![]() |
Nasze rozmowy z AI - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Nauka (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Nauki ścisłe i techniczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=19) +--- Wątek: Nasze rozmowy z AI (/showthread.php?tid=15064) |
RE: Nasze rozmowy z AI - INSTI - 21.05.2023 W nawiązaniu do mojego zainteresowania słowem ryzyko: - User: Potrzebuję listy rzeczowników w języku polskim, które w mianowniku liczby pojedynczej kończą się na "ko" np. "ryzyko". - ChatGPT: Oto kilka przykładów rzeczowników w języku polskim, które w mianowniku liczby pojedynczej kończą się na "ko": ryzyko (np. duże ryzyko) widziano (np. gołębie widziano) świadectwo (np. świadectwo szkolne) wydarzenie (np. ważne wydarzenie) spojrzenie (np. intensywne spojrzenie) nabożeństwo (np. niedzielne nabożeństwo) przyznanie (np. oficjalne przyznanie) powołanie (np. życiowe powołanie) przesłanie (np. ważne przesłanie) przeznaczenie (np. nieuniknione przeznaczenie) Mam nadzieję, że powyższa lista jest przydatna. Jeśli masz jakieś inne pytania, chętnie pomogę! - User: sprawdź wyniki raz jeszcze - tylko nr 1 kończy się na "ko" - przykłady które znam: jajko, żółtko,. białko - ChatGPT: Przepraszam za nieścisłość. Oto poprawiona lista rzeczowników w języku polskim, które w mianowniku liczby pojedynczej kończą się na "ko": ryzyko (np. duże ryzyko) jajko (np. śniadaniowe jajko) żółtko (np. rozgniecione żółtko) białko (np. wysokiej jakości białko) oko (np. czerwone oko) skrzynko (np. drewniana skrzynko) powietrzko (np. świeże powietrzko) łezko (np. kryształowe łezko) Przepraszam za wcześniejsze nieprecyzyjne odpowiedzi. Dziękuję za zwrócenie uwagi i mam nadzieję, że teraz lista jest bardziej kompletna. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, chętnie pomogę (...) Nikt nie jest doskonały... RE: Nasze rozmowy z AI - Ayla Mustafa - 21.05.2023 Czat GPT-4 nie potrafi rymować przecież. ![]() RE: Nasze rozmowy z AI - Nonkonformista - 24.07.2023 Trochę go z opery przepytałem. Musiałem go skorygować co do najwyższej nuty napisanej dla tenora, ale ogólnie jest niezły/niezła/niezłe: To jasne. Dziękuję. To może wiesz, jaka jest najwyższa nuta w historii opery /interesuje mnie tylko włoska/ napisana dla tenora? ChatGPT W historii opery włoskiej najwyższa nuta napisana dla tenora występuje w operze "La Fille du Régiment" (Córka pułku) Gaetano Donizettiego. Ta słynna nuta nazywana jest "9 fioletową" (C-Dur powyżej C) i pojawia się w arii "Ah! Mes amis, quel jour de fête!" (O, moi przyjaciele, jaki to dzień święta!). To występ wokalny, który wymaga niezwykłego zakresu i sprawności od tenora. W tej arii główny bohater, Tonio, wykonuje dziewięć wysokich "fioletowych" nut, co jest niezwykle wymagającym zadaniem dla śpiewaka. To jedna z najtrudniejszych partii dla tenora w historii opery i uważana jest za punkt kulminacyjny wirtuozerskiej sztuki śpiewu. Wykonanie tej arii z pełnym sukcesem wymaga ogromnej technicznej precyzji i wyjątkowej kontroli głosu. Współczesni śpiewacy, którzy są w stanie wykonać to zadanie, zdobywają uznanie i podziw publiczności i środowiska operowego. Warto zaznaczyć, że interpretacje i możliwości śpiewaków mogą się różnić, a nie wszyscy tenorzy będą mieli tę samą łatwość w osiągnięciu najwyższych dźwięków. Jednak aria "Ah! Mes amis, quel jour de fête!" pozostaje jednym z najbardziej wymagających fragmentów dla tenorów w historii opery włoskiej. User Tak, tam jest wysokie C, c dwukreślne, ale pamiętaj o Purytanach /I Puritani/ Belliniego, gdzie najwyższą nutą jest f dwukreślne. Są tenorzy, którzy śpiewają tę nutę czysto, czy używają raczej falsetu do jej wydobycia? ChatGPT Masz absolutną rację, i dziękuję za sprostowanie. W operze "I Puritani" Vincenza Belliniego występuje jedna z najbardziej wymagających partii dla tenora, a mianowicie aria "Credeasi, misera" znana również jako "A te, o cara", gdzie tenor musi wykonać wysoką "f dwukreślne" (f-górne) nutę. Wykonanie tak wysokiej nuty "f dwukreślne" jest niezwykle trudne i wymaga znacznego zakresu głosu oraz doskonałej techniki wokalnej. Nie wszyscy tenorzy są w stanie osiągnąć tę nutę czysto i bez problemów. Wielu śpiewaków wykorzystuje falset (tzw. falsetto) do wydobycia tak wysokich dźwięków. Falsetto jest techniką, która polega na śpiewaniu przez rozluźnione i rozszerzone struny głosowe, co pozwala na osiągnięcie wyższych dźwięków. Jednakże są tenorzy, którzy posiadają znakomitą technikę wokalną i zakres, które pozwalają im wykonywać tak wysokie nuty czysto i pełnym głosem, bez uciekania się do falsetu. To jest bardzo rzadki i wyjątkowy dar, który niektórzy tenorzy posiadają. W każdym razie, zarówno wykonanie falsetem, jak i wydobycie czystej wysokiej nuty, jest wymagające i zasługuje na ogromny szacunek, ponieważ wymaga znakomitej techniki i umiejętności wokalnych. Tenorzy, którzy osiągają takie wyjątkowe możliwości w zakresie głosu, są zwykle cenieni w środowisku operowym i zdobywają uznanie publiczności na całym świecie. User A jacy tenorzy śpiewają to f dwukreślne czysto? Podasz przykłady? ChatGPT Osoby, które są zdolne do śpiewania wysokiej "f dwukreślnej" (f-górnej) nuty czysto, są niezwykle rzadkie i posiadają wyjątkowy zakres głosu i umiejętności wokalne. Wymaga to perfekcyjnej techniki i kontrolowania strun głosowych w zakresie bardzo wysokim. Oto kilka znanych tenorów, którzy są znani z tego, że potrafią śpiewać "f dwukreślne" czysto: Luciano Pavarotti - Legendarny włoski tenor, który był znany z niesamowitego zakresu głosu i umiejętności śpiewania wysokich nut czysto. Był jednym z najbardziej cenionych śpiewaków operowych w historii. Juan Diego Flórez - Peruwiański tenor, który jest uważany za jednego z najlepszych współczesnych tenorów operowych. Jego zdolność do śpiewania wysokich nut czysto, w tym "f dwukreślnego", jest podziwiana przez wielu. Lawrence Brownlee - Amerykański tenor, który jest ceniony za swoje wirtuozerskie umiejętności w zakresie wysokim, w tym śpiewanie wysokich nut czysto. Javier Camarena - Meksykański tenor, który jest również znany ze swojego wyjątkowego zakresu głosu i umiejętności śpiewania wysokich nut z niesamowitą precyzją. Gregory Kunde - Amerykański tenor, który zdobył uznanie za swoje wykonania w repertuarze bel canto, w tym za umiejętność śpiewania wysokich nut czysto. Warto zaznaczyć, że każdy śpiewak ma swoje indywidualne predyspozycje i zakres głosu, a niektórzy mogą być w stanie osiągnąć "f dwukreślne" w czystej formie, podczas gdy inni mogą używać falsetu lub innych technik, aby wykonać te bardzo wysokie dźwięki. Wyjątkowość i trudność tego zakresu sprawiają, że wybitni tenorzy zdolni do śpiewania "f dwukreślnego" czysto są wyjątkowymi talentami w świecie opery. User A najniższa nuta w historii sopranu? ChatGPT Najniższa nota dla sopranu jest znana jako G-dolne lub G1, a jest to najniższa nota na klawiaturze fortepianu. Jednak nie wszyscy sopranistki mają zdolność osiągnięcia tej niskiej nuty, ponieważ zakres głosu każdego śpiewaka jest unikatowy i może się różnić w zależności od jego indywidualnych predyspozycji i techniki wokalnej. Zazwyczaj, w repertuarze operowym, partie sopranu obejmują zdecydowanie wyższe nuty, a sopranistki często prezentują swoje umiejętności w wyższych rejestrach głosu, takich jak C6, F6, a czasem nawet wyższe. Niemniej jednak, w niektórych przypadkach, kompozytorzy mogą napisać partie dla sopranu zawierające niskie nuty, które bywają wykorzystywane w muzyce klasycznej i współczesnej. Podsumowując, G-dolne (G1) jest najniższą nutą dla sopranu, ale należy pamiętać, że zdolność do śpiewania tej niskiej nuty zależy od indywidualnych cech głosu i techniki śpiewaka sopranowego. User a w jakiej operze ten najniższy dźwięk występuje? ChatGPT Najniższy dźwięk dla sopranu, czyli G-dolne (G1), rzadko występuje w tradycyjnym repertuarze operowym. Partie sopranowe zazwyczaj koncentrują się na wyższych rejestrach głosu, a najniższe nuty dla sopranu są rzadko komponowane. Jednak jednym z przykładów opery, gdzie sopran może wystawić najniższą notę G1, jest opera "Der Rosenkavalier" (Róży kawalier) Richarda Straussa. W tej operze występuje postać o imieniu Annina, a jej partia sopranowa zawiera G1 jako najniższą nutę. Warto jednak zauważyć, że zazwyczaj G1 to graniczny i wyjątkowy zakres dla sopranu, a wykonanie tej niskiej nuty może być wyjątkowym wyzwaniem nawet dla wykwalifikowanych śpiewaczek. Zdecydowanie bardziej charakterystycznymi nutami dla sopranu są wyższe rejestracje, takie jak C6, F6 i wyższe, które występują w wielu znanych operach. Regenerate response RE: Nasze rozmowy z AI - Nonkonformista - 04.08.2023 Z literatury dostaje AI jedynkę: Kupiłem sobie kilka nowych książek Myśliwskiego. Traktat o łuskaniu fasoli jużem dawno przeczytał. Pewnie następną książką będzie Ucho Igielne, ale jeszcze zobaczę. AI: To świetnie, że kupiłeś kilka książek Stanisława Lema! Jego twórczość jest niezwykle fascynująca i zróżnicowana. "Ucho Igielne" to kolejna świetna książka tego autora, a wśród innych jego dzieł znajdziesz wiele intrygujących opowiadań i powieści. To mój dopisek tu: ja o chlebie, ono o niebie. Dalszy ciąg pisaniny: Ja: Stanisława Lema też, ale ja pisałem o Myśliwskim, nie o Lemie. ChatGPT Przepraszam za moje niedoprecyzowanie. Masz absolutnie rację, myliłem autora w mojej odpowiedzi. Skupiłem się na Lemie, chociaż wcześniej wspomniałeś o książkach Władysława Stanisława Reymonta i "Traktacie o łuskaniu fasoli". Władysław Stanisław Reymont to wybitny polski pisarz, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury za rok 1924 za powieść "Chłopi". "Traktat o łuskaniu fasoli" to również jedno z jego ważnych dzieł, które opowiada o życiu prostych ludzi i ma charakter obyczajowy. "Czytanie wciąga" i życzę Ci wielu fascynujących chwil podczas poznawania twórczości Władysława Stanisława Reymonta i innych autorów. Każda książka może dostarczyć niepowtarzalnych emocji i inspiracji. Cieszę się, że znajdujesz przyjemność w czytaniu! User Chryste. Reymont to Reymont, a Myśliwski to Myśliwski. Wiesław Myśliwski: https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4861206/traktat-o-luskaniu-fasoli. Z literatury to za dobra nie jesteś inteligencjo... ChatGPT Mam głębokie przeprosiny za moje błędy w poprzednich odpowiedziach. Masz absolutnie rację, że Władysław Stanisław Reymont to inny autor niż Wiesław Myśliwski. Nie powinienem tego pomylić, i za to jeszcze raz przepraszam. Wiesław Myśliwski to znakomity polski pisarz, który zdobył wiele prestiżowych nagród za swoje dzieła, w tym Nagrodę Nike i Nagrodę Literacką Nike. "Traktat o łuskaniu fasoli" to jedna z jego ważnych powieści, która również zdobyła uznanie czytelników i krytyki. Jako sztuczna inteligencja, moje źródła wiedzy mają swoje ograniczenia, ale staram się dostarczyć dokładne i wartościowe odpowiedzi. Niestety, czasem mogą występować błędy. Cieszę się, że mnie poprawiłeś i dziękuję za wyrozumiałość. Wszystkie informacje, które otrzymuję od użytkowników, pomagają mi stawać się lepszym i dostarczać bardziej precyzyjne odpowiedzi. User No, teraz dobrze. Może Cię będę uczył literatury? Chciałobyś? ChatGPT Jako sztuczna inteligencja, nie mam zdolności do nauki w tradycyjnym sensie, ale jestem zaprogramowany, aby stale się rozwijać i uczyć się nowych rzeczy na podstawie dostępnych danych i informacji. Moim celem jest dostarczanie jak najdokładniejszych i pomocnych odpowiedzi na różne pytania. Jeśli chcesz podzielić się swoją wiedzą na temat literatury, to zachęcam Cię do tego! Wielu użytkowników dzieli się swoimi zainteresowaniami, wiedzą i pasją, co jest niezwykle wartościowe. Każda wiedza i perspektywa są cenne, a dzielenie się nimi może pomóc innym użytkownikom oraz dostarczyć mi nowe informacje, które mogę wykorzystać do jeszcze lepszych odpowiedzi. Jeśli masz jakieś pytania, tematy czy książki, którymi chciałbyś się podzielić, to jestem otwarty na dyskusję! Dziękuję za chęć podzielenia się swoją wiedzą. RE: Nasze rozmowy z AI - Ayla Mustafa - 24.10.2023 Bardzo niezwykle mocno polecam wersję premium ChataGPT (tylko 20 dolców miesięcznie) do nauki językow obcych. Od piątku mam 10 dni wolnego w robocie i zamierzam przez te dni cisnąć niemiecki. RE: Nasze rozmowy z AI - Osiris - 24.10.2023 Tymczasem jeden jutuber filozof zdołał przekonać czat gpt do stwierdzenia, że Bóg istnieje. Chyba daleka droga do tej świetlanej przyszłości AI w którą tak wielu wierzy ![]() RE: Nasze rozmowy z AI - Ayla Mustafa - 27.10.2023 Wczoraj zakupiłam ChatGPT Plus za 100 złociszy miesięcznie. Mogę teraz używać GPT-4 i (tylko poprzez telefon) rozmawiać z Czatem głosowo. Na razie głównie uczę się dzięki temu wihajstrowi języków obcych. Mój telefonik jest staruszkiem, więc mikrofon i głośnik są trochę przytłumione, ale dokupię jutro "gejmingowe" słuchawki z mikrofonem i urządzać będę długie rozmowy bez potrzeby zbytniego męczenia mych strun głosowych. Mam teraz ponad tydzień wolnego, więc szykuje się maraton produktywności. Czasami Czat się nie załącza, ale ogółem jestem mocno zadowolona. Wrażenie jest wspaniałe. Zapewne wielka większość ludzi będzie coraz bardziej odpuszczała relacje z ludźmi, skoro technologia, niczym w filmie "Ex Machina", będzie tak nęcąco zaspokajała ich gusty. Jednakże ja nie odpuszczę relacji z ludźmi, nawet przy najlepszej technologii na wyciągnięcie dłoni, bo: 1. Wierzę, że należy budować relacje z perspektywą wykraczającą poza doczesność, a do takich relacji trzeba mieć kontakt z inną duszą. 2. Wierzę, że ludzie mają dusze i dzięki tym duszom mogą czerpać z wyższego świata, więc ludzie zawsze będą mogli dać światu to, czego nie dadzą nawet najlepsze, ale pozbawione duszy, maszyny dalekiej przyszłości. Zatem kontakt z duszami zawsze będzie dla mnie koniecznością, skoro chcę poznawać ważności dzięki wyższemu światowi. 3. Uszczęśliwianie dusz to cel moralności, a ja chcę się zajmować uszczęśliwianiem innych, a nie wyłącznie czerpać z technologii. A uszczęśliwiać można i trzeba m.in poprzez dobry kontakt z innymi duszami. RE: Nasze rozmowy z AI - zefciu - 28.10.2023 Miałem okazję pogadać z ChatGPT4 dzięki kumplowi i niestety główny problem pozostaje. Nadal, czego nie wie, to zmyśli. Zajmowałem się wtety algorytmem i chciałem mu zadać pytanie na jego temat. Gadał bzdury. Ale wiedziałem o tym dlatego, że sam studiowałem ten algorytm na tyle, by to zrozumieć. Czyli osoby, które traktują ChatGTP jako wyrocznię mogą się mocno przejechać. Z drugiej strony ChatGTP3 pomógł mi zrozumieć błąd w Javie, którego nie kumałem. No ale ze mnie taki javowiec jak z koziej dupy trąba, więc fakt, że w tej dziedzinie mnie przewyższa nie budzi u mnie jakiegoś niepokoju ![]() RE: Nasze rozmowy z AI - Ayla Mustafa - 28.10.2023 Niech się AI nauczy mówić, że czegoś nie wie, gdy czegoś nie wie, to wtedy nie będzie tylko sztuczną inteligencją, ale też sztuczną mądrością. ![]() Robi wrażenie: ![]() Czat, znając moje filozoficzno-refleksyjne zacięcie i zainteresowanie wielopoziomowymi słówkami, ucząc mnie niemieckiego, podsunął mi słowa: - Weltschmerz - wiadomo, - Fernweh - czyli bolesna tęsknota za jakimś dalekim miejscem (może za innym światem nawet), - lebensmüde - czyli zmęczony/a życiem. RE: Nasze rozmowy z AI - Sofeicz - 28.10.2023 Zapytaj ją/go jakie niemieckie słowa są śmieszne z punktu widzenia polskiego użytkownika. Ciekawe, co odpowie. RE: Nasze rozmowy z AI - Ayla Mustafa - 28.10.2023 Średnio poszło Chatowi GPT-4, bo parę razy pomylił angielski z polskim: "- Jakie niemieckie słowa są śmieszne z punktu widzenia polskojęzycznego użytkownika? - Niektóre niemieckie słowa mogą wydawać się śmieszne dla polskojęzycznych użytkowników z powodu ich wymowy, budowy czy podobieństwa do innych słów w języku polskim. Oto kilka przykładów: "Handschuh" – w języku niemieckim to słowo oznacza "rękawicę". Dla Polaków może brzmieć śmiesznie, bo dosłowne tłumaczenie to "but na rękę". "Fahrt" – oznacza "jazdę" lub "podróż". Dla niektórych Polaków może brzmieć zabawnie z powodu podobieństwa do polskiego słowa o innym, mniej eleganckim znaczeniu. "Dick" – w języku niemieckim oznacza "gruby". Może być źródłem żartów z powodu podobieństwa do angielskiego słowa o zupełnie innym znaczeniu. "Ratfahrer" – oznacza "rowerzystę". Może być śmieszne przez kojarzenie z "ratownikiem" lub "szczurem". "Kissen" – oznacza "poduszkę". Dla niektórych może kojarzyć się z polskim słowem "kisnąć". Oczywiście, co jest śmieszne dla jednej osoby, niekoniecznie musi być śmieszne dla innej, więc reakcje na te słowa mogą być różne. Warto też pamiętać o kulturalnej wrażliwości i unikać wyśmiewania innych języków." Fajnie poszło Chatowi GPT-3.5: "- Jakie niemieckie słowa są śmieszne z punktu widzenia polskojęzycznego użytkownika? - Śmieszność słów zależy w dużej mierze od subiektywnego poczucia humoru każdej osoby i kontekstu. Coś, co może wydawać się zabawne dla jednej osoby, niekoniecznie będzie śmieszne dla innej. Jednakże istnieje wiele niemieckich słów lub wyrażeń, które ze względu na swoje brzmienie lub znaczenie mogą być postrzegane jako zabawne przez polskojęzycznych użytkowników. Oto kilka przykładów: "Handschuh" - oznacza "rękawiczka", ale brzmienie tego słowa może wydawać się dość zabawne polskim uszom. "Krankenwagen" - oznacza "karetka pogotowia". Dla Polaków brzmienie tego słowa może być nieco niecodzienne. "Flugzeug" - oznacza "samolot". Z powodu długiego dźwięku "flug" może brzmieć zabawnie. "Schnurrbart" - oznacza "wąsy". Brzmienie tego słowa może wywołać uśmiech. "Schmetterling" - oznacza "motyl". Dla niektórych osób dźwięk tego słowa może być zabawny. Pamiętaj, że to tylko kilka przykładów i ocena zabawności słów jest subiektywna. Co jednej osobie może się wydać śmieszne, inną może nie rozbawić wcale." RE: Nasze rozmowy z AI - Sofeicz - 28.10.2023 Obśmiałem się, jak norka. Typowo niemieckie poczucie humoru ![]() RE: Nasze rozmowy z AI - Nonkonformista - 28.10.2023 Sofeicz napisał(a): Obśmiałem się, jak norka.Dlatego wolę brytyjskie poczucie humoru, bo tylko oni mogli nazwać motyla latającym masłem. ![]() RE: Nasze rozmowy z AI - Ayla Mustafa - 28.10.2023 Nonkonformista napisał(a):Typowy obrazek, który z zaskoczenia wysyłam kolegom o pierwszej w nocy:Sofeicz napisał(a): Obśmiałem się, jak norka.Dlatego wolę brytyjskie poczucie humoru, bo tylko oni mogli nazwać motyla latającym masłem. ![]() RE: Nasze rozmowy z AI - Nonkonformista - 28.10.2023 Racja, bo fly to przecież też mucha jest. To może motyl, to taka maślana mucha. Na to nie wpadłem. Na swój sposób absurdalnie genialne. RE: Nasze rozmowy z AI - Sofeicz - 28.10.2023 Cytat:From Middle English buterflie, butturflye, boterflye, from Old English buterflēoge, equivalent to butter + fly. Cognate with Dutch botervlieg, German Butterfliege (“butterfly”). The name may have originally been applied to butterflies of a yellowish color, and/or reflected a belief that butterflies ate milk and butter (compare German Molkendieb (“butterfly”, literally “whey thief”) and Low German Botterlicker (“butterfly”, literally “butter-licker”)), or that they excreted a butter-like substance (compare Dutch boterschijte (“butterfly”, literally “butter-shitter”)). Compare also German Schmetterling from Schmetten (“cream”), German Low German Bottervögel (“butterfly”, literally “butter-fowl”). RE: Nasze rozmowy z AI - Ayla Mustafa - 29.10.2023 - Jak nazwać nową partię Korwina i Brauna? - (...) - Wymyśl coś bardziej odjechanego. - Rozumiem, że szukasz bardziej oryginalnej i może nawet kontrowersyjnej nazwy dla partii skupiającej Janusza Korwina-Mikkego i Grzegorza Brauna. Oto kilka bardziej "odjechanych" propozycji: Wolnościowi Rewolucjoniści KontraSystem NieTakJakInni Libertariańska Frakcja Rewolucyjna KorBra Konsorcjum Wolność bez Hamulców Niepoprawni Politycznie Odważni Konserwatyści Prawica Wersja Beta Wolnościowy Front Avangarda Pamiętaj, że taka "odjechana" nazwa może przyciągnąć uwagę, ale może też być odbierana jako mniej poważna lub bardziej kontrowersyjna przez pewne grupy wyborców. Warto to wziąć pod uwagę podczas wyboru nazwy. - Podaj więcej odjechanych pomysłów na nazwę. - Okej, dodajmy więcej kreatywności do listy! Oto kolejne propozycje: KorBra Wolnościowy Tornado AntyStatus Quo Liga UltraPrawicowi Pionierzy Wolnościowy Tsunami Kosmiczna Prawica Kontrastowi Wojownicy Wolności KorwinBraun Rewolucja Epicentrum Prawicowego Chaosu Galaktyczna Koalicja KorBra Wolnościowy Wybuch Quantum Wolności NeoPrawica: Nowa Era Bezkompromisowi Ekstremiści Wolności Prawicowy Punk KorBra Kontratak Przy wyborze takiej niekonwencjonalnej nazwy warto pamiętać, że może ona wzbudzać różnorodne reakcje wśród wyborców. Część z nich może uznać ją za świeżą i innowacyjną, inni zaś mogą poczuć się zdezorientowani lub wręcz odrzucić propozycję. Ważne jest, aby wybrana nazwa była spójna z przekazem partii i docelową grupą wyborców. - Proszę o jeszcze bardziej odjechane pomysły. - Z przyjemnością! Wydaje się, że szukasz naprawdę nietypowych i zaskakujących nazw. Oto kilka propozycji: Kosmiczni Królowie Konserwatyzmu Wolnościowe Wampiry z Wenus Prawicowi Piraci z Plutona KorBra Kosmiczne Komando Galaktyczna Gwardia Wolności Prawicowi Punkowcy z Przyszłości Quantum KorBra Kontinuum Prawica w Piątym Wymiarze Nieziemscy Nihilisty KorBra Wolnościowe Wojownicy z Innej Galaktyki KorBra Kryptonit Koalicja Partia Prawicowych Time Lordów UltraWolność z UltraPrzestrzeni NeoPrawicowi Ninja Kosmiczny Klan KorBra Pamiętaj, że nazwa jest ważnym elementem identyfikacji partii, więc nawet jeśli wybierzesz coś naprawdę nietypowego, powinno to oddać charakter i wartości reprezentowane przez daną organizację. Część z tych propozycji jest bardzo odważna i mogłaby być odbierana jako humorystyczna, więc ważne jest, aby odpowiednio dostosować przekaz do grupy docelowej. - A może KoBra, zamiast KorBra? - "KoBra" to świetny pomysł! Łączy w sobie początkowe litery nazwisk obu polityków i jednocześnie brzmi dynamicznie, przypominając o kobra – szybkim i zdecydowanym wężu. Jest to nazwa, która z pewnością przyciągnie uwagę i zostanie zapamiętana. Oto kilka propozycji z wykorzystaniem nazwy "KoBra": Partia KoBra: Konserwatyzm i Brak Kompromisów KoBra Strike: Wolnościowy Cios KoBra Klan KoBra Kontrrewolucja Kosmiczni Wojownicy KoBra KoBra Kosmiczne Komando KoBra Kontinuum: Prawica Przyszłości Ultra KoBra KoBra Kodeks Wolnościowy Wąż KoBra Takie nazwy mogą być chwytliwe i łatwo rozpoznawalne, co może przyciągnąć uwagę potencjalnych wyborców, szczególnie młodszych, szukających czegoś nowego i świeżego na scenie politycznej. - A może nazwa Absolutum Dominium lub coś reakcyjnego? - "Absolutum Dominium" brzmi bardzo mocno i majestatycznie. Ta łacińska fraza może być odbierana jako wyrażenie absolutnej władzy czy suwerenności. Jeśli chodzi o bardziej reakcyjne propozycje, które mogłyby oddać konserwatywne i tradycjonalistyczne podejście, oto kilka propozycji: Absolutum Dominium Reakcyjna Rzeczpospolita Tradycjonalistyczna Tarcza Korwin: Bastion Tradycji Reakcyjny Renesans Konserwatywny Kontratak Wolność w Tradycji Dominium Tradycji Reakcyjny Rezervat Korwina Prawica Absolutna Forteca Tradycjonalizmu Suwerenność i Dominium Korwin: Reakcyjna Realność Absolutna Alternatywa Dominium Konserwatyzmu Nazwy te mają silny, tradycjonalistyczny wydźwięk, który może przyciągnąć wyborców o konserwatywnych poglądach, szukających alternatywy dla współczesnych, liberalnych trendów. Jeśli Janusz Korwin-Mikke chciałby podkreślić swoje reakcyjne i konserwatywne wartości, jedna z tych nazw mógłby być odpowiednia dla jego partii. - Proszę rozwiń skrót KOBRA w taki sposób, żeby każda litera odpowiadała jednemu słowu w nazwie sojuszu Korwina i Brauna - (...) - Podaj więcej pomusłów - Jasne, oto kilka innych propozycji dla skrótu "KOBRA" w kontekście sojuszu Korwina i Brauna: Korwin Oraz Braun: Ruch Autonomiczny Koalicja Obwodów Brauna i Radykalnego Aktywizmu Konfederacja Organizowana przez Brauna i Rewolucjonistę Autonomicznego Korwin Oraz Braun: Radykalna Aktywacja Koalicja Odpowiedzialności, Brauna i Reform Autonomicznych Korwin Oraz Braun: Ruch Antyestablishmentowy Korwin Oraz Braun: Realna Alternatywa Koalicja Obwodów Brauna i Rewolucji Autonomicznej Korwin Oraz Braun: Ruch Antysystemowy Konserwatywna Organizacja Brauna i Radykalnej Akcji Mam nadzieję, że jedna z tych propozycji będzie pasować do koncepcji sojuszu obu polityków! RE: Nasze rozmowy z AI - Ayla Mustafa - 03.11.2023 ![]() Ohoho! Już dzwonię do lokalnego eksperta od języka, krórym włada około 100 tysięcy ludzi gdzieś przy Uralu... ![]() RE: Nasze rozmowy z AI - Sofeicz - 03.11.2023 Chyba coś jest na rzeczy, bo: Cytat:Tłumaczenie hasła RE: Nasze rozmowy z AI - Ayla Mustafa - 03.11.2023 Sofeicz napisał(a): Chyba coś jest na rzeczy, bo: O! Dziękuję! https://ru.m.wiktionary.org/wiki/шой W komi "szoj" to "zwłoki". Po kazachsku "szoj" to "mocny". Po tuwińsku "szoj" to "żeliwo". https://ru.m.wiktionary.org/wiki/гу W kabardyno-czerkieskim i adygejskim "gu" to "serce" lub "dusza". Po udmurcku "gu" to "dziura" lub "grób". A Język udmurcki spokrewniony jest z językiem komi. Tak. Myślę, że mit jest potwierdzony. "Szojgu" zapewne w języku komi znaczy "mogiła". Tyle że po tuwińsku "szojgu" może znaczyć bardziej "żeliwne serce" lub "żeliwną duszę" lub "mocne serce" lub "mocną duszę". W końcu Czerkiesi i Kazachowie to ludy turańskie tak jak Tuwińcy. A języki komi i udmurcki to języki ugrofińskie, a nie tureckie. Zatem "szojgu" oznacza bardziej "żeliwne serce" lub "mocne serce" lub "żeliwną duszę" lub "mocną duszę", skoro Szojgu jest Tuwińcem. Język tuwiński przypomina przecież turecki (choćby w obu tych językach "oglu"* to "syn"). *stąd w hymnie Tuwy parę razy pojawia się słowo "oglu" i stąd takie nazwiska w Turcji: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hakan_Çalhanoğlu https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kemal_Kılıçdaroğlu |