![]() |
|
świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" ) - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Filozofia i światopogląd (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Pozostałe zagadnienia filozoficzne i światopoglądowe (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" ) (/showthread.php?tid=5540) |
świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" ) - NoBody - 12.06.2009 widzisz, Totlipotli, pytań jest jeszcze więcej ![]() Hadrian napisał(a):Jeśli nie istniała odwiecznie to tak.Czy istniała odwiecznie ? Hadrian napisał(a):On sam-byt konieczny. Czy istnieje przyczyna istnienia nicości?Czy materia może być bytem koniecznym ? Hadrian napisał(a):On sama, czy materia nie może być podstawą materii ? Totlipotli napisał(a):[...]Świadomość nie jest opisywana materialnie, jednak nikt nie zaprzeczy że rzeczywiście istnieje.[...]to jak jest opisywana, jak nie materialnie ? ... a może wcale nie jest ? to może nie istnieje ? świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" ) - Hadrian - 12.06.2009 NoBody napisał(a):Czy istniała odwiecznie ? Że tak wulgarnie powiem:ch*j go wie. Ale chyba nie. NoBody napisał(a):Czy materia może być bytem koniecznym ? Jak nie istniała odwiecznie to nie. NoBody napisał(a):a, czy materia nie może być podstawą materii ? Czy podstawka doniczki jest swoją podstawą, czy np parapet? Pijesz do tej podstawy materii jako-bóg? Chodzi raczej o podstawę świadomości. Doczekam się w końcu ateistycznej definicji istnienia czy nie?
świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" ) - NoBody - 12.06.2009 Totlipotli napisał(a):No właśnie jak? Uważasz że nie istnieje?Uważam, że jest to proces myślowy ( jak najbardziej materialny ) i jako taki istnieje ( bo materia istnieje - tak to jest założenie ) ... Hadrian napisał(a):Że tak wulgarnie powiem:ch*j go wie. Ale chyba nie.sfera domysłów, ja twierdzę, że: nie wiem ![]() Hadrian napisał(a):Czy podstawka doniczki jest swoją podstawą, czy np parapet? Pijesz do tej podstawy materii jako-bóg?bóg może być swoją podstawą, ale materia już nie ? Hadrian napisał(a):Doczekam się w końcu ateistycznej definicji istnienia czy nie?a ja teistycznej ? ... :p świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" ) - Rita - 12.06.2009 Cytat:Uważam, że jest to proces myślowy ( jak najbardziej materialny ) i jako taki istnieje ( bo materia istnieje - tak to jest założenie ) Czyli z faktu, że materia istnieje wyciągasz wniosek, że świadomość jest materią? Ciekawe zaiste
świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" ) - NoBody - 12.06.2009 Totlipotli napisał(a):Czyli z faktu, że materia istnieje wyciągasz wniosek, że świadomość jest materią? Ciekawe zaistez faktu, że świadomość to nazwa procesu myślowego, a procesy myślowe ( fizyczno-chemiczne, zachodzące w mózgu :p ) są materialne i z założenia, że materia istnieje, wyciągam wniosek, że proces świadomości istnieje i jest materialny świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" ) - Rita - 12.06.2009 Cytat:z faktu, że świadomość to nazwa procesu myślowego, a procesy myślowe ( fizyczno-chemiczne, zachodzące w mózgu :razz: ) są materialne i z założenia, że materia istnieje, wyciągam wniosek, że proces świadomości istnieje i jest materialnyPo pierwsze: co to są procesy myślowe. Po drugie: udowodnij, że są materialne ![]() Cytat:Rozważania o "bogu" w oderwaniu od religii są rozważaniami o nie wiadomo czym - dosłownie.Nie. Mówię o idei, można spokojnie zostawić religie na boczku. Nawet słowa "Bóg" na dobrą sprawę nie trzeba używać. Cytat:Pomysł, że "podstawą bytu jest Absolut (niematerialna świadomość)" oraz że "materia jest pochodną świadomości", nigdy, przyznam szczerze, nie przyszedł mi do głowy - w ogóle nie rozumiem, na czym miałoby to polegać (nigdy nie doświadczyłem żadnych "niematerialnych Absolutów"), nie widzę też w tej hipotezie żadnej wartości eksplanacyjnej. Proste i zgodne z naszym doświadczeniem jest przyjęcie, że fizyka jest generalnie poprawna (widzimy praktyczne efekty jej stosowania) - czyli, że rzeczywistość jednak składa się z tej znienawidzonej przez filozofów materii.Wszystko pięknie dopóki nie będziemy próbowali wyjaśnić świadomości, czyli własnego ja. Jak materializm wyjaśnia istnienie naszego "ja"? świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" ) - NoBody - 12.06.2009 Hadrian napisał(a):Ale to żadny argument. Pokaż mi pole elektromagnetyczne.pole elektromagnetyczne istnieje, w ten sposób, że wpływa na materię i ten wpływ możemy w jakimś zakresie mierzyć Hadrian napisał(a):Pod drugie "białe" to nie jest "nic".wiem, to były przykłady na niemożliwość pokazania 'niczego' ... Hadrian napisał(a):Jeśli wszystko byłoby takiego samego, jakiegokolwiekserio ? :p Hadrian napisał(a):Poza tym biały to nie kolor, ale brak koloru, który się tworzy przez "załamanie" światła np.biała kartka to był tylko przykład ... tak jak 'pusta' kartka, czarna kartka, niebieska kartka ... Hadrian napisał(a):"Nic" to nie jest białe, ani czarne, ani różowe, ale przezroczyste.jak powietrze ... albo woda ... albo szyba ... :p Hadrian napisał(a):Dlatego nie zobaczysz. Chyba, że przyjmie jakąś inną formę.nie ograniczaj się do zmysłu wzroku, jeszcze mam 5 innych zmysłów, które są gotowe na doświadczenie 'niczego', wysil wyobraźnię :p Hadrian napisał(a):Ale tu nie chodzi o coś ograniczonego potencjalnie, ale o wszech coś.nic jako wszech coś nie istnieje, bo 'coś' istnieje, wszech nic także nie istnieje, bo istnieje coś ( materia )
świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" ) - NoBody - 12.06.2009 Totlipotli napisał(a):Po pierwsze: co to są procesy myślowe.procesy fizyczno-chemiczne, zachodzące w mózgu Totlipotli napisał(a):Po drugie: udowodnij, że są materialnemózg jest materialny, więc procesy w nim zachodzące też są ... świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" ) - Enver - 12.06.2009 Totlipotli napisał(a):Po pierwsze: co to są procesy myślowe. Po drugie: udowodnij, że są materialnePrzemawiają za tym silne przesłanki: - wszystkie dostępne naszemu doświadczeniu myślące istoty posiadają odpowiednio rozbudowane układy nerwowe; - zmiana fizycznej struktury mózgu zmienia osobowość i sposób myślenia człowieka: charakteropatia, różne choroby układu nerwowego, lobotomia, przypadki uszkodzeń mózgu, na przykład sprawa Phineasa Gage'a; - wpływ substancji chemicznych na świadomość i procesy myślowe; - możliwość monitorowania procesów myślowych przy użyciu rezonansu magnetycznego. Totlipotli napisał(a):Nie. Mówię o idei, można spokojnie zostawić religie na boczku. Nawet słowa "Bóg" na dobrą sprawę nie trzeba używać.Więc czym jest ta idea? Do czego się odnosi? Jaki ma desygnat w świecie rzeczywistym? Bo ja już teraz naprawdę nie wiem, co masz na myśli, pisząc słowo "Bóg". Totlipotli napisał(a):Wszystko pięknie dopóki nie będziemy próbowali wyjaśnić świadomości, czyli własnego ja. Jak materializm wyjaśnia istnienie naszego "ja"?Świadomość to funkcja odpowiednio złożonego układu o budowie sieci neuronowej (na przykład). Równie dobrze moglibyśmy powiedzieć: nie wiemy. I byłoby to uczciwsze i bardziej zgodne z prawdą niż zmyślanie jakichś niematerialności. Na czym w ogóle ma polegać ta "niematerialność"? świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" ) - Enver - 12.06.2009 Hadrian napisał(a):Bóg istniej w ten sposób, że wpływa na ludzi i możemy to w jakiś sposób mierzyć. Np co niedziela chodzą do kościoła. Kupują opłatki na święta. Potem je jedzą, przez co wpływają na materię.Hipoteza istnienia pola elektromagnetycznego jest w praktyce potwierdzona przez rozwój techniki telekomunikacyjnej. Pokaż mi jakieś rozwiązanie techniczne oparte na bredzeniach teologów, które by te bredzenia potwierdzało. świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" ) - Rita - 12.06.2009 Cytat:Przemawiają za tym silne przesłanki: To są jedynie przesłanki za tym, że w świecie materialnym świadomość wykorzystuje materialny nośnik. Świadomość jednak nie jest zależna od samego nośnika, a raczej od jego kształtu i właściwości. Dodatkowo, gdy zniszczymy świadomość i odbudujemy choćby identyczny mózg nie otrzymamy tej samej świadomości, choćbyśmy nawet wykonali tenże mózg z tych samych materiałów. Dlatego można przypuszczać, że świadomość to nie tylko materia. świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" ) - Hadrian - 12.06.2009 Enver napisał(a):Hipoteza istnienia pola elektromagnetycznego jest w praktyce potwierdzona przez rozwój techniki telekomunikacyjnej. Pokaż mi jakieś rozwiązanie techniczne oparte na bredzeniach teologów, które by te bredzenia potwierdzało. Wiem o tym. Ale powiedz mi z czego składa się te pole? O "bredzeniu" teologach mogę powiedzieć tyle: bóg istnieje to wszystko swoje "odkrycia" technologiczne zawdzięczasz jemu, który to wszystko ukształtował. Nie liczy się ilość, ale jakość. Chociaż w tym przypadku jedno idzie w parze z drugim. Totlipotli napisał(a):To są jedynie przesłanki za tym, że w świecie materialnym świadomość wykorzystuje materialny nośnik. Świadomość jednak nie jest zależna od samego nośnika, a raczej od jego kształtu i właściwości. Dodatkowo, gdy zniszczymy świadomość i odbudujemy choćby identyczny mózg nie otrzymamy tej samej świadomości, choćbyśmy nawet wykonali tenże mózg z tych samych materiałów. Dlatego można przypuszczać, że świadomość to nie tylko materia. No i jeszcze są utraty pamięci i amnezje, które w niektórych przypadkach całkowicie niwelują i wypierają świadomość-świadomego istnienia w czasach przed amnezją. świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" ) - NoBody - 12.06.2009 Hadrian napisał(a):Bóg istniej w ten sposób, że wpływa na ludzi i możemy to w jakiś sposób mierzyć. Np co niedziela chodzą do kościoła. Kupują opłatki na święta. Potem jej jedzą, przez co wpływają na materię.tak ? jesteś pewien, że to bóg ? a nie np. religia, pracownicy mszalni, opłatek, albo oni sami ? ... Hadrian napisał(a):Tak, ale jedno powstaje z drugiego i są priorytety. Np zielony miesza z żółtym i wychodzi niebieski. Istnieją ciągi pierwszeństwa istnienia, żeby zaistniało coś innego.muszą wystąpić określone zdarzenia, żeby coś zaszło i często mogą w dowolnej kolejności by wynik był 'taki sam', np. możesz zmieszać żółty z zielonym, albo zielony z żółtym ... więc jak bóg stworzył materię, czy materia tworzy boga ? żółty z zielonym tworzy niebieski, czy zielony z żółtym tworzy niebieski ? Hadrian napisał(a):Żadna szyba nie jest do końca przezroczysta. Zawsze dokonuje się jakieś załamanie światła. Woda i powietrze to samo.ale jest przezroczysta tak jak chciałeś ![]() idealna przezroczystość, jest wtedy gdy foton wyemitowany przez obiekt, bezpośrednio pada na siatkówkę oka ... Hadrian napisał(a):Nie. Skoro materia nie istniała zawsze to i wszech nic istniało.znasz stan w którym materia nie istnieje ? Hadrian napisał(a):To i może istnieć teraz, przyjmując, że wszechmateria jest skończona, a raczej jest.ale poza materią nic nie istnieje
świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" ) - Enver - 12.06.2009 Totlipotli napisał(a):To są jedynie przesłanki za tym, że w świecie materialnym świadomość wykorzystuje materialny nośnik. Świadomość jednak nie jest zależna od samego nośnika, a raczej od jego kształtu i właściwości.Jeśli jest zależna od kształtu i właściwości, to znaczy, że jest zależna od nośnika. Nie istnieje "świadomość sama w sobie", bez materialnego nośnika. Totlipotli napisał(a):Dodatkowo, gdy zniszczymy świadomość i odbudujemy choćby identyczny mózg nie otrzymamy tej samej świadomości, choćbyśmy nawet wykonali tenże mózg z tych samych materiałów. Dlatego można przypuszczać, że świadomość to nie tylko materia.Tego nie wiemy, i długo jeszcze wiedzieć nie będziemy. Bardzo dobrą analogią myśli i mózgu wydaje mi się software i hardware w komputerze. Program komputerowy nie jest tym samym, co nośnik, na którym go zapisano i sprzęt, który go wykonuje, ale bez tego materialnego nośnika nie mógłby istnieć i działać. Jest zapisany jako zmiany polaryzacji na dysku twardym, ale jednocześnie jest czymś więcej od nich. Chyba po prostu powtarzamy spór o naturę informacji. świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" ) - Marlow - 12.06.2009 Totlipotli napisał(a):To są jedynie przesłanki za tym, że w świecie materialnym świadomość wykorzystuje materialny nośnik. Świadomość jednak nie jest zależna od samego nośnika, a raczej od jego kształtu i właściwości. Dodatkowo, gdy zniszczymy świadomość i odbudujemy choćby identyczny mózg nie otrzymamy tej samej świadomości, choćbyśmy nawet wykonali tenże mózg z tych samych materiałów. Dlatego można przypuszczać, że świadomość to nie tylko materia. Gdzieś i w sumie nie tak dawno, czytałem już podobna argumentację, tylko że na innym forum.... Primo nie od kształtu, bo kształt tutaj nie decyduje. Secundo : własciwosci jak najbradziej Tertio: ponieważ to ''ja'' którego autonomię i niematerialnośc usiłujesz przepchać , to nie żadna substancja, a tylko historia zapisu interakcji i relacji mózgu ze środowiskiem... Mozliwe ujęcie drugie: ja to nic innego relacja w strukturze gramatycznej, która nie denotuje żadnego obiektu, poza ciałem ktore w trakcie komunikacji uzywa tegoż. świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" ) - NoBody - 12.06.2009 Totlipotli napisał(a):Dodatkowo, gdy zniszczymy świadomość i odbudujemy choćby identyczny mózg nie otrzymamy tej samej świadomości, choćbyśmy nawet wykonali tenże mózg z tych samych materiałów.w jaki sposób chcesz zniszczyć świadomość, nie uszkadzając mózgu ? Totlipotli napisał(a):Dlatego można przypuszczać, że świadomość to nie tylko materia.to co jeszcze ? ... świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" ) - Hadrian - 12.06.2009 NoBody napisał(a):tak ? jesteś pewien, że to bóg ? a nie np. religia, pracownicy mszalni, opłatek, albo oni sami ? ... Gówno mnie to obchodzi. Nie jestem bolszewikiem. Każdy wydaje pieniądze na to, co chce. Oczywiście religia z bogiem wymaga przyjęcia teizmu. To chyba normalne NoBody napisał(a):muszą wystąpić określone zdarzenia, żeby coś zaszło i często mogą w dowolnej kolejności by wynik był 'taki sam', Ale to jeden kij, czy żółty z zielonym, czy zielony z żółtym 8) To zależy, z które strony patrzysz. Od strony zielonego to będzie zielony żółtym i na odwrót. Tu nie idzie o istnienie jednoczesne. Mieszasz zielony z żółtym, ale tylko jak obydwa istnieją. Jak istnieje bóg, a materia jeszcze nie istnieje to o jakim mieszaniu, czy tworzeniu boga przez materię piszesz w kontekśce analogii do tworzenia koloru niebieskiego z zielonego i żółtego, które istnieją jednocześnie? NoBody napisał(a):ale jest przezroczysta tak jak chciałeś Foton to zapis matematyczny. W którym momencie on bezpośrednio pada, a w który już nie? NoBody napisał(a):znasz stan w którym materia nie istnieje ? Jak nie istnieje. :p NoBody napisał(a):ale poza materią nic nie istnieje Nic nie istnieje w sensie materii. Ale istnieje to "nic".
świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" ) - Enver - 12.06.2009 Hadrian napisał(a):Wiem o tym. Ale powiedz mi z czego składa się te pole?Z nośników oddziaływań? Hadrian napisał(a):O "bredzeniu" teologach mogę powiedzieć tyle: bóg istnieje to wszystko swoje "odkrycia" technologiczne zawdzięczasz jemu, który to wszystko ukształtował.Jakiś dowód? NoBody napisał(a):to co jeszcze ? ...Jej struktura. Chyba o to w całej dyskusji chodzi. świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" ) - Hadrian - 12.06.2009 NoBody napisał(a):w jaki sposób chcesz zniszczyć świadomość, nie uszkadzając mózgu ? Wypij pół litra to będziesz wiedzieć. 8) Pijąc alkohol tracisz stopniowo świadomość bez zniszczenia mózgu. Enver napisał(a):Z nośników oddziaływań? To nagle nośniki są potrzebne? Dopiero materia nie potrzebowała nośnika. Czym jest ten nośnik i z czego się składa? Enver napisał(a):Jakiś dowód? Jakiś antydowód? Dowody na deizm są bezsensowne, co sam zauważyłeś. Dowody może mieć tylko teizm. świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" ) - NoBody - 13.06.2009 Hadrian napisał(a):Ale to jeden kij, czy żółty z zielonym, czy zielony z żółtym 8) To zależy, z które strony patrzysz. Od strony zielonego to będzie zielony żółtym i na odwrót. Tu nie idzie o istnienie jednoczesne. Mieszasz zielony z żółtym, ale tylko jak obydwa istnieją. Jak istnieje bóg, a materia jeszcze nie istnieje to o jakim mieszaniu, czy tworzeniu boga przez materię piszesz w kontekśce analogii do tworzenia koloru niebieskiego z zielonego i żółtego, które istnieją jednocześnie?materia istnieje, bóg nie istnieje, materia tworzy boga = mieszanie, wynik: materia z bogiem bóg istnieje, materia nie istnieje, bóg tworzy materię = mieszanie, wynik: materia z bogiem ... Hadrian napisał(a):Foton to zapis matematyczny. W którym momencie on bezpośrednio pada, a w który już nie?ok, idealna przezroczystość - gdy siatkówka oka dokonuje obserwacji fotonu, wyemitowanego przez obiekt i jest to pierwsza z obserwacji. 'obserwacja' wg teorii mechaniki kwantowej. Hadrian napisał(a):Jak nie istnieje. :pok, nie znasz, ja też nie, i jestem niemalże pewien że wszyscy nie znają. Hadrian napisał(a):Nic nie istnieje w sensie materii. Ale istnieje to "nic"."nic" w sensie słowa o określonym znaczeniu, istnieje, ale nic nie istnieje :] Hadrian napisał(a):Wypij pół litra to będziesz wiedzieć. Pijąc alkohol tracisz stopniowo świadomość bez zniszczenia mózgu.chciałbyś, żeby tak było :p Enver napisał(a):Jej struktura. Chyba o to w całej dyskusji chodzi.poznać jej strukturę można poprzez badanie właściwości tego procesu ... ( tylko największy kłopot jest z określeniem jakie procesy myślowe składają się na świadomość - bo niewątpliwie jest to proces złożony ) |