Forum Ateista.pl
Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Historia (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? (/showthread.php?tid=5042)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - xeno - 23.02.2009

adVice napisał(a):To takie usprawiedliwianie gorszego przez złe.

"No dlaczego nie tolerujesz nazizmu, przecież są gorsze rzeczy?"

Nie, to usprawiedliwianie za pomocą ''dlaczego wszystkich wrzucasz do jednego worka?''

pzdr

Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - Bart - 23.02.2009

Xeno, może wyłuszcz tak na chłopski rozum co sądzisz o nazizmie / hitleryzmie, i będzie jasność Uśmiech

Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - Dreilinden - 23.02.2009

Xenomorph napisał(a):Nie, to usprawiedliwianie za pomocą ''dlaczego wszystkich wrzucasz do jednego worka?''

Bo obie ideologie mają na sumieniu wiele milionów ofiar. To jest rzecz wspólna dla obu systemów.

Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - Bieniu - 23.02.2009

Każdy system totalitarny jest evul i badass (zgodnie z zaleceniami pewnej forumowiczki, staram się*pisać na lajciku).

Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - mx1 - 23.02.2009

Xenomorph napisał(a):Przykro mi, ale komunizm był znacznie gorszą chimerą niż nazizm.

Jeśli nie widzisz róznicy nie ma sensu pisać.

Prawda jest taka, że gdyby wojnę wygrali Twoi idole z Waffen SS i Wehrmachtu to Xeno co najwyżej pasałby bydło dla niemieckich panów, o ile nie zostałby rozstrzelany jako "polnische bandit". No chyba, że jesteś wysokim blondynem o niebieskich oczach i wtedy całkowicie rozumiem Twój entuzjazm dla nazistów.

Waffen SS - Bohaterowie czy zbrodniarze ? - pilaster - 23.02.2009

mx1 napisał(a):No chyba, że jesteś wysokim blondynem o niebieskich oczach.

Tak jak Hitler, Himmler, Gobbels i Goring?

Tak ciekawe że z calej hitlerowskiej wierchuszki ideały "aryjskości" spełniał właściwie tylko Baldur von Schirach Uśmiech

A pytanie w temacie jest w pewien sposób podchwytliwe.

Za "bohaterów" zwykle uznaje się żołnierzy nie tylko mężnych i odważnych w boju, ale także walczących w słusznej sprawie.

Oczywiscie ta "słuszność" najczesciej jest pojmowana subiektywnie ("nasi" mają słusznosć, a "tamci" jej nie mają), ale bywa też i obiektywna.

Wafen SS obiektywnie (i subiektywnie też) walczyły w złej sprawie, zatem nie są "bohaterami"

pilaster napisał(a):Tak jak Hitler, Himmler, Gobbels i Goring?

Tak ciekawe że z calej hitlerowskiej wierchuszki ideały "aryjskości" spełniał właściwie tylko Baldur von Schirach Uśmiech

Dla osób pochodzenia słowiańskiego podejrzewam, że to byłoby minimum.

Cytat:Wafen SS obiektywnie (i subiektywnie też) walczyły w złej sprawie, zatem nie są "bohaterami"

Subiektywnie z pkt. widzenia III Rzeszy, Wafen SS walczyło w dobrej sprawie Uśmiech

Bart napisał(a):Xeno, może wyłuszcz tak na chłopski rozum co sądzisz o nazizmie / hitleryzmie, i będzie jasność Uśmiech

Oczywiście, bez dwóch zdań hitleryzm jest systemem zbrodniczym, nie przecze temu. Dostrzegam jednak w narodowym socjalizmie pewne plusy, pomijając mordy i obozy koncentracyjne, narodowy socjalizm jakby na to nie spojrzeć sprawdził się jako system socjalistyczny i gospodarczy.

Waffen SS oceniam z perspektywy waleczności, heroizmu i ofiarności. nic ponad to.

mx1 napisał(a):Prawda jest taka, że gdyby wojnę wygrali Twoi idole z Waffen SS i Wehrmachtu to Xeno co najwyżej pasałby bydło dla niemieckich panów.

To nie są moi idole, ile razy mam powtarzać. Cenię tylko waleczność, męstwo i determinację.

pilaster napisał(a):Za "bohaterów" zwykle uznaje się żołnierzy nie tylko mężnych i odważnych w boju, ale także walczących w słusznej sprawie.

Ano historie piszą zwyciezcy, co oczywiście nie przeszkadza spojrzeć na pewne kwestie z innej perspektywy.

pilaster napisał(a):Wafen SS obiektywnie (i subiektywnie też) walczyły w złej sprawie, zatem nie są "bohaterami"

Uogólnienie. Dywizje typu SS Wallonien, Charlemagne z pewnością mozna zaliczyć do dywizji które odznaczyły się bohaterstwem. Wspomnieć też wypada o hiszpańskiej błękitnej dywizji która choć oficjalnie nie należała do Waffen SS to jednak miala swój udział na froncie wschodnim.

pzdr

Xenomorph napisał(a):Oczywiście, bez dwóch zdań hitleryzm jest systemem zbrodniczym, nie przecze temu. Dostrzegam jednak w narodowym socjalizmie pewne plusy, pomijając mordy i obozy koncentracyjne, narodowy socjalizm jakby na to nie spojrzeć sprawdził się jako system socjalistyczny i gospodarczy.
A więc jakie są to plusy?

Xenomorph napisał(a):To nie są moi idole, ile razy mam powtarzać. Cenię tylko waleczność, męstwo i determinację.
Sprawdziłem w słowniku, idol to osoba, którą się podziwia. Podziwiasz Waffen SS, więc się nie wymiguj.

Xenomorph napisał(a):Założyłem temat i przedstawiłem dlaczego wg mnie Waffen SS zasługuje na uwagę.
Jakaś stara odpowiedź, ale dobrze wpisuje się w temat. Przedstawiłeś pytanie, czy Waffen SS są bohaterami a nie czy zasługują na uwagę. Zasługują, bo była to dobra wojskowo jednostka, ale nie to było tematem wątku.
Nie napisałeś nic poza stwierdzeniami, że Waffen SS jest bardzo fajne i że w ogóle lubisz tę jednostkę oraz że Nazizm to nawet dobra ideologia gdyby nie było pieców, obozów i zabójstw. Gdzie dyskusje o bohaterstwie Waffen SS?

adVice napisał(a):A więc jakie są to plusy?

-podjął walkę z hordami Komunizmu czego żadne inne państwo nie zdołało zrobić (nawet do dzisiaj);
- dał niemieckim robotnikom dzień Pierwszego Maja; REDUKCJA BEZROBOCIA
-dzięki programowi „Siła Poprzez Radość” zapewnił robotnikom płatne wakacje;
- pomiędzy 1933 a 1939 rokiem wskaźnik małżeństw wzrósł o 9.2%;
- NSDAP pod przywództwem Hitlera propagowała wartości rodzinne, macierzyństwo, ojcostwo, szacunek i honor;
- Hitler wierzył w prawa kobiet i chciał pomagać znieważanym i pozbawionym praw kobietom. Dzięki temu weszły w życie programy macierzyńskie;
- Narodowo-Socjalistyczne Niemcy były jedynym krajem, który nie zakazał kobietom prawa do głosowania w czasie wojny;
-jego Partia (NSDAP) jako pierwsza wypowiedziała wojnę nowotworom/rakowi;
- Niemcy przeznaczały nieograniczone fundusze na inne źródła energii obok ropy, poprzez inwestowanie w produkcję benzyny syntetycznej i elektrownie wodne;
- Hitler inwestował w technologie rakietowe. W okresie powojennym, zasady funkcjonowania rakiety A-10 zostały wykorzystane przy pracach nad wystrzeleniem satelity Sputnik;
- działał na rzecz ochrony środowiska.
- zakazał eksperymentów medycznych na zwierzętach;
- według jego projektu została wybudowana Autobahn oraz samochód Volkswagen;
- pod jego przywództwem zostały przeprowadzone pierwsze badania krwi na kierowcach, którzy byli pod wpływem alkoholu.

adVice napisał(a):Jakaś stara odpowiedź, ale dobrze wpisuje się w temat. Przedstawiłeś pytanie, czy Waffen SS są bohaterami a nie czy zasługują na uwagę. Zasługują, bo była to dobra wojskowo jednostka, ale nie to było tematem wątku.
Nie napisałeś nic poza stwierdzeniami, że Waffen SS jest bardzo fajne i że w ogóle lubisz tę jednostkę oraz że Nazizm to nawet dobra ideologia gdyby nie było pieców, obozów i zabójstw. Gdzie dyskusje o bohaterstwie Waffen SS?

Co za bzdura. Narazie to Ty nie napisałeś nic poza zwykłym oburzeniem, kiedy próbowałem cokolwiek przytoczyć popuszczałeś emocje i szczekałeś jak pies, nic więcej i jak ja mam dyskutować z takim troglodytą ?

Narazie w tym temacie wałkujemy Twoje i kilku innych userów, oburzenie. A nie o tym miał być temat, ale jak tu przejśc do konkretów kiedy ktoś kneblem tolerancji chce zamknąć dyskusję.

Hej zaraz, w pytaniu posta było, czy Waffen SS są zbrodniarzami, podałem więc zbrodnie popełnione przez nich i broniłem swojego stanowiska. To uważasz za bzdury?

adVice napisał(a):Hej zaraz, w pytaniu posta było, czy Waffen SS są zbrodniarzami, podałem więc zbrodnie popełnione przez nich i broniłem swojego stanowiska. To uważasz za bzdury?

W pierwszym poscie tego tematu zaznaczyłem wyraźnie :
Chciałbym z perspektywy historycznej ocenić Waffen SS jako formację zbrojną utworzoną do walki z komunizmem
Czy układ powojenny, sił politycznych w Europie to zasługa Waffen SS ?

A Ty nie odpowiedziałeś na to w ogóle, wyskoczyłeś jak filip z konopii ze zbrodniami które skopiowałeś z wikipedii i dałeś się ponieść emocjom. Wystarczyło że Twoje oczy ujrzały napis ''Waffen SS'' Duży uśmiech

Xenomorph napisał(a):- Narodowo-Socjalistyczne Niemcy były jedynym krajem, który nie zakazał kobietom prawa do głosowania w czasie wojny;

Co :confused: Możesz podać źródło tej rewelacji?

Cytat:- działał na rzecz ochrony środowiska.
Och jakie to piękne.

Cytat:- zakazał eksperymentów medycznych na zwierzętach;
Ale nie na ludziach???

Xenomorph napisał(a):A Ty nie odpowiedziałeś na to w ogóle, wyskoczyłeś jak filip z konopii ze zbrodniami które skopiowałeś z wikipedii i dałeś się ponieść emocjom. Wystarczyło że Twoje oczy ujrzały napis ''Waffen SS''

No i co z tego ze skopiowałem je z Wikipedii, miałem przepisywać z jakiejś książki tylko dlatego, że Xeno by się to nie spodobało?

Ok, może i III Rzesza podniosła się z upadku. Ale zawsze będzie to małe ale, które podpowiada o komorach, obozach, i wojnie.

mx1 napisał(a):Co :confused: Możesz podać źródło tej rewelacji?

Nie no z kim ja tutaj dyskutuję Smutny z nieukami...

Peter Fritzsche - Germans into Nazis

Prosze zerknąc też na manifest Związku kobiet niemieckich (Deutschen Frauenbund) i proszę wtedy wrócić do debaty.

Xeno przestań obrażać ludzi, tylko po prostu podaj źródło co? Nie każdy spędził połowy życia na czytaniu o nazizmie.

adVice napisał(a):Xeno przestań obrażać ludzi, tylko po prostu podaj źródło co? Nie każdy spędził połowy życia na czytaniu o nazizmie.

Dopóki nie będziecie obiektywni, moj ton będzie zawierał dawkę sarkazmu.

Dawkę, a nie ekwiwalent litra testosteronu w żyłę

Xenomorph napisał(a):Nie no z kim ja tutaj dyskutuję Smutny z nieukami...

Peter Fritzsche - Germans into Nazis

Prosze zerknąc też na manifest Związku kobiet niemieckich (Deutschen Frauenbund) i proszę wtedy wrócić do debaty.

Chcesz powiedzieć, że w tej książce jest napisane że w wyborach prezydenta USA w 1940 roku i 1944 roku kobiety nie miały prawa głosu?

mx1 napisał(a):Chcesz powiedzieć, że w tej książce jest napisane że w wyborach prezydenta USA w 1940 roku i 1944 roku kobiety nie miały prawa głosu?

??

Zastanów się co piszesz Duży uśmiech