![]() |
Twórczość gąski - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Filozofia i światopogląd (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Ateizm - dyskusje ogólne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=9) +--- Wątek: Twórczość gąski (/showthread.php?tid=13917) |
Czy kobiety oskarżone o czary za czasów inkwizycji poszły do nieba czy piekła? - zefciu - 19.07.2013 Co mają jakieś daniele do prania brudnych pieniędzy, to jeden piotr35 wie. Czy kobiety oskarżone o czary za czasów inkwizycji poszły do nieba czy piekła? - Keyser Söze - 19.07.2013 piotr35 napisał(a):Tak? To powiedz mi, co zrobili urzędnicy z wiedzą, ze jeden z arcybiskupów trzyma niezgodnie z obowiązującym nadal w Polsce prawem dzikie daniele na swojej nieprzystosowanej do tego działce?A to SKURWYSYN jeden, DANIELE sobie będzie trzymał, pierdolony! Dzikie! Na działce! I to nieprzystosowanej! Rozstrzelać klechę :evil: Czy kobiety oskarżone o czary za czasów inkwizycji poszły do nieba czy piekła? - piotr35 - 19.07.2013 zefciu napisał(a):Co mają jakieś daniele do prania brudnych pieniędzy, to jeden piotr35 wie. Nie do prania brudnych pieniędzy, tylko do zwykłego ignorowania polskiego prawa przez arcybiskupa i strachu polskich urzędników przed oskarżeniem katolickiego hierarchy o jego nieprzestrzeganie. Tych samych urzędników, którzy potrafią zgnoić zwykłego obywatela za posiadanie kilku dziko rosnących maków polnych na działce. Czy kobiety oskarżone o czary za czasów inkwizycji poszły do nieba czy piekła? - zefciu - 19.07.2013 piotr35 napisał(a):Nie do prania brudnych pieniędzy, tylko do zwykłego ignorowania polskiego prawa przez arcybiskupa i strachu polskich urzędników przed oskarżeniem katolickiego hierarchy o jego nieprzestrzeganie. Tych samych urzędników, którzy potrafią zgnoić zwykłego obywatela za posiadanie kilku dziko rosnących maków polnych na działce.To urzędnicy w Polsce są od oskarżania? Ja myślałem, że prokuratura. Czy kobiety oskarżone o czary za czasów inkwizycji poszły do nieba czy piekła? - Łoś - 19.07.2013 zefciu napisał(a):To urzędnicy w Polsce są od oskarżania? Ja myślałem, że prokuratura.A prokurator to niby nie jest urzędnikiem? Czy kobiety oskarżone o czary za czasów inkwizycji poszły do nieba czy piekła? - daras28-82 - 19.07.2013 zefciu napisał(a):Nie. Nie moja kasa. A tutaj nie mamy do czynienia z przekrętem podatkowym, tylko z prawem, które pozwala rozliczać podatki ryczałtowo. Idealnie by było, jakby wszyscy tak płacili. Niestety nie mogą, bo różne darasy muszą wiedzieć, kto ile zarabia. Widzisz, mnie interesuje tylko jedno. Kiedy kościół przestanie funkcjonować w szarej strefie poza prawem? Fakt że idioci latają do klechów powierzać im wszelkie swoje problemy i grzeszki mam w dupie, każdy musi czasem z kimś pogadać ale czemu ich utrzymywać i tolerować to zakłamanie i dodatkowy ryj na utrzymaniu każdej katolickiej rodziny? Dlaczego kościół nie może normalnie się rozliczać, wystawiać kwitów za usługi? Skąd wiadomo że rozliczając się z dochodu 800 złotych klecha nie nabił o jedno zero więcej? Bo religia zakazuje łgać a klesze to już wyjątkowo nie przystoi? Bronisz kościoła to może przemyśl to, bo w Twojej kieszeni też kościół siedzi czy tego chcesz czy nie. Czy kobiety oskarżone o czary za czasów inkwizycji poszły do nieba czy piekła? - Nonkonformista - 19.07.2013 zefciu napisał(a):Tak tak. I US nie zauważy, że jakaś parafia nagle zarabia z tacy 10 razy więcej.US nic nie zrobi. U nas duchowieństwo to święte krowy. Nie zapominaj o tym! Czy kobiety oskarżone o czary za czasów inkwizycji poszły do nieba czy piekła? - Xeo95 - 21.07.2013 daras28-82 napisał(a):Widzisz, mnie interesuje tylko jedno.To działalność Kościoła nie jest regulowana? Cytat:Fakt że idioci latają do klechów powierzać im wszelkie swoje problemy i grzeszki mam w dupie, każdy musi czasem z kimś pogadać ale czemu ich utrzymywać i tolerować to zakłamanie i dodatkowy ryj na utrzymaniu każdej katolickiej rodziny?Załóżmy że w mojej parafii jest 800-1000 rodzin katolickich. Wobec tego powinno w niej być tyleż samo kleryków :o Poza tym czemu tak nagle zacząłeś się troszczyć o rodziny katolickie ![]() Rozumiesz coś takiego jak dobrowolność? Kiedyś moi rodzice chodzili do Kościoła i dawali na tacę. Teraz nie mają czasu i/lub chęci. I wiesz co? Żaden inkwizytor póki co nie zapukał do naszych drzwi a rodzice nadal nie płoną na stosie :o Jednocześnie co roku muszą się użerac z PITami i przeznaczać 30-50% dochodów na różnorakie podatki-ww. PIT oraz VAT, akcyzę itd. Pewnie że państwo dotuje Kościół. Ale to niewielka część wydatków budżetowych. Lewizna która chce zlikwidować owe dotacje jakoś nie za bardzo chce obniżać inne wydatki. Czy kobiety oskarżone o czary za czasów inkwizycji poszły do nieba czy piekła? - Battlecruiser - 21.07.2013 Iselin napisał(a):O ile mi wiadomo, księża płacą podatek ryczałtowy od liczby osób w parafii, więc trudno by im było kombinować.Dokładnie jeżeli więcej jak 50% mieszkańców terenu parafii uczęszcza to od wszystkich płacą. Czy kobiety oskarżone o czary za czasów inkwizycji poszły do nieba czy piekła? - zefciu - 22.07.2013 nonkonformista napisał(a):U nas duchowieństwo to święte krowy. Nie zapominaj o tym!Oczywiście dowodu na to nie przedstawisz. Czy kobiety oskarżone o czary za czasów inkwizycji poszły do nieba czy piekła? - Łoś - 22.07.2013 zefciu napisał(a):Oczywiście dowodu na to nie przedstawisz.Spowodował wypadek po pijanemu, lecz zachował się godnie, bo nie uciekł z miejsca wypadku. Biskup zachował się godnie Jestem ciekaw, czy dla któregoś z nas, wytoczono by podobny argument. Czy kobiety oskarżone o czary za czasów inkwizycji poszły do nieba czy piekła? - zefciu - 22.07.2013 Gocek napisał(a):Spowodował wypadek po pijanemu, lecz zachował się godnie, bo nie uciekł z miejsca wypadku.Aha. Jakie mamy dowody na to, że księża są bezkarni w świetle prawa w Polsce:
Dowody po prostu tak przytłaczające, że hej. Czy kobiety oskarżone o czary za czasów inkwizycji poszły do nieba czy piekła? - Łoś - 22.07.2013 Wykazujesz Zefciowi dowody, też niezadowolony..., bo go nie przytłaczają. Czy kobiety oskarżone o czary za czasów inkwizycji poszły do nieba czy piekła? - Nonkonformista - 06.11.2013 Bury Wilk napisał(a):Bo nie ma żadnych czarów. Kościół dawno to zauważył, a większe prześladowania "czarownic" zaczęły się wraz z reformacją.A Nowe Ateny są dowodem na to, że nie masz racji. Tam pisze się o czarownicach i o czarach. Czy kobiety oskarżone o czary za czasów inkwizycji poszły do nieba czy piekła? - zefciu - 06.11.2013 Nonkonformista napisał(a):A Nowe Ateny są dowodem na to, że nie masz racji. Tam pisze się o czarownicach i o czarach.Nowe Ateny wyszły przed reformacją? Co krok to ciekawszych rzeczy się dowiadujemy... Czy kobiety oskarżone o czary za czasów inkwizycji poszły do nieba czy piekła? - idiota - 06.11.2013 Nonkon ostatnio szaleje... Czy kobiety oskarżone o czary za czasów inkwizycji poszły do nieba czy piekła? - DziadBorowy - 03.01.2014 Kończę lekką i przyjemną "Inną historię polowań na czarownice" D.Breuersa Pod koniec znalazłem ciekawy cytat, chyba najciekawszą myśl tej książki, która bardzo często umyka autorom zajmującym się tą tematyką. Na tyle ciekawą, że zarchiwizuję ją sobie tutaj w tym wątku. Cytat:"Rola, którą w poszczególnych krajach odgrywały ówczesne religie, nie została jeszcze do końca wyjaśniona, wszystko jednak wskazuje na to, że miały one znaczenie raczej podrzędne. Dużo ważniejsze było za to jedność lub podział danego terytorium. Sama książka, tak jak piałem w innym temacie jest bardzo lekka. Jest to zdecydowanie pozycja popularnonaukowa i tak ją należy odbierać. Jednak stanowi całkiem niezłe i obiektywne kompedium zagadnienia polowań na czarownice, przydatne zwłaszcza dla osób, które nie znają szerzej tej tematyki. Taka uwaga. Autor jest obiektywny czyli tam gdzie trzeba KRK "gani" a tam gdzie trzeba "chwali" z tego powodu fanatyczni antyklerykałowie święcie wierzący w "średniowieczną inkwizycję palącą czarownice" będą nią rozczarowani ![]() Czy kobiety oskarżone o czary za czasów inkwizycji poszły do nieba czy piekła? - idiota - 03.01.2014 Pokazuje to jedno - szał czarownicowy był wynikiem walki o władzę i to jak widzę toczonej przeciwko, a nie przez Kościół. Czy kobiety oskarżone o czary za czasów inkwizycji poszły do nieba czy piekła? - DziadBorowy - 03.01.2014 idiota napisał(a):Pokazuje to jedno - szał czarownicowy był wynikiem walki o władzę i to jak widzę toczonej przeciwko, a nie przez Kościół. Nie do końca. Był albo wynikiem oddolnej paniki mas, które potrzebowały "zracjonalizować" sobie nieszczęścia które ich spotykały albo wynikiem ochoty na pozbycie się sąsiada za którym się nie przepada tudzież położenia łapy na jego majątku. Zależnie od sytuacji. Często wymykał się spod kontroli. Jeżeli coś można zarzucić instytucjonalnemu Kościołowi to raczej bierne przyzwolenie niż aktywny udział bądź podpuszczanie do tego procederu. Chociaż tutaj są wyjątki -na terenie Hiszpani procesami o czary szybko zajęła się Inkwizycja i polowanie na czarownice momentalnie zostało ukrucone. Tak samo we Włoszech prześladowania były minimalne. Największa paranoja ogarnęła kraje niemieckojęzyczne - spokojnie można liczyć, że 90% przypadków spaleń przypada na ten obszar. I tutaj Kościół reagował często dość opieszale zarówno wobec świeckich (tutaj często nic nie mógł zrobić jeżeli mieli potężnego protektora) jak i kościelnych sędziów którzy przesadzali. Ale trzeba przyznać, że na tym terenie miał znacznie mniej do powiedzenia. No i trzeba pamiętać, że najwięcej czarownic spaliły sądy świeckie bądź protestanckie. Ciekawe też, że obowiązuje mit, że polowaniom przyniósło kres zwiększenie ogólnej wiedzy w oświeceniu, co pasowało z kolei do teorii, że cały proces był inicjowany odgórnie. Tak na prawdę, jednak inicjatorem były "tępe masy" które z oświecenia w żaden sposób nie korzystały. Wg autora główna rolę odniósł tutaj ciągły wzrost kosztów procesów. Po prostu cała impreza okazywała się coraz częściej zbyt droga dla kas lokalnych społeczności. Co prawda nie podał danych (innych niż przykładowe koszty procesu - faktycznie robiące wrażenie - nie były to małe kwoty) na uzasadnienie tej tezy ale takie wytłumaczenie przemawia do mnie swoją prostotą i elegancją, brzmi kusząco. Prości ludzie kierują się prostymi motywami. Czy kobiety oskarżone o czary za czasów inkwizycji poszły do nieba czy piekła? - Łoś - 03.01.2014 Odnośnie wkładu Inkwizycji w rozwój ludzkości, polecam: Narzędzia tortur Michael Kerrigan Narzędzia tortur |