![]() |
DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Religie, kościoły i związki wyznaniowe (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=13) +--- Wątek: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? (/showthread.php?tid=15019) |
RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Osiris - 07.04.2023 InspektorGadżet napisał(a): Jak wiadomo przykładów tych dostojników co to popierali roboty murzynów na plantacjach nie będzie. Ale to oczywiste po Osirze nic poza czczym gadaniem nie można oczekiwać.Ależ oczywiście, że mam przykłady, na przykład to: https://time.com/5171819/christianity-slavery-book-excerpt/ Pod koniec tekstu możesz dowiedzieć się w jaki to wymyślny sposób biskupi Stephen Elliot i William Meade bronili niewolnictwa. Także możesz pokornie odszczekać swoją pretensję. Cytat:Aha, co to ma wspólnego z tym co napisałem fakt że część plantatorów była religijna, nie mam pojęciaPonieważ argument, że sporo abolicjonistów wspierało się Biblią jest bezużyteczny jeśli jednocześnie sporo zwolenników niewolnictwa również używało Pisma Świętego do tego celu. Krótko mówiąc, Biblią można było uzasadnić obie strony sporu więc jest ona bezwartosciowa w tym względzie, jak i cała Twoja wypowiedź. Cytat:Niczego nie będę dowodził bo jak zwykle zignorujesz to co się do ciebie pisze.Niezbyt długo zajęło Ci przyznanie się po raz kolejny do tchórzostwa. Cytat:Jak choćby cytat z Darwina w którym wprost mówi o eksterminacji innych ras, czy utożsamia murzynów czy aborygenow że sprytnymi małpami. Nazizm był wprost łączeniem społecznego darwinizmu z ideologiami politycznymi. Gdzie liczne wypowiedzi nazistów pokroju Hitlera czy Himmlera można bez problemu znaleźć w interneciePrzypominam, że pytałem gdzie teoria ewolucji przyczyniła się do prześladowań rasowych a nie co ma wspólnego społeczny darwinizm z nazizmem. Darwinizm społeczny i darwinizm to nie są synonimy. Ten pierwszy nie miał nigdy podstaw naukowych i został zdyskredytowany jako pseudonauka przed końcem II wojny światowej. Cytat:Wiadomo, co się Osirisowi nie podoba to pseudonauka. Ale już takie wysrywy Hawkinga na temat początku wszechświata to już wiadomix rzetelna nauka. W sumie to jest jeszcze gorzej. Naukawcy powszechnie przyjmują że prawa natury (pomijając że nie wiadomo do końca co to jest. Ale upraszczając to chodzi o to że rzucony kamien zawsze spadnie itd.) są niezmienne dla całego wszechświata. Z tym że nie mają jak sprawdzić czy są takie same miliardy lat świetlnych dalej od Ziemi, albo czy będą takie same w przyszłości i czy były takie same w przeszłości. To dla Osirisów nie jest pseudonauka. Mimo że jest to wniosek czysto dedukcyjny i ma charakter typowo filozoficzny. Dla takich Osirisów pseudonauka jest tylko wtedy gdy przychyla się do twierdzeń pomagającym w sporze religii XDDTrudno skomentować mi ten chaotyczny bełkot ponieważ niewiele ma to wspólnego z tym, co napisałem. Co ma Hawking do eugeniki? Cytat:Oczywiście dowodów na proabolicyjne tezy Darwina nie będzie. Ale to pewnie wtedy jak nazywał Kaukazów podludźmi.Darwin był w pewnej mierze wytworem swoich czasów i jak na ówczesne standardy wykazywał się wyższą wrażliwością w stosunku do innych grup etnicznych niż większość mu współczesnych. Co pisał o niewolnictwie? “As long as the idea of slavery could be banished, there was something exceedingly fascinating in this simple and patriarchal style of living: it was such a perfect retirement and independence from the rest of the world.” O Brazylii: “…a land also of slavery, and therefore of moral debasement.” “On the 19th of August we finally left the shores of Brazil. I thank God, I shall never again visit a slave-country. To this day, if I hear a distant scream, it recalls with painful vividness my feelings, when passing a house near Pernambuco, I heard the most pitiable moans, and could not but suspect that some poor slave was being tortured, yet knew that I was as powerless as a child even to remonstrate.” Przetłumaczyć czy to zrozumiałe? Cytat:Zresztą, te pierdolety Darwina mało mnie interesująPewnie dlatego, że napisałeś głupoty i teraz próbujesz w żałosny sposób z tego wymigać. Cytat:Nie chce mi się odpowiadać na te żałosną demagogię. Tymbardziej że odpowiedz dostałeś na sąsiednim forum od pilastra swego czasu i dalej powtarzasz te wysrywyCzyli krótko mówiąc chcesz powiedzieć, że sam jesteś zbyt cienki aby taką żałosną demagogię odeprzeć i musisz podpierać się wypowiedziami (rzekomymi) innej osoby z innego forum sprzed iluś tam lat? RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Rodica - 07.04.2023 Osiris: Też sobie pozwolę wrzucić jakiś cytat: Cytat:twierdzenie, że różnice genetyczne w populacji są większe niż średnia różnica między dwiema populacjami, twierdzenie, które zostało uznane za dowód naukowy, że „rasy ludzkie nie istnieją”, pozostaje aktualne – ale odnosi się do postaci rozpatrywanych w izolacji. Prawie wszystkie allele (warianty Snipa) występują w każdej populacji, która jest pod tym względem niemal tak zróżnicowana jak cała ludzkość; ale częstotliwościróżnych alleli różni się między grupami, co umożliwia ich opisanie. Aby wziąć konkretny przykład, osoby o jasnych oczach można znaleźć w populacji czysto afrykańskiej, ale są one niezwykle rzadkie, podczas gdy wśród północnych Europejczyków stanowią większość.Jeszcze dodam, że podobnie jak wybieramy partnera na podstawie wyglądu i zachowania nie na podstawie szczegółowej analizy jego DNA, w ten sam sposób określamy naszą przynależność do grupy ludzkiej. RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - InspektorGadżet - 07.04.2023 Po pierwsze, ten osobnik nie rozumie tego co czyta ani tego co pisze. Koronny przykład to to że jako dostojników Kościelnych wymienia jakiś Episkopalnych pastorów Dwa, NFK w swoim wynurzeniu twierdzi że Biblia przyczyniła się do rasizmu. Podczas gdy kwestia jest dwojaka. Ale jak widać niejaki Osiris nie rozumie na co odpowiada Trzy, fakty są takie że środowiska akademickie do końca (jest łgarstwem jakoby przed wojną zaprzestano uważać iż istnieją rasy gorsze i lepsze) lat 40 tych uznawały teorię ras za prawdziwą i naukową. To że obecnie nie uważa się jej za naukową nic nie znaczy. Bo w owym czasie jak najbardziej teoria ras czy eugenika za naukowe uważane były. Zresztą, nie mozna było ich podważyć bo odkrycie DNA to rok 1953 Cztery, Osobniki pokroju Osirisa za naukę uznają tylko to co im pasuje. Chociaż tak jak mówiłem wcześniej, przy okazji nie przeszkadza im to powoływać się na twierdzenia Srawkinga czy ideowy paradygmat współczesnej nauki o stałości praw przyrody. Wtedy to nie jest pseudonauka XD. No beka z was Osiris napisał(a):Trudno skomentować mi ten chaotyczny bełkot ponieważ niewiele ma to wspólnego z tym, co napisałem Ma wiele wspólnego ale nie moja wina że nie potrafisz czytać po polsku Osiris napisał(a):ówczesne standardy wykazywał się wyższą wrażliwością w stosunku do innych grup etnicznych niż większość mu współczesnych Oczywiście tam gdzie nie pisal o innych rasach jako sprytnych małpach albo ich wymordowywaniu Osiris napisał(a):Pewnie dlatego, że napisałeś głupoty i teraz próbujesz w żałosny sposób z tego wymigać. XD. Wklejasz mi chuj wie co beż podania źródła i twierdzisz "patrzta jak to Darwin był za abolicją". Ja w porównaniu do ciebie podałem źródło i stronę Osiris napisał(a):Czyli krótko mówiąc chcesz powiedzieć Nie moja wina że posługujesz się demagogicznymi hasełkami dla niedorozwinętych gimbów. Nie pierwszy zresztą raz Ps: Pomyliłem się. Eugenika stosowano na długo po wojnie. Choćby w Szwecji do roku 1975 RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Osiris - 07.04.2023 InspektorGadżet napisał(a): Po pierwsze, ten osobnik nie rozumie tego co czyta ani tego co pisze. Koronny przykład to to że jako dostojników Kościelnych wymienia jakiś Episkopalnych pastorówPrzecież mówimy o chrześcijaństwie. Czyżbyś nie wiedział z jakich denominacji składa się chrześcijaństwo? Czas wrócić do szkoły podstawowej. Cytat:Dwa, NFK w swoim wynurzeniu twierdzi że Biblia przyczyniła się do rasizmu. Podczas gdy kwestia jest dwojaka. Ale jak widać niejaki Osiris nie rozumie na co odpowiadaAle ja nie odpowiadam na to, co napisał NFK tylko na Twóje wypociny. A stwierdziłeś, że abolicjoniści opierali się na Biblii, tymczasem to samo robili zwolennicy niewolnictwa. Czyli Twój argument można wyrzucić do śmieci. Cytat:Trzy, fakty są takie że środowiska akademickie do końca (jest łgarstwem jakoby przed wojną zaprzestano uważać iż istnieją rasy gorsze i lepsze) lat 40 tych uznawały teorię ras za prawdziwą i naukową. To że obecnie nie uważa się jej za naukową nic nie znaczy. Bo w owym czasie jak najbardziej teoria ras czy eugenika za naukowe uważane były. Zresztą, nie mozna było ich podważyć bo odkrycie DNA to rok 1953Ale mnie za bardzo nie obchodzi co ludzie uważali lub uważają za naukę. Na przykład teorię strun za takową nie uważam, podobnie jest z eugeniką i wieloma wyrzutami, które miały być nauką a się okazały nią nie być. Cytat:Cztery, Osobniki pokroju Osirisa za naukę uznają tylko to co im pasuje. Chociaż tak jak mówiłem wcześniej, przy okazji nie przeszkadza im to powoływać się na twierdzenia Srawkinga czy ideowy paradygmat współczesnej nauki o stałości praw przyrody. Wtedy to nie jest pseudonauka XD. No beka z wasBełkotu ciąg dalszy. Cytat:Ma wiele wspólnego ale nie moja wina że nie potrafisz czytać po polskuChodzi o to, że Ty nie potrafisz pisać po polsku. Cytat:Oczywiście tam gdzie nie pisal o innych rasach jako sprytnych małpach albo ich wymordowywaniuOczywiście niczego takiego Darwin nie promował. Udowodnij. Cytat:XD. Wklejasz mi chuj wie co beż podania źródła i twierdzisz "patrzta jak to Darwin był za abolicją". Ja w porównaniu do ciebie podałem źródło i stronęTutaj: https://medium.com/science-and-philosophy/charles-darwin-on-racism-slavery-and-eugenics-cb6416b8277c Cytat:Nie moja wina że posługujesz się demagogicznymi hasełkami dla niedorozwinętych gimbów. Nie pierwszy zresztą raz Czyli okazujesz się tchórzem po raz kolejny. Zasłaniasz się innymi osobami i forami a sam nie potrafisz sklecić sensownej argumentacji. RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - InspektorGadżet - 07.04.2023 Osiris napisał(a):Przecież mówimy o chrześcijaństwie. Czyżbyś nie wiedział z jakich denominacji składa się chrześcijaństwo? Czas wrócić do szkoły podstawowej Po prostu powiedz ze jesteś opóźniony Osiris napisał(a):Ale ja nie odpowiadam na to, co napisał NFK Czyli tradycyjnie wpieprzasz się do dyskusji nie pytany o zdanie. I nawet nie wiesz o czym ona jest. Żadna nowość jeśli chodzi o ciebie Osiris napisał(a):Ale mnie za bardzo nie obchodzi co ludzie uważali lub uważają za naukę Ciężko to w ogóle skomentować. Natomiast fakty są takie że teoria ras i eugenika w owym czasie przez środowiska naukowe były uważane za prawdziwe. Ergo, były to teorie naukowe które zostały uznane za fałszywe, tak jak wiele teori fizycznych Osiris napisał(a):Bełkotu ciąg dalszy Po prostu powiedz ze jesteś opóźniony, to Ci wyjasne jak dzieciątku Osiris napisał(a):Oczywiście niczego takiego Darwin nie promował. Udowodnij. Udowodniłem cytując "O powstaniu człowieka". Nie dość że jesteś opóźniony to jeszcze ślepy? Właściwe to niezliczoną ilość razy Osiris ignoruje to co się do niego pisze i twierdzi że nie widzi. Po czym zadaje kretyńskie pytania albo praktykuje taką twórczość tylko po to by wkurwić rozmówcę Osiris napisał(a):Chodzi o to, że Ty nie potrafisz pisać po polsku To co napisałem jest zrozumiałe dla każdego kto - przeczytał w swoim życiu coś więcej niż "Bóg urojony" - jego poziom inteligencji jest wyzszy niż przeciętnej taczki Osiris napisał(a):Tutaj Fajnie, miałeś podać konkretne źródło cytatu a nie stronę jakiś mediów czy innych jasnowidzów. Za trudne? RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Osiris - 07.04.2023 InspektorGadżet napisał(a): Po prostu powiedz ze jesteś opóźnionyAle serio nie wiesz, że chrześcijaństwo składa się z różnych denominacji? I ci hierarchowie których wymieniłem popierali niewolnictwo? Cytat:Czyli tradycyjnie wpieprzasz się do dyskusji nie pytany o zdanie. I nawet nie wiesz o czym ona jest. Żadna nowość jeśli chodzi o ciebieTak już mam, że jak zaczynasz pisac bzdury, to nie ma siły, muszę zareagować. Cytat:Ciężko to w ogóle skomentować. Natomiast fakty są takie że teoria ras i eugenika w owym czasie przez środowiska naukowe były uważane za prawdziwe. Ergo, były to teorie naukowe które zostały uznane za fałszywe, tak jak wiele teori fizycznychTak właśnie wygląda Twoje zrozumienie nauki. Jak środowisko naukowe (w przypadku eugeniki była to tylko część środowiska) uważa teorię za prawdziwą, to jest ona prawdziwa. Dowody nie mają znaczenia. Cytat:Udowodniłem cytując "O powstaniu człowieka". Nie dość że jesteś opóźniony to jeszcze ślepy? Właściwe to niezliczoną ilość razy Osiris ignoruje to co się do niego pisze i twierdzi że nie widzi. Po czym zadaje kretyńskie pytania albo praktykuje taką twórczość tylko po to by wkurwić rozmówcęOczywiście, że Darwin nie pisał o innych rasach jako sprytnych małpach, co stwierdziłeś. Natomiast ja ani opóźniony i ślepy nie jestem ponieważ widzę Twoje ad personam czarno na białym. I co ważniejsze, mam nadzieję, że widzi także moderacja. Cytat:To co napisałem jest zrozumiałe dla każdego ktoKolejne ad personam. Chyba straciłeś kontrolę nad sobą. Cytat:Fajnie, miałeś podać konkretne źródło cytatu a nie stronę jakiś mediów czy innych jasnowidzów. Za trudne?Jest napisane w artykule ale oczywiście nie raczyłeś tego sprawdzić: W książce "Voyage of the Beagle" w rozdziale drugim. Zajmuje to sekundę w googlu gdyż książka jest dostępna publicznie i wszystkie cytaty które podałem są prawdziwe. Możesz teraz przyznać mi rację. https://victorianweb.org/science/darwin/antislavery.html RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - InspektorGadżet - 07.04.2023 Osiris napisał(a):Ale serio nie wiesz, że chrześcijaństwo składa się z różnych denominacji? I ci hierarchowie których wymieniłem popierali niewolnictwo? Ja pragnę zaznaczyć że ten osobnik najpierw pisał o "dostojnikach Kościelnych", później nagle zaczął głosić że chodzi o jakieś "denominacje chrześcijańskie". No ale to nie moja wina że ten człowiek nie odróżnia Katolicyzmu od sekt protestanckich Osiris napisał(a):muszę zareagować To napisz coś wartościowego zamiast marnować mój czas na czytanie twoich pierdoletów Osiris napisał(a):uważa teorię za prawdziwą, to jest ona prawdziwa Nie dziwcie się później ze określam was tak jak określam. Ten człowiek notorycznie dowodzi że nie rozumie tego co czyta, manipuluje wypowiedziami a później ucieka z płaczem do moderacji. W którym miejscu geniuszu napisałem że są one prawdziwe? Teraz to miejsce wskazssz. Mam srogo gdzieś czy były prawdziwe czy nie. Były uważane za prawdziwe i za teorie naukowe? Były. Więc spełniają definicję naukowości Osiris napisał(a):Oczywiście, że Darwin nie pisał o innych rasach jako sprytnych małpach Jest to rzecz jasna implicite zawarte w tym co cytowałem. Więc przestań płakać Osiris napisał(a):mam nadzieję, że widzi także moderacja Latanie z płaczem do moderacji nie sprawi że zaczniesz rozumieć co czytasz. Może zacznij jakieś książki czytać Osiris napisał(a):Jest napisane w artykule A co mnie to obchodzi? Miałeś mi podać źródło wypowiedzi a nie jakiś artykuł Osiris napisał(a):W książce "Voyage of the Beagle Zapomniałeś dodać że ta książka została wydana wiele lat przed "O powstaniu gatunków" nie wspominając już "O powstaniu człowieka". Czyli w czasach gdy Darwin nic nie wiedział o ewolucji. Ergo, Darwin przestał być abolicjonistą wtedy gdy wymyślił hipotezę o doborze naturalnym RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Osiris - 07.04.2023 InspektorGadżet napisał(a): Ja pragnę zaznaczyć że ten osobnik najpierw pisał o "dostojnikach Kościelnych", później nagle zaczął głosić że chodzi o jakieś "denominacje chrześcijańskie". No ale to nie moja wina że ten człowiek nie odróżnia Katolicyzmu od sekt protestanckichA gdzie była mowa o katolicyzmie? I dalej nie potrafisz zrozumieć, że katolicyzm to tylko jeden z elementów (w dodatku najgorszym) chrześcijaństwa? Cytat:To napisz coś wartościowego zamiast marnować mój czas na czytanie twoich pierdoletówStaram się jak mogę ale odpowiadam na Twoje wpisy więc jest niezwykle trudno przebrnąć przez ten poziom ignorancji. Cytat:Nie dziwcie się później ze określam was tak jak określam. Ten człowiek notorycznie dowodzi że nie rozumie tego co czyta, manipuluje wypowiedziami a później ucieka z płaczem do moderacji. W którym miejscu geniuszu napisałem że są one prawdziwe? Teraz to miejsce wskazssz. Mam srogo gdzieś czy były prawdziwe czy nie. Były uważane za prawdziwe i za teorie naukowe? Były. Więc spełniają definicję naukowościCzyli jeśli jakiś dureń ze stopniem doktora stwierdzi, że coś jest naukowe (jak na przykład niektóre teorie psychologii ewolucyjnej), to znaczy że jest? Empiryczne dowody nie mają znaczenia? Cytat:Jest to rzecz jasna implicite zawarte w tym co cytowałem. Więc przestań płakaćWskaż dokładnie gdzie tak napisał. Cytat:Latanie z płaczem do moderacji nie sprawi że zaczniesz rozumieć co czytasz. Może zacznij jakieś książki czytaćDziękuję, bawię się całkiem dobrze. Cytat:A co mnie to obchodzi? Miałeś mi podać źródło wypowiedzi a nie jakiś artykułPrzecież podałem link w tamtej wypowiedzi. Masz problemy z percepcją? Cytat:Zapomniałeś dodać że ta książka została wydana wiele lat przed "O powstaniu gatunków" nie wspominając już "O powstaniu człowieka". Czyli w czasach gdy Darwin nic nie wiedział o ewolucji. Ergo, Darwin przestał być abolicjonistą wtedy gdy wymyślił hipotezę o doborze naturalnymA dowody na to gdzie? Przecież nie mogę komuś takiemu jak Ty uwierzyć na słowo. RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - InspektorGadżet - 07.04.2023 Osiris napisał(a):A gdzie była mowa o katolicyzmie? XDDD Osiris napisał(a):że katolicyzm to tylko jeden z elementów (w dodatku najgorszym) chrześcijaństwa? Całe szczęście że najgroszy element chrześcijaństwa jest po stokroć razy lepszy od ateistycznej ideologii. Zresztą, opinia na temat katolicyzmu indywiduów twojego pokroju jest bezwartościowa Osiris napisał(a):Czyli jeśli jakiś dureń ze stopniem doktora stwierdzi Narazie to dureń że stopniem doktora ma dla mnie większy autorytet niż ty. Szkoda tylko że teoria ras I eugenika byly powszechnie uznawane(a przynajmniej w takim stopni by zawiązywać twoarzystwa eugeniczne). Więc skończ z łaski swojej lgać Osiris napisał(a):A dowody na to gdzie? Zostały ci przedstawione. Tam gdzie dla Darwina eksterminacja innych ras jest w porządku RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Ayla Mustafa - 07.04.2023 Matko Bosaka, przestań obrażać, Inspektorze. Eh.. RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Osiris - 07.04.2023 InspektorGadżet napisał(a): XDDDAle co XD? Cytat:Całe szczęście że najgroszy element chrześcijaństwa jest po stokroć razy lepszy od ateistycznej ideologii. Zresztą, opinia na temat katolicyzmu indywiduów twojego pokroju jest bezwartościowaI przyznałeś w końcu, że katolicyzm to element chrześcijaństwa, wobec czego uznajesz dwa przykłady chrześcijańskich hierarchów kościelnych wspierających niewolnictwo. Co potwierdza tezę, że Biblię można było wykorzystać zarówno przeciw jak i za utrzymaniem niewolnictwa. Cytat:Narazie to dureń że stopniem doktora ma dla mnie większy autorytet niż ty. Szkoda tylko że teoria ras I eugenika byly powszechnie uznawane(a przynajmniej w takim stopni by zawiązywać twoarzystwa eugeniczne). Więc skończ z łaski swojej lgaćUdowodnij, że eugenika była powszechnie uznana przez środowisko naukowe w tamtych czasach. Francis Galton między innimi, spędził praktycznie całe życie aby to osiągnąć i mu się to nie udało. Z tego powodu różne koncepcje i teorie eugeniczne zostały odrzucone. Cytat:Zostały ci przedstawione. Tam gdzie dla Darwina eksterminacja innych ras jest w porządkuDarwin nigdzie nie stwierdził, że eksterminacja innych ras jest w porządku. Mustafa Mond napisał(a): Matko Bosaka, przestań obrażać, Inspektorze. Eh..IG jest modelowym przykładem odpowiedzi na tytułowe pytanie tego wątku. Tak się często kończy dogmatyzm wszelkiego rodzaju. IG uważa się za przedstawiciela dobra (katolicyzm) a ponieważ walczy ze złem (ateizm), to cel uświęca środki. Nie żeby jego zachowanie różniło się czymś od dostojników kościelnych w przeszłości i dziś. Ktoś tą krucjatę musi prowadzić ![]() RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - InspektorGadżet - 07.04.2023 Osiris napisał(a):Ale co XD? Jajco, cofnij se rozmowę i skończ pajacować Osiris napisał(a):wobec czego uznajesz dwa przykłady chrześcijańskich hierarchów kościelnych wspierających niewolnictwo Może wróć do tego wątku jak dowiesz się jaka jest różnica między, hierarchią Kościelną a protestanckimi pastorami. Rozmowa z kimś kto nie ma elementarnej wiedzy nie ma żadnego sensu Osiris napisał(a):Udowodnij, że eugenika była powszechnie uznana przez środowisko naukowe w tamtych czasach Zobaczmy zatem czy eugenika była uważana za naukę przez poważnych naukowców J. Lederman - Wielki słownik medyczny 1996 napisał(a):Eufenika dąży do poprawiania fenotypu przez usuwanie z wadliwych genotypów czynników defektywnych albo przez kompensowanie ich oddziaływania Jak widać noblista z dziedziny biologii uważał eugenikę za wartościową. Dalej Eugenika - ciemna strona postępu, RP.pl napisał(a):Jest zdumiewające, że podane w wysublimowanej formie, ale w gruncie rzeczy prostackie w wymowie przesłanie zostało przyjęte w Europie z tak dużym entuzjazmem. Towarzystwa eugeniczne powstały w większości krajów europejskich. Fenomen popularności eugeniki wynikał z kryzysu myśli liberalnej. Liberałowie chcieli również ograniczenia dzietności w warstwach najbiedniejszych, tyle że innymi środkami. Adresowali do biednych moralne apele i propagowali antykoncepcję (jednym z autorów broszury antykoncepcyjnej był sam John Stuart Mill). Wierzyli, że ludzie, widząc zło własnego postępowania, mogą się zmienić na lepsze[..] Osiris napisał(a):Darwin nigdzie nie stwierdził, że eksterminacja innych ras jest w porządku Nie bo wcale nie legitymizował likwidacji ras niecywilizowanych tym że jak twierdził to naturalny proces. Wcale a wcale MM napisał(a):przestań obrażać, Inspektorze Fajnie ze pomijasz fakt iż ten koleś specjalnie mnie prowokuje. Niech przestanie pajacować to nie będę mu nic sugerować Osiris napisał(a):. Ktoś tą krucjatę musi prowadzić Spokojnie, w życiu bym nie prowadził krucjaty przeciwko indywiduom twojego pokroju Osiris napisał(a):ponieważ walczy ze złem Raczej z miernotami których jedynym zajęciem jest trolling RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Osiris - 08.04.2023 InspektorGadżet napisał(a): Jajco, cofnij se rozmowę i skończ pajacowaćCzyli napisałeś XD ponieważ nie umiesz się wysłowić? Cytat:Może wróć do tego wątku jak dowiesz się jaka jest różnica między, hierarchią Kościelną a protestanckimi pastorami. Rozmowa z kimś kto nie ma elementarnej wiedzy nie ma żadnego sensuZamieniłeś kościelny na "Kościelny", w żałosnej próbie stworzenia wrażenia, że chodziło o katolicyzm ![]() Powtarzam: mówiłem o chrześcijaństwie i wyrażenie "kościelny hierarcha" pasuje do każdej chrześcijańskiej denominacji - inaczej nie nazywalibyśmy tychże kościołami. Cytat:Zobaczmy zatem czy eugenika była uważana za naukę przez poważnych naukowcówAle kto jest tym noblistą? Wrzuciłeś jakiś durny cytat bez podania o kogo chodzi. I co to w ogóle znaczy? James Watson też jest laureatem Nagrody Nobla ale nie przeszkadza mu to wygadywać różne pseudonaukowe i rasistowskie bzdury. Eugenika - ciemna strona postępu, RP.pl napisał(a):Jest zdumiewające, że podane w wysublimowanej formie, ale w gruncie rzeczy prostackie w wymowie przesłanie zostało przyjęte w Europie z tak dużym entuzjazmem. Towarzystwa eugeniczne powstały w większości krajów europejskich. Fenomen popularności eugeniki wynikał z kryzysu myśli liberalnej. Liberałowie chcieli również ograniczenia dzietności w warstwach najbiedniejszych, tyle że innymi środkami. Adresowali do biednych moralne apele i propagowali antykoncepcję (jednym z autorów broszury antykoncepcyjnej był sam John Stuart Mill). Wierzyli, że ludzie, widząc zło własnego postępowania, mogą się zmienić na lepsze[..]Czyli Towarzystwa Eugeniczne, liberałowie i John Stuart Mill to według Ciebie poważni naukowcy ![]() Gdybyś miał jakieś pojęcie o eugenice (a nie spisywał bezmyślnie kilka zdań z jakiejś strony), to byś wiedział, że te idee pociągały osobistości z całego spektrum politycznego, od lewicy, przez prawicę i liberałów (jeśli Churchill i Galton byli liberałami, to nie mam pytań). I najczęściej ludzie polityki i nauki, mający silną ideologiczną potrzebę ulepszenia "zasobów ludzkich", pchali temat do przodu w oparciu o "badania naukowe". Co ciekawe, Kościół Katolicki nie był zawsze tak nieskazitelnie czysty (chociaż był przeciwny), jak twierdzisz ponieważ zezwalał na izolację osób z chorobami genetycznymi aby nie zezwolić im na reprodukcję: The Catholic Church does not condemn eugenics whole- sale, but it has taken a firm and uncompromising stand against all forms of eugenics which do not respect the absolute value of human life and which treat man, in practice, simply as an animal species, a subject for ZOO- techny. The State is not entitled to deprive an individual of his procreative power simply for material (eugenic) purposes. But it is entitled to isolate individuals who are sick and whose progeny would inevitably be seriously tainted. Congar, Yves M.-J. (1953). The Catholic Church and the Race Question, s.22 Cytat:Nie bo wcale nie legitymizował likwidacji ras niecywilizowanych tym że jak twierdził to naturalny proces. Wcale a wcale To przytocz w końcu cytat który potwierdzi, że eksterminacja innych ras jest w porządku. Cytat:Fajnie ze pomijasz fakt iż ten koleś specjalnie mnie prowokuje. Niech przestanie pajacować to nie będę mu nic sugerowaćWyciąganie bzdur z Twoich wypowiedzi nazywasz prowokacją? Przedstaw argumenty i nie będzie tematu ![]() Cytat:Spokojnie, w życiu bym nie prowadził krucjaty przeciwko indywiduom twojego pokrojuAle przecież jestem złym, niemoralnym ateistą, dla którego marnujesz swój czas na odpowiedzi. To już w pewnym sensie krucjata ![]() Cytat:Raczej z miernotami których jedynym zajęciem jest trollingPóki co, nie przedstawiłeś żadnego argumentu w powyższych kwestiach. Chyba, że uznamy "XD" za zaoranie... RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Osiris - 08.04.2023 Z przykrością przyjmuję do wiadomości, że IG przez jakiś czas nie będzie w stanie odpowiedzieć. Na szczęście jego "alter ego", o przydomku heh1 (wygląda na nowe konto) przysłało prywatną wiadomość pod wielce mówiącym tytułem "Rozumiesz kretynie co czytasz", której głęboka treść, wnikliwa analiza oraz merytoryczne argumenty poprawiły mój przedświąteczny humor niepomiernie ![]() RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - lumberjack - 16.04.2023 Czy religia czyni nas gorszymi? Z pewnością nie! Wystarczy spojrzeć na tych głęboko wierzących teistów oraz na to jak się zachowują względem innych ludzi aby mieć pewność, że religia czyni ludzi dobrymi, a bez niej ludzie byliby niemoralni i zdolni do największych bestialstw. https://twitter.com/200_zoka/status/1647357962866884614?s=20 https://twitter.com/NatalkaKyiv/status/1647479878613192705?s=20 Naprawdę, sami dobrzy ludzie. RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - InspektorGadżet - 22.04.2023 Osiris napisał(a):Zamieniłeś kościelny na "Kościelny", w żałosnej próbie stworzenia wrażenia, że chodziło o katolicyzm Już pomijając twoje Żałosne braki w wiedzy na temat eklezjologii (I to jakie wspólny można nazwać kościołami) to wyskakujesz mi z jakimiś heretykami, którym należy się najwyzsza pogarda tak samo zresztą jak ateistom, podczas gdy ja pisałem do Nonkofromisty o Pawle III i KK. Serio, jak nie umiesz czytać po polsku to polecam abecadło Osiris napisał(a):Czyli Towarzystwa Eugeniczne, liberałowie i John Stuart Mill to według Ciebie poważni naukowcy Proszę zobaczyć co ten osobnik tutaj robi osobnik napisał(a):Congar, Yves Deprecjonuje moje przykłady po czym powoluje się na szeregowego księdza któremu zresztą zakazano nauczać, a przynajmniej marginalizowano jego osobę conajmniej do 1960 roku. Zresztą, ten cytat w żaden sposób nie obciąża KK. Nawet gdyby wygłosił go jakiś prominentny decydent Przypomnę jeszcze ze osobnik miał dwa tygodnie na znalezienie jakiekolwiek wpływowej krytyki eugeniki i teorii ras z pozycji naukowej sprzed lat 1939 -45. Jak widać nie dane było mu tego dokonać. Ja zresztą takowej też nie znalazłem. Natomiast pewnej krytyki "dobrego urodzenia" (eugeniki) można się doszukiwać w odezwie Benedykta XV do Indyjskich księży z końca lat 10'tych XX wieku. Już w 1908 roku pierwsze stany USA wprowadzały państwowowe poparcie eugeniki. O krajach europejskich pokroju szwecji czy finalndii nie wspominając. I jakoś nie widzimy przykładów tych humanistycznych naukowców na białych koniach co to zwalczali te nienaukową eugenikę. Aha, należy jeszcze dodać że w ustawach antyimigracyjnych z 1924 roku, rząd USA nakazał faworyzować imigrantów z krajów nordyckich czy anglików kosztem murzynów czy słowian. Krytyki nadal brak Ergo, rację mam ja. Są dowody na to że - naukowcy uważali eugenikę za naukową (była wykładana np. na Uniwersytecie w Yale) - rządy krajów wprowadzali te praktyki urzędowo I jeszcze jedno. Osobnik często nazywa mnie tchórzem (wannabe moderatora o pewnym nicku który zaczyna się na Z) to przypomnę milionom słuchaczy, że kilka lat temu zadalem osobnikowi pytanie "podaj argumenty dla których apostołowie mieli kłamać", do tej pory nie otrzymałem żadnej sensownej odpowiedzi RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Osiris - 22.04.2023 InspektorGadżet napisał(a): Już pomijając twoje Żałosne braki w wiedzy na temat eklezjologii (I to jakie wspólny można nazwać kościołami) to wyskakujesz mi z jakimiś heretykami, którym należy się najwyzsza pogarda tak samo zresztą jak ateistom, podczas gdy ja pisałem do Nonkofromisty o Pawle III i KK. Serio, jak nie umiesz czytać po polsku to polecam abecadłoMożemy porozmawiać o polskim abecadle ale to temat na inną dyskusję. Lista poniżej powinna wyjaśnić wątpliwości. Katolicy są tylko jedną z wielu denominacji. Jest ich tyle, że trudno się w tym połapać. I domyślam się, że wiele z wyznawców innych kościołów katolików zbytnio nie kocha i uważa Ciebie za heretyka. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Christian_denominations Cytat:Deprecjonuje moje przykłady po czym powoluje się na szeregowego księdza któremu zresztą zakazano nauczać, a przynajmniej marginalizowano jego osobę conajmniej do 1960 roku. Zresztą, ten cytat w żaden sposób nie obciąża KK. Nawet gdyby wygłosił go jakiś prominentny decydentOczywiście ponieważ cokolwiek powie KK albo pojawi się jakiś pedofil czy ktoś, kto ich ukrywał, to zawsze można nazwać go czarną owcą i powiedzieć, że Kościół jest święty. Cytat:Przypomnę jeszcze ze osobnik miał dwa tygodnie na znalezienie jakiekolwiek wpływowej krytyki eugeniki i teorii ras z pozycji naukowej sprzed lat 1939 -45.Zapomniałem, że istniejesz i napisałem wcześniej to, co chciałem napisać. Cytat:Już w 1908 roku pierwsze stany USA wprowadzały państwowowe poparcie eugeniki. O krajach europejskich pokroju szwecji czy finalndii nie wspominając. I jakoś nie widzimy przykładów tych humanistycznych naukowców na białych koniach co to zwalczali te nienaukową eugenikę.Ale co to jest "humanistyczny naukowiec"? Jeśli chodzi o naukowców sprzeciwiających się eguenice w czasach jej popularności, to przykładów jest wiele: Lester Frank Ward, Halliday Sutherland, Lancelot Hobgen, J.B.S Haldane, R.A. Fisher. Cytat:Ergo, rację mam ja. Są dowody na to żeCzyli po raz kolejny walczysz z chochołem. Nie stwierdziłem, że naukowcy nie zajmowali się eugeniką, nie stwierdziłem, że rządy nie wprowadzali tych praktyk. Wręcz przeciwnie (ale byś to wiedział, gdybyś czytał ze zrozumieniem). Natomiast Galton daje pewne wskazówki, które pomogą Ci zrozumieć całą sprawę. Napisał on, że eguenika to: “the study of agencies under social control that may improve or impair the racial qualities of future generations either physically or mentally.” Galton był z gruntu uprzedzony i jego celem było usprawnienie gatunku ludzkiego w oparciu o pseudo-naukowe stwierdzenie, że biała rasa jest najdoskonalsza. Do tego prowadziła go ideologia oraz wiara, równie silna, co religijna. Mimo, że statystykiem był świetnym, to w tej kwestii zarówno on, jak i wszyscy inni proponenci eugeniki, nie postępowali według żadnej sensownej metody naukowej. A gdy próbowali, to nic rzeczowego im nie wychodziło i nie udawało im się znaleść poparcia dla swoich tez. Fakt, że naukowcy mają jakieś poglądy nie oznacza, że automatu staje się to nauką. Cytat:I jeszcze jedno. Osobnik często nazywa mnie tchórzem (wannabe moderatora o pewnym nicku który zaczyna się na Z) to przypomnę milionom słuchaczy, że kilka lat temu zadalem osobnikowi pytanie "podaj argumenty dla których apostołowie mieli kłamać", do tej pory nie otrzymałem żadnej sensownej odpowiedziNie wiedziałem, że jesteś taki popularny i czyta Twoje teksty miliony słuchaczy (?). Co do pytania o apostołach, to nikt się pewnie tego nie dowie ponieważ żaden z rzekomych świadków nie spisał swojego zeznania z obejrzenia zmartwychwstania Jezusa. Natomiast można by się zastanowić i zapytać dlaczego świadkowie wniebowzięcia Mahometa mieliby kłamać? (albo wstaw tutaj inną religię i ich nadprzyrodzone wierzenie). Zadaj sobie to pytanie i znajdziesz odpowiedź na swoje. RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - InspektorGadżet - 22.04.2023 Osiris napisał(a):Lista poniżej powinna wyjaśnić wątpliwości. Katolicy są tylko jedną z wielu denominacji Tak jak mówię, twoje żałosne braki w wiedzy na temat eklezjologii są porażające. Katolicyzm nie jest deonominacją bo z definicji nie może nią być. Denominacja jest częścią wyznania. Dlatego to denominacje występują w protestantyzmie. Katolicyzm jest wyznaniem. Geniuszu ' napisał(a):że wiele z wyznawców innych kościołów katolików zbytnio nie kocha i uważa Ciebie za heretyka Po pierwsze, ktoś potrafi przetłumaczyć ten bełkot? Po drugie, Rzecz jasna opinia religii powstałej 1500 lat po Jezusie mało mnie interesuje. Katolicyzm może oprzeć się na historycznych pismach sięgających po I wiek, protestanci nie. A teraz zagadka dla czytających. W jaki sposób protestanci tłumaczą brak ciągłości eklezjologicznej? ' napisał(a):Oczywiście ponieważ cokolwiek powie KK Przypomnę tylko że Osobnik stosuje taktykę "ateiści nie stanowią jednolitej grupy" "pojedynczy ateiści nie są reprezentatywni" (przewinęło się to bodaj w dyskusji o systemie moralnym). Jednakowoż gdy jakiś pierwszy lepszy ksiądz którego poglądy były jasno lewicuzyjące wyrazi jakąkolwiek opinię która sprzyja narracji atakujących w KK, to już ten pojedynczy ksiądz jest figurą całego KK. Cytując klasyka "to już hipokryzja" ' napisał(a):Zapomniałem, że istniejesz i napisałem wcześniej to, co chciałem napisać Czyli gdzie ta krytyka? ' napisał(a):to przykładów jest wiele Ale ja prosiłem o jakąkolwiek wpływową krytykę. Taką która w jakikolwiek sposób oddziałowywała np. na lokalnych urzędników albo chociaż na wykładowców uniwersyteckich. A nie jakiś noname'ów ' napisał(a):Nie stwierdziłem I ciekawe jak się to ma tezy że eugenika nie była uważana za teorię naukową? Ty zastanawiasz się nad tym co piszesz? ' napisał(a):Galton był z gruntu uprzedzony i jego celem było usprawnienie gatunku ludzkiego w oparciu o pseudo-naukowe stwierdzenie, że biała rasa jest najdoskonalsza. Do tego prowadziła go ideologia oraz wiara, równie silna, co religijna Nawet jak ateiści robią coś źle to winna jest religia XD. To się leczy ' napisał(a):nie udawało im się znaleść poparcia dla swoich tez No widzisz to tak samo jak teoria stanu stacjonarnego. Natomiast co to jest ta metoda naukowa osobnik nie raczy wyjaśnić ' napisał(a):Co do pytania o apostołach, to nikt się pewnie tego nie dowie ponieważ żaden z rzekomych świadków nie spisał swojego zeznania z obejrzenia zmartwychwstania Jezusa Przypomnę że twierdziłeś iż Apostołom opłacało się kłamać. To zadalem pytanie, po co mieliby kłamać i później za kłamstwo umierać (na co są dowody)? Odpowiedzi brak ' napisał(a):Natomiast można by się zastanowić i zapytać dlaczego świadkowie wniebowzięcia Mahometa mieliby kłamać? Powodów jest wiele. Np. Żeby legitymizować swoją agresywną ekspansję terytorialną na ziemiach chrześcijan a później żydów. Żeby legitymizować prawo szariatu. Mogę wymyślić od chuja tego typu powodów. Ty mi nie podałeś żadnego dla którego warto umrzeć za kłamstwo RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - zefciu - 23.04.2023 InspektorGadżet napisał(a): Tak jak mówię, twoje żałosne braki w wiedzy na temat eklezjologii są porażające.A co ma do rzeczy eklezjologia? Czy Osiris wygłasza tezy eklezjologiczne, czy religioznawcze? Cytat:Katolicyzm nie jest deonominacją bo z definicji nie może nią być. Denominacja jest częścią wyznania. Dlatego to denominacje występują w protestantyzmie.Czym jest zatem chrześcijaństwo? Z punktu widzenia religioznawstwa KRK (i wiesz dobrze, jak się skończy zesranie o ten skrót bez podania alternatywy) jest jednym z kościołów w szerszym nurcie chrześcijaństwa. Cytat:Katolicyzm może oprzeć się na historycznych pismach sięgających po I wiek, protestanci nie.Przeciez protestantyzm opiera się na Biblii. To czy ich interpretacja Biblii jest prawidłowa, to już opinia teologiczna, której Osiris z Tobą dzielić nie musi (i w ogóle jako osoba wierząca nie musi mieć takiej opinii) Cytat:A teraz zagadka dla czytających. W jaki sposób protestanci tłumaczą brak ciągłości eklezjologicznej?W większości w ten sposób, że Kościół jest niewidzialny i w każdym wieku miał swoich członków, nawet jeśli hierarchia odchodziła od wiary. Co wygrałem? Cytat:Przypomnę że twierdziłeś iż Apostołom opłacało się kłamać. To zadalem pytanie, po co mieliby kłamać i później za kłamstwo umierać (na co są dowody)? Odpowiedzi brakAle wiesz, że antonimem prawdy nie jest kłamstwo, tylko fałsz. Można szczerze wierzyć w brednie, tak jak np. Ty. RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Osiris - 24.04.2023 InspektorGadżet Cytat:Geniuszu Dzięki za komplement, miło z Twojej strony ale naprawdę nie zasługuję. Cytat:Przypomnę tylko że Osobnik stosuje taktykę "ateiści nie stanowią jednolitej grupy" "pojedynczy ateiści nie są reprezentatywni" (przewinęło się to bodaj w dyskusji o systemie moralnym). Jednakowoż gdy jakiś pierwszy lepszy ksiądz którego poglądy były jasno lewicuzyjące wyrazi jakąkolwiek opinię która sprzyja narracji atakujących w KK, to już ten pojedynczy ksiądz jest figurą całego KK. Cytując klasyka "to już hipokryzja Ależ dlaczego? Kościół jest oparty na ścisłej hierarchii i feudalnej organizacji, gdzie zwykły ksiądz podlega kolejnym zwierzchnikom, aż do papieża. Z tego wynika, że poglądy wypowiadane przez tegoż księdza muszą być kontrolowane przez hierarchów ponieważ rzutują na wizerunek całej organizacji. Tymczasem każdy ateista może sobie mówić, co zechce ponieważ nie stoi nad nim ateistyczny papież. Cytat:Ale ja prosiłem o jakąkolwiek wpływową krytykę. Taką która w jakikolwiek sposób oddziałowywała np. na lokalnych urzędników albo chociaż na wykładowców uniwersyteckich. A nie jakiś noname'ów W nauce czasem trzeba czasu by ocenić, co jest wartościowe a co nie i oddzielić od warstwy ideologicznej. Nie mam problemu z tym, że ktoś nazywał eugenikę nauką, po prostu dla mnie ten koncept nigdy takiego statusu nie osiągnął. Kiedyś alchemia i astrologia były uważane za naukę i dopiero gdy zaczęto stosować bardziej sensowne metody, to okazało się, że one nie mają większego sensu. Cytat:Nawet jak ateiści robią coś źle to winna jest religia XD. To się leczy Jest kilka wspólnych cech ślepego podążania za religią oraz ideologią. Jedną z nich jest dogmatyzm i tym charakteryzowała się eugenika, podobnie jak np. fundamentalistyczny katolicyzm. Cytat:No widzisz to tak samo jak teoria stanu stacjonarnego. Natomiast co to jest ta metoda naukowa osobnik nie raczy wyjaśnićRobiłem to wielokrotnie i mimo tego nie zrozumiałeś i wątpię czy jest sens powtarzać to samo kolejny raz. |