![]() |
Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Nauka (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Nauki ścisłe i techniczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=19) +--- Wątek: Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? (/showthread.php?tid=5360) |
Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Fazyka - 28.07.2013 A będą samoloty na prąd? Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Gawain - 28.07.2013 Już są. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Fazyka - 28.07.2013 Miałem na myśli samoloty pasażerskie...Sorry za nieścisłość Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Gawain - 28.07.2013 Są już projekty takich na wodór. Np. Stratoliner. W silniku odrzutowym nie da się zastosować prądu, natomiast samoloty na krótkie dystanse jak najbardziej mogą być na prąd. Miniaturyzacja akumulatorów zapewne sprawi że rozwój ruszy z kopyta. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - CreatedMind - 28.07.2013 Fazyka widzę dalej jest przekonany o swojej racji, uparte stworzenie ![]() Ciekawy czy kilkaset lat temu ludzie ponownie jak Fazyka mówili o węglu czy gazie ![]() Niektórzy pewnie nie mogliby wtedy uwierzyć gdyby im powiedzieć ze oświetlać się będziemy dzisiaj w naszych domach zwłaszcza za pomocą prądu. A gdyby im powiedzieć ze znajdą się nawet samochody działające na prąd to pewnie niektórzy by mnie wyśmiali w tamtych czasach ![]() Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Fazyka - 28.07.2013 Temat trochę zbacza z torów bo chciałem dyskutować o tym czy możliwym jest założenie wyłożone w pierwszym poście.Dalej twierdzę, że nie jest możliwym i nigdy nie będzie.Żaden z Was jak do tej pory nie odniósł się do mojego twierdzenia. C.Mind z uporem maniaka powraca do tezy, że na ropie świat się nie skończy-co to ma wspólnego z tematem-może bym się dowiedział gdyby C.mind mi powiedział. Samoloty na prąd, samochody, wszystko będzie działać dobrze bez ropy...Ale jak ma się to do postawionego pytania? Ja staram się to rozgryźć a Wy ze mnie robicie upartego. Zapomnijcie na chwilę o tym czy i jak poradzą sobie bez ropy ludzie a odpowiedzcie mi czy i w jaki sposób powstanie rasa maszyn-jak do tego dojdzie przy założeniu, że ropy już prawie nie ma i jak dalej kiedy ona się skończy Czekam na jakieś konstruktywne wymysły... Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - CreatedMind - 28.07.2013 Cytat:Temat trochę zbacza z torów bo chciałem dyskutować o tym czy możliwym jest założenie wyłożone w pierwszym poście.Dalej twierdzę, że nie jest możliwym i nigdy nie będzie.Żaden z Was jak do tej pory nie odniósł się do mojego twierdzenia.Jeżeli uważasz ze nikt się tutaj do tego nie odniósł to ze masz poważne problemy z czytaniem... Przecież co najmniej trzy osoby się odniosły do twojego twierdzenie iż jest to niemożliwe "bo ropa się skończy"... A do Ciebie dalej nie dociera... Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Fazyka - 28.07.2013 Przytocz, proszę Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Gawain - 28.07.2013 Chociażby mogą powstać borgi. Ludzie z upakowaną wszędzie technologią z czasem się odhumanizują i zdominują rasę biologiczną. Może powstać sztuczna inteligencja która przejmie funkcje światowego rządu, i będzie sterować masami ludzi za pomocą selekcjonowania informacji. Oczywiście dla naszego dobra. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - CreatedMind - 28.07.2013 Fazyka napisał(a):Przytocz, proszę No kurwa do czego np. ja się w tym temacie odnosiłem ? Nie muszę przytaczać aby wiedzieć o czym pisałem... Ja się odnosiłem przecież jedynie do twojego twierdzenia ze wizja Wachowskich jest zależna od ropy... NIP ci ładnie napisał w jednym wyrazie ze to energia jest potrzebna a nie ropa... EDIT: No ale jak chcesz cytatów to zrobię wyjątek i się dla ciebie wysilę tym jednym razem : CM napisał(a):A skąd wiesz ze człowiek nawet chociażby za 1000 lat nie wymyśli "zastępstwa" dla ropy ? CM napisał(a):Skąd wiesz ze rozwój nie posunie się tak daleko ze kiedyś ropa będzie tylko starym wspomnieniem z kronik historycznych ? CM napisał(a):W jego przykładzie ktoś uważał ze nie można dolecieć na orbitę bo energii stworzonej przez spalanie węgla jest za mało tak samo jak ty uważasz ze pomysł wachowskich nie powstanie bo skończy się ropa. CM napisał(a):No mnie się nie udało ale może NotInPortland jaśniej do niego przemówi ze rozwój na ropie się nie zatrzyma a przynajmniej to najbardziej prawdopodobne rozwiązanie. Nawet Fizyk znalazł analogiczną sytuacje aby opisać twoje zachowanie: Fizyk napisał(a):Kiedyś ktoś (nie wiem, czy nie przypadkiem Kelvin) obliczył, że nie da się dolecieć na orbitę, bo energii ze spalania węgla jest za mało, żeby sam ten węgiel tam wynieść. NIP napisał(a):Człowieku, po jaką cholerę Tobie za 500 albo 1000 lat ropa? NIP napisał(a):Maszyny potrzebują energii a nie ropy. Neuromancer napisał(a):Po prostu jest mnóstwo alternatyw. Jak skończą się zapasy ropy to z dwutlenku węgla będzie można jeszcze je uzyskiwać (wynalazek którejś z polskich uczelni!). A potem np. taki prąd może łatwo zastąpić paliwa kopalne czy to poprzez rozwój odnawialnych źródeł czy przez różne zimne fuzje. Już dziś energia atomowa jest najefektywniejsza, następny krok to rozwój tych technologii. I tyle. Kurwa starczy tego cytowania bo zaraz ta wypowiedz będzie miała dwa metry długości a i tak nic to nie da skoro za pierwszym razem nie dotarło...... Prawie wszystkie wypowiedzi z poprzednich stron się do tego odnoszą a ty jeszcze tego nie zauważyłeś... Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Xeo95 - 28.07.2013 Neuromancer napisał(a):Po prostu jest mnóstwo alternatyw. Jak skończą się zapasy ropy to z dwutlenku węgla będzie można jeszcze je uzyskiwać (wynalazek którejś z polskich uczelni!).Benzyna syntetyczna, ot co: http:// http://pl.wikipedia.org/wiki/Benzyna_syntetyczna Czytatem kiedyś przewidywania jakiegoś pana z jakieś firmy motoryzacyjnej-chyba koreańskiej lub japońskiej. Stwierdził on że auta, pod względem.napędu podzielą się na 3 rodzaje: 1. Elektryczne: ładowane zwyczajnie i/lub przetworzoną energią cieplną wytwarzaną przez hamulce (kto ogląda Formułę 1ten wie o co chodzi Kategorie aut: małe, miejskie. 2. Hybrydowe (pośrednie pomiędzy typem 1 i 2). Kategorie aut: kompakty, klasa d(duże rodzinne jak VW Passat) 3. Wodorowe-wykorzystujące ogniwa wodorowe lub silniki działające na zasadzie obecnych. Kategorie aut: sportowe, terenowe, ,,usportowione" wersje aut z rodzaju 2. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - NotInPortland - 28.07.2013 Berzerker napisał(a):To dotyczy państw demokratycznych. W Iraku nie było demokracji.W krajach niedemokratycznych ludzie też muszą się liczyć z ponoszeniem konsekwencji decyzji podejmowanych przez rządzących, ale z tą różnicą, że na decyzje te nie mają żadnego wpływu. Trochę tak, jak w przypadku porwania samolotu pełnego ludzi przez terrorystów i kierowania go na zaludnione obszary - niestety dla niewinnych pasażerów, samolot musi zostać zestrzelony. Berzerker napisał(a):wcale nie chciałem żeby nasi żołnierze zarzynali wieśniaków gdzieś na bliskim wschodzie ucząc ich demokracji kulą karabinu.Ale wcześniej pewnie brałeś udział w wyborach reprezentantów, którzy później podejmowali decyzję o wysłaniu wojsk. Mniejszość, która miała inne zdanie, nie przestaje być z tego powodu obywatelami tegoż państwa (no chyba, że chce). Berzerker napisał(a):Czy teraz, skoro jesteśmy w roli pomocników agresora, jakiś Arab mógłby spokojnie odjebać mi łeb argumentując to słowami: "to za to, że wysłałeś swoje wojsko do nas"? :8O:Tak. Skoro jesteś obywatelem, czyli współtworzysz państwo, które wysłało gdzieś swoje wojska, to jest możliwe, że komuś to się nie spodoba i weźmie Cię na swój celownik. Takie coś miało już miejsce w Madrycie w 2004 roku oraz rok później w Londynie. Berzerker napisał(a):jestem antydemokratą, zupełnie się brzydzę demokracją. I co?Masz trzy wyjścia:
Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Wilk - 30.07.2013 NotInPortland napisał(a):W krajach niedemokratycznych ludzie też muszą się liczyć z ponoszeniem konsekwencji decyzji podejmowanych przez rządzących, ale z tą różnicą, że na decyzje te nie mają żadnego wpływu. :lol2: Więc mówisz ze wioski pełne lepianek sa niebezpieczne jak pędzący samolot-pocisk. ![]() ![]() NotInPortland napisał(a):Ale wcześniej pewnie brałeś udział w wyborach reprezentantów, którzy później podejmowali decyzję o wysłaniu wojsk. Nie. NotInPortland napisał(a):Masz trzy wyjścia: Dwa ostatnie punkty w ogóle nie wchodzą w rachubę. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - NotInPortland - 02.08.2013 Berzerker napisał(a):Czytasz co piszę? Pisze ze nasze cudowne zajebiste postępowe zachodniactwo bije w bezbronnych, nieuzbrojonych cywilów TAK SAMO jak ci, których najczęściej nazywają "nazistami", "terrorystami", itd.NIE TAK SAMO. Japonia zaatakowała zbrojnie USA i innych. To obywatele miast, a nie krasnoludki, aktywnie współtworzyli przemysł wspierający siły zbrojne i między innym z tego powodu im się oberwało. Ale nawet to nie ruszało ich przywódców. Powiewało im to. Dopiero bomby atomowe przemówiły do nich w takim języku, który zrozumieli. A przy okazji, może wiesz, kto po wojnie mordował w cotygodniowych bazarowych zamachach bombowych po kilkudziesięciu Irakijczyków (i kilku Amerykanów)? Również niewidzialne krasnoludki? Nie sądzę. Berzerker napisał(a):A teraz jeszcze sobie wymyślają jak bić tak, by samemu nie oberwać rykoszetem. Palec na guzik, kiełbasa w mordzie: jeb, wioski nie ma.Cierpisz chyba na "syndrom pralki automatycznej". Berzerker napisał(a):Pierdolę taki postęp.Pierdolisz? A skąd będziesz brał koks? Bez zatłuszczonych postępowców znających się na chemii i biologii możesz mieć z tym problem. Postęp dotyczy wszystkiego i nie da się z niego zrezygnować bo postęp jest wpisany w naturę ludzką. Nawet jakby wojna atomowa zdziesiątkowała ludzkość do kilku kolesi z maczugami to i tak prędzej czy później jakiś debil oświadczy, że właśnie chyba wymyślił koło. Berzerker napisał(a)::lol2: Więc mówisz ze wioski pełne lepianek sa niebezpieczne jak pędzący samolot-pocisk.Spokojna lepiankowa wioska została uznana za niebezpieczną i zbombardowana przez USA? I to nie przez pomyłkę? A cóż to za fantastyczne historie opowiadasz? Berzerker napisał(a):Nie.No to masz problem. A czy obecnie na Ziemi istnieje państwo, które odpowiadałoby Twojej niedemokratycznej wizji ustrojowej? Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Wilk - 03.08.2013 NotInPortland napisał(a):Japonia zaatakowała zbrojnie USA i innych. A dlaczego zaatakowała? :> NotInPortland napisał(a):Cierpisz chyba na "syndrom pralki automatycznej". Nie wiem co to jest. NotInPortland napisał(a):A skąd będziesz brał koks? Nie biorę koksu. NotInPortland napisał(a):Postęp dotyczy wszystkiego i nie da się z niego zrezygnować bo postęp jest wpisany w naturę ludzką. Postęp techniczny. Ok. Ale ja mówię o czym innym. NotInPortland napisał(a):Spokojna lepiankowa wioska została uznana za niebezpieczną i zbombardowana przez USA? Na pewno w tej wiosce było siedemset tysięcy terrorystów, i czterysta głowic nuklearnych. I broń biologiczna. No chyba że... chyba nie chcesz powiedzieć że tam nie było blisko miliona terrorystów, nie było głowic nuklearnych, ani broni biologicznej, że to wszystko była pomyłka... :roll: na której ktoś rzecz jasna się obłowił. NotInPortland napisał(a):A czy obecnie na Ziemi istnieje państwo, które odpowiadałoby Twojej niedemokratycznej wizji ustrojowej? Nie. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - NotInPortland - 04.08.2013 Berzerker napisał(a):A dlaczego zaatakowała? :>Bo eliminowała wszelkie przeszkody, które stawały jej na drodze w podbojach. Berzerker napisał(a):Nie wiem co to jest.Niechęć albo strach przed automatyką. Berzerker napisał(a):Nie biorę koksu.Jakieś dwa tygodnie temu chyba pisałeś w innym wątku, że załatwisz sobie koksy. Berzerker napisał(a):Postęp techniczny. Ok. Ale ja mówię o czym innym.Piszesz o tym, że prowadzenie wojny siedząc na kanapie i wciskając guziki jest be. Czyli wychodzi na to, że nienarażanie własnego życia, gdy to nie jest konieczne jest be. Berzerker napisał(a):Na pewno w tej wiosce było siedemset tysięcy terrorystów, i czterysta głowic nuklearnych. I broń biologiczna.Opowiadasz bezsensowne historie, ale dlatego mają takie brzmienie po zapewne pomijasz niewygodne fakty. Berzerker napisał(a):No chyba że... chyba nie chcesz powiedzieć że tam nie było blisko miliona terrorystów, nie było głowic nuklearnych, ani broni biologicznej, że to wszystko była pomyłka... :roll: na której ktoś rzecz jasna się obłowił.Może podaj nazwę tej wioski to zobaczymy czy została odstrzelona przez pomyłkę czy z jakiejś konkretnej przyczyny. Berzerker napisał(a):Nie.Czy Twoje niedemokratyczne państwo mogło by współistnieć ze współczesnymi państwami na tej planecie? Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Wilk - 04.08.2013 NotInPortland napisał(a):Bo eliminowała wszelkie przeszkody, które stawały jej na drodze w podbojach. Niecałe sto lat wczesniej amerykanie ostrzelali japońskie wybrzeża po to, by zmusić Japonię do otwarcia się na ich rynek. Japończycy doskonale wiedzieli czym się skończy bierność wobec Stanów. I nie chcieli pozostać bierni. I pierdolnęli w instalacje wojskowe amerykan. A Stany atomówką w cywilów. Najśmieszniejsze jest to, ze propaganda stale ztara się wmówić że nalezy bać się "imperium zła" które mogą użyć broni nuklearnej na cywilach, a prawda wygląda tak, że jedynym "imperium" które czegoś takiego dokonało nie było ani zsrr, ani żadni islamiści, tylko właśnie demoliberalne zachodniactwo. NotInPortland napisał(a):Jakieś dwa tygodnie temu chyba pisałeś w innym wątku, że załatwisz sobie koksy. Ale nie załatwiłem. NotInPortland napisał(a):Piszesz o tym, że prowadzenie wojny siedząc na kanapie i wciskając guziki jest be. Oczywiście. Brzydzi mnie takie coś. To tak jakby alpinista przyleciał na szczyt Czomolungmy helikopterem, i dumnie wypinał pierś do aparatu na tle wbitej w glebę flagi "zdobiliśmy szczyt". Po co narażać życie kiedy to nie jest konieczne :roll: NotInPortland napisał(a):Opowiadasz bezsensowne historie, ale dlatego mają takie brzmienie po zapewne pomijasz niewygodne fakty. Niewygodnym faktem jest to, ze w Iraku nie było zadnej broni masowego rażenia, a przecież to ta propaganda stała za atakiem na ten kraj. NotInPortland napisał(a):Czy Twoje niedemokratyczne państwo mogło by współistnieć ze współczesnymi państwami na tej planecie? Istniały. Włochy Mussoliniego, Hiszpania Franco, Portugalia Salazara, itd. I powrócą. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - mx1 - 04.08.2013 Berzerker napisał(a):Niecałe sto lat wczesniej amerykanie ostrzelali japońskie wybrzeża po to, by zmusić Japonię do otwarcia się na ich rynek. Japończycy doskonale wiedzieli czym się skończy bierność wobec Stanów. I nie chcieli pozostać bierni. I pierdolnęli w instalacje wojskowe amerykan. A Stany atomówką w cywilów. Poczytaj sobie co robili Japończycy z cywilami, w Chinach, Indochinach i na Filipinach. Na rozgrzewkę polecam opisy tego co się działo w Manili w 1945 roku. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Wilk - 04.08.2013 mx1 napisał(a):Poczytaj sobie co robili Japończycy z cywilami, w Chinach, Indochinach i na Filipinach. Na rozgrzewkę polecam opisy tego co się działo w Manili w 1945 roku. Wiem co robili. A co to ma wspólnego z dyskutowanymi tematami (oprócz oczywiście wywołania efektu "należało się chujom")? Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - mx1 - 04.08.2013 Berzerker napisał(a):Wiem co robili. A co to ma wspólnego z dyskutowanymi tematami (oprócz oczywiście wywołania efektu "należało się chujom")? To, że narracja którą usiłujesz przedstawić "dobrzy Japończycy w samoobronie zaatakowali amerykańskie instalacje wojskowe w odwecie za co źli Amerykanie zrucili bomby atomowe na niewinnych cywilów" ma się nijak do rzeczywistości. Rozumiem częściowo Twoją technofobię, ale zarówno pralki automatyczne jak i roboty bojowe podnoszą średnią jakość życia na naszej planecie. |