Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Nauka (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Nauki ścisłe i techniczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=19) +--- Wątek: Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? (/showthread.php?tid=5360) |
Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - NotInPortland - 21.07.2013 Hastur napisał(a):Jakie "bo tak"? Przecież owi "nadludzie" uważali Żydów za wrogów z przyczyn, które tylko ignorant może skrócić do jakiegoś chwilowego kaprysu. Czy wg Twojej wizji historii Niemcy po prostu postanowili zebrać się pewnego dnia i pozajebywać mośków, "bo tak"? Niezależnie od tego co teraz - z perspektywy dekad - sądzi się o słuszności (zasadności) przyczyn, które skłoniły Niemców do eksterminacji Żydów, trzeba sobie uświadomić, że wówczas absolutnie nie kierowało "nadludźmi" inne pragnienie, niż owa chęć obrony ojczyzny i zapewnienia jej bezpieczeństwa, którą Twoi kochani popcornowi "nadludzie" realizują dziś.A czy Żydzi posiadali swoje wojsko i systematycznie zbrojnie napadali na Niemców? Hastur napisał(a):Ja wiem, że nazista upychający Żydów w komorze to wstrętny typ i ordynarny fanatyk dopuszczający się zbrodni ludobójstwa podczas niesprawiedliwej wojny, w której jego kraj był agresorem, a z kolei facet zrzucający bombę atomową na miasto pełne Japończyków to bohater i patriota, zapewniający pokój swojej ojczyźnie i światu, ale... No właśnie. Cała ta narracja mogłaby być odwrócona dokładnie o 180 stopni, gdyby historia potoczyła się inaczej. Podobnie dzisiaj operator czy konstruktor drona jest nadczłowiekiem dysponowującym wysokorozwiniętymi technologiami wojennymi umożliwiającymi zapewnienie bezpieczeństwa, a ginący w eksplozji Arab to agresor (chuj, że jest u siebie).To Japonia sama wywołała wojnę z USA, atakiem zbrojnym. Dalszy ciąg był regularną wojną między tymi państwami. Wojna to nie gra w karty. Na wojnie giną ludzie. I w ogóle śmieszy mnie takie gadanie - "Oj wielu cywilów zginęło. Przecież oni byli niewinni. Toż to praktycznie ludobójstwo." Wojnę prowadzi wojsko, ale wojna odbywa się między państwami. Obywatele są odpowiedzialni za to gdzie i po co wysyłają swoich żołnierzy i jakie rządy wybierają. Jesteś obywatelem państwa, które prowadzi wojnę jako agresor? - To się licz z tym, że ktoś może przyjść do ciebie i spuścić ci wpierdol. Z resztą forma wojny bombami atomowymi prawdopodobnie zmniejszyła liczbę ofiar po stronie japońskiej w stosunku do tej jaka mogłaby być w przypadku dalszego toczenia walki broniami konwencjonalnymi. No ale dla Hastura i tak to wszystko nie ma znaczenia, bo on będzie se przyrównywał zachodniaków do nazistów. I chuj. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Palmer - 22.07.2013 Hastur napisał(a):Jakie "bo tak"? Przecież owi "nadludzie" uważali Żydów za wrogów z przyczyn, które tylko ignorant może skrócić do jakiegoś chwilowego kaprysu. Czy wg Twojej wizji historii Niemcy po prostu postanowili zebrać się pewnego dnia i pozajebywać mośków, "bo tak"? Właśnie tak. Po prostu większość Niemców była straszliwie ciemna i szukała łatwej odpowiedzi na pytanie o przyczynę porażki. Guzik ich obchodziło, że Kajzer przegrał, bo był głupi i rozpętał (współ-rozpętał) wojnę z Francją wspomaganą przez Anglię na zachodzie i z Rosją na wschodzie. Hitler i jego kumple tę odpowiedź wbili Niemcom do głów: winni są Żydzi. Oczywiście nie było to prawdą, wielu Żydów walczyło i ginęło za II Rzeszę, wielu też dla jej chwały ciężko pracowało. Co ciekawe państwem, którego Żydzi mogli nienawidzić była przed I WŚ carska Rosja. Cytat:Niezależnie od tego co teraz - z perspektywy dekad - sądzi się o słuszności (zasadności) przyczyn, które skłoniły Niemców do eksterminacji Żydów, trzeba sobie uświadomić, że wówczas absolutnie nie kierowało "nadludźmi" inne pragnienie, niż owa chęć obrony ojczyzny i zapewnienia jej bezpieczeństwa, którą Twoi kochani popcornowi "nadludzie" realizują dziś. Nieprawda. Masowe mordowanie Żydów od Pirenejów po Wołgę nie mogło w żaden sposób zapewnić bezpieczeństwa niemieckim Frauen und Kinder. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Wilk - 23.07.2013 NotInPortland napisał(a):Traktorzyści sobie jeździli, beduini mieszkali w lepiankach, była sielanka i ktoś inny z nudów wziął se ich zbombardował? Nie. Nasi dzielni zachodniacy napierdalali w traktory "bo to były czołgi" (nie mam słów); beduinów zbombardowali "bo oni mieli broń masowego rażenia" (nie wiem co było ta bronią, chyba brudne skarpety irakijczyków), a japońskich cywilów spalili w ognistym atomowym piecu "żeby zakończyć wojnę" (która już była skończona na korzyść zachodniaków). :roll: Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - NotInPortland - 24.07.2013 Berzerker napisał(a):Nie. Nasi dzielni zachodniacy napierdalali w traktory "bo to były czołgi" (nie mam słów);No nie masz słów. To się zgadza, bo o tym, że ci traktorzyści w przerwach miedzy orkami parali się wzajemnym napierdalaniem i ludobójstwem, a zachodniacy, zamiast zignorować dziwne odgłosy u sąsiadów, bezczelnie postanowili interweniować, to już nie raczyłeś wspomnieć. Berzerker napisał(a):beduinów zbombardowali "bo oni mieli broń masowego rażenia" (nie wiem co było ta bronią, chyba brudne skarpety irakijczyków)No zobacz, ci beduini to cudotwórcy. Wcześniej siedzieli sobie spokojnie w swoich lepiankach, a Kuwejt sam siebie zaatakował i błagał ich o zniewolenie. Berzerker napisał(a):, a japońskich cywilów spalili w ognistym atomowym piecu "żeby zakończyć wojnę" (która już była skończona na korzyść zachodniaków). :roll:Państwo japońskie stwierdziło, że jest napakowane i uznało, że pójdzie w teren, poatakuje i popodbija sobie co mu się spodoba. Aż w końcu po 50 latach napieprzania zadarło z kimś, kto okazał się być silniejszy, i dopiero ataki atomowe ostudziły jego zapały. Zaraz uronię łezkę. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Wilk - 25.07.2013 NotInPortland napisał(a):No nie masz słów. Czytasz co piszę? Pisze ze nasze cudowne zajebiste postępowe zachodniactwo bije w bezbronnych, nieuzbrojonych cywilów TAK SAMO jak ci, których najczęściej nazywają "nazistami", "terrorystami", itd. A teraz jeszcze sobie wymyślają jak bić tak, by samemu nie oberwać rykoszetem. Palec na guzik, kiełbasa w mordzie: jeb, wioski nie ma. Zresztą nie ma się co dziwić. Po wojnie z Wietnamem obywatele amerykańscy potraktowali swoich własnych żołnierzy którzy poświęcali najlepsze lata swojego życia by bić się za skurwysyńskich kapitalistów tak, jak traktuje się lumpów. Wracali do kraju by zdychać w nędzy i zapomnieniu, nierzadko bez pracy, bez rodziny, bez domu. W krajach rządzonych przez plutokratyczne tałatajstwo żołnierz jest tylko narzędziem, takim samym jak karabin który nosi, czy dron który go zastąpi. Ci ludzie szanują tylko pieniądze, nic więcej. Jeżeli angażują się w jakieś wojny, to jedynie po to, by poszerzyć swoje zapędy handlarskie. Ludzie, czy to cywile wrogiego kraju, czy ich właśni żołnierze to przedmioty. :evil: Pierdolę taki postęp. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Fanuel - 25.07.2013 Tak a propos tematu: Hydra - bezzałogowy, podwodny okręt-matka dla dronów Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Fazyka - 26.07.2013 Uwazam, ze nigdy nie dojdze do spelnienia sie wizji Wachowskich poniewaz kiedys skonczy sie ropa. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - CreatedMind - 26.07.2013 A skąd wiesz ze człowiek nawet chociażby za 1000 lat nie wymyśli "zastępstwa" dla ropy ? Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Fazyka - 26.07.2013 Przepraszam jakiego zastepstwa?Olej rzepakowy? Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - CreatedMind - 26.07.2013 A co to ja kuzwa wróżbita jestem i widzę technologie przyszłości ? Mogłaby to być jakaś dotychczas nieznana nam substancja którą odkryjemy kolonizując kosmos i różne planety i o której dzisiaj wiemy tyle samo co Jezus 2000 lat temu wiedział na temat ropy, czyli prawdopodobnie nic... Poza tym pozostaje energia jądrowa przed którą stoi otworem jeszcze bardzo długa kariera i na pewno wiele nowych odkryć Skąd wiesz ze rozwój nie posunie się tak daleko za kilka tysięcy lat ze ropa będzie tylko starym wspomnieniem z kronik historycznych ? Ja uważam ze rozwój nie zatrzyma się nagle na ropie a jedyny powód dla którego ludzie myślą ze wrócimy do jaskiń jak jej zabraknie to to ze nie potrafią myślami wyjść poza schematy do których przywykli. A przywykli do tego ze dzisiaj bardzo wiele rzeczy działa na ropę. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Fazyka - 26.07.2013 Gwoli scislosci to jezus wiedzial o wszystkim.I wie nadal=) Moze zamiast paruzji zejdzie i nam powie gdzie szukac paliwa a paruzje odlozy na potem. Zatem poprawiam moje wazenie na=nie dojdze do spelnienia sie wizji Wachowskich dopoty dopoki nie zostanie wynalezione paliwo dajace tyle energii co ropa. I wez poprawke na jedno-nie ma drugiego takiego paliwa, ktore daje tak duza energie.Nie istnieje na ziemi Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Fizyk - 26.07.2013 Fazyka napisał(a):I wez poprawke na jedno-nie ma drugiego takiego paliwa, ktore daje tak duza energie.Nie istnieje na ziemiKiedyś ktoś (nie wiem, czy nie przypadkiem Kelvin) obliczył, że nie da się dolecieć na orbitę, bo energii ze spalania węgla jest za mało, żeby sam ten węgiel tam wynieść. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Nudziarz - 26.07.2013 A tutaj nowy, "niemożliwy" do wykonania materiał http://io9.com/swedish-researchers-create-an-impossible-material-by-880572412 Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Fazyka - 26.07.2013 Fizyk napisał(a):Kiedyś ktoś (nie wiem, czy nie przypadkiem Kelvin) obliczył, że nie da się dolecieć na orbitę, bo energii ze spalania węgla jest za mało, żeby sam ten węgiel tam wynieść. No tak coś też myślałem ale nie byłem pewien.Poza tym...Jeśliby nawet wynieść się poza orbię, polecieć hen, hen i nawet(!)skolonizować jakąś planetę bogatą w paliwo przydatne na ziemi to jaki jest sens i logika wozić to paliwo na ziemię?!Podejrzewam, że można by to przyrównać do gaszenia ogniska wodą z rzeki wiadrem dziurawym jak ser szwajcarski-nim z brzegu dolecisz z tą wodą do ogniska wiaderko jest już puste. Wszystko wskazuje na to, że logika jest tutaj nieubłagana i kiedy skończy się ropa-będzie na prawdę przykro... Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - CreatedMind - 26.07.2013 Ale co ty "myślałeś" ? Na pewno zrozumiałeś co Fizyk do Ciebie napisał ? Przecież Fizyk podał przykład świadcząc o czym ja pisałem albo niech mnie poprawi... W jego przykładzie ktoś uważał ze nie można dolecieć na orbitę bo energii stworzonej przez spalanie węgla jest za mało tak samo jak ty uważasz ze pomysł wachowskich nie powstanie bo skończy się ropa. Nie widzisz tej analogii ? Dzisiaj przecież dobrze wiemy ze jest możliwe dolecenie do orbity i nie wykorzystujemy do tego celu węgla a w przyszłości morze zrealizujemy pomysły Wachowskich i nawet nie wykorzystamy do tego ropy. Ja wiem ze umysł ograniczony przez nasz czasy ale trzeba skończyć z tym twierdzeniem ze nie uda nam się pozyskać nowych lepszych źródeł energii i ze po ropie wrócimy do epoki kamienia łupanego bo to czysta demagogia. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Fazyka - 26.07.2013 Widocznie źle zrozumiałem... Powiedz mi w takim razie jak wyobrażasz sobie zdeterminowanie planu zawładnięcia maszynami ziemi? Potrafisz podać sensowe argumenty za tym, że to możliwe czy Twój ograniczony umysł sięga jedynie do tezy, że za 1000 lat coś tam się zdarzy pewnie ale co...To ja nie wiem bo wróżką nie jestem:-) hmm? Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Wilk - 26.07.2013 NotInPortland napisał(a):Obywatele są odpowiedzialni za to gdzie i po co wysyłają swoich żołnierzy i jakie rządy wybierają. Jesteś obywatelem państwa, które prowadzi wojnę jako agresor? - To się licz z tym, że ktoś może przyjść do ciebie i spuścić ci wpierdol. To dotyczy państw demokratycznych. W Iraku nie było demokracji. A popatrz. Jestem obywatelem państwa demokratycznego, ale wcale nie chciałem żeby nasi żołnierze zarzynali wieśniaków gdzieś na bliskim wschodzie ucząc ich demokracji kulą karabinu. Czy teraz, skoro jesteśmy w roli pomocników agresora, jakiś Arab mógłby spokojnie odjebać mi łeb argumentując to słowami: "to za to, że wysłałeś swoje wojsko do nas"? :8O: Nigdy w życiu nie brałem udziału w żadnych wyborach, jestem antydemokratą, zupełnie się brzydzę demokracją. I co? Z czym mam się liczyć? Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - CreatedMind - 26.07.2013 Informuję ze ja nawet nie wiem co to jest "wizja wachowskich" Po prostu sądząc po temacie na pewno chodziło o coś związanego z rozwojem technologiczny i tylko chciałem zauważyć ze logika nakazuje sądzić ze na ropie "świat się nie skończy" i może kiedyś już nawet nie będziemy ropy wykorzystywać :] Tylko tyle Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Fazyka - 26.07.2013 Wizja Wachowskich-nie ma takiego terminu.Oni przecież nakręcili film.Znasz go przecież, wiesz o co tam chodziło.Maszyny zniewoliły ludzi na ziemi po tym kiedy to ludzie wytworzyli SI. Ja odniosłem się wprost do pierwszego postu w którym jest zadane pytanie czy możliwe jest dosłowne zawładnięcie ziemią przez maszyny. Odpowiedziałem-i nadal się tego trzymam, że nie jest i nie będzie możliwe ponieważ ropa się skończy a paliwa alternatywne są za słabe.Nie wydaje mi się, aby wynaleziono równie mocne i aby potem te paliwo-trudem, cudem, fartem czy chuj wie czym zdobyte przeznaczyć na budowę maszyn. Bo przecież nie mowa tu o tym, że urządzenia AGD wraz z telewizorami i wieżami stereo Nas zniewolą tylko maszyny do tego stworzone. Kto jest stworzy?Ludzie aby przy ich użyciu zawładnąć innymi ludźmi?Po czym owe maszyny wymykają się spod kontroli i omotają wszystkich? Czy same maszyny zaczną same się produkować? Czy może sztuczna inteligencja zaszczepiona odtwarzaczowi mp3 da impuls do "rozrodu" maszyn chcących naszej niewoli. Dalej skąd pomysł jakoby maszyny-zakładając, że inteligentne do granic możliwości-chciały zniewolić ludzi? Dalej?Skąd surowce i ropa potrzebna do budowy maszyn?Zakładamy, że maszyny musiały by być bardzo duże a więc potrzeba na nie sporo różnego rodzaju surowca.A sporo surowca trzeba by zwozić-zużywać paliwo do tworzenia maszyn.A utrzymanie maszyn?Ich konserwacja?Znane ziemskie materiały nie są niezniszczalne i aby cywilizacja maszyn mogła przetrwać musiałaby mieć stały, niograniczony dostęp do surowców, które to my jako ludzie i tak bardzo już zużyliśmy...Za 1000 lat?Na ziemi będzie tylko piach i sól być może... Tak to widzę i chyba więcej niż połowa użytkowników z tymi argumentami się zgodzi A Ty czym Ty myślałeś?Tylko o perspektywie"a może tam za 1000 lat coś wynajdą"Toż to musi mieć ręce i nogi Czytaj uważniej bo akurat właśnie staram się na tym forum ważyć słowa po tym jak kilkukrotnie zostałem poprawiony za nie precyzję określeń. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - NotInPortland - 26.07.2013 Człowieku, po jaką cholerę Tobie za 500 albo 1000 lat ropa? |