![]() |
Konkurs Historyczny o Palmę Palmera - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Historia (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Konkurs Historyczny o Palmę Palmera (/showthread.php?tid=8724) |
Konkurs Historyczny o Palmę Palmera - Palmer - 02.11.2012 Proponuję Wam wzięcie udziału w konkursie historycznym. Będzie się on odbywał cyklicznie, powiedzmy, że raz na miesiąc. Może w nim wziąć udział każdy zarejestrowany użytkownik naszego forum. Warunkiem uczestnictwa jest przysłanie mi na priva odpowiedzi na przynajmniej jedno pytanie spośród pięciu, które będę tu umieszczał. Pytania konkursowe: 1. Jaki błąd pi-arowski niemieckiego przywódcy (nie ujawniam jego oficjalnego tytułu, żeby było trudniej) pozwolił później propagandzie przeciwnika nazywać Niemców barbarzyńcami, mimo, że wcześniej uważano ich powszechnie za wzorowy i kulturalny naród? 2. Koronowany władca pewnego państwa położonego na kontynencie amerykańskim (nie zdradzam, o którą Amerykę chodzi, żeby było trudniej) został sądownie skazany na śmierć i zabity przez własnych poddanych. O kogo chodzi? 3. Które państwo i w którym roku niemal dwukrotnie powiększyło swoją powierzchnię dzięki jednorazowemu zakupowi terytoriów? 4. Podczas gdy Niemcy toczyły wojnę, ichnia orkiestra wojskowa zagrała w Warszawie Mazurka Dąbrowskiego. Kiedy to się wydarzyło? W odpowiedzi wystarczy podać rok, albo powszechnie przyjętą nazwę zdarzenia. 5. Gdzie i mniej więcej kiedy urządzano „ustawiane” bitwy, których jedynym celem było zdobycie jeńców? Odpowiedzi na priva proszę, nie tutaj. Tutaj wszystko co nie jest odpowiedzią: komentarze, kontr-komentarze. ![]() Palmę otrzymuje ten Użytkownik, który zdobędzie najwięcej punktów. [A w razie remisu dogrywka systemem "do skutku" (jedno pytanie, w razie remisu następne, itd.)] Kto zdobędzie Pierwszą Palmę Palmera? Tego dowiemy się za miesiąc. ![]() ![]() Konkurs Historyczny o Palmę Palmera - Baptiste - 02.11.2012 Priv poleciał, niestety odpowiedziałem na 4 z 5 pytań. Na pytanie nr. 1 nie znam niestety odpowiedzi. Konkurs Historyczny o Palmę Palmera - Palmer - 02.11.2012 Odpowiedziałem na priva. Byłeś pierwszy, zaraz po Tobie napisał Idiota. Obaj macie co najmniej 1 punkt, ale nie będę tu pisał ile dokładnie, żeby było weselej. ![]() Konkurs Historyczny o Palmę Palmera - Forge - 02.11.2012 Świetny pomysł i szczęśliwie ciekawe pytania. Udzieliłem odpowiedzi - zobaczymy czy poprawnych ![]() Konkurs Historyczny o Palmę Palmera - ideat - 02.11.2012 Ode mnie wygrany otrzyma plusa. Konkurs Historyczny o Palmę Palmera - Machefi - 02.11.2012 Palma jest daktylowa, kokosowa, czy jakaś inna? Na wszelki wypadek odpowiedzi poszły. Konkurs Historyczny o Palmę Palmera - Forge - 02.11.2012 Czekać miesiąc to lipa. Wtedy nikt już nie będzie pamiętał, że jakiś konkurs był. Tydzień? Konkurs Historyczny o Palmę Palmera - Baptiste - 02.11.2012 Forge ma rację, kto ma wziąć udział to weźmie w kilka dni po założeniu tematu. Czas powinien wynosić jeden tydzień. Konkurs Historyczny o Palmę Palmera - Palmer - 02.11.2012 Dobra. Czekamy tylko tydzień. Dziękuję Machefiemu i Forge'owi za kolejne privy. Konkurs Historyczny o Palmę Palmera - Aryman - 02.11.2012 Co wiedziałem, powiedziałem. Konkurs Historyczny o Palmę Palmera - Iselin - 02.11.2012 Vivaldi napisał(a):Proponuję Wam wzięcie udziału w konkursie historycznym.Fajnie. Mam teraz dużo pracy, a zajmuję się szukaniem odpowiedzi na zagadki. Konkurs Historyczny o Palmę Palmera - Palmer - 02.11.2012 No i Wam dziękuję. Nie chcę wchodzić w szczegóły, ale z ciekawostek powiem, że każdy kto przysłał odpowiedzi ma przynajmniej 1 punkt oraz że nikt nie zdobył maksymalnej liczby punktów. ![]() Konkurs Historyczny o Palmę Palmera - Machefi - 03.11.2012 No i przy okazji dowiemy się może, co dla Palmera jest błędem pi-araowskim. Konkurs Historyczny o Palmę Palmera - Palmer - 03.11.2012 Machefi napisał(a):No i przy okazji dowiemy się może, co dla Palmera jest błędem pi-araowskim. Błąd pi-arowski to błąd pi-arowski. ![]() Sofeicz odpowiedział. Dziękuję. Czekam na następne odpowiedzi. Konkurs Historyczny o Palmę Palmera - Baptiste - 04.11.2012 Iselin napisał(a):Fajnie. Mam teraz dużo pracy, a zajmuję się szukaniem odpowiedzi na zagadki.Szukać powinno się w głowie nie na necie. ![]() Konkurs Historyczny o Palmę Palmera - Iselin - 04.11.2012 Sajid napisał(a):Szukać powinno się w głowie nie na necie.Świetnie. Zaraz zadam Ci zagadkę. Zobaczymy, czy znajdziesz odpowiedź w głowie ![]() Konkurs Historyczny o Palmę Palmera - Baptiste - 04.11.2012 Iselin napisał(a):Świetnie. Zaraz zadam Ci zagadkę. Zobaczymy, czy znajdziesz odpowiedź w głowieJak nie znajdę to nie znajdę i na tym pozostanę. ![]() Konkurs Historyczny o Palmę Palmera - Iselin - 04.11.2012 A w ogóle to trzeba umieć korzystać ze źródeł :p Konkurs Historyczny o Palmę Palmera - Palmer - 04.11.2012 Sajid napisał(a):Szukać powinno się w głowie nie na necie. Jestem realistą, więc uznałem, że jeśli robię konkurs w necie, to i odpowiedzi ktoś będzie w nim szukał. Dlatego zadałem dość podchwytliwe pytania, tak sformułowane, by odpowiedzi nie dało się znaleźć dzięki wpisaniu jednej frazy w góógla. ![]() Konkurs Historyczny o Palmę Palmera - Iselin - 04.11.2012 Vivaldi napisał(a):Dlatego zadałem dość podchwytliwe pytania, tak sformułowane, by odpowiedzi nie dało się znaleźć dzięki wpisaniu jednej frazy w góógla.Właśnie dlatego są ciekawe. |