![]() |
Czarnek nie ocenia nauczycieli za światopogląd - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Wydarzenia i przegląd prasy (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=17) +--- Wątek: Czarnek nie ocenia nauczycieli za światopogląd (/showthread.php?tid=14770) |
Czarnek nie ocenia nauczycieli za światopogląd - cyd - 28.11.2020 Jestem zaskoczona wypowiedzią ministra. Jeżeli nauczyciel jest ateistą w jaki sposób może wychowywać w duchu katolickim? Wypowiedź: Kary wobec protestujących nauczycieli? Minister edukacji zapewnił też, że nie interesuje go światopogląd krytycznych wobec władzy nauczycieli i to nie ich światopogląd jest przedmiotem jego negatywnej oceny. - Nigdy mnie nie interesował światopogląd i interesować nie będzie. Zawsze to powtarzałem - mówił Czarnek. Czytaj więcej na https://wydarzenia.interia.pl/polska/news-przemyslaw-czarnek-w-polsce-nie-ma-miejsca-dla-nauczycieli-k,nId,4883326#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome RE: Czarnek nie ocenia nauczycieli za światopogląd. - DziadBorowy - 28.11.2020 A dlaczego nauczyciel miałby wychowywać w duchu katolickim? RE: Czarnek nie ocenia nauczycieli za światopogląd. - cyd - 29.11.2020 DziadBorowy napisał(a):A dlaczego nauczyciel miałby wychowywać w duchu katolickim?Tak powiedział minister w poprzednich swoich wystąpieniach. Być może jego wypowiedź została zmanipulowana.. Znalazłam tylko tyle: Zapytam więc o konkrety: czy nauczyciel w pracy może nosić w klapie znaczek z napisem „konstytucja” albo symbol strajku kobiet? Trzeba rozpatrywać konkretne sytuacje i zadać pytanie, czy takie symbole są tylko ozdobnikiem albo tylko oznaką przywiązania do konkretnego światopoglądu czy wartości, czy też służą czemuś więcej. Tak, jak nie zgodziłbym się na to, by ktoś na języku polskim, czy biologii nosił symbole religijne po to, by krzyczeć, że wszyscy, którzy nie wyznają takiej czy innej religii, będą potępieni, tak też nie będziemy tolerować sytuacji, w których inne znaczki miałyby służyć namawianiu do protestów, strajków i ideologizowania dzieci. Takie sytuacje są niedopuszczalne, dlatego sprawdzamy takie zgłoszenia i działamy w odpowiedzi na skargi od rodziców. Piszą do nas, dzwonią, pytają, gdzie jesteśmy, że nie reagujemy na te wszystkie naganne zachowania. Zdecydowana większość rodziców, którzy do nas piszą domaga się bardzo konkretnych działań. wywiad z Czarnkiem. Gazeta Prawna RE: Czarnek nie ocenia nauczycieli za światopogląd. - ZaKotem - 29.11.2020 Nikt nie twierdzi, że Czarnek jest umysłowo upośledzony. W rozmowie z liberalnym dziennikiem nie będzie robić z siebie oszołoma naćpanego rydzykami. Co zresztą wskazuje na to, że jego oszołomstwo jest głównie pozą obliczoną na karierę w PiS, a jak się z PiSem przypadkiem pokłóci, to pójdzie liberalić do Tuska jak jego poprzednik Giertych. RE: Czarnek nie ocenia nauczycieli za światopogląd. - cyd - 29.11.2020 ZaKotem napisał(a):Nikt nie twierdzi, że Czarnek jest umysłowo upośledzony. W rozmowie z liberalnym dziennikiem nie będzie robić z siebie oszołoma naćpanego rydzykami. Co zresztą wskazuje na to, że jego oszołomstwo jest głównie pozą obliczoną na karierę w PiS, a jak się z PiSem przypadkiem pokłóci, to pójdzie liberalić do Tuska jak jego poprzednik Giertych.Tak może być. Właśnie czytam artykuł o nim w Polityka papierowa. Myślę, że przyszedł czas na ministrów lepszego formatu. Edukacja ma chyba od czasów transformacji najgorszych ministrów. To jest słabe. Pamiętam tego z laską. STELMACHOWSKI. Potem Pani w ciemnych okularach ostatnio z wypasionym uśmiechem laską. ![]() ![]() Myślę, że w każdym wywiadzie powinien mówić to co myśli. Chyba, że chodzi mu tylko o karierę. DziadBorowy napisał(a):A dlaczego nauczyciel miałby wychowywać w duchu katolickim?Nie miałby a musi.. ![]() Tu trochę historii. o co chodzi głupim belfrom RE: Czarnek nie ocenia nauczycieli za światopogląd - Gladiator - 30.11.2020 cyd napisał(a): Jestem zaskoczona wypowiedzią ministra. Prawdopodobnie chodzi o tę wypowiedź: "W szkolnictwie wyższym i nauce jest część ustawy poświęcona odpowiedzialności dyscyplinarnej nauczycieli, ale również poświęcona ocenie ich pracy. I w tym zakresie już są zaprojektowane i analizowane przepisy, które będą się składały na pakiet, który będzie pakietem wolnościowym. Pakiet, który będzie zwalniał nauczycieli akademickich o poglądach konserwatywnych, chrześcijańskich, narodowych, z odpowiedzialności dyscyplinarnej, a nawet wyjaśniającej za poglądy" - zapowiedział szef resortu edukacji i nauki. https://www.bankier.pl/wiadomosc/Czarnek-Nauki-humanistyczne-czy-spoleczne-poszly-nie-w-tym-kierunku-ktory-bysmy-sobie-zyczyli-8001478.html Pisałem wcześniej o dwóch przypadkach - https://ateista.pl/showthread.php?tid=14748&pid=744990&highlight=liceum#pid744990 To kwestia niedopuszczania do linczu za poglądy, a nie wychowywanie na katolików. Tu należałoby by przyjąć sposób podejścia prof Zybertowicza, agnostyka katolickiego, który zauważa konieczność oparcia się na kulturze chrześcijańskiej, tu katolickiej. Cytat:Wracając do Zybertowicza: odpowiadając na jedno z pytań z sali, podjął wątek roli katolicyzmu i Kościoła dla polskości. Powiedział: “Można być dobrym Polakiem nie będąc katolikiem, sam jestem agnostykiem. Można być dobrym Polakiem, nie będąc osobą wierzącą. Można być dobrym Polakiem mając poglądy lewicowe, prawicowe lub nie mając wyrobionego zdania w tej materii. Ale nie można być dobrym Polakiem nie doceniając kulturowej roli Kościoła katolickiego w dziejach Polski, nie rozumiejąc tego, że Kościół jest w pewnym sensie kośćcem polskości, kulturowym i organizacyjnym” https://wpolityce.pl/polityka/123088-agnostyk-zybertowicz-uwaza-ze-postawienie-na-chrystusa-jest-bardziej-prawomocne-niz-postawienie-na-jakikolwiek-gadzet-kultury-masowej Jestem przekonany, że min Czarnek zmierza w podobnym kierunku. Jest różnica między oparciem się, czerpaniem z własnej kultury, która powstała na bazie katolicyzmu, a stricte religijnym (katolickim) wychowaniem. Przykładowo we Francji w szkołach katolickich jest sporo dzieci osób niewierzących, Podpisują oni tylko deklaracje, że nie będą sprzeciwiać się religijnemu wychowaniu dzieci. Po prostu w takich szkołach wychowują jeszcze w miarę normalnie według określonych zasad, a rodzicom raczej obojętne jest, czy będą potem wierzący, czy nie. ZaKotem napisał Cytat: W rozmowie z liberalnym dziennikiem nie będzie robić z siebie oszołoma naćpanego rydzykami. Co zresztą wskazuje na to, że jego oszołomstwo jest głównie pozą obliczoną na karierę w PiS, a jak się z PiSem przypadkiem pokłóci, to pójdzie liberalić do Tuska jak jego poprzednik Giertych. Ponieważ min Czarnek wypowiada się w sposób jasny o skutkach wydarzeń, które muszą wielu rodziców bulwersować, co pozostaje? Zeszmacić go, zdehumanizować inwektywami tak, aby obniżyć jego wiarygodność. To nie jest liberalizm, wolność, to zwykłe neomarksitowskie podejście - zniszczyć każdego kto ma inne zdanie, zaprzeczenie wolności, zaprzeczenie liberalizmowi. Całe stada hunwejbin(ów)ek szaleją po ulicach z nienawiścią do własnej kultury. I to jest ok, podobnie jak satanistyczne tego korzenie, też ok. Użycie pojęcia naćpanego rydzykami jako deprecjacji kogoś jest jeśli nie świadomie, to intuicyjnie słuszne przy antywolnościowym myśleniu. Żeby mieć rząd dusz trzeba mieć wszystkie media. Nawet takie niszowe jak o. Rydzyka, wraz z uczelnia stają się niebezpieczne. Niosą bowiem niezależny sposób myślenia, uporządkowany, a nie chaotyczny oparty na wywoływanych emocjach. Ludzi o nieuporządkowanym myśleniu łatwiej jest wodzić za nos. RE: Czarnek nie ocenia nauczycieli za światopogląd - cyd - 30.11.2020 Nie wiem czy dobrym jest wysyłanie dziecka do szkoły katolickiej jeżeli w życiu codziennym nie kultywujemy tej religii. Dziecko może żyć w jakimś rozdwojeniu i nauczyc się hipokryzji. To, ze szkołą nie uczy kultury bycia to prawda. Nie wiem czy katolicyzm jest jedyną drogą aby to zmienić. Sposób bycia Polaków bardzo się zmienił. Minister widzi lekarstwo w powrocie do tzw wartości konserwatywnych: Przemysław Czarnek na pytanie "co sprawiło, że w proaborcyjnych protestach uczestniczy tak dużo młodzieży?", odpowiedział, że "przyczyny tego są głębsze". "Odpowiada za to m.in. milczenie świata chrześcijańskiego w ostatnich dwóch, trzech dziesięcioleciach. Przyzwolenie na to, żeby nas, konserwatystów, świat lewicowo-liberalny zamknął gdzieś w narożniku i wtłoczył nam, że o chrześcijaństwie możemy mówić tylko prywatnie, bynajmniej nie publicznie. I jest to też, niestety, efekt błędów systemowych w oświacie i szkolnictwie wyższym na przestrzeni tych ostatnich trzydziestu lat. Musimy to sobie uzmysłowić, zrozumieć to, co się dzieje na ulicach, ponieważ nie chodzi tutaj o dziś i o to, co w najbliższych latach, ale o to, co będzie się działo w Polsce w najbliższych dziesięcioleciach". Według ministra, efektem postępującej laicyzacji jest to, że protestom towarzyszą wulgarne hasła, ataki na kościoły oraz duchownych i wiernych świeckich. "Tak jak wspomniałem, takie zachowania to w dużej mierze efekt porażki systemu oświaty i szkolnictwa wyższego w ostatnich dziesięcioleciach. Wypowiedź w "Niedzieli". Nie wiem czy jego diagnoza jest sluszna. Religia przecież wróciła do szkół. Jest już od dawna nową ramówka świąt obchodzony w szkołach. Ja jestem bardzo zaskoczona tak genialnym udziałem młodzieży w tych protestach. RE: Czarnek nie ocenia nauczycieli za światopogląd - zefciu - 30.11.2020 Gladiator napisał(a): Całe stada hunwejbin(ów)ek szaleją po ulicach z nienawiścią do własnej kultury.Halo halo! Cytat:I to jest ok, podobnie jak satanistyczne tego korzenie, też ok.Halo! Proszę się uspokoić już. Cytat:Użycie pojęcia naćpanego rydzykami jako deprecjacji kogośAle przecież ZaKotem wyraźnie powiedział, że Czarnek nie jest naćpany rydzykami, a tylko takiego udaje. Podobnie jak Ty, Gladiatorze nie wierzysz tak naprawdę, że protestujący są satanistami nienawidzącymi własnej kultury, tylko tak mówisz, bo taka jest linia Partii. Prosiłbym jednak nie obrażać inteligencji użytkowników i zachowywać się właśnie tak jak zdaniem ZaKotem zachowuje się Czarnek – na forum ludzi inteligentnych nie udawać idioty. ZaKotem napisał(a): a jak się z PiSem przypadkiem pokłóci, to pójdzie liberalić do Tuska jak jego poprzednik Giertych.Wydaje mi się, że palma pierwszeństwa należy tutaj nie do Giertycha, tylko do Niesiołowskiego. RE: Czarnek nie ocenia nauczycieli za światopogląd - ZaKotem - 30.11.2020 Gladiator napisał(a): Ponieważ min Czarnek wypowiada się w sposób jasny o skutkach wydarzeń, które muszą wielu rodziców bulwersować, co pozostaje? Zeszmacić go, zdehumanizować inwektywami tak, aby obniżyć jego wiarygodność. To nie jest liberalizm, wolność, to zwykłe neomarksitowskie podejście - zniszczyć każdego kto ma inne zdanie, zaprzeczenie wolności, zaprzeczenie liberalizmowi. Całe stada hunwejbin(ów)ek szaleją po ulicach z nienawiścią do własnej kultury. I to jest ok, podobnie jak satanistyczne tego korzenie, też ok. Proszę państwa, przedstawiamy najbardziej zdehumanizowaną, zeszmaconą i upodloną mniejszość prześladowaną w Polsce: ministrów. Jest to sytuacja z politycznego horroru. Zdarzały się, i nadal zdarzają państwa, w których rząd prześladuje różne grupy. Rozwiązanie tej sytuacji jest jasne: zmienić rząd. Nie w każdym ustroju jest to łatwe, ale w każdym możliwe. Ale co można zrobić w sytuacji, gdy najstraszniej prześladowaną grupą jest rząd? RE: Czarnek nie ocenia nauczycieli za światopogląd - kmat - 30.11.2020 Gladiator napisał(a): Jestem przekonany, że min Czarnek zmierza w podobnym kierunku.Czarnek to typowy pseudokonserwatywny bufon uważający, że rygory są dla innych a wyjątki dla niego. Dał się już poznać od tej strony. Tylko najwięksi idioci będą zaskoczeni, jeśli gość odstawi numer jak Pięta, Kuchciński, czy młody Kurski. Gladiator napisał(a): Niosą bowiem niezależny sposób myślenia, uporządkowany, a nie chaotyczny oparty na wywoływanych emocjach.Gejostwo źle. Ruchanie sześciolatek dobrze. Gladiator napisał(a): Całe stada hunwejbin(ów)ek szaleją po ulicach z nienawiścią do własnej kultury. I to jest ok, podobnie jak satanistyczne tego korzenie, też ok.A ja przypominam, że masturbacja jest grzechem przeciw VI przykazaniu. zefciu napisał(a): Wydaje mi się, że palma pierwszeństwa należy tutaj nie do Giertycha, tylko do Niesiołowskiego.Chyba nawet chłop chciał do PiSu tylko go nie chcieli. RE: Czarnek nie ocenia nauczycieli za światopogląd - cyd - 30.11.2020 Jak długo pan Czarnek będzie tym ministrem? Mi brakuje odpowiedzi , co z tą młodzieżą. Rela w szkole jest, święta nowe są. Młodziankowie i młodziankowe, nie wiem czy dobra forma. Biegają po ulicach. Może to naturalna w tym wieku potrzeba wrażeń? RE: Czarnek nie ocenia nauczycieli za światopogląd - zefciu - 30.11.2020 cyd napisał(a): Jak długo pan Czarnek będzie tym ministrem?To zależy. Jak nie wypadnie z łaski, z łaski! z łaski, z łaski, to póki PiS będzie sprawował władzę. Cytat:Biegają po ulicach. Może to naturalna w tym wieku potrzeba wrażeń?Już mówiłem – protestują starzy „uuuu, ubeckie dziadki co utraciły przywileje”; protestują młodzi „eeee, gówniarze, nie wiedzą czemu protestują”. Jak ktoś chce uderzyć psa… RE: Czarnek nie ocenia nauczycieli za światopogląd - cyd - 30.11.2020 zefciu napisał(a):Wielu starych nauczycieli cieszy się , że ma to z głowy. Co zrobią młodzi? Często nauczyciela i ucznia dzielą niewielkie różnice wieku. Ważniejsze łączy, wspólne doświadczenie. Natomiast starsi mają inne.cyd napisał(a):Jak długo pan Czarnek będzie tym ministrem?To zależy. Jak nie wypadnie z łaski, z łaski! z łaski, z łaski, to póki PiS będzie sprawował władzę. RE: Czarnek nie ocenia nauczycieli za światopogląd - Gladiator - 01.12.2020 Cyd napisała Cytat:Nie wiem czy dobrym jest wysyłanie dziecka do szkoły katolickiej jeżeli w życiu codziennym nie kultywujemy tej religii. Dziecko może żyć w jakimś rozdwojeniu i nauczyc się hipokryzji. To bardziej oportunizm, niż hipokryzja. Zresztą taka szkoła to sposób wychowania w określonym duchu, a nie religijność jako taka. Cytat:Mi brakuje odpowiedzi , co z tą młodzieżą. Na pewno to kwestia kwarantanny, braku szkoły, zamknięcia miała na to wpływ. Była okazja odreagować. Nie ma sobie co żałować, młodość musi pofolgować. Nie nazwałbym tego genialnością, bo w tym mądrego nic nie ma. Raczej mamy pewnego rodzaju satysfakcja w stylu - ale im dowalili. Nie wyczerpuje to jednak problemu pokolenia smartwicy i Netflixa, która zabłysnęła w całej okazałości. Nie wiem, czy do końca zdawali sobie sprawę o co chodzi po za paroma sloganami, niemniej można ich bez trudu w sprzyjających okolicznościach wyprowadzić na ulicę. Oznacza to, że rodzice, oświata, Kościół stracili panowanie, a przejęła je popkultura. Właściwie bliżej nieokreśleni właściciele firm wspierający to, czy tamto oraz nowe wersje fabryki snów w stylu Netflixa. Oczywiście, części społeczeństwa może się to podobać, nie zmienia to faktu, że rewolucje robione zawsze rękoma niedoświadczonej młodzieży do niczego dobrego nie prowadzą. Jeśli nie "konserwatywne" (prędzej normalne) wartości promowane przez min Czarnka, to co? Oddać umysły dzieci byle komu? Powszechne szczęście nastąpi? Nikt nie ma pomysłu, są jedynie jak widzisz połajanki, szyderstwa, personalne dezawuowanie Czarnka i jak zwykle zero refleksji, zero konkretów. Zauważ, nikt nie dał Tym którzy się cieszą też zabierają dzieci, tylko to nawet do głowy nie przyjdzie. Można być przekonanym co do istnienia świata Nadprzyrodzonego lub nie. Nie można jednak zamykać oczu na satanistyczne zachowania, które mają określone cechy i skutki. Pseudointelektualne usprawiedliwianie zbydlęcenia przez uważających się za elyty świadczy jedynie o syndromie pożytecznych idiotów. Przynajmniej min Czarnek próbuje coś zrobić, a co da radę, to się okaże. Być może niewiele. RE: Czarnek nie ocenia nauczycieli za światopogląd - cyd - 01.12.2020 Myślę, że uczęszczanie do szkoły katolickiej wiąże się z udziałem w modlitwach a nawet mszy świętej. Jak to sobie wyobrażasz w przypadku osoby niewierzącej? Jaki duch panuje w takich szkołach? RE: Czarnek nie ocenia nauczycieli za światopogląd - zefciu - 01.12.2020 Gladiator napisał(a): Na pewno to kwestia kwarantanny, braku szkoły, zamknięcia miała na to wpływ.Tylko nie wiemy jaki. Równie dobrze można postawić hipotezę, że gdyby nie CoViD, protestujących byłoby więcej. Cytat:Nie ma sobie co żałować, młodość musi pofolgować.Na to już odpowiedziałem, ale Gladiator zignorował. Cytat:niemniej można ich bez trudu w sprzyjających okolicznościach wyprowadzić na ulicę.Psy się wyprowadza. A ludzie wychodzą z własnej woli. Kolejny exeter, który odbiera przeciwnikom politycznym podmiotowość. Cytat:Oznacza to, że rodzice, oświata, Kościół stracili panowanieRodzice byli tam z dziećmi. Oświata często też popierała protesty. Więc zostaje ten biedny KRK, który rzeczywiście się w Polsce boryka z problemem uwikłania w zdradę narodową. Cytat:Zauważ, nikt nie dał Tym którzy się cieszą też zabierają dzieci, tylko to nawet do głowy nie przyjdzie.A to samo po polsku? Cytat:Nie można jednak zamykać oczu na satanistyczne zachowania, które mają określone cechy i skutki.Prosiłem o zaprzestanie udawania idioty. Od kiedy to protest przeciwko tyranii jest satanistyczny? Cytat:zbydlęceniaNa tym forum mamy osoby popierające protesty, a także ich uczestników. Proszę dać sobie spokój z takimi tekstami. RE: Czarnek nie ocenia nauczycieli za światopogląd - cyd - 01.12.2020 Ja mam tylko wątpliwości do postawy Pani Lampert. Musiałabym ją bliżej poznać. RE: Czarnek nie ocenia nauczycieli za światopogląd - zefciu - 01.12.2020 cyd napisał(a): Ja mam tylko wątpliwości do postawy Pani Lampert.A czy to jest naprawdę istotne dla oceny protestów i ich postulatów, jaką personalnie postawę ma Lempart? Przypominam, że nikt ludzi jak psów nie wyprowadził. Ludzie wyszli, a akurat paniom ze Strajku Kobiet udało się przejąć role „liderek ruchu”. RE: Czarnek nie ocenia nauczycieli za światopogląd - Baptiste - 01.12.2020 Do oceny aktualnych protestów powinien służyć przede wszystkim osobisty stosunek do przesłanki umożliwiającej wykonanie aborcji, którą podważył TK. Podobnie jednak jak było z KOD, liderzy zawsze podpinają się z własnymi postulatami, a najbardziej zagorzali protestujący, ta najwierniejsza część, która nie wypala się po tygodniu, chętnie je aprobuje. Personalna postawa Lempart nie ma większego znaczenia, ale postulaty pań i panów ze „Strajku Kobiet” jak najbardziej już mają. Aktualna dynamika protestów wskazuje na to, że to już jest w zasadzie protest (uliczny) tej organizacji i jej zwolenników. Protest, który oczywiście uwzględnia postulaty tejże organizacji. Znam osoby, które już się z tego powodu „wymiksowały” ze swojego wyrażania poparcia. RE: Czarnek nie ocenia nauczycieli za światopogląd - DziadBorowy - 01.12.2020 Luźno w temacie i o Czarnku (wypisz wymaluj odpowiedź na lamenty Gladiatora) i o pani Lempart. https://www.facebook.com/szczepan.twardoch/posts/10220074675598815 Szczepan Twardoch na Fb napisał(a):W krainie snu |