla mnie
RE: dlaczego ateiśći są ateistami ? - lumberjack - 17.08.2018 (15.08.2018, 16:59)kacperioskar napisał(a): Założyłem tu konto bo chcę znać przykładowe powody ateizmu więc jakie to są ? Dążenie do prawdy. |