Szukam książki/opinii o książce - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Kultura i sztuka (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Szukam książki/opinii o książce (/showthread.php?tid=9132) |
Szukam książki/opinii o książce - Sofeicz - 14.01.2015 gekonex napisał(a):Co sądzicie o książce ,,Zagadka rodowodu człowieka.'' Josefa H. Reichholfa? Czy można jeszcze spokojnie czerpać z niej wiedzę czy może jest już w jakimś stopniu nieaktualna? Co o niej sądzicie? Nie czytałem. Książka z 1990, a to w skali postępu wiedzy kawał czasu. Ale są pewne rzeczy, które się nie zmieniają. Zawsze poczytać warto. Szukam książki/opinii o książce - PTRqwerty - 14.01.2015 gekonex napisał(a):Co sądzicie o książce ,,Zagadka rodowodu człowieka.'' Josefa H. Reichholfa? Czy można jeszcze spokojnie czerpać z niej wiedzę czy może jest już w jakimś stopniu nieaktualna? Co o niej sądzicie? Śmiało możesz czerpać wiedzę bez nerwów nawet z takiej pozycji, która jest nieaktualna. Brak aktualności wiedzy w książce nie implikuje odczuwania stresu u czytelnika. Szukam książki/opinii o książce - Boom - 31.03.2015 Szukam książki sf. Zaczyna się mniej więcej mężczyzna idzie do domu spokojnej starości porozmawiać z matką(?), która jest w urządzeniu, w którym umysły innych z domu opieki się spotykają. Szukam książki/opinii o książce - luidor0 - 31.03.2015 Karol Borchardt "Znaczy kapitan", o kapitanie ŻW Mamercie Stankiewiczu. Szukam książki/opinii o książce - Rojza Genendel - 20.04.2015 Czy ktoś lubi powieści historyczne i może i polecić dobry tytuł? Interesuje mnie Rzym w czasach pryncypatu, najchętniej coś w stylu "Ja, Klaudiusz". Szukam książki/opinii o książce - Nonkonformista - 20.04.2015 Rojza Genendel napisał(a):Czy ktoś lubi powieści historyczne i może i polecić dobry tytuł? Interesuje mnie Rzym w czasach pryncypatu, najchętniej coś w stylu "Ja, Klaudiusz".M. Yourcenar, Pamiętniki Hadriana Szukam książki/opinii o książce - Fanuel - 20.04.2015 Powieść to nie jest ale godna polecenia jest rewolucja rzymska R. Syme. Dobrze się czyta i wprowadza w realia epoki oraz ukazuje "prawdziwe oblicze" Oktawiana :-D Szukam książki/opinii o książce - Rojza Genendel - 20.04.2015 Dzięki, chłopaki :-* Jak komuś wpadnie do głowy coś jeszcze, to niech pisze. Szukam książki/opinii o książce - Sofeicz - 21.04.2015 "Pompeje" Harrisa czytałaś? http://lubimyczytac.pl/ksiazka/216808/pompeje Szukam książki/opinii o książce - Rojza Genendel - 21.04.2015 Akwedukty! Muszę to przeczytać! RE: Szukam książki/opinii o książce - exeter - 19.05.2015 Rojziu, Twoje pytanie natychmiast przywołało u mnie tego autora i jego książki: Kryminalny Rzym gorąco polecam, świetna literatura kryminalna osadzona w tamtej epoce, do tego mnóstwo rzetelnej wiedzy o życiu w Imperium. Druga pozycja, to czytana dawno fabularyzowana biografia Gajusza Mariusza - jednego z najwybitniejszych wodzów i polityków z okresu Republiki. Ale za cholerę nie mogę sobie przypomnieć tytułu i autora. Trochę nie o to prosiłaś, ale naprawdę warto sięgnąć także po tę książkę: Życie w Sparcie w okresie wojen perskich miłej lektury. RE: Szukam książki/opinii o książce - Rojza Genendel - 19.05.2015 Dziękuję :-) RE: Szukam książki/opinii o książce - exeter - 19.05.2015 Rojziu, skleroza nie boli, tylko trzeba poszukać. Książka o Gajuszu Mariuszu to: Pierwszy w Rzymie Ponadto, całkiem niedawno czytałem dobrą książkę Waldemara Łysiaka której akcja osadzona jest w momencie upadku Imperium Romanum. To nie jest najlepsza książka Łysiaka, ale i tak warto po nią sięgnąć: Ostatnia kohorta choćby dla przemyśleń Łysiaka nad naturą relacji damsko-męskich. RE: Szukam książki/opinii o książce - Rojza Genendel - 19.05.2015 Powiem ci szczerze, że na Waldka mam ciężką alergię. RE: Szukam książki/opinii o książce - exeter - 19.05.2015 Rojziu, Cytat:Powiem ci szczerze, że na Waldka mam ciężką alergię.Nie dziwię się. Ja go jednocześnie, uwielbiam i nienawidzę. Podziwiam jego erudycję i talent literacki, odrzucam poglądy społeczne. Ale kilka jego książek należy do tych, najważniejszych, które czytałem. RE: Szukam książki/opinii o książce - Fanuel - 25.10.2015 Szukam czegoś o myśleniu Dokładniej to o sposobach rozumowania, błędach poznawczych, logice itd. Czegoś dość lekkiego, w sam raz na jesienne popołudnia. Lub szerzej, cos podumowującego aktualny stan wiedzy/z/zakresu kognitywistyki. RE: Szukam książki/opinii o książce - Fanuel - 13.12.2015 No to teraz zwracam się z prośbą o polecenie jakiejś pozycji o cynicznym, inteligentnym cwaniaku-manipulancie. Może być biografia ale preferowana jest powieść. Liczę na jakikolwiek odzew RE: Szukam książki/opinii o książce - Sofeicz - 13.12.2015 Biografia - "Steve Jobs" Waltera Isacsona http://lubimyczytac.pl/ksiazka/203589/steve-jobs RE: Szukam książki/opinii o książce - Fanuel - 13.12.2015 Pojechał punkt. Na dobrą sprawę może też być coś o bohaterze w typie nietzscheańskiego nadczłowieka. Nie musi być to postać autentyczna. Oczywiście preferowana jest powieść RE: Szukam książki/opinii o książce - Christoff - 13.12.2015 Kariera Nikodema Dyzmy (inteligentny cwaniak a nie nadczłowiek oczywiście). |