![]() |
Wyrok TK i jego uzasadnienie - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Nauka (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Pozostałe (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=22) +--- Wątek: Wyrok TK i jego uzasadnienie (/showthread.php?tid=14790) |
Wyrok TK i jego uzasadnienie - geranium - 01.02.2021 Ciekawe, że na tym forum nikt nie ośmiela się poruszać tego tematu.. https://www.infor.pl/prawo/nowosci-prawne/5181954,Wyrok-TK-w-sprawie-aborcji-uzasadnienie-opublikowane.html RE: ustawa i jej uzasadnienie... - zefciu - 01.02.2021 To się ośmiel. Generalnie tematu nie ma. Zbieranina, która wydała ten „wyrok” i napisała do niego „uzasadnienie” nie jest sądem według polskiego prawa, zatem to, jak uzasadnia swoje „wyroki” jest mało istotne. RE: ustawa i jej uzasadnienie... - ZaKotem - 01.02.2021 Trochę jednak znaczenie ma. Nawet jeśli to zbieranina, to przecież nie meneli, tylko sędziów, ludzi którzy skończyli prawo a czasem nawet mają doktorat. P** wybrał ich sobie bez żadnego trybu, bo taki ma styl, ale tak naprawdę nic prócz wrodzonej nienawiści partii rządzącej do postępowania zgodnie z prawem nie przeszkadzałoby w tym, żeby taki sam skład był wybrany legalnie. Wobec tego ten sposób uzasadniania "wyroków" niestety odzwierciedla stan moralny i intelektualny części polskich prawników. RE: ustawa i jej uzasadnienie... - geranium - 01.02.2021 zefciu napisał(a): To się ośmiel. Generalnie tematu nie ma. Zbieranina, która wydała ten „wyrok” i napisała do niego „uzasadnienie” nie jest sądem według polskiego prawa, zatem to, jak uzasadnia swoje „wyroki” jest mało istotne.Co myślą o tym kobiety Twojej denominacji??? RE: ustawa i jej uzasadnienie... - zefciu - 01.02.2021 geranium napisał(a): Co myślą o tym kobiety Twojej denominacji???Nie robiłem w tej kwestii żadnego badania, wybacz. Ale w zasadzie jakie to miałoby znaczenie? „Ogół prawosławnych kobiet” to jest jakiś organ prawodawczy w naszym systemie? RE: ustawa i jej uzasadnienie... - geranium - 01.02.2021 zefciu napisał(a):Nie ...jestem ciekawa ich zdania.geranium napisał(a): Co myślą o tym kobiety Twojej denominacji???Nie robiłem w tej kwestii żadnego badania, wybacz. Ale w zasadzie jakie to miałoby znaczenie? „Ogół prawosławnych kobiet” to jest jakiś organ prawodawczy w naszym systemie? Nie jako ciała ustawodawczego ... jestem ciekawa Ich osobistych przemyśleń.. Czy na tym forum są kobiety prawosławne? czy jakieś inne ze wschodnich kościołów? Także kobiet z Islamu?? RE: ustawa i jej uzasadnienie... - znaLezczyni - 01.02.2021 geranium Skoro interesuje cię zdanie kobiet, to podzielę się swoim zdaniem odnośnie tematu, który założyłaś. Nazwę tematu zaczęłaś małą literą i zakończyłaś wielokropkiem, który jest chyba twoim ulubionym znakiem przestankowym. Zdecydowanie nadużywasz go. Inne (jak pytajnik) też wymykają ci się spod kontroli. Prawo jest jak matematyka: każde słowo musi być na swoim miejscu, każdy znak interpunkcyjny na swoim. Ze swojej strony mogę jedynie napisać, że nie widzę sensu rozmawiania o czymś tak precyzyjnym jak uchwalanie ustaw, system sądowniczy itp. kiedy widzę tyle wielokropków i dwa znaki zapytania, jeden po drugim. Taki styl wypowiedzi sugeruje mi, że o prawie (jak i o matematyce) rozmawiać się nie da. RE: Wyrok TK i jego uzasadnienie - Sofeicz - 01.02.2021 Tytuł poprawiony RE: ustawa i jej uzasadnienie... - geranium - 01.02.2021 znaLezczyni napisał(a):geraniumRozumiem Pani Profesor ![]() RE: Wyrok TK i jego uzasadnienie - znaLezczyni - 01.02.2021 Prof. Łętowska o wyroku: Cytat:Uzasadnienie mówi, co ustawodawca może zrobić w przyszłości, po wyroku, regulując dopuszczalność aborcji z przyczyn embriopatologicznych. Oczywiście, jeśli zostanie to zaskarżone, to Trybunał znów to oceni. To nic niezwykłego. Po wyroku ustawodawca ma wolne pole, a Trybunał może wyrażać sugestie co do przyszłej regulacji. I to robi.Cały wywiad W "Polityce" RE: Wyrok TK i jego uzasadnienie - ZaKotem - 02.02.2021 Miałem założyć nowy wątek w dziale "humor", ale chyba tu lepiej pasuje, bo to jest coraz mniej do śmichu. To nie żart, to autentyczne zdjęcie wczorajszego papierowego "Naszego Dziennika". W organie partyjnym chyba już przestali się kryć. ![]() RE: Wyrok TK i jego uzasadnienie - geranium - 05.02.2021 Trybunału katolickiego ![]() ![]() RE: Wyrok TK i jego uzasadnienie - Sofeicz - 05.02.2021 Przejęzyczenie freudowskie ale całkiem dobrze oddaje meritum. |