![]() |
Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Nauka (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Nauki ścisłe i techniczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=19) +--- Wątek: Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? (/showthread.php?tid=5360) |
Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - NotInPortland - 05.01.2013 Czasem się zastanawiam po co w bolidach Formuły 1 są jeszcze miejsca dla kierowców... Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Żarłak - 06.01.2013 Dla, elementu ryzyka, żyłki hazardu? ![]() Swoją drogą to może być ciekawe wyzwanie. Zaprogramować robota lepszego do ścigania, niż wszystkie inne. Może taka jest przyszłość sportów wyczynowych? Wspomagani technologicznie ludzie rywalizujący ze sobą w wielu sferach i roboty walczące w oddzielnej kategorii dla zespołów inżynierów starających się osiągnąć sukces w pośredniej rywalizacji. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - NotInPortland - 06.01.2013 Kierowca mógłby siedzieć razem z całym zespołem w alei serwisowej i stamtąd zdalnie sterować pojazdem. Nie byłby narażony na ogromne przeciążenia, wypadki, itp. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Xeo95 - 06.01.2013 Gdyż ta seria wyścigowa straciłaby swoja magię-kibice dopingują bardziej kierowców niż zespoły a co dopiero maszyny. Zarzuty o to że ta dyscyplina to tylko wyścig zbrojeń teamów sięgnęłyby zenitu. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - NotInPortland - 13.07.2013 Przyjaciel Petmana - Atlas, robi rozgrzewkę: Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - su27 - 13.07.2013 NotInPortland napisał(a):Czasem się zastanawiam po co w bolidach Formuły 1 są jeszcze miejsca dla kierowców... Po to żeby ktoś mógł zginąć jak będzie kraksa. Co za frajda oglądać wypadek robotów ![]() Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Xeo95 - 13.07.2013 NotInPortland napisał(a):Czasem się zastanawiam po co w bolidach Formuły 1 są jeszcze miejsca dla kierowców...Żeby sport nie stracił uroku a kontrahenci pieniędzy ![]() su27 napisał(a):Po to żeby ktoś mógł zginąć jak będzie kraksa. Co za frajda oglądać wypadek robotówW ciągu ostatnich kilkunastu lat niemal jedyne ciężkie obrażenia to złamania kości i wstrząs mózgu. Gdyby coś takiego było na polskich drogach ![]() Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - NotInPortland - 14.07.2013 su27 napisał(a):Co za frajda oglądać wypadek robotówTydzień temu, na wyścigu w Niemczech, poruszający się po torze bolid bez "ludzkiego nadzienia" wzbudził niemałe poruszenie :p Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Wilk - 14.07.2013 Skończymy jak w filmie surogaci. Roboty będą za nas chodzić, uprawiać sport, seks, załatwiać sprawy, a my będziemy obrastać w strupy i gnić w sypialniach. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Palmer - 14.07.2013 Berzerker napisał(a):Skończymy jak w filmie surogaci. Roboty będą za nas chodzić, uprawiać sport, seks, załatwiać sprawy, a my będziemy obrastać w strupy i gnić w sypialniach. Dla AI będzie to znacznie wygodniejszy scenariusz, niż otwarta wojna z przebudzoną ludzkością. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - daras28-82 - 15.07.2013 Równie skutecznie można po prostu pograć na PC czy konsoli bo po co w razie kraksy niszczyć sprzęt za kupę kasy. To człowiek ma się ścigać a zdalny kokpit to tak jakby gra komputerowa. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - mx1 - 15.07.2013 http://www.navy.mil/submit/display.asp?story_id=75298 Dron wylądował samodzielnie na lotniskowcu - to kolejny ważny krok w doskonaleniu autonomicznych układów sterowania (po samosterujących samochodach Google). Zgodnie z planami w następnej generacji dronów (wejście do służby planowane na okolice roku 2020) autonomiczne mają być nie tylko układy sterowania lotem, ale także układy kontrolujące broń - innymi słowy decyzję o zabiciu człowieka będzie podejmował nie operator, tylko algorytm zaimplementowany w dronie. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - NotInPortland - 15.07.2013 Berzerker napisał(a):Skończymy jak w filmie surogaci. Roboty będą za nas chodzić, uprawiać sport, seks, załatwiać sprawy, a my będziemy obrastać w strupy i gnić w sypialniach.Ale to w dalszym ciągu my chodzimy, uprawiamy sport, seks i załatwiamy sprawy. Różnica jest tylko taka, że robimy to drugim, zrobotyzowanym ciałem, którym steruje ten sam mózg, ale zdalnie. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Wilk - 16.07.2013 NotInPortland napisał(a):Ale to w dalszym ciągu my chodzimy, uprawiamy sport, seks i załatwiamy sprawy. Różnica jest tylko taka, że robimy to drugim, zrobotyzowanym ciałem, którym steruje ten sam mózg, ale zdalnie. Można też pograć w simsy albo battlefield 4. :] Tam też "my" żyjemy, budujemy domy, strzelamy... "my". Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - Wilk - 16.07.2013 mx1 napisał(a):Zgodnie z planami w następnej generacji dronów (wejście do służby planowane na okolice roku 2020) autonomiczne mają być nie tylko układy sterowania lotem, ale także układy kontrolujące broń - innymi słowy decyzję o zabiciu człowieka będzie podejmował nie operator, tylko algorytm zaimplementowany w dronie. Wynalazki i zabawki podludzi i niewolników. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - CreatedMind - 16.07.2013 Takie "surogatki" to by się chyba mogły bardzo przydać do eksploracji kosmosu. Kosmonauci by siedzieli na ziemi i zdalnie sterowali robotami pracującymi na marsie czy gdzie indziej. ![]() Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - NotInPortland - 16.07.2013 CreatedMind napisał(a):Takie "surogatki" to by się chyba mogły bardzo przydać do eksploracji kosmosu.No właśnie nie. Kosmos jest za duży, a prędkość światła za mała. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - CreatedMind - 16.07.2013 Zrozumiałeś mnie za bardzo dosłownie, nie chodziło mi o eksploracje całego kosmosu ale o np. "kolonizowanie" planet od których nie dzielą nas miliardy lat świetlnych. Oczywiście nie przemyślałem tego za bardzo, czy coś takiego jest w ogóle wyobrażalne czy możemy jak na razie tylko o tym śnić ? Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - NotInPortland - 16.07.2013 CreatedMind napisał(a):Zrozumiałeś mnie za bardzo dosłownie, nie chodziło mi o eksploracje całego kosmosu ale o np. "kolonizowanie" planet od których nie dzielą nas miliardy lat świetlnych.Dobrze Cię zrozumiałem. Łazik Curiosity - jest tylko na Marsie - ale jest to już tak daleko, że nie da się nim sterować w czasie rzeczywistym. Za duże opóźnienia. Robotum sapiens? Czy roboty zapanują nad Ziemią (w sensie dosłownym)? - CreatedMind - 16.07.2013 No faktycznie, nie wziąłem tego absolutnie pod uwagę... :lups: Chyba w ostatnim focusie coś takiego czytałem i dlatego w tej rozmowie od razu o tym pomyślałem. PS: Wnerwiają mnie właśnie powoli te "focusy" które czasami ledwo wyobrażalne scenariusze przedstawiają jako coś co nas czeka już tuż-tuż. |