Forum Ateista.pl
Rio de Świebodzineiro - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Wydarzenia i przegląd prasy (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Wątek: Rio de Świebodzineiro (/showthread.php?tid=7390)

Strony: 1 2 3

Rio de Świebodzineiro - TripleSix - 19.11.2010

W Świebodzinie stoi już w całości pomnik Chrystusa Króla, alternatywnie zwany "Aragornem ze Świebodzina". Kiczowata i megalomańska figura góruje nad miastem, litując się zapewne nad losem drobnych cwaniaczków i hipermarketów niepłacących podatków. Zbudowany na przekór przypowieści o złotym cielcu, zapewne przyniesie dodatkowy dochód do kiesy miejscowej parafii jako źródło pielgrzymek z całej Polski.

Chrześcijaństwo na pewno zostawi po sobie piękne obiekty architektoniczne. Obawiam się jednak, że poziom wykonawstwa świebodzińskiego Aragorna może zaowocować w którymś momencie historycznym wykiprowaniem go przy udziale silnego wiatru. Będę z uwagą obserwował dalsze jego dzieje. Albo jego żywot zostanie zakończony przez piorun.

Co sądzicie na ten temat?

Rio de Świebodzineiro - 666gonzo666 - 19.11.2010

piorun raczej wytrzyma Duży uśmiech tu raczej warto się spytać mieszkańców, czy posąg powiększył turystykę, bo to jedyne zastosowanie czegoś takiego.

Rio de Świebodzineiro - MightyYu - 19.11.2010

Podpisuję się pod cytowaną szeroko na sieci parafrazą:
"To jest Chrystus na miarę naszych możliwości, my tym Chrystusem otwieramy oczy niedowiarkom! Mówimy: to jest nasz Chrystus, przez nas zrobiony, i to nie jest nasze ostatnie słowo!"

Rio de Świebodzineiro - angorek333 - 19.11.2010

[Obrazek: aragorn.jpg]
znalezione w sieci Oczko
Nie wiem, co to za zaklęcie, ale widocznie dematerializuje żurawia w tle Oczko

Rio de Świebodzineiro - Tgc - 19.11.2010

Z tego co slyszalem (choc moge sie mylic) pomnik ten byl finansowany od poczatku do konca z prywatnych pieniedzy. Wiec pomimo, ze uwazam to za glupote i czysty przyklad hipokryzji katolikow - ktorych misja jest podobno pomoc bliznim a wydaja pieniadze na budowe wielkich posagow i innych pierdol pomimo ze ich wlasna religia w biblii zabrania im robienia takich rzeczy (drugie przykazanie w dekalogu w ksiedze wyjscia) to coz, akceptuje to, to ich prywatna sprawa.
Ciekawe jednak jak by potraktowali mnie gdybym zbudowal za wlasne pieniadze wielki pomnik Lenina - czy byli by rownie tolerancyjni dla mnie? Ostatnio w mediach slyszy sie, ze katolicka dzicz dewastuje np. cmentarze poleglych zolnierzy Armii Radzieckiej - wiec zapewne ta odpowiedz brzmi nie...

angorek333:
To nic innego jak kultowe YMCA
http://www.youtube.com/watch?v=CS9OO0S5w2k
Duży uśmiech

Rio de Świebodzineiro - sogors - 19.11.2010

[Obrazek: batman.jpg]

Cytat:tu raczej warto się spytać mieszkańców, czy posąg powiększył turystykę, bo to jedyne zastosowanie czegoś takiego.
Dokładnie, i jako tak nie widzę w nim nic złego

Przynajmniej nic gorszego niż w wierzy Eiffela która wygląda jak jakiś postmodernistyczny pomnik słupa wysokiego napięcia.

Mogą być inne plusy
http://przekroj.pl/work/privateimages/formats/D/8878.jpg

BTW
na świecie też o nas mówią
http://www.colbertnation.com/the-colbert-report-videos/365266/november-10-2010/statue-of-jesus?xrs=share_fb

i mowa tam że w Dniu Sądu ten pomnik może być przydatny

Rio de Świebodzineiro - angorek333 - 19.11.2010

Trzeba będzie doposażyć... tak na wszelki Oczko

Rio de Świebodzineiro - Pacyfikator - 21.11.2010

To cudo pewnie będzie działać na zasadzie : Centrum Rekreacyjno-Modlitewnego w Licheniu Język Aby zwiększyć obroty w budżecie kościoła...

Rio de Świebodzineiro - anima vilis - 21.11.2010

Najgorsze w tym "naszym" Chrystusie Królu jest to, że przypomina on jakąś figurę ogrodową w powiększonej skali. Okropny, jakiś taki ociosany i ta korona, która przypomina mi te wycinane z papieru w szkole podstawowej. Nie można jednak zapomnieć o ukrytej symbolice: 33 m wysokości plus 3 m korony.

Rio de Świebodzineiro - Nomeolvides - 21.11.2010

podobny do Maciarewicza ponoć...

Rio de Świebodzineiro - Shaw89 - 21.11.2010

Żałość.

Rozśmieszył mnie pan opowiadający w Wiadomościach przed chwilką, jak to łzy mu w oczach wezbrały, gdy podchodził po ten ósmy cud świata. Cóż, przynajmniej będzie komu grochówkę sprzedawać, jak pielgrzymi przyjadą. BTW, zawsze myślałem, że pielgrzymuje się do miejsc świętych, a ostatnio jest raczej tak, że pielgrzymuje się do miejsca w którym stoi wypasiona bazylika, albo pomnik.

No, ale co tam, ważne, że Jezusowi się podoba i jest mu bardzo potrzebne i w ogóle. W końcu jest królem wszechświata.

Rio de Świebodzineiro - lopezzz - 21.11.2010

TripleSix: "Zbudowany na przekór przypowieści o złotym cielcu..."
Tgc: "...pomimo ze ich wlasna religia w biblii zabrania im robienia takich rzeczy (drugie przykazanie w dekalogu w ksiedze wyjscia)..."

Takie teksty tylko utwerdzają mnie w przekonaniu, że większość ateistów to ignoranci, nie będący w stanie świadomemu katolikowi namieszać w głowie. A tym bardziej teologowi.
W 2 przyk. z KPP, Bóg mówi o wszystkim tylko nie o Sobie i tym co jest Mu najmilsze.

Warto czasem wyściubić nos, znad dzieł Lenina i przeczytać coś mądrzejszego.

Rio de Świebodzineiro - Roan Shiran - 21.11.2010

Cytat:W 2 przyk. z KW, Bóg mówi o wszystkim tylko nie o Sobie i tym co jest Mu najmilsze.
Ufff... już myślałem, że te wszystkie bzdety o duchu świętym, trójcy świętej, o tym co bóg lubi, a co nie to prawda jest. Dobrze, że mamy teologów *powiedział wyrywając prawie większość stron z Biblii*.

Btw: rozumiem, że lopezzz jest na stanowisku tych katolików, którzy popierają budowanie wystawnych pomników, kościołów itp? Że tak zapytam - do którego teologa chodziłeś na nauki?

A co do ekonomicznego podejścia do pomnika - mi się tylko wydaje czy lokalizacja dla takiej atrakcji jest co najmniej marna? By nie powiedzieć gorzej.

Rio de Świebodzineiro - anonim1 - 21.11.2010

lopezzz napisał(a):TripleSix: "Zbudowany na przekór przypowieści o złotym cielcu..."
Tgc: "...pomimo ze ich wlasna religia w biblii zabrania im robienia takich rzeczy (drugie przykazanie w dekalogu w ksiedze wyjscia)..."

Takie teksty tylko utwerdzają mnie w przekonaniu, że większość ateistów to ignoranci, nie będący w stanie świadomemu katolikowi namieszać w głowie. A tym bardziej teologowi.
W 2 przyk. z KW, Bóg mówi o wszystkim tylko nie o Sobie i tym co jest Mu najmilsze.

Warto czasem wyściubić nos, z nad dzieł lenina i przeczytać coś mądrzejszego.
Zwróce uwagne na to co powodowalo zgubne skutki dla Kościola późnego średniowiecza, powodujące powstanie ruchów reformacyjnych, wojen religijnych , przemocy - czyli pazerność, pycha, zepsucie - moze ten monument stanie mu ością w katolickim gardle.

Obciach, tym Polska predenduje do mentalnie do obszaru trzeciego swiata.

Rio de Świebodzineiro - Socjopapa - 22.11.2010

lopezzz napisał(a):TripleSix: "Zbudowany na przekór przypowieści o złotym cielcu..."

W 2 przyk. z KPP, Bóg mówi o wszystkim tylko nie o Sobie i tym co jest Mu najmilsze.

Warto czasem wyściubić nos, znad dzieł Lenina i przeczytać coś mądrzejszego.

Ludziom, którzy wierzą, że są Napoleonami też ciężko przetłumaczyć, że się mylą, ale mimo to próbuje się...

Warto czasem wyściubić nos znad ulubionej bajki, która stała się bestsellerem, bo Harry Potter też na takie miano zasługuje, a mimo to Kościoła Wszechokularnikowego Chłopca z Piorunem na Czole jeszcze nie zauważyłem. A może jesteś w trakcie jego zakładania?

Rio de Świebodzineiro - Tgc - 22.11.2010

lopezzz napisał(a):Takie teksty tylko utwerdzają mnie w przekonaniu, że większość ateistów to ignoranci, nie będący w stanie świadomemu katolikowi namieszać w głowie. A tym bardziej teologowi.

A czemu tak interpretujesz to przykazanie? Watpie, zebys doszedl do tego sam - ktos przedstawil Ci taka a nie inna interpretacje i zdaje sie, ze bezmyslnie w nia wierzysz. Przyjzyj sie pierw jak do tego podchodza niektore z Kosciolow Protestanckich, a takze co wazne wasi starsi bracia w wierze - zydzi. Zbadaj dokladniej temat, zanim nazwiesz kogos ignorantem - bo moze sie okazac, ze sam nim jestes...

Rio de Świebodzineiro - heninsyn - 22.11.2010

... to jakieś twórcze rozwinięcie krasnali ogrodowych - jest ?
( I dlaczego to-to coś stoi na górce ze śmieci - niby taka trawestacja ... wróć trafostacja )

Rio de Świebodzineiro - TripleSix - 22.11.2010

lopezzz napisał(a):W 2 przyk. z KPP, Bóg mówi o wszystkim tylko nie o Sobie i tym co jest Mu najmilsze.

Może wyjaśnij ignorantowi, co to jest KPP (Komunistyczna Partia Polski???), a zaraz potem to, jak się mają przytoczone przez ciebie słowa do przypowieści o "złotym cielcu".

Jeśli chodzi o megafigurę - chciałboby się rzeć "z braku laku dobry gips", ale to tylko wygląda jak figura gipsowa. :lol2:

Mam nadzieję, że Chrystus the Savior from Świebodzin będzie stanowił koło zamachowe tamtejszej gospodarki. Ciekawe, czy społeczna inicjatywa postawienia po drugiej stronie drogi 100-metrowego pomnika Lucyfera zostałaby oprotestowana.

Rio de Świebodzineiro - rysiek - 22.11.2010

Kolejny kicz, stworzony przez prowincjonalną, polską odmianę katolicyzmu. Dziwią nordyckie, chyba, rysy Jezusa, będącego przecież semitą. Faktycznie stylem przypomina gigantyczne figury królów ze scenografii "Władcy pierścieni", jakże odległa to wizja od Jezusa Ewangelii w koronie cierniowej. Na zdjęciach z lotu ptaka widać, że blisko przed figurą znajduje się spory kompleks supermarketu. Symbolika bardzo wymowna, odpowiednia i aktualna, zamiast np. "J. frasobliwego" mamy tu "Jezusa błogosławiącego Supermarket", swoista "dwójca święta" dla wielu.

Rio de Świebodzineiro - pilaster - 22.11.2010

Ach, jak straszliwe jest to rozczarowanie miłośników grzebania w cudzych kieszeniach, kiedy się okazuje, że, pomimo ich wysiłków, stać jednak ludzi na sfinansowanie czegoś wielkiego (dosłownie). Brakuje jednak wyliczanek, ile za te pieniądze możnaby sfinansować obiadów dla głodnych dzieci, albo zasiłków dla bezrobotnych :]

TGC

Cytat:
Ciekawe jednak jak by potraktowali mnie gdybym zbudowal za wlasne pieniadze wielki pomnik Lenina

Problem w tym, że Lenin, w przeciwieństwie do Jezusa - postaci na wpół legendarnej, był jednym z największych zbrodniarzy w historii ludzkości. Zatem stawianie pomników przeróżnym Leninom i Hitlerom mogłoby zostać źle odebrane. :roll:

Ale gdyby tgc chciał postawić za własne pieniądze np pomnik Marksa.... Dlaczego nie spróbuje?

Dlatego, że lewizna wszelkiej maści w życiu za swoje fanaberie nie płaci ze swojej kieszeni. Zawsze lubi tylko grzebać w kieszeni innych. Smutny