Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Historia (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? (/showthread.php?tid=5042) |
Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - xeno - 23.02.2009 adVice napisał(a):To takie usprawiedliwianie gorszego przez złe. Nie, to usprawiedliwianie za pomocą ''dlaczego wszystkich wrzucasz do jednego worka?'' pzdr Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - Bart - 23.02.2009 Xeno, może wyłuszcz tak na chłopski rozum co sądzisz o nazizmie / hitleryzmie, i będzie jasność Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - Dreilinden - 23.02.2009 Xenomorph napisał(a):Nie, to usprawiedliwianie za pomocą ''dlaczego wszystkich wrzucasz do jednego worka?'' Bo obie ideologie mają na sumieniu wiele milionów ofiar. To jest rzecz wspólna dla obu systemów. Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - Bieniu - 23.02.2009 Każdy system totalitarny jest evul i badass (zgodnie z zaleceniami pewnej forumowiczki, staram się*pisać na lajciku). Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - mx1 - 23.02.2009 Xenomorph napisał(a):Przykro mi, ale komunizm był znacznie gorszą chimerą niż nazizm. Prawda jest taka, że gdyby wojnę wygrali Twoi idole z Waffen SS i Wehrmachtu to Xeno co najwyżej pasałby bydło dla niemieckich panów, o ile nie zostałby rozstrzelany jako "polnische bandit". No chyba, że jesteś wysokim blondynem o niebieskich oczach i wtedy całkowicie rozumiem Twój entuzjazm dla nazistów. Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - pilaster - 23.02.2009 mx1 napisał(a):No chyba, że jesteś wysokim blondynem o niebieskich oczach. Tak jak Hitler, Himmler, Gobbels i Goring? Tak ciekawe że z calej hitlerowskiej wierchuszki ideały "aryjskości" spełniał właściwie tylko Baldur von Schirach A pytanie w temacie jest w pewien sposób podchwytliwe. Za "bohaterów" zwykle uznaje się żołnierzy nie tylko mężnych i odważnych w boju, ale także walczących w słusznej sprawie. Oczywiscie ta "słuszność" najczesciej jest pojmowana subiektywnie ("nasi" mają słusznosć, a "tamci" jej nie mają), ale bywa też i obiektywna. Wafen SS obiektywnie (i subiektywnie też) walczyły w złej sprawie, zatem nie są "bohaterami" Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - mx1 - 23.02.2009 pilaster napisał(a):Tak jak Hitler, Himmler, Gobbels i Goring? Dla osób pochodzenia słowiańskiego podejrzewam, że to byłoby minimum. Cytat:Wafen SS obiektywnie (i subiektywnie też) walczyły w złej sprawie, zatem nie są "bohaterami" Subiektywnie z pkt. widzenia III Rzeszy, Wafen SS walczyło w dobrej sprawie Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - xeno - 23.02.2009 Bart napisał(a):Xeno, może wyłuszcz tak na chłopski rozum co sądzisz o nazizmie / hitleryzmie, i będzie jasność Oczywiście, bez dwóch zdań hitleryzm jest systemem zbrodniczym, nie przecze temu. Dostrzegam jednak w narodowym socjalizmie pewne plusy, pomijając mordy i obozy koncentracyjne, narodowy socjalizm jakby na to nie spojrzeć sprawdził się jako system socjalistyczny i gospodarczy. Waffen SS oceniam z perspektywy waleczności, heroizmu i ofiarności. nic ponad to. mx1 napisał(a):Prawda jest taka, że gdyby wojnę wygrali Twoi idole z Waffen SS i Wehrmachtu to Xeno co najwyżej pasałby bydło dla niemieckich panów. To nie są moi idole, ile razy mam powtarzać. Cenię tylko waleczność, męstwo i determinację. pilaster napisał(a):Za "bohaterów" zwykle uznaje się żołnierzy nie tylko mężnych i odważnych w boju, ale także walczących w słusznej sprawie. Ano historie piszą zwyciezcy, co oczywiście nie przeszkadza spojrzeć na pewne kwestie z innej perspektywy. pilaster napisał(a):Wafen SS obiektywnie (i subiektywnie też) walczyły w złej sprawie, zatem nie są "bohaterami" Uogólnienie. Dywizje typu SS Wallonien, Charlemagne z pewnością mozna zaliczyć do dywizji które odznaczyły się bohaterstwem. Wspomnieć też wypada o hiszpańskiej błękitnej dywizji która choć oficjalnie nie należała do Waffen SS to jednak miala swój udział na froncie wschodnim. pzdr Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - Dreilinden - 23.02.2009 Xenomorph napisał(a):Oczywiście, bez dwóch zdań hitleryzm jest systemem zbrodniczym, nie przecze temu. Dostrzegam jednak w narodowym socjalizmie pewne plusy, pomijając mordy i obozy koncentracyjne, narodowy socjalizm jakby na to nie spojrzeć sprawdził się jako system socjalistyczny i gospodarczy.A więc jakie są to plusy? Xenomorph napisał(a):To nie są moi idole, ile razy mam powtarzać. Cenię tylko waleczność, męstwo i determinację.Sprawdziłem w słowniku, idol to osoba, którą się podziwia. Podziwiasz Waffen SS, więc się nie wymiguj. Xenomorph napisał(a):Założyłem temat i przedstawiłem dlaczego wg mnie Waffen SS zasługuje na uwagę.Jakaś stara odpowiedź, ale dobrze wpisuje się w temat. Przedstawiłeś pytanie, czy Waffen SS są bohaterami a nie czy zasługują na uwagę. Zasługują, bo była to dobra wojskowo jednostka, ale nie to było tematem wątku. Nie napisałeś nic poza stwierdzeniami, że Waffen SS jest bardzo fajne i że w ogóle lubisz tę jednostkę oraz że Nazizm to nawet dobra ideologia gdyby nie było pieców, obozów i zabójstw. Gdzie dyskusje o bohaterstwie Waffen SS? Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - xeno - 23.02.2009 adVice napisał(a):A więc jakie są to plusy? -podjął walkę z hordami Komunizmu czego żadne inne państwo nie zdołało zrobić (nawet do dzisiaj); - dał niemieckim robotnikom dzień Pierwszego Maja; REDUKCJA BEZROBOCIA -dzięki programowi „Siła Poprzez Radość” zapewnił robotnikom płatne wakacje; - pomiędzy 1933 a 1939 rokiem wskaźnik małżeństw wzrósł o 9.2%; - NSDAP pod przywództwem Hitlera propagowała wartości rodzinne, macierzyństwo, ojcostwo, szacunek i honor; - Hitler wierzył w prawa kobiet i chciał pomagać znieważanym i pozbawionym praw kobietom. Dzięki temu weszły w życie programy macierzyńskie; - Narodowo-Socjalistyczne Niemcy były jedynym krajem, który nie zakazał kobietom prawa do głosowania w czasie wojny; -jego Partia (NSDAP) jako pierwsza wypowiedziała wojnę nowotworom/rakowi; - Niemcy przeznaczały nieograniczone fundusze na inne źródła energii obok ropy, poprzez inwestowanie w produkcję benzyny syntetycznej i elektrownie wodne; - Hitler inwestował w technologie rakietowe. W okresie powojennym, zasady funkcjonowania rakiety A-10 zostały wykorzystane przy pracach nad wystrzeleniem satelity Sputnik; - działał na rzecz ochrony środowiska. - zakazał eksperymentów medycznych na zwierzętach; - według jego projektu została wybudowana Autobahn oraz samochód Volkswagen; - pod jego przywództwem zostały przeprowadzone pierwsze badania krwi na kierowcach, którzy byli pod wpływem alkoholu. adVice napisał(a):Jakaś stara odpowiedź, ale dobrze wpisuje się w temat. Przedstawiłeś pytanie, czy Waffen SS są bohaterami a nie czy zasługują na uwagę. Zasługują, bo była to dobra wojskowo jednostka, ale nie to było tematem wątku. Co za bzdura. Narazie to Ty nie napisałeś nic poza zwykłym oburzeniem, kiedy próbowałem cokolwiek przytoczyć popuszczałeś emocje i szczekałeś jak pies, nic więcej i jak ja mam dyskutować z takim troglodytą ? Narazie w tym temacie wałkujemy Twoje i kilku innych userów, oburzenie. A nie o tym miał być temat, ale jak tu przejśc do konkretów kiedy ktoś kneblem tolerancji chce zamknąć dyskusję. Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - Dreilinden - 23.02.2009 Hej zaraz, w pytaniu posta było, czy Waffen SS są zbrodniarzami, podałem więc zbrodnie popełnione przez nich i broniłem swojego stanowiska. To uważasz za bzdury? Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - xeno - 23.02.2009 adVice napisał(a):Hej zaraz, w pytaniu posta było, czy Waffen SS są zbrodniarzami, podałem więc zbrodnie popełnione przez nich i broniłem swojego stanowiska. To uważasz za bzdury? W pierwszym poscie tego tematu zaznaczyłem wyraźnie : Chciałbym z perspektywy historycznej ocenić Waffen SS jako formację zbrojną utworzoną do walki z komunizmem Czy układ powojenny, sił politycznych w Europie to zasługa Waffen SS ? A Ty nie odpowiedziałeś na to w ogóle, wyskoczyłeś jak filip z konopii ze zbrodniami które skopiowałeś z wikipedii i dałeś się ponieść emocjom. Wystarczyło że Twoje oczy ujrzały napis ''Waffen SS'' Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - mx1 - 23.02.2009 Xenomorph napisał(a):- Narodowo-Socjalistyczne Niemcy były jedynym krajem, który nie zakazał kobietom prawa do głosowania w czasie wojny; Co :confused: Możesz podać źródło tej rewelacji? Cytat:- działał na rzecz ochrony środowiska.Och jakie to piękne. Cytat:- zakazał eksperymentów medycznych na zwierzętach;Ale nie na ludziach??? Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - Dreilinden - 23.02.2009 Xenomorph napisał(a):A Ty nie odpowiedziałeś na to w ogóle, wyskoczyłeś jak filip z konopii ze zbrodniami które skopiowałeś z wikipedii i dałeś się ponieść emocjom. Wystarczyło że Twoje oczy ujrzały napis ''Waffen SS'' No i co z tego ze skopiowałem je z Wikipedii, miałem przepisywać z jakiejś książki tylko dlatego, że Xeno by się to nie spodobało? Ok, może i III Rzesza podniosła się z upadku. Ale zawsze będzie to małe ale, które podpowiada o komorach, obozach, i wojnie. Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - xeno - 23.02.2009 mx1 napisał(a):Co :confused: Możesz podać źródło tej rewelacji? Nie no z kim ja tutaj dyskutuję z nieukami... Peter Fritzsche - Germans into Nazis Prosze zerknąc też na manifest Związku kobiet niemieckich (Deutschen Frauenbund) i proszę wtedy wrócić do debaty. Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - Dreilinden - 23.02.2009 Xeno przestań obrażać ludzi, tylko po prostu podaj źródło co? Nie każdy spędził połowy życia na czytaniu o nazizmie. Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - xeno - 23.02.2009 adVice napisał(a):Xeno przestań obrażać ludzi, tylko po prostu podaj źródło co? Nie każdy spędził połowy życia na czytaniu o nazizmie. Dopóki nie będziecie obiektywni, moj ton będzie zawierał dawkę sarkazmu. Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - Dreilinden - 23.02.2009 Dawkę, a nie ekwiwalent litra testosteronu w żyłę Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - mx1 - 23.02.2009 Xenomorph napisał(a):Nie no z kim ja tutaj dyskutuję z nieukami... Chcesz powiedzieć, że w tej książce jest napisane że w wyborach prezydenta USA w 1940 roku i 1944 roku kobiety nie miały prawa głosu? Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - xeno - 23.02.2009 mx1 napisał(a):Chcesz powiedzieć, że w tej książce jest napisane że w wyborach prezydenta USA w 1940 roku i 1944 roku kobiety nie miały prawa głosu? ?? Zastanów się co piszesz |