Forum Ateista.pl
Wierzę racjonalnie - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Filozofia i światopogląd (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Ateizm - dyskusje ogólne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Wątek: Wierzę racjonalnie (/showthread.php?tid=2611)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Wierzę racjonalnie - Eremit - 17.07.2007

I oto jestem, następny oszołom, chłopiec do bicia Duży uśmiech
Ateiści wszystkich krajów łączcie się, wróg na horyzoncie!
Ok, na poważnie
Cóż to takiego głupiego jest w wierzeniu w Boga, że się tak brzydzisz?
Wytknę ci wszystkie myślowe błędy, ale się nie przyznasz, taki racjonalny jesteś :roll:

Wierzę racjonalnie - juzew - 17.07.2007

Eremita napisał(a):Cóż to takiego głupiego jest w wierzeniu w Boga, że się tak brzydzisz?
Wytknę ci wszystkie myślowe błędy, ale się nie przyznasz, taki racjonalny jesteś
To do mnie?

Ja nie wiem czy uważasz wiarę za głupią, jeśli tak to może być do ciebie

Wierzę racjonalnie - Al-Rahim - 17.07.2007

Eremita napisał(a):Cóż to takiego głupiego jest w wierzeniu w Boga, że się tak brzydzisz?
Nie uważam wiary w.... cośtam za głupią. Nieracjonalną, na pewno.

Dlaczego nieracjonalną?

Bo nie na swoje poparcie dowodów.

Na sąsiednim wątku tłumaczę dlaczego wiara nie może mieć dowodów, bo byłaby wtedy wiedzą!
Znasz to powiedzenie: Wierzę, bo jest nie do wiary![b]

Eremita napisał(a):Na sąsiednim wątku tłumaczę dlaczego wiara nie może mieć dowodów, bo byłaby wtedy wiedzą!
I dlatego jest nieracjonalna.

Eremita napisał(a):Wierzę, bo jest nie do wiary![
Jak potwór spaghetti?

Na początek może być potwór spaghetti.
Różnica jest taka, że do wiary w Boga są przesłanki, a na potwora nie widzę

Wierzę racjonalnie - xqv - 17.07.2007

Eremita napisał(a):Różnica jest taka, że do wiary w Boga są przesłanki
Jakie konkretnie?

Eremita napisał(a):Różnica jest taka, że do wiary w Boga są przesłanki, a na potwora nie widzę
a którego boga dokładnie? bo "przesłanki" to można znaleźć na istnienie niemal każdego...

No i jakie to przesłanki?

Istnieją np. udokumentowane uzdrowienia, których medycyna nie umie wyjaśnić. A ludzie ci mówią: Modliłem się Bóg mnie wyleczył
Nie mówią: krasnoludki mnie wyleczyły, albo potwór spaghetti

Eremita napisał(a):Istnieją np. udokumentowane uzdrowienia, których medycyna nie umie wyjaśnić.
Medycyna jako nauka nie potrafi wyjaśnić pewnych rzeczy, tak samo jak w starożytności nauka nie potrafiła wyjaśnić jak to jest, że Ziemia nas przyciąga, że pioruny lecą z nieba itp, itd. Wtedy też przypisywano takie zjawiska bogom. Uważasz, że medycyna osiągnęła już najwyższy możliwy poziom i się nie rozwija?! Dlaczego od razu tłumaczyć rzeczy niezrozumiałe bogami?

Wierzę racjonalnie - magnus - 17.07.2007

Eremita napisał(a):Istnieją np. udokumentowane uzdrowienia, których medycyna nie umie wyjaśnić. A ludzie ci mówią: Modliłem się Bóg mnie wyleczył
Nie mówią: krasnoludki mnie wyleczyły, albo potwór spaghetti
Hmm... statystyka wygląda tak, że np. w Lourdes (czy jak to się tam pisze) dokonało się ok. 60 udokumentowanych uzdrowień. Dużo? Cóż - w ciągu ponad 100 lat i przy ponad milionie ludzi, którzy tylko w tym celu tam pojechali to niestety ale żaden dowód Język
A pewnie jeszcze z tych 60-ciu 20 jest zmyślone, 20 chorych wcale nie było chorych a 20 pozostałych stan się polepszył na kilka godzin czy dni w wyniku autosugestii Duży uśmiech

No i przyłączam się do pytania o konkretne przesłanki istnienia jakiegokolwiek boga, bo już kilku tu było takich, co nie tylko przesłanki ale i DOWODY mieli i jakoś dziwnie żaden ateista się nie nawrócił.

Więc strzelaj z grubej rury czym tam masz, bo zwyczajnie szkoda czasu tracić na pierdoły (Twojego czasu też) Duży uśmiech

Bo tak to tłumaczą uzdrowieni
Czy uważasz, że gdyby przeżywali jakieś "ciarki" albo prądy czy coś tam, to ukrywali by to? Spiskowa teoria dziejów
Uzdrowieni mówią, że Bóg ich wyleczył, aha .. nie można im wierzyć bo nie ma dowodów :roll:

Nie każdy może być uzdrowiony
60 to mało, piszesz udokumentowanych i jednocześnie temu zaprzeczasz, zdecyduj się

Eremita nie odpisuje na posty. Słuchaj, ja nie po to piszę te posty, żeby się dowartościować, ale żebyś się ustosunkował. Zacząłeś temat, chciałeś poznać moją opinię to przynajmniej szanuj to co piszę...

Na który post ci nie odpisałem?

Medycyna jako nauka nie potrafi wyjaśnić pewnych rzeczy, tak samo jak w starożytności nauka nie potrafiła wyjaśnić jak to jest, że Ziemia nas przyciąga, że pioruny lecą z nieba itp, itd. Wtedy też przypisywano takie zjawiska bogom. Uważasz, że medycyna osiągnęła już najwyższy możliwy poziom i się nie rozwija?! Dlaczego od razu tłumaczyć rzeczy niezrozumiałe bogami?

Proszę o ustosunkowanie się, zastanawia mnie Twój tok rozumowania w tej kwestii. Nie widzisz powiązania? Inny przykład: Indianie mieli niezbite przesłanki, żeby wierzyć w swoje bóstwa, ponieważ jak się modlili o deszcz to niejednokrotnie spadał.

Odpowiedziałem ci co do medycyny wyżej
Ja rzeczy niewyjaśnionych nie tłumaczę ci od razu bogami
Wielu rzeczy nie wiem i nie tłumaczę tego boską interwencją Zdezorientowanyhock:
Dałem ci przykład przesłanki, to ci ludzie tak tłumaczą, a ja nie biorę tego nawet za dowód, ale za przesłankę właśnie
Dawniej ludzie byli głupsi, dzisiaj możemy więcej zrozumieć, a ludzie i tak wierzą Pomysł
Skoro wiara jest głupia i szkodliwa z punktu widzenia ewolucji nie powinna się pojawić u człowieka