Forum Ateista.pl
DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Religie, kościoły i związki wyznaniowe (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Wątek: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? (/showthread.php?tid=15019)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - geranium - 12.03.2023

Nonkonformista napisał(a):
Nonkonformista napisał(a): Ja mam takie pytanie: po co dziś wierzyć w Boga, jeśli wiadomo, że go nie ma? Przecież bez wiary w Boga nic nie tracimy.
Nikt nie chce odpowiedzieć?
Bog jest nawet jesli go nie ma.zaraz znajdę  autora...

Bóg jest, nawet jeśli go nie ma.

Cioran

RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Ayla Mustafa - 12.03.2023

"Ich bin tot."
Gott

RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Nonkonformista - 12.03.2023

Mustafa Mond napisał(a): "Ich bin tot."
Gott
No właśnie, a niektórzy uważają, że jest. Nie twierdzą tego samego o krasnoludkach, co zawsze mnie zdumiewało.

Boga nie ma, tak ja nie ma krasnoludków.
Dziwi mnie, że ludzie w pewnym wieku przestają wierzyć w Mikołaja, lecz nie przestają wierzyć w Boga. Zawsze mnie to zdumiewało.

RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Ayla Mustafa - 13.03.2023

Żartowałem. Ten cytat jest paradoksalny. Jak nieżyjąca istota ma rzec, że jej nie ma?

RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - geranium - 13.03.2023

Mustafa Mond napisał(a): "Ich bin tot."
Gott
No właśnie, a niektórzy uważają, że jest. Nie twierdzą tego samego o krasnoludkach, co zawsze mnie zdumiewało.

Boga nie ma, tak ja nie ma krasnoludków.
Dziwi mnie, że ludzie w pewnym wieku przestają wierzyć w Mikołaja, lecz nie przestają wierzyć w Boga. Zawsze mnie to zdumiewało.
Krasnale też  w pewnym sensie istnieją. Jak  powstał  wizerunek krasnala?
Odpowiedzią na pytanie tematu jest to w jaki sposob wyobrażamy  sobie Boga. Od tego wyobrażenia,  bo ono istnieje nawet w umyśle ateisty, zależy oddziaływanie religii. Czy czyni ona nas potworami czy ludźmi.

Rodica napisał(a): geranium:
Ale w niebie nie ma szatana, a ci co zostaną zbawieni a nie rozwinęli się duchowo będą cierpieć nieskończone męki. W czym znajdą sens egzystencji wiecznej?
Szatan w ogóle jest ateistą.
Myślę, że  szatan nie może  być ateistą.

RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Osiris - 13.03.2023

Nonkonformista napisał(a): Dziwi mnie, że ludzie w pewnym wieku przestają wierzyć w Mikołaja, lecz nie przestają wierzyć w Boga. Zawsze mnie to zdumiewało.
A mnie w ogóle to nie dziwi. Za krasnoludkami nie stoi machina propagandowa w postaci Kościoła oraz krasnoludki nie obiecują życia wiecznego.

RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Nonkonformista - 13.03.2023

Osiris napisał(a):
Nonkonformista napisał(a): Dziwi mnie, że ludzie w pewnym wieku przestają wierzyć w Mikołaja, lecz nie przestają wierzyć w Boga. Zawsze mnie to zdumiewało.
A mnie w ogóle to nie dziwi. Za krasnoludkami nie stoi machina propagandowa w postaci Kościoła oraz krasnoludki nie obiecują życia wiecznego.
A co w tym życiu wiecznym jest takiego fajnego? Dla mnie nic. 
Żyć wiecznie w niebiańskiej Korei Północnej? Chyba nie może być większego koszmaru!

RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Ayla Mustafa - 13.03.2023

Osiris napisał(a):
A co w tym życiu wiecznym jest takiego fajnego? Dla mnie nic. 
Żyć wiecznie w niebiańskiej Korei Północnej? Chyba nie może być większego koszmaru!

Jaka Korea Północna? Wystarczy trochę wyobraźni w szerokiej perspektywie. Jest ogrom innych opcji. Szczęśliwym niebem może być np. zapętlenie szczęśliwego scenariusza (coś jak "wieczny powrót" u Nietzschego):

Poza tym nuda może po prostu nie istnieć w wyższym świecie. Nie widzę powodu, dla którego musiałaby tam istnieć.
No ale jak ktoś woli "nicościowanie w nicości"...

RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Nonkonformista - 13.03.2023

Korea Północna, bo ciągle wielbić musisz tego potwora Jahwe, tak jak w Korei Północnej wielbić muszą Wielkiego Przywódcę. A wara nie! Wtedy czeka ich piekło w postaci obozów pracy.

Dobre jest chociaż to, że z Korei Północnej można uciec, a z raju nie.

RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Nonkonformista - 17.03.2023

Religia czyni nas gorszymi. Oglądam właśnie program z Ekkem Overbeekiem autorem książki "Maxima culpa. Jan Paweł II wiedział", który nie mógł mieć spotkania w Krakowie /jaskinia tego głupka Jędraszewskiego/, bo wydawca obawiał się, że coś się mu może stać - ot, religia miłości w działaniu. Europejski kraj w centrum Europy! Wstyd! Sami robimy sobie porutę, a potem mamy pretensję do innych narodów, że się z nas śmieją. https://www.youtube.com/watch?v=iqMTfJfU-QU

Budzimy się, strącając z piedestałów miernoty moralne typu właśnie Kremówkożercy, obalamy pomniki takich mend jak prałat Jankowski - sam fakt, że komuś takiemu w ogóle pomnik postawiono już świadczy o degrengoladzie moralnej naszego społeczeństwa.

Piszmy tutaj o złu religii, pokazujmy, jaką zarazą jest chrześcijaństwo czy w naszym przypadku katolicyzm. Nie milczmy, nie głaszczmy KK, bo jeśli to robimy, to pośrednio opowiadamy się za niemoralnym postępowaniem i trwaniem tej mafii.

A KK musi szczeznąć, zostać wreszcie wyrzucony na świetnik historii!

RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Ayla Mustafa - 17.03.2023

Nonkonformista napisał(a): Piszmy tutaj o złu religii, pokazujmy, jaką zarazą jest chrześcijaństwo czy w naszym przypadku katolicyzm. Nie milczmy, nie głaszczmy KK, bo jeśli to robimy, to pośrednio opowiadamy się za niemoralnym postępowaniem i trwaniem tej mafii.

Jaka konkretnie zaraza? Tyfus plamisty może? Nie zniżajmy się do języka arcydebila Jędraszewskiego.
https://tvn24.pl/polska/arcybiskup-marek-jedraszewski-teczowa-zaraza-zamiast-czerwonej-ra957818-2308295

Ten zegar jest fajny:
https://wiadomosci.onet.pl/krakow/witajcie-w-kosciele-abp-jedraszewskiego-mlodzi-ksieza-maja-dosc/de3l3ng
https://zegaronline.pl/minutnik/Emerytura+abp.+Marka+J%C4%99draszewskiego+/2024-07-24/
Duży uśmiech

RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Nonkonformista - 17.03.2023

Mustafa Mond napisał(a):
Nonkonformista napisał(a): Piszmy tutaj o złu religii, pokazujmy, jaką zarazą jest chrześcijaństwo czy w naszym przypadku katolicyzm. Nie milczmy, nie głaszczmy KK, bo jeśli to robimy, to pośrednio opowiadamy się za niemoralnym postępowaniem i trwaniem tej mafii.

Jaka konkretnie zaraza? Tyfus plamisty może? Nie zniżajmy się do języka arcydebila Jędraszewskiego.
https://tvn24.pl/polska/arcybiskup-marek-jedraszewski-teczowa-zaraza-zamiast-czerwonej-ra957818-2308295

Ten zegar jest fajny:
https://wiadomosci.onet.pl/krakow/witajcie-w-kosciele-abp-jedraszewskiego-mlodzi-ksieza-maja-dosc/de3l3ng
https://zegaronline.pl/minutnik/Emerytura+abp.+Marka+J%C4%99draszewskiego+/2024-07-24/
Duży uśmiech
Zaraza zaściankowego myślenia, nietolerancji, mizoginii, idiotycznego podejścia do spraw seksualnych. Moim zdaniem to zaraza! A zarazę należy wyeliminować, a jeśli się nie da, zmarginalizować, by nie zatruwała już myśli naszych rodaków.

RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Nonkonformista - 26.03.2023

Mustafa Mond napisał(a):Jaka Korea Północna? Wystarczy trochę wyobraźni w szerokiej perspektywie. Jest ogrom innych opcji. Szczęśliwym niebem może być np. zapętlenie szczęśliwego scenariusza (coś jak "wieczny powrót" u Nietzschego)
I jakim organem chciałbyś to szczęście przeżywać, skoro nie będziesz miał mózgu. Na czym ma to szczęście być zapisane? A jak twój przyjaciel/brat będzie w piekle, to też będziesz na wieczność szczęśliwy?
Cytat:Poza tym nuda może po prostu nie istnieć w wyższym świecie. Nie widzę powodu, dla którego musiałaby tam istnieć.
No ale jak ktoś woli "nicościowanie w nicości"...
A ty nie wolisz? Jeszcze raz. Nie masz mózgu! Czym będziesz przeżywał tę nienudę?

RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Ayla Mustafa - 26.03.2023

Nonkonformista napisał(a): A jak twój przyjaciel/brat będzie w piekle, to też będziesz na wieczność szczęśliwy?
Tak. O brata i przyjaciela troszczę się jak o każdą inną czującą duszę. Liczy się tylko, żeby ogólny bilans szczęścia był jak najbardziej dodatni. Jeżeli uznam to za opłacalne dla ogółu, skarzę siebie/brata/przyjaciela/męża/Tuska/Kaczyńskiego/Ciebie/kogokolwiek na piekło.

Mózg? Mózg nie jest konieczny. Wystarczy trochę wyobraźni, by to wiedzieć. W wyższym świecie mogą być inne prawa fizyki. Co powiesz na przechowywanie danych "w chmurze" aniołkowej? Hehe.

RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Nonkonformista - 26.03.2023

Mustafa Mond napisał(a):
Nonkonformista napisał(a): A jak twój przyjaciel/brat będzie w piekle, to też będziesz na wieczność szczęśliwy?
Tak. O brata i przyjaciela troszczę się jak o każdą inną czującą duszę. Liczy się tylko, żeby ogólny bilans szczęścia był jak najbardziej dodatni. Jeżeli uznam to za opłacalne dla ogółu, skarzę siebie/brata/przyjaciela/męża/Tuska/Kaczyńskiego/Ciebie/kogokolwiek na piekło.

Mózg? Mózg nie jest konieczny. Wystarczy trochę wyobraźni, by to wiedzieć. W wyższym świecie mogą być inne prawa fizyki. Co powiesz na przechowywanie danych "w chmurze" aniołkowej? Hehe.
Chmura aniołkowa brzmi ciekawie...  Anioł

RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Ayla Mustafa - 26.03.2023

Mózg czy tam inne nośniki pamięci można wymieniać i zmieniać. Po amnezji dalej jest się tą samą osobą. To nawet miła myśl dla tych, którzy mieli złe przeżycia, bo oznacza, że można zawsze o czymś zapomnieć, tak jakby się nie wydarzyło wcale. Tak jakby nie stało się nic. "Myślę, że nie stało się nic. Myślę, że nie stało się nic."

RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Nonkonformista - 27.03.2023

Mustafa Mond napisał(a): Mózg czy tam inne nośniki pamięci można wymieniać i zmieniać. Po amnezji dalej jest się tą samą osobą. To nawet miła myśl dla tych, którzy mieli złe przeżycia, bo oznacza, że można zawsze o czymś zapomnieć, tak jakby się nie wydarzyło wcale. Tak jakby nie stało się nic. "Myślę, że nie stało się nic. Myślę, że nie stało się nic."
Ja dawno temu napisałem takie opowiadanie, że całą pamięć mózgu danego człowieka przenosiło się na 'płyty pamięci' i umieszczało później w innych zmarłych. Zmarłemu po prostu sczytywało się mózg na płytę pamięci i przechowywało w specjalej pamięciotece, a w zamian wszczepiało się mu właśnie płytę pamięci innego człowieka. Oczko

RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Rodica - 02.04.2023

geranium:
Cytat:Myślę, że  szatan nie może  być ateistą.
A może Bóg jest idiotą? Po co ta cała tajemnica, której nie sposób zgłębić ludzkim rozumem?
A skąd się bierze zło i przemoc? Ludzie podobno są jednym gatunkiem, więc wszyscy powinni się kochać, ale tak nie jest.
Dlatego, że ludzie wyewoluowali w różnych środowiskach, są bardzo genetycznie zróżnicowani i dlatego się nienawidzą i wyrzynają. Są plemiona gdzie wszyscy są tacy sami i są szczęśliwi, albo całe wioski, w których wszyscy wyglądają jak wyciosani z tego samego pnia, jakby mieli jednego przodka. Mieszanie się genetyczne, różnorodność genetyczna jest przyczyną zła i przemocy,, nienawisci, ponieważ ludzie są przez różne wędrówki ludów są wymieszani niesamowicie.
Dlaczego Hutu i Tustsi się wyrzynali? Właśnie dlatego, z powodu genetycznych różnic. Niby tacy sami a jednak zupełnie inni. Inny kształt czaszki, twarzy, inny sposób myślenia, inna moralność.

RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Nonkonformista - 02.04.2023

Rodica napisał(a): geranium:
Cytat:Myślę, że  szatan nie może  być ateistą.
A może Bóg jest idiotą? Po co ta cała tajemnica, której nie sposób zgłębić ludzkim rozumem?
A skąd się bierze zło i przemoc? Ludzie podobno są jednym gatunkiem, więc wszyscy powinni się kochać, ale tak nie jest.
Dlatego, że ludzie wyewoluowali w różnych środowiskach, są bardzo genetycznie zróżnicowani i dlatego się nienawidzą i wyrzynają. Są plemiona gdzie wszyscy są tacy sami i są szczęśliwi, albo całe wioski, w których wszyscy wyglądają jak wyciosani z tego samego pnia, jakby mieli jednego przodka. Mieszanie się genetyczne, różnorodność genetyczna jest przyczyną zła i przemocy,, nienawisci, ponieważ ludzie są przez różne wędrówki ludów są wymieszani niesamowicie.
Dlaczego Hutu i Tustsi się wyrzynali? Właśnie dlatego, z powodu genetycznych różnic. Niby tacy sami a jednak zupełnie inni. Inny kształt czaszki, twarzy, inny sposób myślenia, inna moralność.
Różnice genetyczne mają tu niewątpliwie swoje znaczenie, ale głównym motorem jest religia. Ona ludzi nie łączy, lecz dzieli. Wszędzie gdzie jest kilka religii, dochodzi do konfliktów; wszędzie tam, gdzie religia jest traktowana poważnie do nich dochodzi. Skąd te wszystkie pogromy, stosy itd.? Ano właśnie z przekonania, że jak mój sąsiad wierzy w Boga inaczej albo wierzy w innego Boga, to należy go albo naprowadzić na to, by wierzył prawidłowo, albo wyeliminować.

Chrześcijaństwo niewątpliwie przyczyniło się do trwania tego rasistowskiego podejścia w społeczeństwie. Szczególnie jego protestancka odmiana, gdzie inni niż my biali, byli traktowani jak fauna /to w przypadku australijskich Aborygenów, którzy do lat 70. XX wieku traktowani byli jako element australijskiej fauny jak kolczatki czy dziobak/, podobnie Indianie w Stanach Zjednoczonych itd. Nie byli pełnowartościowymi ludźmi, więc można było ich mordować, ukraść im ziemię, by na niej pobudować miasta, a ich samych zepchnąć do rezerwatów. Podobnie z czarnymi, którzy nadal w tym kraju traktowani są jak ludzie drugiej kategorii. Nie tak dawny przecież przypadek tego George'a i jego potraktowania przez policję. Amerykanie nadal są w głębi duszy rasistami - nie wszyscy, ale Ci na południu Stanów z całą pewnością. 

Dlatego i tutaj potwierdza się moja teza, że religia czyni nas gorszymi. W DPS w Jordanowie znęcano się nad dziećmi, bo były inne genetycznie przez swoją niepełnosprawność, a w innych przypadkach się traktuje z buta innych przedstawicieli homo /ledwo/ sapiens, dlatego że wyznają inną religię lub, o zgrozo!, nie wyznają żadnej.

RE: DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi? - Rodica - 02.04.2023

Nonkonformista:
Cytat:Różnice genetyczne mają tu niewątpliwie swoje znaczenie, ale głównym motorem jest religia. Ona ludzi nie łączy, lecz dzieli. Wszędzie gdzie jest kilka religii, dochodzi do konfliktów; wszędzie tam, gdzie religia jest traktowana poważnie do nich dochodzi. Skąd te wszystkie pogromy, stosy itd.? Ano właśnie z przekonania, że jak mój sąsiad wierzy w Boga inaczej albo wierzy w innego Boga, to należy go albo naprowadzić na to, by wierzył prawidłowo, albo wyeliminować.
Wiele religii głosi oficjalnie wrtosci pokoju, współczucia i miłości. A jednak dochodzi do konfliktów.
Dlaczego niektórzy wierzący popieraja działania rasistowskie nieoficjalnie?
Myślę, że to geny są głównym motorem przemocy.