Forum Ateista.pl
Twórczość gąski - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Filozofia i światopogląd (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Ateizm - dyskusje ogólne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Wątek: Twórczość gąski (/showthread.php?tid=13917)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

RE: Bóg Ojciec Jahwe ma nieleczoną schizofrenię. - Jaques - 28.08.2019

gąska9999 napisał(a): Co do Papieża to Papież się wywyższa na takiego nadludzia, który nie ma pupy i który nie zdejmuje do prania brudnych majtek. Wywyższa się z tą boską nieomylnością i chyba jest też jakiś zwyczaj, żeby przed nim klęczeć.

Tak ogólnie to w życiu nie ma zwyczaju chwalenia się swoimi majtkami ani mówienia kto je pierze. Papież nie jest tu wyjątkiem. Po prostu w majtkach nie ma nic szczególnego i byłoby stratą czasu ten temat poruszać.

Co do wywyższania się to się zgadzam, że to nie jest lubiana cecha. Jezus nauczał, żeby się poniżać i pokazywał by myć nogi innym na znak służenia. Co najmniej raz w roku papież to robi. Może częściej. Czy to mało? Pewnie tak. Obecny papież jest pod względem unikania wywyższania dość wyjątkowy. Widziałem jak podnosił osoby, które chciały przed nim klęknąć. Widziałem też, że zabierał rękę, żeby nie mogli go pocałować w pierścień. Widać, że bardzo się stara nie wywyższać. Dlatego chciał w Polsce jechać na mszę tramwajem jak zwykły człowiek, a nie limuzyną. Wierni tego jeszcze nie rozumieją i tramwaj był, ale specjalny dla papieża.

Cytat:Poza tym Papież nie mówi, że on podchodzi do religii i teologii na podstawie tego co sam WIE i co przypuszcza ale na podstawie tego w co WIERZY.

Cytat:Loty na Księżyc to dla gąski dość silna-wiedza, nie jest to jednak własna 100%-wiedza tylko także wiedza-zaufanie-wiara, bo gąska na Księżycu nie była.

Każdy człowiek część rzeczy wie, a część przypuszcza. Nawet sama podałaś przykład z Księżycem. Różnica między Tobą a papieżem jest taka, że inne rzeczy WIECIE, a w inne WIERZYCIE.

RE: Twórczość gąski - gąska9999 - 28.08.2019

Papież nie jest Królem, żeby podnosił osoby które chcą przed nim klęknąć. Widziałam, że robiły tak Królowe w dawnych czasach, kiedy ktoś o coś żebrał na ulicy, która przechodziła Królowa, widziałam to na filmach historycznych w telewizji. Był inny klimat w dawnych czasach wg tego co było na filmach. Był zły obieg informacji, Król lub Królowa sama czegoś dogladała. Na dzisiejsze czasy to też nie przystoi Królom - ani klęczeć ani podnosić.
Jezus wg przekazu tak robił ale dzisiejsze czasy to wygląda tak, jakby Papież wczuł się w rolę Jezusa.
Zresztą bardziej wykształceni Żydzi wg przekazu przed Jezusem nie klękali, ale sprawdzali czy- i zarzucali, że nie- jest Bogiem. To wg mnie jest bardziej na miejscu, taki klimat Czarodzieja, a nie kogoś kto czuje się ważny i oczekuje pokory.

RE: Twórczość gąski - bert04 - 28.08.2019

gąska9999 napisał(a): Papież nie jest Królem, żeby podnosił osoby które chcą przed nim klęknąć.

Owszem, jest. Ustrój Państwa Papieskiego bazuje na czasach monarchistycznych i stanowił swego czasu jedną z dwóch (obok Rzeczypospolitej) monarchii elekcyjnych. Korona papieska (triara) i różne inne elementy ubioru i ceremoniału uzupełniały to. Od tego czasu nic się (ustrojowo) nie zmieniło.

RE: Twórczość gąski - Jaques - 28.08.2019

gąska9999 napisał(a): Papież nie jest Królem, żeby podnosił osoby które chcą przed nim klęknąć.

bert pisze, że jest królem. Nie wiem. W każdym razie nie chce, aby go tak traktowano. Ale rzeczywiście to chyba pierwszy raz, kiedy papież okazuje tak dużą pokorę.

Cytat:Jezus wg przekazu tak robił ale dzisiejsze czasy to wygląda tak, jakby Papież wczuł się w rolę Jezusa

Właśnie o to chodzi, aby każdy (również papież) brał dobry wzór od Jezusa.

Cytat:Zresztą bardziej wykształceni Żydzi wg przekazu przed Jezusem nie klękali, ale sprawdzali czy- i zarzucali, że nie- jest Bogiem. To wg mnie jest bardziej na miejscu, taki klimat Czarodzieja, a nie kogoś kto czuje się ważny i oczekuje pokory.

Jeżeli dobrze pamiętam to Jezus nie powiedział, że jest Bogiem. Najczęściej mówił o sobie Syn Człowieczy. Chyba najbardziej czuł się jednym z ludzi. Dopiero później ludzie wynieśli go do rangi Boga. Mówił też do Żydów "mój ojciec, którego nazywacie Bogiem". A więc i Ojca nie nazwał wprost Bogiem, ale że inni ludzie go tak określili. Wygląda więc na to, że określenie Bóg to rodzaj uznania dla mocy, cudów, itd. nadany przez ludzi.

Jakie buciczki nosi Matka Boska w Niebie? - gąska9999 - 07.09.2019

Jakie buciczki nosi Matka Boska w Niebie?
Co obstawiacie:
- Matka Boska nosi w Niebie całe buciczki ze skórki ekologicznej na obcasiku kaczuszce,
- Matka Boska nosi w Niebie sandałki na płaskim obcasiku,
- Matka Boska nosi w Niebie chińskie tenisówki
- Matka Boska chodzi w Niebie boso
- Matka Boska nie musi się martwić w Niebie o buciczki bo Pan Jezus jej obciął nóżki tuż za kolanami i Matka Boska jeździ w Niebie na wózku inwalidzkim,
- nie ma Matki Boskiej ani Nieba,
- może gumowce przeciwdeszczowe,
- w zależności od pogody i pory roku, czasami śniegowce,

udało wam się może zapytać o to osobę wierzącą i uzyskać odpowiedź na temat, bo jak ja pytam o to wierzącą starszą osobę to się na mnie drze i ma pretensję, że jej zadaję takie pytanie.

Byłabym ciekawa co by obstawiał Tusk, Wałęsa, Morawiecki i Pani Małgosia Kidawa-Błońska, jakby się komuś udało uzyskać odpowiedź to byłoby super.

Chodziłoby chociaż o ankietę wśród wierzących:
- w buciczkach,
- boso,
- na wózku inwalidzkim bez nóżek,
- inne opcje - jakie?

RE: Jakie buciczki nosi Matka Boska w Niebie? - Tgc - 07.09.2019

Pomijajac szyderczy character tego tematu to pytanie wydaje sie zasadne. Maryja wedlug legend chrzescijanskich zostala zabrana do Nieba wraz z cialem:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wniebowzi%C4%99cie_Naj%C5%9Bwi%C4%99tszej_Maryi_Panny
Posiadajac cialo, mozna nosic i buty. Przypuszczam, ze obuwnictwo nie bylo czestym tematem dysput teologicznych, ale wydaje sie rownie wartosciowe i istotne jak inne tematy przez nich prowadzone.

RE: Jakie buciczki nosi Matka Boska w Niebie? - gąska9999 - 07.09.2019

Tak, chciałabym poznać na ten temat opinię różnych ważnych osób.

RE: Jakie buciczki nosi Matka Boska w Niebie? - Lampart - 07.09.2019

Na boso albo w sandałach. Tak obstawiam.

RE: Twórczość gąski - lumberjack - 07.09.2019

Przeniosłem posty. Proszę cię Gąsko - pisz w tym temacie...

RE: Twórczość gąski - gąska9999 - 07.09.2019

Czy to Spam, to bardzo ciekawy temat co sądzą wierzące osoby na taki temat?

Jak Maryja wychodzi w Niebie z domu na dwór na łąkę to nóżki by sobie pokaleczyła i pobrudziła jakby chodziła boso.

RE: Twórczość gąski - lumberjack - 07.09.2019

gąska9999 napisał(a): Czy to Spam

To już kolejna wariacja tematu o tym w jaki sposób materialna Maryja radzi sobie w niematerialnym świecie.

gąska9999 napisał(a): to bardzo ciekawy temat co sądzą wierzące osoby na taki temat?

To idź na forum osób wierzących, błagam...

gąska9999 napisał(a): Jak Maryja wychodzi w Niebie z domu na dwór na łąkę to nóżki by sobie pokaleczyła i pobrudziła jakby chodziła boso.

Nikogo to nie obchodzi. Idź do KUL-u na jakąś angelologię - tam znajdziesz spełnienie.

lumberjack napisał(a):
gąska9999 napisał(a): Czy to Spam

To już kolejna wariacja tematu o tym w jaki sposób materialna Maryja radzi sobie w niematerialnym świecie.
--------
Ale inny argument, że religia katolicka to bzdura
gąska9999 napisał(a): to bardzo ciekawy temat co sądzą wierzące osoby na taki temat?

To idź na forum osób wierzących, błagam...
-----
Po co błagasz, błagać możesz o seks z żoną bo małżonka nie ma obowiązku seksu z tobą, ale może być zainteresowana twoimi sugestiami.
Ateista kiedyś zajmował się wyśmiewaniem poglądów osób wierzących, nie trzeba o lwach na sawannie w Afryce rozmawiać z lwami, tylko z osobami które miały kontakt z lwami.
Tak samo o Eskimosach lub ginekologach można porozmawiać z ludźmi na forum Ateista którzy ginekologami nie są. To są porady o ginekologach, czy dużo biorą i dobrze leczą, lub gdzie zrobić aborcję.
Osobiste kontakty z ginekologami to inny temat, co masz taki ułomny poziom moderatorze?

gąska9999 napisał(a): Jak Maryja wychodzi w Niebie z domu na dwór na łąkę to nóżki by sobie pokaleczyła i pobrudziła jakby chodziła boso.

Nikogo to nie obchodzi. Idź do KUL-u na jakąś angelologię - tam znajdziesz spełnienie.
---------
To argument, że Niebo by musiało wyglądać tak jak uważają Jechowy, że miałby wyglądać Raj po Końcu Świata tylko, że mieszkają tam tylko 2 osoby Jezus i Maryja.
Dlaczego mam iść do KuLu czy Ateista nie zajmuje się podważaniem i obalaniem religii katolickiej?

RE: Twórczość gąski - Jaques - 07.09.2019

gąska9999 napisał(a): Czy to Spam, to bardzo ciekawy temat co sądzą wierzące osoby na taki temat?

Jak Maryja wychodzi w Niebie z domu na dwór na łąkę to nóżki by sobie pokaleczyła i pobrudziła jakby chodziła boso.

Z tego co zaobserwowałem, to większość ludzi ma kilka par butów, w zależności od pogody i przeznaczenia. Czasem też chodzą boso - dla przyjemności.

Czy zatem uważasz, że Maryja w Niebie prawdopodobnie musiała by mieć kilka par butów o ile byłaby w tym Niebie i o ile Niebo by istniało?
Chodzi mi o taką mniemanologię teologiczną.

gąska9999 napisał(a): Czy zatem uważasz, że Maryja w Niebie prawdopodobnie musiała by mieć kilka par butów o ile byłaby w tym Niebie i o ile Niebo by istniało?
Chodzi mi o taką mniemanologię teologiczną.

Powiedzmy, że tak można przypuszczać.

To można też przypuszczać, że o ile istniałaby Maryja i Niebo to jeździłaby w Niebie na rowerze i łowiła ryby lub inne rozrywki.
To trzeba namalować obraz "Maryja na rowerze" - patronka sportu.

gąska9999 napisał(a): To można też przypuszczać, że o ile istniałaby Maryja i Niebo to jeździłaby w Niebie na rowerze i łowiła ryby lub inne rozrywki.
To trzeba namalować obraz "Maryja na rowerze" - patronka sportu.

Mogłaby jeździć, jeżeli by to lubiła i miała ochotę. I co z tego?

Mogłabyś też wyjaśnić, po co malować taki obraz?

Żeby pokazać "Prawdę" o Maryi, o ile istnieje Maryja i Niebo. Brak takiego obrazu to religijne kłamstwo, że Maryja tylko słucha modlitw w tym Niebie.
Jeżeli Maryja ma nogi i nogi od niej nie są amputowane, oraz na nogach ma buty, to rusza tymi nogami i wychodzi przynajmniej na spacer do lasu albo na łąkę.

gąska9999 napisał(a): Żeby pokazać "Prawdę" o Maryi, o ile istnieje Maryja i Niebo. Brak takiego obrazu to religijne kłamstwo, że Maryja tylko słucha modlitw w tym Niebie.

Szkoda, że gadamy na tak mało istotne tematy.

To niefajne mieszkać z ludźmi lub robotami na jednej Planecie, którzy chcą wierzyć w kłamstwa.
Czy chęć wiary w kłamstwo to nie jest choroba psychiczna?