Forum Ateista.pl
Co zrobił złego Karol Wojtyła. - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Religie, kościoły i związki wyznaniowe (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Wątek: Co zrobił złego Karol Wojtyła. (/showthread.php?tid=409)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Co zrobił złego Karol Wojtyła. - Roar - 12.07.2006

co zrobiła takiego świętego, że uznano ją za świetą? tylko to, że porzuciła jedną religię dla drugiej? a przecież Żydzi to starsi bracia w wierze...ale porzuciłą judaizm dla katolicyzmu, policzek dla Żydów, więc JP II, wielki zwolennik pojednania między religiami, szanując Żydów, wynosi ex- żydówkę na ołtarze
Genialne, prawdziwy ekumenizm, dziwie się, że przekraczając próg synagogi Jahwe nie walnął go piorunem w obłudną głowę

Co zrobił złego Karol Wojtyła. - Uczy - 12.07.2006

He, he... Chyba mamy podobny genotyp, ale inne wyznanie... Język

Słyszałeś może o prawie osoby do zmiany wyznania? A możeś wyznawca Allaha albo Hinduista?

Co zrobił złego Karol Wojtyła. - pilaster - 12.07.2006

Roar napisał(a):rozpieprzenie w drobny pył "kościoła bliskiego ludziom" w ameryce płd- komuś widocznie przeszkadzał ubogi kościół służacy ludziom

Przeszkadzął samym ludziom. Podobnie jak rozpieprzenie PZPR Komu przeszkadzał organizacja dbająca o robotników. Duży uśmiech

Zaraz po "rozpieprzeniu" teologii wyzwolenia ilośc katolikow w Ameryce wzrosła dwukrotnie. Uśmiech Wojtyła wiedział co robi. Uśmiech

Zaraz po "rozpieprzeniu" teologii wyzwolenia ilośc katolikow w Ameryce wzrosła dwukrotnie. Smile Wojtyła wiedział co robi. Smile
Cytat:masz zdecydowanie rację- ważne by liczba katolików się zgadzała, niz poziom zycia ludności, niewazne, że sa analfebetami jak byli- wazne że są katolikami

Co zrobił złego Karol Wojtyła. - pilaster - 12.07.2006

Poziom życia w Meksyku, Chile, Uruwaju, czy Kostaryce jest znacznie wyższy niż w Polsce. W innych krajach regionu, poza rządzonymi przez "obrońców biedy" (Kuba, Wenezuela, ostatnio Boliwia) zbliżony.

a włąsnie teologia wyzwolenia zakładał obronę biedy za wszelką cene. Z życiem biednych włącznie. Smutny

Poziom życia w Meksyku, Chile, Uruwaju, czy Kostaryce jest znacznie wyższy niż w Polsce.
W innych krajach regionu, poza rządzonymi przez "obrońców biedy" (Kuba, Wenezuela, ostatnio Boliwia) zbliżony

no to teraz pojechałeś

Wskaźnik rozwoju społecznego za 2005 rok:

36. Polska
37. Chile
46. Urugwaj
47. Kostaryka

Niesamowice lepsze warunki życia niż w Polsce
52. ta straszna Kuba
63. Brazylia- tak katolicka, gdzie najbardziej uderzono w kościół bliski ludziom, jest za Kubą??!!!!!
75. wenezuela
79. katolickie Peru
82. katolicki Ekwador
88. katolicki Paragwaj
95. przecież nielewicowa Dominiokana
104. Salwador, hmm jakie tam jest wyzwanie? czyżby również katolickie?
112.Niikaragua- cóz za rozwój po rozpieprzeniu "teologii wyzwolenia"
113- "czerwona" Boliwia
ale za nią niemal 100% katolickie:
116. Honduras
117. Gwatemala

o tym już nie wspomniałeś? czemu? czyżby to niewygodne było?

Dlaczego też nie odniesiesz się chociażby do sprawy między Tutsi i Hutu?

Co zrobił złego Karol Wojtyła. - xjasiux - 13.07.2006

Roar z WOSW się nie dogadasz bo on odpowiada tylko na to na co wie, że moze coś w tym kierunku zdzaiłać. Z wszystkich Twoich zarzutów wybrał i "zaatakował" tylko jeden. Odrazu wskazał na "komusze" państwa, bo on wszędzie widzi bolszewików. Zauważ jak moąło ludzi odnosi się do jego postów? Ignorują go gdyż to zwykły troll. Dowali się zaraz że nie podałeś źródła tego "wskaźnika gospodarczego " (zresztą ja też to robie). Jeżeli już podasz źródło on stwierdzi że to bolszewicki spisek... Nie warto nerwów tracić na niego...

Froshhammer napisał(a):Srata tata. Nie stać cię na coś bardziej sensownego i treściwego.?

A Ty co treściwego i sensownego w ww poscie napisałeś?

Wracając do afery pedofilskiej:

Prowadzone od 2002 roku śledztwo potwierdziło, że księża jednej z diecezji irlandzkiego Kościoła Rzymsko-Katolickiego wykorzystywali seksualnie dzieci i młodzież. W liczącym 270 stron raporcie ze szczegółami przedstawiono około 100 przypadków wykorzystywania seksualnego, jakich dopuściło się 21 księży z diecezji Ferns w Wexford. Proceder ten trwał wiele lat - raport notuje przypadki począwszy od połowy lat 60. XX w.

Kremowkowy Dziadek nic o tym nie wiedział oczywiście...bo było to przed nim ukrywane. I proszę zauważyć że śledztwo to odnosi się tylko do jedniej diecezji (sic!).

http://www.kosciol.pl/article.php?story=20051026150342232&query=pedofil%2Bmolestowan

Co zrobił złego Karol Wojtyła. - Froshhammer - 13.07.2006

Kłoski ateistyczne, a co z Urbanem Jerzym? To ateusz skrzyżowany z belfegorem. Obraża wszystko co katolickie. Nie wiem, ale mam takie przeczucie, że wy nam, katolikom zazdrościcie. A wasza antyklerykalna postawa mówi jednoznacznie: będziemy atakować KK, ponieważ on wskazuje drogę jasną ku pokojowi wewnętrznemu.
Zatrzymujecie się na kuriozolnych przypadkach księży-kryminalistów, a zbywacie milczeniem to wszystko, co zasługuje na wyartykułowanie.
Choćby w kwestii edukacji. Większość z Was pewnie by teraz po drzewach skakała, zamiast doświadczać dobrodziejstwa edukacji ogólnie przyjętej. Uniwersytety, literarura, sztuka, etc - wszystko to zawsze było pod mecernatem Kościoła. A wy, ateiści potrafiliście jeno turpizm wymyśleć. Pan Wojaczek dał wam narzędzie do reki. Świat jest bebe, KK jest bebe, ateistów nikt nie kocha, nikt nie lubi i nawet pani w TV ich oszukuje.
Z wielu was tacy ateiści, jak z koziej D**** torba podróżna. Po prostu frustraci jesteście i nie możecie/nie potraficie sobie w główkach poukładać, że Kościół jest zbudowany na takim fundamencie, iż wasze chciejstwo nigdy nie da rady go skruszyć.
CDN

Co zrobił złego Karol Wojtyła. - Lobo - 13.07.2006

Tak masz rację zazdroszczę Ci tego, że jesteś katolikiem.
a szczególnie:
- zakazywania samemu sobie tego co przyjemne
- traktowania prawie wszystkiego jako grzech
- dobrowolnego oddania swojej wolnej woli panu trzymającemu kielich za ołtarzem
- najbardziej zazdroszcze ci tego, że traktujecie seks i nautrę ludzką jako coś nieludzkiego i nienaturalnego

Tak od dziś bedę katolikiem. Wyrzeknę się wszystkich moich pragnień i oddam wszystko co mam, jak nakazuje któreśtam przykazanie kościelne, na wspólnotę kościoła czyli panu księdzu do łapek niechaj on dobrze biednym te dary rozdzieli (ach no tak nowe nagłośnienie do kościoł i dach na plebani przecieka). Wyrzeknę się mojej nautry i chęci poznawania tego co jest mi obce, zastępując to ślepą wiarą w nieomylne dogmaty kościelne ,które wymyślane są przez nieomylnego człowieka (:lol2Uśmiech jakim jest papież. Zacznę słuchać jak mam wychowywać dzieci i jakim partnerem być. Słuchał będę uważnie jako ksiądz nie mający żony nigdy a nie powinien mieć dzieci (co nie zawsze się udaje) powie mi jak to powinno być: on autorytetem moim będzie.

Nie ma tu nic o kiężach kryminalistach. To są ci którzy są obok nas nauczają jak żyć a sami siedzą w swoich plebaniach dupy poza szkołe czy kościół nie ruszając (parafia po kolędzie).

Co zrobił złego Karol Wojtyła. - PanM - 13.07.2006

Froshhammer napisał(a):Choćby w kwestii edukacji. Większość z Was pewnie by teraz po drzewach skakała, zamiast doświadczać dobrodziejstwa edukacji ogólnie przyjętej. Uniwersytety, literarura, sztuka, etc - wszystko to zawsze było pod mecernatem Kościoła.
A do której z wymienionych przez Ciebie dziedzin (literatura i sztuka) wstawisz cenzurę? Nie można mówić, że byłoby lepiej albo gorzej gdyby kościół nie trzymał łapy na wszystkim co zalicza się do rozwoju intelektualnego człowieka, bo tego nie wiemy. Ja osobiście jestem zwolennikiem bardziej optymistycznej wersji, że byłoby lepiej Uśmiech.

Jednak muszę tutaj zwrócić uwagę na kompozytorów. Np. taki Mozart, który postawił się m.in. kościołowi (potem został masonem - ale to mniejsza z tym). Dzięki takim ludziom muzyka stałaby w miejscu. Wspaniali Debussy czy Prokofiew nie mięliby prawa bytu. O muzyce Beethovena też mówiono początkowo, że jest zła bo ma "za dużo dźwięków", "za dużo ma nut".

Co zrobił złego Karol Wojtyła. - Al-Rahim - 13.07.2006

Froshhammer napisał(a):To ateusz skrzyżowany z belfegorem
Czyli belfegor jest łysym knypkiem. Nic dziwnego że siedzi w piekle i sie nie pokazuje Uśmiech

Froshhammer napisał(a):Nie wiem, ale mam takie przeczucie, że wy nam, katolikom zazdrościcie
Odpowiedź brzmi: Mylisz się.
Froshhammer napisał(a):Choćby w kwestii edukacji. Większość z Was pewnie by teraz po drzewach skakała, zamiast doświadczać dobrodziejstwa edukacji ogólnie przyjętej. Uniwersytety, literarura, sztuka, etc - wszystko to zawsze było pod mecernatem Kościoła
Tak! Ponieważ kościół blokował/zakazywał, nauczania świeckiego. Z drugiej strony, największe odkrycia naukowe byłydokonywane wbrew temu co mówił/nauczał kościół (vide:Kopernik).

Co zrobił złego Karol Wojtyła. - Uczy - 13.07.2006

Cytat:Tak masz rację zazdroszczę Ci tego, że jesteś katolikiem.
a szczególnie:
- zakazywania samemu sobie tego co przyjemne

Znowu *uj cię swędzi?Szczęśliwy
Cytat:- traktowania prawie wszystkiego jako grzech

PRAWIE czyni różnicę, podobnie jak Żywiec...
Cytat:- dobrowolnego oddania swojej wolnej woli panu trzymającemu kielich za ołtarzem

Jestem posłuszny prawdzie i mam wolność podporządkowania się jej (poza tym pisze się 'księdzu', a nie 'panu' - do jakich szkół uczęszczasz?)
Cytat:- najbardziej zazdroszcze ci tego, że traktujecie seks i nautrę ludzką jako coś nieludzkiego i nienaturalnego

Żałosne stereotypy - zob. mój wywiad w blogu Reksia
Cytat:Tak od dziś bedę katolikiem. Wyrzeknę się wszystkich moich pragnień i oddam wszystko co mam, jak nakazuje któreśtam przykazanie kościelne, na wspólnotę kościoła czyli panu księdzu do łapek niechaj on dobrze biednym te dary rozdzieli (ach no tak nowe nagłośnienie do kościoł i dach na plebani przecieka).

Chyba ci się pomylił katolicyzm z zakonem

Reszty szkoda nerwów komentować, imć Redaktorze (sic...)

----------------------
Używaj tagów do cytowania. MOD

Wiem, wiem, sorry. Właściwie "pogrub" zabera tyle samo czasu, co "cytuj".

Naprawdę? Rzadko go stosuję - czy możesz podać przykłady?
(zresztą czy faktycznie Lobo nie może się zadowolić tym, co już napisałem?)

Poza tym rzadko tu bywasz - od 20 września tylko 29 postów... Zobacz na moją frekwencję. Może twoja uwaga jest wynikiem złudzenia optycznego.

Co zrobił złego Karol Wojtyła. - Roar - 13.07.2006

a musiałem pisać by być obecnym? jesteś ponoć takim fświetnym filozofem, a nie wpadłeś na to, że mogłem być tutaj nie podkreślająć swojej obecności?

I Ty wierzysz w Boga?- jak jest skoro od 2000 lat nie zaznaczył swojej obecności?

Świetnym nie jestem, bez pochlebstw...:]

Czy ty wierzysz w Boga... Z takim pytaniem do Uczego... :roll:

Jak sobie wyobrażasz "zaznaczanie swojej obecności" przez Boga?

Co zrobił złego Karol Wojtyła. - Roar - 13.07.2006

mniej wiecej tak jak przeze mnie na forum
skoro nie pisałem to mnie nie mogło być- Twoja teza
skoro kiedyś- ponoć- Bóg ukazywał się notorycznie- a obecnie jego aktywność jakby zanikła- to analogicznie do Twojej tezy wniosek nasuwa się sam

kończymy off topic?

Chwila, owszem, skorzystałem z tzw. heurystyki (pomocnej w tzw. zwykłym życiu, lecz zawodnej) "jak ktoś nie postuje, to nie odwiedza forum". Przyznaję, że się pomyliłem.
Tak w ogóle to nie piszesz chyba poważnie - czy chciałes powiedzieć, że jeśli Bóg istnieje, to by się zarejestrował na Ateiście.pl? :lol2:
No cóż, ja miałem kontakty z ciekawymi istotami, no ale co ja tam udowodnię przez internet... :wink: Może faktycznie lepiej kończyć.

Co zrobił złego Karol Wojtyła. - xjasiux - 13.07.2006

Uczy napisał(a):Jestem posłuszny prawdzie i mam wolność podporządkowania się jej (poza tym pisze się 'księdzu', a nie 'panu' - do jakich szkół uczęszczasz?)

Jaka jest różnica między panem, a księdzem (jakaś nowa płeć powstała?)? Nie moge powiedzieć pan ksiądz, bo urażę jego uczucia religijne?

Uczy napisał(a):Znowu *uj cię swędzi?

Nawet jakby to co? KAtolik na to nic nie zaradzi, chyba że zna jakąś modliwę na takie swędzenie Język

Froshhammer napisał(a):Choćby w kwestii edukacji. Większość z Was pewnie by teraz po drzewach skakała, zamiast doświadczać dobrodziejstwa edukacji ogólnie przyjętej. Uniwersytety, literarura, sztuka, etc - wszystko to zawsze było pod mecernatem Kościoła.

Nauka zawsze była w Kościele tylko była niedostępna dla zwykłych ludzi. Kościół wli jak ludzie są niewylształceni, gdyż wtedy nie zadają niewygodnych pytań dotyczących absurdalnych dogmatów, ustanowionych przez nieomylnego "prezia" w białym wdzianku. Sztuka...hahahaha a co z indeksem ksiąg zakazanych? To też pomagało sztuce? A niszczenie pogańskich świątyń i posągów? TAk faktycznie, kościół miał duży wpływ na sztukę...Patrząc na Chiny, Krk tam nie było, a jaką mają piękną sztukę i jakoś z tego co się teraz dowiadujemy, większość rzeczy zostało wynalezionych w Chinach... Taaa również jak Lobo "zazdroszczę" Ci bycia katolikiem.

BTW: przestrzegasz wszystkich tych nakazów/zakazów? Wątpię...

Słuchaj synku, jest jeszcze coś, co się nazywa ironią, choć racja, jest ona jak pieprz - jak za dużo, to masz spieprzone papu.

Cóż, seks wyłącznie w małżeństwie to dla niektórych ludków wymóg ponad ich siły, no ale nie bądźmy glizdami, panujmy nad naszą naturą zwierzęcą, no nie?! 8-)

Wspieranie wspólnoty Kościoła w nowym wykazie Przykazań Kościelnych obejmuje przede wszystkim pomoc potrzebującym chrześcijanom, niekoniecznie zaraz tacę.

Że to, co wyznaję, jest prawdą, nie wypada się wypierać, chyba żeby mój mózg pracował na logice parakonsystentnej, ale w przypadku świadomych przekonań to szemrane rozwiązanie. Tak więc owszem, rozumiem i współczuję, że różni mają różne poglądy, co nie zmienia faktu, że prawda jest jedna kiej ten post. Uśmiech

Co zrobił złego Karol Wojtyła. - Lobo - 13.07.2006

Cytat:Wspieranie wspólnoty Kościoła w nowym wykazie Przykazań Kościelnych obejmuje przede wszystkim pomoc potrzebującym chrześcijanom, niekoniecznie zaraz tacę.
a na jakiej zasadzie ta pomoc działa? Pytam ponieważ u nas jest tak a nie inaczej, czyli żeby pomóc wspólnocie kościoła trzeba to dać księdzu a on to rozda wg potrzeb

Cytat:Że to, co wyznaję, jest prawdą, nie wypada się wypierać

Jest to prawda tylko dla ciebie tatusiu. Dla mnie nie. zakoduj sobie informacje w swojej ojczulkowej głowie, że nie wszyscy uznają za prawdę to co ty uznajesz

Cytat:Cóż, seks wyłącznie w małżeństwie to dla niektórych ludków wymóg ponad ich siły, no ale nie bądźmy glizdami, panujmy nad naszą naturą zwierzęcą, no nie?!
no tak bo seks przedmałżeński to jest fuj i w ogole grzech a już po ślubie to nie jest ten sam zwierzęcy instynkt, tylko całkowicie ludzkie zachowanie