Forum Ateista.pl
Zakaz palenia węglem. - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Wydarzenia i przegląd prasy (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Wątek: Zakaz palenia węglem. (/showthread.php?tid=8941)

Strony: 1 2 3

Zakaz palenia węglem. - DziadBorowy - 10.01.2013

No i mamy nowe pole na którym nasi urzędnicy mogą walczyć o świetlaną przyszłość:
http://ekobudowanie.pl/aktualnosci/953-zakaz-palenia-weglem-w-krakowie

W Krakowie w związku z zanieczyszczeniem powietrza na serio rozważany jest zakaz palenia w piecach węglem i innymi paliwami stałymi.
Owszem problem jest ale to rozwiązanie średnio mi się podoba.

Chodzi przede wszystkim o koszty. Które są nie małe. Sam zakup pieca zdolnego do palenia gazem lub innego to co najmniej 2 tysiące złotych. Do tego dochodzą koszty ogrzewania - węgiel wciąż jest najtańszy - ogrzewanie gazem wychodzi znacznie drożej. Znajomy palił gazem wychodziło go na rok jakieś 5,5 tysiąca złotych - przy węglu mieści się w trzech. Prąd z tego co wiem jest jeszcze droższy.

Ludzie palą węglem nie dlatego, że lubią, lub mają taki kaprys ale dla tego, że często ich zwyczajnie nie stać na inny rodzaj ogrzewania.

Załóżmy, że Kraków wprowadzi taki zakaz.
Ograniczy przez to nieco problem zanieczyszczeń powietrza (chociaż mają go też w lecie - więc węgiel nie jest jedyną przyczyną) za to zyska dwa nowe.
Zakaz można wprowadzić na dwa sposoby:
1) zakazujemy i niech ludzie sobie radzą
2) zakazujemy ale wyrównujemy ludziom straty przez jakąś formę pomocy najuboższym

W pierwszym przypadku sporo ludzi nie będzie stać na ogrzanie domów i mieszkań zimą - w polskich warunkach przy 20 stopniowym mrozie oznacza to ryzyko śmierci z wychłodzenia.
W drugim przypadku dochodzą ogromne koszty na pomoc dla tych ludzi, nowe etaty urzędnicze do kontrolowania tych co otrzymują pomoc etc.

Widać ewidentnie, że władze Krakowa nie mają żadnego pomysłu jak rozwiązać problem brudnego powietrza więc sięgają po standardową metodę kar i zakazów uderzających głównie w szarego obywatela. O tym zakazie w mediach mówi się od jakiegoś czasu - o dziwo przedstawiani są tylko jego zwolennicy z jakiś dziwacznych organizacji - argumentów przeciwników nie ma (nie wierzę aby nie było przeciwników).
Co prawda jak na razie problem ten mnie nie dotyczy - po pierwsze nie palę węglem po drugie nie mieszkam w Krakowie ale nie chciałbym aby moje miasto wpadło na podobny pomysł (a głupie pomysły są niestety niesłychanie żywotne i władze lubią je podzielać)

Co o tym sądzicie?

Zakaz palenia węglem. - Sofeicz - 10.01.2013

Nihil novi sub sole - kiedy w międzywojniu władze Łodzi przymusowo instalowały kanalizację dochodziło do walk z lokatorami i sabotażu, bo nikt nie chciał płacić.
http://wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Wiadomosci/Krakow-walczy-ze-smogiem.-Bedzie-wymiana-piecow
Z tego widać, że propozycje władz są ale jak dla mnie bez gruntownej rewitalizacji się nie obędzie - podobnie jest w Łodzi.

Zakaz palenia węglem. - kronopio - 10.01.2013

DziadBorowy napisał(a):No i mamy nowe pole na którym nasi urzędnicy mogą walczyć o świetlaną przyszłość...

Co o tym sądzicie?

Ja palę weglem (a konkretnie ekogroszkiem) i z mojego komina nie wydobywa się żaden dym.

Problemem nie jest chyba palenie węglem (nie wszystkich na to stać) tylko palenie w piecach śmieci, w tym plastiku, czyli mówiąc wprost - bida.

kronopio napisał(a):Ja palę weglem (a konkretnie ekogroszkiem) i z mojego komina nie wydobywa się żaden dym.

Problemem nie jest chyba palenie węglem (nie wszystkich na to stać) tylko palenie śmieci, w tym plastiku.

Też. Za śmieci w większości miejscowości się wzięli i straż miejska lepi mandaty. Tutaj jednak czepiają się ewidentnie węgla. Co prawda przy węglu gdy utrzymuje się ogień nie ma aż tak dużo dymu, ale przy rozpalaniu, zwłaszcza gdy jest dużo miału kopci niesamowicie. Na przeciw mojego bloku są domki jednorodzinne i gdy wieczorem wyjdę na balkon wyraźnie to czuję. Ale nie przeszkadza mi to i nie chcę dla tych ludzi zakazu.
Ale to wszystko wygląda mi na pewien półśrodek - w palących węglem najłatwiej uderzyć za pomocą przepisu. Natomiast Kraków ma normy przekroczone często również w lecie - więc to nie wyłącznie piece węglowe są przyczyną.

Sofeicz napisał(a):Z tego widać, że propozycje władz są ale jak dla mnie bez gruntownej rewitalizacji się nie obędzie - podobnie jest w Łodzi.

W Łodzi to lepiej za śmieci by się wzięli. Centrum jest przyzwoite i czyste ale wystarczy wejść w boczną uliczkę lub na jakieś osiedle i brnie się w śmieciach po kostki Oczko Co najlepsze tereny sprzątane przez miasto wyglądają lepiej niż te zarządzane przez spółdzielnie.

Zakaz palenia węglem. - CreatedMind - 10.01.2013

A jakby tak hektolitry szamba się wylały na Polske to ciekawe czy by wtedy zabronili zwykłym ludziom srać i szczać ze względu na zanieczyszczenie.
Kurwa, toż to idzie zwariować, wszystko chcą zakazywać...
żarówki tradycyjne, ogrzewanie się węglem, pędzenie alkoholu, hodowanie tytoniu...
Niedługo może kurwa zakażą nam mycia się aby oszczędzać wodę ?

DziadBorowy napisał(a):Widać ewidentnie, że władze Krakowa nie mają żadnego pomysłu jak rozwiązać problem brudnego powietrza więc sięgają po standardową metodę kar i zakazów uderzających głównie w szarego obywatela.

Najłatwiej jest uderzyć w szarego obywatela.

Zakaz palenia węglem. - Rojza Genendel - 10.01.2013

Mieszkam w Krakowie, i muszę powiedzieć że sytuacja jest naprawdę zła. W ostatnich dwóch miesiącach mieliśmy dni, gdy wydawano komunikaty o tym, że dzieci, starsi i kobiety w ciąży w ogóle nie powinny wychodzić z domu. Przy takiej pogodzie jaką mamy obecnie (temperatura ok. 0 st.) jest najgorzej.
Zobaczcie proszę na zdjęcia:
http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/150281_501455699877981_191779855_n.jpg
http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/430901_500283939995157_574840998_n.jpg
Całe miasto zanurzone w smogu, podczas gdy na większej wysokości przejrzyste powietrze. W oddali widać Tatry.

Ja nie neguję tego, że Kraków ma poważny problem ze smogiem.
Tylko zastanawiam się nad skutkami takiego zakazu palenia węglem.
Co o tym jako bezpośrednio zainteresowana sądzisz?

Ale kto to ma załatwić poza krakusami - kosmici?
Jak zwykle wszyscy wyciągają ręce do państwa czyli nas.

Sofeicz napisał(a):Ale kto to ma załatwić poza krakusami - kosmici?
Jak zwykle wszyscy wyciągają ręce do państwa czyli nas.

Jak na razie nikt do nikogo rąk nie wyciąga. Zakaz tylko wprowadzają Oczko

http://ekobudowanie.pl/aktualnosci/953-zakaz-palenia-weglem-w-krakowie napisał(a):A to właśnie spalanie odpadów w piecach jest największym źródłem zanieczyszczenia powietrza.

Powie mi ktoś coś więcej na ten temat ?
Skąd ta pewność, bo dla takiego "szaraka" jak ja to można by wiele rzeczy wmówić co jeszcze nie oznacza ich prawdziwości.

@Rozja

No a gdyby to nie ''dym'' tylko szambo by zalało Kraków, czy byłby to powód aby wymagać od ludzi aby przestali srać ?
Wiem ze sranie to nie to samo co ogrzewanie (:rollUśmiech, ogrzewać się można na wiele sposobów ale jak tylu ludzi zarabia tyle ze nawet nie potrafi dociągnąć do końca miesiąca bez zejścia na zero albo nawet pożyczania pieniędzy od znajomych to raczej śmieszne jest wyobrażanie sobie że się tak po prostu zakaże, ludzie przestaną używać i po problemie.

Zakaz palenia węglem. - Rojza Genendel - 10.01.2013

Problem nie ogranicza się do węgla, bo to tylko jego część.
Chodzi też o to, że centusie palą przeróżne śmieci, począwszy od reklamówek, a kończąc na oponach. To właśnie powinno być surowo karane.

Jak myślisz ze "najuboższych palaczy śmieci" powstrzymają wysokie mandaty na które zapłacenie i tak ich nie stać to raczej jesteś w błędzie.
Ci którzy najbardziej zanieczyszczają powietrze i tak dalej będą żyć tak jak żyją a babcia która wrzuci wciągu miesiąca kilka kartoników po mleku do pieca będzie tym samym "przestępczynią" Język
Poza tym mi chodzi o węgiel a nie o śmieci w tym temacie.
Może by tak zrobić ankietę aby zobaczyć jasno kto jest zwolennikiem pospolitego zakazania ogrzewania węglem, kto jest przeciwko albo kto ma jakieś "kompromisy" czy inne rozwiązania do zaoferowania ?

PS: Kiedyś jeszcze jakiś "inteligent" wpadnie na pomysł aby zakazać rozpalania w piecu np. za pomocą gazety i trzeba będzie kupować super, ultra niezaśmiecające rozpałki do pieca Duży uśmiech

Ciekawe dlaczego akurat Kraków ma taki problem. Łódź też ma kupę starej, zaniedbanej zabudowy i też tam palą czym popadnie a dzieci kiszą beczkach.
Wyczytałem że: " To przede wszystkim skutek ukształtowania terenu i panujących warunków atmosferycznych. Kraków położony jest w obniżeniu nad brzegami Wisły w otoczeniu wniesień Bramy Krakowskiej i Pogórza Zachodniobeskidzkiego. Wszelkie zanieczyszczenia unoszące się z zakładów przemysłowych, silników samochodowych i niestety także z pieców węglowych, nie mogą się rozwiać, ponieważ występuje bardzo słabe wietrzenie."
Krakusy mają przerąbane - Łódź ma szczęście, bo leży na skraju Wyżyny Łódzkiej.

Zakaz palenia węglem. - WuXeS - 10.01.2013

Są takie dni, że próba wzięcia głębokiego oddechu na POLU kończy się u mnie napadem kaszlu. Problem jest realny i musi zostać rozwiązany.

Całkowity zakaz palenia węglem jest nierealny, natomiast jakimś pomysłem jest nałożenie restrykcji na jego jakość. Jak to jednak kontrolować - nie mam pojęcia. Pewnie na poziomie składów.

W Łodzi ruszyła akcja przyłączania całych kwartałów do sieci miejskiej CO.
Dalkia zapewnia (jeżeli są takie możliwości techniczne) zrobienie przyłącza do budynku i węzła cieplnego. Lokatorzy albo wspólnota finansują rozprowadzenie instalacji wewnątrz budynku.

Zakaz palenia węglem. - Constal - 11.01.2013

CreatedMind napisał(a):Niedługo może kurwa zakażą nam mycia się aby oszczędzać wodę ?
dokładnie
albo zabronią pierdzieć aby nie zanieczyszczać powietrza

Zakaz palenia węglem. - Rojza Genendel - 11.01.2013

Sofeicz napisał(a):Wyczytałem że: " To przede wszystkim skutek ukształtowania terenu i panujących warunków atmosferycznych. Kraków położony jest w obniżeniu nad brzegami Wisły w otoczeniu wniesień Bramy Krakowskiej i Pogórza Zachodniobeskidzkiego. Wszelkie zanieczyszczenia unoszące się z zakładów przemysłowych, silników samochodowych i niestety także z pieców węglowych, nie mogą się rozwiać, ponieważ występuje bardzo słabe wietrzenie."
I jest to prawda. Wystarczy dostać się w jakikolwiek wyższy punkt Krakowa i nagle da się normalnie oddychać. Co zresztą widać na zdjęciach.
Osobiście jestem przeciwko zakazowi używania pieców węglowych, jakkolwiek u mnie w domu pali się wyłącznie drewnem.
Jak wspomniałam, za bardziej istotne uważam zakazy spalania toksycznych odpadów.

Zakaz palenia węglem. - Constal - 12.01.2013

Rojza Genendel napisał(a):Jak wspomniałam, za bardziej istotne uważam zakazy spalania toksycznych odpadów.

Tylko jak to wyegzekwować? Musieliby kontrolerzy chodzić po domach sprawdzać czym ludzie palą

Zakaz palenia węglem. - Sofeicz - 12.01.2013

Najśmieszniejsze jest to, że kiedy w połowie lat 80. przez miesiąc mieszkałem w Krakowie, to temat palenia węglem i smogu był wałkowany w krakowskich gazetach na okrągło.
Czyli minęło 30 lat a królewskie miasto nie potrafiło nic z tym zrobić.
W sumie to trochę obciachowe, że w erze hipertechnologii ludność ambitnego miasta, jak za króla Ćwieczka, pali brudnym węglem w starych, dymiących piecach.

Zakaz palenia węglem. - Constal - 12.01.2013

Sofeicz napisał(a):pali brudnym węglem w starych, dymiących piecach.

żeby tylko węglem palili to jeszcze pół biedy
Ale problem w tym że palą co popadnie - stare ubiory,plastikowe butelki,dywaniki,buty itp.
Nic dziwnego że dymi jak z przedwojennej starej huty