![]() |
|
Fakty i Mity - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Wydarzenia i przegląd prasy (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=17) +--- Wątek: Fakty i Mity (/showthread.php?tid=7318) |
Fakty i Mity - aztec - 17.10.2010 Ostatnie dyskusje skłoniły mnie do założenia tematu na temat tego antyklerykalnego czasopisma. Co sądzicie o czasopiśmie "fakty i mity" ? Przez wielu z was uważany za faktoidy, chociaż żaden z was tego nie udowodnił, podając chociażby jeden artykuł, który kłamie ? Ostatnio ponoć porusza tematykę samobójstw wśród księży. (w samej diecezji tarnowskiej w tym roku popełniło samobójstwo już 7 księży, ostatni proboszcz powiesił się w kościele dosłownie kilka tygodni temu) Redaktor gazety twierdzi, że wypowiada wojnę klerykalizacji państwa. Trudno się z nim chyba nie zgodzić? Zachęcam do obejrzenia wywiadu z redaktorem naczelnym tej gazety: http://www.youtube.com/watch?v=_7-7-LtVnIY http://www.youtube.com/watch?v=YRmgGa7awNE Osobiście darzę tego gościa dużym szacunkiem, chociażby dlatego, że jest to jedna z nielicznych postaci na którą rzucona jest prawdziwa klątwa kościelna. :-) Takich gości nie ma dużo w naszym kraju. :-) Jako były ksiądz, wspomina wiele ciekawostek, na temat struktury i wewnętrznego funkcjonowania kościoła. Podaje również definicję antyklerykalizmu i wiele innych ciekawych informacji. Może w tym wątku wyjaśnimy, po pierwsze czy FiM kłamią czy też nie? I znajdziemy na to kilka dowodów ? Może spróbujemy odpowiedzieć również na pytanie, czy są potrzebne polskiemu społeczeństwu ? Tak, nie, - Dlaczego ? Fakty i Mity - xjasiux - 17.10.2010 Czytywałem kiedyś tygodnik FiM, nawet na forum ostro go broniłem przy atakach Pilast(Ir)a...Teraz aż tak zacięcie bym go nie bronił, jednak nie oznacza to, że twierdzę, że piszą brednie...mają zradykalizowany język i przez to wydają się fanatycznymi błaznami. Gdyby tygodnik wymyślał artykuły jak "Fakt" to miałby sporo spraw sądowych na głowie. I zarzut, że nikt nie przejmuje się takim tygodnikiem i dlatego nie ma spraw sądowych, jest czystą bzdurą. Wystarczy popatrzeć na "Fakt" Na miejscu FiM zmieniłbym nieco formę przekazu i grupę docelową, bo na razie trafia na grunt kółka wzajemnej adoracji... Przykłady prawdziwych artykułów można mnożyć...Choćby afera z Komisją Majątkową...Nagle po 20 latach się okazało, że tam takie przekręty były...a zarówno "FiM" jak i "NIE" pisali o tym chyba od początków swojego istnienia...Gazety te rzadko publikują przeprosiny czy też sprostowania, co świadczy o tym, że są wiarygodni. nawet jeżeli przytaczają coś o wierzeniach Majów i część z nich podzielają Minusem jest to, że przez monotematyczność, są nudni i czasem zahaczają o prostotę...To tyle, póki co
Fakty i Mity - Nazgul - 17.10.2010 Ogólnie rzadko sięgam po prasę. Jednak czasami czytuję tą gazete. Taka gazeta na pewno jest potrzebna polskiemu społeczeństwu. Dobrze jest jeśli każdy może znaleźć w kiosku coś bliskiego swojemu sercu czy to będzie Nasz Dziennik czy Fakty i Mity. Co do problemu wiarygodności informacji to wiekszość jest sprawdzalnych w Interncie(co nie wyklucza możliwości braku wiarygodności) pod warunkiem, że redakcja nie próbuje się mieszkać do kwestii związanych z polityką bo wtedy to same bzury piszą . Jednak o stuprocentowego stwierdzenia czy gazetę mozna uznać za wiarygodną czy też nie nie czuję się powołany . Interesujące są artykuły o innych stłamszonych przez katolicyzm wyznaniach w naszym kraju czy nieznane fakty o naszej społeczności . Kilka tygodni temu był bardzo odkrywczy artykuł o porcie w Truso. Fakty i Mity - zefciu - 18.10.2010 Azteku, możnaby się podjąć takiej dysputy, tylko najpierw wypadałoby przyjąć jakieś niezależne źródła, które wspólnie uznajemy za wiarygodne. Dla Ciebie źródłem wiarygodnym są FiM. Jeśli wierzysz we wszystko co tam piszą, to udowodnić że kłamią jest Ci niemożliwym. Ogólnie z kimś kto twierdzi, że Bruno odkrył heliocentryzm ciężko się o czymkolwiek rozmawia
Fakty i Mity - mong - 18.10.2010 zefciu napisał(a):Azteku, możnaby się podjąć takiej dysputy, tylko najpierw wypadałoby przyjąć jakieś niezależne źródła, które wspólnie uznajemy za wiarygodne. Dla Ciebie źródłem wiarygodnym są FiM. Jeśli wierzysz we wszystko co tam piszą, to udowodnić że kłamią jest Ci niemożliwym. To gazeta dla ekstremistów i fanatyków antyklerykalnych, która ze względu na stronniczość nie ma z dobrym dziennikarstwem nic wspólnego. Ot takie Radio Maryja dla postępowych lewicowców. Generalnie im jakieś medium jest bliżej prawej bądź też lewej stony tym mniej jest wiarygodne. Fakty i Mity - pilaster - 18.10.2010 Na temat tego szmatławca, jego kłamstw, zmyślen i fantasmagorii wypowiadalem się już szczegółowo w tym wątku Nie chce mi się powtarzać. Fakty i Mity - xjasiux - 18.10.2010 Tam Pilast(Ir) dał popis wyrywania zdań z kontekstu (Kurskizmu ), skrótów myślowych (Antonizmów ) i zwykłego czepialstwa. Przyczepił się Pilast(Ir) szczególnie kosmitów i Majów, ale już podważyć artykułu o Krk i jego machlojach nawet Pilast(Ir) nie próbował...bo ten temat zbyt grząski jest i łatwo Pilast(Ir) wpadłby na minę.
Fakty i Mity - aztec - 18.10.2010 zefciu napisał(a):Azteku, możnaby się podjąć takiej dysputy, tylko najpierw wypadałoby przyjąć jakieś niezależne źródła, które wspólnie uznajemy za wiarygodne.Ale dyskusja ma być na temat wiarygodności tej gazety. Ja bym nie dzielił źródeł na niezależne i zależne. Bo każde źródło może podawać kłamstwo wraz z prawdą, (wśród 10 informacji prawdziwych łatwo przepchnąć jedno kłamstwo). Bardziej dzieliłbym informacje na prawdziwe i fałszywe. A od ich weryfikacji jesteśmy my, a nie jacyś niezależni. W końcu jesteśmy z całej Polski i wiemy to i owo. Cytat: Dla Ciebie źródłem wiarygodnym są FiM. Jeśli wierzysz we wszystko co tam piszą, to udowodnić że kłamią jest Ci niemożliwym.Tego nie powiedziałem. Chociaż np. wierzę w to, że ostatnio powiesił się ksiądz na stule, w kościele. Jestem w stanie bronić tej informacji. O ile artykuł na temat dokładnie tej śmierci był w FiM, to gazeta ta, pisze w tym wypadku prawdę. Jest szereg zewnętrznych źródeł, które tą prawdę obronią. Pytanie w którym miejscu kłamie?... Fakty i Mity - exodim - 18.10.2010 Stety, niestety pilaster kilkakrotnie już zdemaskował "FiM" jako czasopismo mitotwórcze, nie mające za wiele wspólnego z nauką, z którą idzie im się utożsamiać, a którą podcierają sobie tyłki (rozlicznymi artykułami z astrologii, ufo, zj. paranormalnych, medycyną niekonwencjonalną, przekłamaniami historycznymi). Ataki na Kościół, posiłkujące się zamierzchłą historią mogą są równie nietrafne jak ataki na przykład na Coca-Colę, która jeszcze 60 lat temu bez żadnych regulacji stosowała jawne niewolnictwo (nawet na terenie USA). Kościół, jako organizacja, przetrwał już chyba wszystkie możliwe przemiany społeczne, rewolucję naukowe, konflikty zbrojne (religijne i inne), że nie można oceniać go po działaniach zamierzchłych. Przecież nikt nie ma złudzeń (na tym forum, może oprócz pilastra), że Kościół nie jest "z nadania" boskiego, a zwyczajnie uformowanym ciałem finansowo-politycznym, więc nie można ganić go przez względny historyczne. Fakty i Mity - xjasiux - 19.10.2010 Exodim'ie, Pilast(Ir)a już też często demaskowano jako osobę niewiele wspólnego z mającą z normalnym postrzeganiem rzeczywistości. Krytyki nie przyjmuje tylko ignoruje i co z tego wynika? Namiętnie broni Krk, zaprzeczając wszelkim faktom na temat tego ciała finasowo-politycznego. Krk nie ganić przez względy historyczne? Nie rozumiem dlaczego...wszystkich można a ich nie? Exodim, chyba nie zaskoczyłem...:/ Fakty i Mity - zefciu - 19.10.2010 Xjasiuxie, azteku. Problem z krytykowaniem "Kościoła jako takiego" jest taki, że jego temat budzi mnóstwo emocji i powstało mnóstwo sprzecznych publikacji, w które często wierzą jego przeciwnicy. Dlatego każdą bzdurę można poprzeć jakimiś "źródłami". Co do zaś do Majów i ufoludków jest łatwiej wskazać bzdurę. Natomiast moim zdaniem uzasadnionym jest, jeśli jakieś czasopismo dopuszcza się nie drobnych uchybień ale notorycznego jawnego pisania pierdół w sprawach łatwo sprawdzalnych, nie dawać wiary również wtedy gdy ich rewelacje są niesprawdzalne. Zresztą nie rozumiem po co stajecie na przegranej pozycji i bronicie szmatławca. Co Wam z tego przychodzi? Możliwość dopierdolenia KRK od czasu do czasu? Przecież są "zyliony przykładów" zła w Kościele. Naprawdę trzeba ich ze świecą szukać w gazetkach o ufoludkach? Fakty i Mity - pilaster - 19.10.2010 xjasiux napisał(a):Przyczepił się Pilast(Ir) szczególnie kosmitów i Majów, ale już podważyć artykułu o Krk i jego machlojach nawet Pilast(Ir) nie próbował... Ponieważ nie da się udowodnić, że jakiś ksiadz gdzieś tam kogoś np nie okradł. Można tytlko wierzyć FiM, lub nie. Tymczasem jest to szmatławiec, który ma po prostu zerową miarodajność i w żadnej sprawie wierzyć mu nie należy, choćby gdzieś tam zdarzyło im się nawet przypadkiem napisać prawdę. Cytat: Kto, gdzie kiedy? Tylko w fantasmagoriach xjasiuxa :lol2: zefciu Cytat: To proste. xjasiuc i aztec muszą bronić FiM, bo to jest jedyne źródło dop... Kościołowi na ich poziomie intelektualnym. Bo tylko argumenta rodem z faktoidów są oni w stanie ogarnąć i zrozumieć (np że Krk spalił miliardy Indian na stosie za czary. )
Fakty i Mity - exodim - 19.10.2010 xjasiux napisał(a):Krk nie ganić przez względy historyczne? Nie rozumiem dlaczego...wszystkich można a ich nie? Exodim, chyba nie zaskoczyłem...:/ Jak wszystkich ganić? Nikogo się nie potępia ciągle za to, za co primo przeprosił, secundo miało miejsce n wieków temu. Współcześnie Kościół przepraszał wielokrotnie (w sumie to nawet nie wiem z jakiej racji) za błędy z przeszłości i wg mnie to wystarcza, bo co ma począć, że kiedyś zupełnie inaczej myślano, sądzono, działano. Kościół modernizuje się bardzo powoli, to jest też winą nagonki. Btw. bardzo mnie razi utożsamianie "środowisk ateistycznych" w Polsce z paranoikami z "FiM" czy "racjonalisty". Fakty i Mity - xjasiux - 22.10.2010 pilaster napisał(a):Ponieważ nie da się udowodnić, że jakiś ksiadz gdzieś tam kogoś np nie okradł. Można tytlko wierzyć FiM, lub nie. Tymczasem jest to szmatławiec, który ma po prostu zerową miarodajność i w żadnej sprawie wierzyć mu nie należy, choćby gdzieś tam zdarzyło im się nawet przypadkiem napisać prawdę.Chyba mam problemy ze zrozumieniem pierwszych dwóch zdań Pilast(Ir)a...chyba przez te witraże... A Komisja Majątkowa o której pisano wiele razy jest bardzo sprawiedliwym "organem sprawiedliwości" Stella Maris to też wymysł "faktoidów" niewiele z rzeczywistością mającą wspólnego pilaster napisał(a):Kto, gdzie kiedy? Tylko w fantasmagoriach xjasiuxa :lol2: Choćby zwalania winy za pedofilie księży na...gejów w habitach <wall>, chocby wybielanie inkwizycji...te rzeczy Pilast(Ir) widzi jedynie przez okulary zrobione z kościelnych witraży... pilaster napisał(a):To proste. xjasiuc i aztec muszą bronić FiM, bo to jest jedyne źródło dop... Kościołowi na ich poziomie intelektualnym. Bo tylko argumenta rodem z faktoidów są oni w stanie ogarnąć i zrozumieć (np że Krk spalił miliardy Indian na stosie za czary. Prostym jest że Pilast(Ir) potrafi zarzucać tylko niski poziom intelektualny gdy brakuje mu "kamieni". Odnośnie Indian faktycznie...nawracanie siłą nie jest złe...misjonarze nie nawracali, robili to kolonizatorzy...hmmm przy gromkim krzyku misjonarzy aby miłować bliźniego...tak to właśnie wyglądała sprawa "miliardów Indian"...A wojny krzyżowe, zgodnie z zasadą najlepszą obroną jest atak, były obroną na cudzym terenie... Exodim Z prostej przyczyny...chcą się wykpić zwykłym przepraszam i nie ponieść żadnych konsekwencji wynikających choćby z licznych skandali z udziałem księży i dzieci lub prania brudnych pieniędzy w swoim banku...Ja w takim razie też tak chce... Zefciu Nie chodzi mi o dopierdolenie kościołowi...bo to trzeba byłoby zrobić nie mediami tylko ostrym zapaterowskim podejściem do odklreykalizowania sfery publicznej. Bronię FiM bo pomimo, że są fanatykami i że są monotematyczni to w sprawach dotyczących "wytykania przekrętów" kościołowi i jego poplecznikom bardzo rzadko się mylili. Gdyby oczerniali bezpodstawnie to już dawno by poszli z torbami... Fakty i Mity - pilaster - 22.10.2010 xjasiux napisał(a):Bronię FiM bo pomimo, że są fanatykami i że są monotematyczni to w sprawach dotyczących "wytykania przekrętów" kościołowi i jego poplecznikom bardzo rzadko się mylili. Tak jest. Łżą we wszystkich innych kwestiach, ale w tej piszą prawdę, samą prawdę i tylko prawdę (tą leninowską ma się rozumiec )Na szczęście medium przyłapane niejednokrotnie na łgarstwach traci całkowicie wiarygodnosć we wszystkich kwestiach, nawet gdyby przypadkiem zdarzyło mu się napisac prawdę. Fakty i Mity - exodim - 22.10.2010 xjasiux napisał(a):ExodimTo co ma zrobić np. Nike jeśli w jednej z fabryk dochodzi do złamania praw człowieka? Mają później latać po wszystkich fabrykach i w każdej z nich robić ultraszczegółowe kontrole? Poszli by z torbami szybciej niż się można tego spodziewać. Nie ma remedium na takie skrajności w Kościele, które i tak zdarzają się z równym statystycznym prawdopodobieństwem jak w sferze świeckiej. Cytat:Nie chodzi mi o dopierdolenie kościołowi...bo to trzeba byłoby zrobić nie mediami tylko ostrym zapaterowskim podejściem do odklreykalizowania sfery publicznej.Ta, bo zapateryzacja Hiszpanii na pewno się ludziom przysłużyła... , bo przecież Hiszpania ma najmniejsze bezrobocie w całej Unii, najlepiej rozwija się gospodarczo, ma najwyższy wskaźnik PKB pc itd... Dajcie spokój! Fakty i Mity - xjasiux - 23.10.2010 exodim napisał(a):To co ma zrobić np. Nike jeśli w jednej z fabryk dochodzi do złamania praw człowieka? Mają później latać po wszystkich fabrykach i w każdej z nich robić ultraszczegółowe kontrole? Poszli by z torbami szybciej niż się można tego spodziewać. Nie ma remedium na takie skrajności w Kościele, które i tak zdarzają się z równym statystycznym prawdopodobieństwem jak w sferze świeckiej. Ale nie w "fabryce" Krk coś idzie nie tak...więc chyba muszą coś zrobić nie ważne jakim kosztem...Póki co najczęściej zamiatają wszystko pod dywan.... Cytat:Ta, bo zapateryzacja Hiszpanii na pewno się ludziom przysłużyła... , bo przecież Hiszpania ma najmniejsze bezrobocie w całej Unii, najlepiej rozwija się gospodarczo, ma najwyższy wskaźnik PKB pc itd... Dajcie spokój! Nie zrozumiałeś mnie...Chodziło mi tylko o odcięcie Krk od wpływania na decyzje państwa. To że Hiszpania się odcięła od Krk nie spowodowało rozłożenia się gospodarki. A mi chodzi tylko o to...Nigdzie nie napisałem, że popieram wszystko co zrobił tamtejszy premier...Chodziło mi tylko o definitywne odcięcie purpuratów od "krowy" zwaną państwem. Pilast(Ir) Więc Krk przyłapany wielokrotnie na kłamstwie też powinien być traktowany jako niewiarygodny. I jak zwykle gdy nie ma Pilast(Ir) kamieni, znajduje np.: leninowskie prawdy...Ulżyło? Łże...tak...jako tygodnik antyklerykalny cały czas kłamią na temat Krk, jednak nikt się nimi nie przejmuje i procesów nie wytacza...Pisałem nie raz, skoro tak kłamią i oczerniają na potęgę jak to się stało, że nie zbankrutowali? Jak to się stało, że "Nie" dalej istnieje chociaż wypowiada się w niektórych tematach w podobnym tonie? Pilast(Ir) mi odnajdzie kilka przykładów przegranych procesów, które świadczą o tym, iż FiM łże... Fakty i Mity - pilaster - 25.10.2010 xjasiux napisał(a):To że Hiszpania się odcięła od Krk nie spowodowało rozłożenia się gospodarki. Zbiezność czasowa jest zbyt ewidentna, aby tą możliwosć ignorować. ![]() Cytat: A krowa niech sobie nawet i zdechnie, byle tylko tych purpuratów odciąć... :wall: Cytat: Jeszcze by tego brakowało... Procesowac się z błaznami... :lol2:Psy szczekają a karawana jedzie dalej. Jakiekolwiek procesy nadmuchały by tylko popularność "FiM", oraz zrobiłyby wrażenie, że jest to pismo poważne Cytat: Z "Discovery channel" mieli jakieś problemy prawne (jam to nie chwaląc się sprawił :lol2: ), ale chyba doszło do ugody. A stosując kryteria xjasiuxa, czyli uznając wyrok sądowy jako jedyny dowód na łgarstwo, to Radio Maryja należaloby zaliczyć do krynicy prawdy
Fakty i Mity - xjasiux - 26.10.2010 pilaster napisał(a):Zbiezność czasowa jest zbyt ewidentna, aby tą możliwosć ignorować. Pilast(Ir) połaczy zaraz nam cudowny wpływ Krk na uzdrowienie i prężny rozwój gospodarek. Przecież tworzenie cudów i miejsc świętych uratowało w ten sposób Meksyk od upadku, poprzez nasilenie się pielgrzymów. Pilast(Ir) jak zwykle mądrze prawi...Kościół rządzi, Kościół radzi, Kościół nigdy Cię nie zdradzi...A idąc dalej...rządzi pieniądz...rządzi Ksiądz... pilaster napisał(a):A krowa niech sobie nawet i zdechnie, byle tylko tych purpuratów odciąć... :wall: Jak wyżej... pilaster napisał(a):Łże...tak...jako tygodnik antyklerykalny cały czas kłamią na temat Krk, jednak nikt się nimi nie przejmuje i procesów nie wytacza... JAkoś wszyscy z "Faktem" się procesują...czyli to wg Pilast(Ir)a błazny nie są? Pilast(Ir) czasem przestanie wąchać kościelne kadzidła... pilaster napisał(a):A stosując kryteria xjasiuxa, czyli uznając wyrok sądowy jako jedyny dowód na łgarstwo, to Radio Maryja należaloby zaliczyć do krynicy prawdyTak się składa, że co by nie napisała przybudówka Krk (jaka by ona nie była) kościelnego gówna nikt w polsce ruszać nie chce...ale jak Pilast(Ir) tak się upiera o brak rozpraw RM... Klik I Klik II Klik III Klik IV To tak na początek...czekam teraz na sprawy wytoczone przeciwko FiM związane z machlojami przy Komisji Majątkowej itp... Fakty i Mity - pilaster - 26.10.2010 xjasiux napisał(a):Pilast(Ir) połaczy zaraz nam cudowny wpływ Krk na uzdrowienie i prężny rozwój gospodarek. Dopóki w Hiszpanii wpływy Krk były silne, lub nawet bardzo silne (frankizm), dopóty gospodarka hiszpańska rozwijała się bardzo prężnie. A potem przyszedł Zapatero i pokazął czarnym gdzie raki zimują. I jakoś tak zaraz później gospodarka hiszpańska wzieła i zdechła . Ot tak przypadkowo akurat w tym momencie ![]() Cytat: Wszyscy biskupi się z "Faktem" procesują? Cytat: No faktycznie, cztery razy zdarzyło im się powiedzieć nieprawdę. Cztery razy na 15 lat istnienia rozgłośni ![]() Cytat: FiM robiło jakieś machloje przy Komisji Majątkowej? :roll: No proszę, człowiek cały czas się dowiaduje czegoś nowego... :lol2: |