![]() |
Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Nauka (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Nauki ścisłe i techniczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=19) +--- Wątek: Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? (/showthread.php?tid=5360) |
Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Gawain - 26.07.2013 No nie przetłumaczysz ![]() ![]() Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Fazyka - 26.07.2013 NotInPortland napisał(a):Człowieku, po jaką cholerę Tobie za 500 albo 1000 lat ropa? Do kogo ta śpiewka?Do mnie czy do C.Mind?Jeśli do mnie to nieuważnie czytasz:-) Co z Wami, ludzie...Wydaje mi się, że wyrażam się jasno Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - NotInPortland - 26.07.2013 Fazyka napisał(a):Do kogo ta śpiewka?Do mnie czy do C.Mind?Jeśli do mnie to nieuważnie czytasz:-)Maszyny potrzebują energii a nie ropy. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Fazyka - 26.07.2013 Mhm, dobrze, dobrze, dobrym tropem idziesz...Jakiej energii i skąd potrzebują maszyny? Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - NotInPortland - 26.07.2013 Fazyka napisał(a):Jakiej energii i skąd potrzebują maszyny?To zależy od budowy maszyny. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - CreatedMind - 26.07.2013 Neuro napisał(a):No nie przetłumaczysz No mnie się nie udało ale może NotInPortland jaśniej do niego przemówi ze rozwój na ropie się nie zatrzyma a przynajmniej to najbardziej prawdopodobne rozwiązanie. Fazyka napisał(a):Czytaj uważniej bo akurat właśnie staram się na tym forum ważyć słowa po tym jak kilkukrotnie zostałem poprawiony za nie precyzję określeń. Ja cały czas rozumiem o czym piszesz ale widocznie ty nie zrozumiałeś o czym ja pisałem. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Gawain - 26.07.2013 Waćpan nicki pomyliłeś ![]() Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - CreatedMind - 26.07.2013 A faktycznie, sorry. Juz poprawiono ![]() Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Fazyka - 27.07.2013 CreatedMind napisał(a):Po prostu sądząc po temacie na pewno chodziło o coś związanego z rozwojem technologiczny i tylko chciałem zauważyć ze logika nakazuje sądzić ze na ropie "świat się nie skończy" i może kiedyś już nawet nie będziemy ropy wykorzystywać :] Jakze pokretna jest Twoja logika...Zabierasz glos w dyskusji choc nie wiesz czego ona dotyczy.Nawet nie zadales sobie trudu przewiniecia tematu do pierwszego posta...Zarzucasz mi, ze nie wiem o czym piszesz-otoz wiem i wbrew temu co sobie sam nie wiem skad wywnioskowales, nie uwazam, ze po wyczerpaniu ropy ludzie wygina z braku paliwa badz w najlepszym wypadku pochowaja sie do jaskin! Gdzie ja tak napisalem!?Wskaz mi taka wypowiedz a ponosze Cie na rekach. Uwazam, ze kiedy skonczy sie ropa bedzie niewesolo, nasze zycie zmieni sie i nigdy juz nie bedzie takie jak jest teraz. Kolejny NotInPortland tez zalamuje rece bo juz nie wie jak mi tlumaczyc choc ani slowem niczego mi nie tlumaczyl.No i neuromancer jeszcze ze swoim sloneczkiem i dziwnym powatpiewaniem, ze mi sie nie da przetlumaczyc-gdzies i Ty wyczytal ode mnie cos co dla wszystkich jest oczywiste tylko ja to neguje i nie da sie mnie tego wytlumaczyc... Ogolnie to ciezko cos o merytoryczna dyskusje.Temat moze nie jest najwyzszych lotow ale w czym to przeszkadza aby powymieniac sie argumentami, postarac sie kontrargumentowac, obalac twierdzenia itd... Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - CreatedMind - 27.07.2013 No i zjebał wszystkich po równo ![]() Pasujesz tutaj ![]() Ale zamiast się ekscytować to poczytaj jeszcze raz moje wypowiedzi na spokojnie bo znowu swoimi słowami jednak potwierdzasz ze mnie nie zrozumiałeś. Nie ma sensu w kontynuowaniu budowy domu jeżeli fundament jest nieudany. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Gawain - 27.07.2013 @ Fazyka Po prostu jest mnóstwo alternatyw. Jak skończą się zapasy ropy to z dwutlenku węgla będzie można jeszcze je uzyskiwać (wynalazek którejś z polskich uczelni!). A potem np. taki prąd może łatwo zastąpić paliwa kopalne czy to poprzez rozwój odnawialnych źródeł czy przez różne zimne fuzje. Już dziś energia atomowa jest najefektywniejsza, następny krok to rozwój tych technologii. I tyle. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Wilk - 27.07.2013 Kurwa, ja tego nie rozumiem! Kiedyś na zlocie u Setha gadaliśmy o alternatywnych źródłach energii. Obstawałem wtedy przy tym, ze poszukiwanie takich źródeł energii, czy tworzenie silników korzystających z energii innej niż ta powstała dzięki ropie jest bojkotowane przez koncerny produkujące standardowe silniki napędzane ropą i tym w co się ją przetwarza. Zostałem bezwzględnie wyśmiany przez Xena i Rexerexa. A teraz, tutaj, dowiaduję się że "po prostu jest mnóstwo alternatyw". :| Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Gawain - 27.07.2013 Bo nie śledzisz doniesień. Co rusz albo nowe wydajniejsze akumulatory, albo zwiększa się ilość ekoelektrowni i pozyskiwanej z nich energii lub zaprzęga się nowe rodzaje sił do produkcji prądu np. Pływy morskie. A technologie atomowe też się dobrze mają Francuzi i Niemcy np. Budują u siebie Tokamaki. Polecam Kopalnie Wiedzy i ich wewnętrzną wyszukiwarkę. ![]() Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Wilk - 27.07.2013 Neuromancer napisał(a):Bo nie śledzisz doniesień. Fakt. Braki w wiedzy dają innym do ręki gotowe argumenty. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Gawain - 27.07.2013 Piszę z komórki i nie mam jak podlinkować. To też polecam KW. Ma naprawdę bogate archiwum. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Żarłak - 28.07.2013 Tokamaki to mają przed sobą jeszcze wiele lat badań rozwojowych. I długo nie będą wykorzystane na masową skalę. We Francji mają zbudować jednego największego, który już ma dawać więcej energii, niż pobiera, ale on jeszcze nie będzie wykorzystany w sieci energetycznej. W sumie to jeszcze nie wiadomo czy tokamaki kiedykolwiek się upowszechnią ![]() Ostatnio wyczytałem też, że podobno energia geotermalna nie jest taka fajna, bo w niektórych warunkach może być odpowiedzialna za lokalne, ale bardzo silne, trzęsienia ziemi. Ciekawe to wszystko, ale faktycznie alternatyw jest dużo. Pewnie w przyszłości nastąpi duża dywersyfikacja źródeł energii. Zapewne dużo bardziej znacząca, niż w przypadku niemieckich turbin wiatrowych itp. Wydaje mi się, że czasy "monokultury" energetycznej mamy za sobą. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Fazyka - 28.07.2013 Neuromancerze czy wydaje Ci się, że jak ropa się skończy będziesz beztrosko latał samolotem po świecie?Jeździł samochodem bez ograniczeń? Odnoszę wrażenie, że wg. Was nic kompletnie się nie zmieni, że paliwa alternatywne zastąpią ropę i przepłacać za nie też nie będziemy musieli...Co jest nieprawdą.Popatrzcie na historię przemysłu-w 1973 roku zaczął się trwający falami do dziś kryzys naftowy.Zaczęli go Arabowie zakręcając USA kurek z ropą w zemście za poparcie wojny z irakiem czy coś takiego...Ceny ropy drastycznie szły w górę.Jak się będzię zbliżać do końca staną się niebotycznie drogie a samochodem będzie można pojeździć od święta-nikogo z klas średnich i niżej nie będzie na to stać Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - NotInPortland - 28.07.2013 Dzień z życia Fazyki: Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Fazyka - 28.07.2013 Dobre.Uśmiałem się. Poproszę jednak o argumenty od Ciebie zamiast filmików z jutuba Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Gawain - 28.07.2013 Samochody już dziś jeżdżą nie tylko na paliwa kopalne. Wodór i prąd to te najpopularniejsze. W takich stanach powstaje sieć stacji dokujących prąd pod samochody Tesla motors. A zanim pójdą i inni. Ludzie chętnie by kupowali samochody na prąd ale mają jeden feler- akumulatory. Ale i nad tym się intensywnie pracuje. A zanim się skończą paliwa kopalne to dzisiejsze prototypy się upowszechnia. |