Forum Ateista.pl
Glemp nie żyje - czy był wielki ? - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Wydarzenia i przegląd prasy (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Wątek: Glemp nie żyje - czy był wielki ? (/showthread.php?tid=9009)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

Glemp nie żyje - czy był wielki ? - XYZPawel - 24.01.2013

Wczoraj umarł Glemp, prymas KK. Od wczoraj gazeta.pl ma wielki czarny baner na swojej stronie i pełno artykułów pochwalnych na swojej stronie.

Umarł człowiek, to smutne, ale codziennie umiera wielu. Czy Glemp był aż taką wielką postacią, żeby mu tyle czasu poświęcać ?

Ja go nie lubiłem. Moim zdaniem był przeciętnym człowiekiem, niczym specjalnym się nie wyróżniającym. Był ważny dla KK, ale co mnie to obchodzi ?

Najwyraźniej musi, bo mieszkamy w państwie wyznaniowym... Smutny

Glemp nie żyje - czy był wielki ? - exodim - 24.01.2013

Widać wielu ma inne zdanie. Na wykopie w kilkanaście godzin news o śmierci Glempa uzyskał 820 wykopów.

Cytat:Najwyraźniej musi, bo mieszkamy w państwie wyznaniowym... Zdezorientowanyad:
Nie mieszkamy w państwie wyznaniowym, zaś mieszkamy w państwie, w którym większość osób jest wierząca...

Glemp nie żyje - czy był wielki ? - Tgc - 24.01.2013

Jasne, ze Glemp byl wielki. Nawet gry na jego czesc polscy programisci robili:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Operacja_Glemp
A tu do sciagniecia (legalnie bo od poczatku byla darmowa):
http://www.staregierki.net/glemp.html

exodim napisał(a):Trudno to ćwierćgłówkowi zrozumieć?

czy moderator nie powinien być bardziej powściągliwy ?

Tgc napisał(a):Jasne, ze Glemp byl wielki. Nawet gry na jego czesc polscy programisci robili:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Operacja_Glemp
A tu do sciagniecia (legalnie bo od poczatku byla darmowa):
http://www.staregierki.net/glemp.html

tak, pamiętam tą histerię Uśmiech GW teraz powinna wznowić tą gierkę...

Może jakiś wierzący, których tu przecież pełno (w końcu to teista.pl Język ), napisze co takiego dobrego zrobił dla Polski Glemp ?

Nie pisz post pod postem! Uzywaj opcji EDIT - Tgc

racja !, tak jakoś wyszło... - XYZPawel

Glemp nie żyje - czy był wielki ? - Iselin - 24.01.2013

Kiedy zmarła Szymborska też pełno było artykułów pochwalnych. To dość normalne, gdy umiera ktoś znany.

Glemp nie żyje - czy był wielki ? - Sofeicz - 24.01.2013

exodim napisał(a):Na wykopie w kilkanaście godzin news o śmierci Glempa uzyskał 820 wykopów.
To on był piłkarzem?

Glemp nie żyje - czy był wielki ? - Jester - 24.01.2013

XYZPaweł napisał(a):Najwyraźniej musi, bo mieszkamy w państwie wyznaniowym...
Już nawet prywatna gazeta pisze o śmierci znanego kardynałaSmutny
Czas uciekać z tego wyznaniowego ciemnogrodu.

W sumie nie mam zdania. Kompletnie nic nie wiedziałem o tym człowieku.

Iselin napisał(a):Kiedy zmarła Szymborska też pełno było artykułów pochwalnych. To dość normalne, gdy umiera ktoś znany.

ja Cię przepraszam, ale tak jakbyś porównywał Syrenkę do Porsche !

Szymborska była wielką poetką, noblistką ! A Glemp ?!?

Glemp nie żyje - czy był wielki ? - DziadBorowy - 24.01.2013

Nie wiem czy był wielki - to raczej za duże słowo.Ja pamiętam go jako raczej osobę rozsądną. Natomiast z pewnością był znany. A gdy umiera znana osoba to media o tym mówią i piszą bo zwyczajnie na tym zarabiają. Przypadkiem tym razem zmarła znana osoba związana z kościołem. Jak widać dla niektórych histeryków jest to już objaw państwa wyznaniowego. Rozumiem, że wg nich państwo świeckie to takie, które narzuca cenzurę prywatnym mediom aby te w ogóle nie pisały o niczym związanym z kościołem, chyba, że to akurat jakiś skandal Duży uśmiech

Zabawne jest to, że naszym forumowym prawicowcom często zarzuca się histeryzowanie związane z różnymi wątkami związanymi z Isalmem, gejami i szeroko pojętym lewactwem. Jednak przy tym co odpierniczają tutaj wyznawcy irracjonalnego antyklerykalizmu (jest kilku racjonalnych antyklerykałów na forum ale to mniejszość) tacy jak xyzPaweł to nasi prawicowcy to praktycznie wzór opanowania i wyważonego formułowania opiniiOczko

XYZPawel napisał(a):Szymborska była wielką poetką, noblistką ! A Glemp ?!?

Szymborska była przeciętną poetką, nobla otrzymała z przyczyn politycznych. A Glemp tak jak Szymborska przynajmniej nie jest umoczony w sprawę taką jak oficjalne poparcie procesu krakowskiego - które oznaczało poparcie dla wyroków śmierci dla zupełnie niewinnych ludzi.

Zresztą nikt przecież nie robi z Glempa bohatera - na wspomnianej Wyborczej jest jeden artykuł informujący o śmierci wraz z życiorysem.
Jak by Doda zmarła w wypadku samochodowym też pewnie taki artykuł by był. Też miałbyś z tym problem ?

Glemp nie żyje - czy był wielki ? - Socjopapa - 24.01.2013

XYZPawel napisał(a):Szymborska była wielką poetką, noblistką ! A Glemp ?!?

Co niektórzy by polemizowali z tezą, że Szymborską była wielką poetką. Jest stosowny wątek na forum.

Co do zmarłego się nie wypowiadam, bo nic o nim nie wiem - w ogóle nie kojarzę żadnych jego wypowiedzi czy działań, które mogłyby być podstawą jakiejkolwiek oceny.

Niektórzy widocznie jednak uznawali, że zrobił coś dobrego:

Wiki napisał(a):W 2003 Towarzystwo im. Hipolita Cegielskiego wyróżniło go statuetką Złotego Hipolita i tytułem Wybitnej Osobistości Pracy Organicznej[1].

Zwracam też uwagę, jakkolwiek nie jest to uwaga administracyjna, lecz prywatna, że de mortuis nil nisi bene. Bardzo nieładnie jest najeżdżać na człowieka po jego śmierci, gdy nie może się już bronić.

XYZPawel napisał(a):ja Cię przepraszam, ale tak jakbyś porównywał Syrenkę do Porsche !
Szymborska była wielką poetką, noblistką ! A Glemp ?!?
Nie wiem w jakim jesteś wieku - pewnie nie pamiętasz świadomie stanu wojennego.
A właśnie wtedy Glemp przeszedł chrzest - w miarę spokojnie przeprowadził Kościół i skupiona wokół niego Solidarność przez najgorsze.
Z tego co pamiętam, zarzucano mu wtedy zbytnią uległość i nijakość.
Raczej temperował gorące głowy. Nie był typem fightera ale być może taka taktyka okazała się skuteczniejsza.

Sofeicz napisał(a):Nie wiem w jakim jesteś wieku - pewnie nie pamiętasz świadomie stanu wojennego.
A właśnie wtedy Glemp przeszedł chrzest - w miarę spokojnie przeprowadził Kościół i skupiona wokół niego Solidarność przez najgorsze.
Z tego co pamiętam, zarzucano mu wtedy zbytnią uległość i nijakość.
Raczej temperował gorące głowy. Nie był typem fightera ale być może taka taktyka okazała się skuteczniejsza.

Właśnie w oczach niektórych awansowałeś na forumowego klerofila - teistę Oczko Możesz się jeszcze uratować pisząc coś o pedofilii wśród kleru Oczko

DziadBorowy napisał(a):Właśnie w oczach niektórych awansowałeś na forumowego klerofila - teistę Oczko Możesz się jeszcze uratować pisząc coś o pedofilii wśród kleru Oczko
:lol2::lol2::lol2: Pamiętaj co powiedział Miłosz - "jest zbrodnia gorsza od morderstwa - uogólnienie".

Glemp nie żyje - czy był wielki ? - Marcin_77 - 24.01.2013

Jak dla mnie był neutralny. Nie pamiętam jakichś jego szczególnie skandalizujących wypowiedzi, nie był osobą kontrowersyjną czy specjalnie przegiętą (vide - prałat Jankowski), ostatnimi laty faktycznie mało go było widać.

Glemp nie żyje - czy był wielki ? - Nonkonformista - 24.01.2013

Iselin napisał(a):Kiedy zmarła Szymborska też pełno było artykułów pochwalnych. To dość normalne, gdy umiera ktoś znany.
Tylko Glemp a Szymborska.
Znaj proporcjum mocium pani.
Glemp był i go ni ma. Za dziesięć lat pies z kulawą nogą o kimś takim nie będzie pamiętał.
A Szymborska będzie wieczna dzięki swej poezji. Non omnis moriar. Stare jak świat, ale prawdziwe. Dobrzy artyści unieśmiertelniają się, a miernoty łatwo się zapomina.

Cytat:Szymborska była przeciętną poetką, nobla otrzymała z przyczyn politycznych.
Tak, jasne. Literaturoznawca się znalazł od siedmiu boleści. :lol2: To polskie niedocenianie wielkich i przecenianie miernot. To dlatego pełzniemy i jesteśmy wciąż 'anus mundi'.

Glemp nie żyje - czy był wielki ? - semele - 24.01.2013

Były także postponujące.
Nie znam Glempa, bo mało mnie interesują ojcowie kościola, byli
i współcześni. Zastanawia mnie dlaczego był przeciwnikiem lustracji. Komentarze są takie, że wiedział jak to działa (znał slużby). Ale dzisiaj ciągle się lustrujemy. Może gdyby w okresie przełomu w sposób cywilizowany pozałatwiać te zaszłości, dzisiaj moglibyśmy juz spokojnie zająć się sprawami społecznymi i gospodarczymi, a tak ciągle grzebiemy sie w tej martylorogii. Co zostało wzmocnione przez wypadek. Widać Bóg nad Polską czuwa.
Uśmiech

Glemp nie żyje - czy był wielki ? - adi. - 24.01.2013

nonkonformista napisał(a):A Szymborska będzie wieczna dzięki swej poezji.

racja, nawet wiem dzięki jakim utworom :lol2:

nonkonformista napisał(a):Glemp był i go ni ma. Za dziesięć lat pies z kulawą nogą o kimś takim nie będzie pamiętał.
A Szymborska będzie wieczna dzięki swej poezji. Non omnis moriar. Stare jak świat, ale prawdziwe. Dobrzy artyści unieśmiertelniają się, a miernoty łatwo się zapomina.

Głowy bym za to nie dał :lol2:
Zwłaszcza, że Szymborska nie była jakąś tam wybitną poetką. Kilka wierszy miała niezłych, ale jednak to druga lub nawet trzecia liga. O lepszych od niej historia zapominała. Zmieni się program języka polskiego i wiersze Szymborskiej z niego wypadną to poza kilkoma miłośnikami poezji pies z kulawą nogą o niej nie będzie pamiętał.

Cytat:Tylko Glemp a Szymborska.
Znaj proporcjum mocium pani.
To dobre zestawienie, obydwoje znani ze swej działalności, ocena moralna obydwu budzi kontrowersje (chociaż Szymborska ma znacznie więcej na sumieniu niż Glemp - ciężko faktycznie zestawiać kogoś kto wobec systemu quasi-totalitarnego zalecał ostrożność w działaniu jak Glemp z kimś kto jawnie domagał się aby ten system mordował niewinnych ludzi jak Szymborska - ale chyba nie o to Ci chodziło)

Cytat:Tak, jasne. Literaturoznawca się znalazł od siedmiu boleści. :lol2: To polskie niedocenianie wielkich i przecenianie miernot. To dlatego pełzniemy i jesteśmy wciąż 'anus mundi'.
To tak. Zapomniałem. "Słowacki wielkim poetą był". Duży uśmiech Gombrowicz dalej aktualny. 10 000 razy powtórzono, że Szymborska to wielka poetka i jak widać część ludu to kupiła.

Glemp nie żyje - czy był wielki ? - Nonkonformista - 24.01.2013

DziadBorowy napisał(a):Głowy bym za to nie dał :lol2:
Zwłaszcza, że Szymborska nie była jakąś tam wybitną poetką. Kilka wierszy miała niezłych, ale jednak to druga lub nawet trzecia liga. O lepszych od niej historia zapominała.
Byli lepsi, to fakt.
Wiem, że to twoja prywatna opinia i masz do niej prawo.
W czym przejawia się ta jej trzecioligowość?

Glemp nie żyje - czy był wielki ? - Socjopapa - 24.01.2013

Bogowie Otchłani! Jest wątek o Szymborskiej, co już pisałem wyżej. Tam sobie możecie podyskutować o walorach jej twórczości.