Forum Ateista.pl
Antypolonizm - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Pozostałe (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Antypolonizm (/showthread.php?tid=9314)

Antypolonizm - Battlecruiser - 07.04.2013

Termin ten praktycznie jest zakazany w naszym kraju. Ale pytam się, dlaczego przez ten przyzmat nie interpretować rzeczywistości?

Antypolonizm - Sofeicz - 07.04.2013

Dlaczego zakazany?
Nikt nie ma zamiaru cię zbanować za jego użycie.

Antypolonizm - Battlecruiser - 07.04.2013

Sofeicz napisał(a):Dlaczego zakazany?
Nikt nie ma zamiaru cię zbanować za jego użycie.
Nie w sensie "na forum" tylko w dyskursie publicznym. Czemu Wyborcza nie stosuje tego kryterium, nie pisze o antypoloniźmie jako o ostatecznym kryterium oceny.

Antypolonizm - Palmer - 08.04.2013

Smok Eustachy napisał(a):Nie w sensie "na forum" tylko w dyskursie publicznym. Czemu Wyborcza nie stosuje tego kryterium, nie pisze o antypoloniźmie jako o ostatecznym kryterium oceny.

Może dlatego, że biada by była nam Polakom, gdyby ton "dyskursu" nadawali niedorobieni prawicowcy (głównie blogerzy)...
Przecież sam Ziemkiewicz nie jest kimś, kto poprowadzi wielkie społeczeństwo w niepewne czasy.

Czy Smok jest pewien, że Premier Ziemkiewicz i Minister Smoczych Spraw Eustachy ogarnęliby ten post-komuno-solidarno-emigranto-agento-szalono-burdel jakim są struktury naszego państwa i samorządów?

Obawiam się, że nie.
Tuskizm, przy wszystkich swoich beznadziejnych wadach, chroni nas przynajmniej przed jednym: przed inwazją ze strony chuj wie kogo.

Nie zgadzasz się? No to proszę o w miarę kompletną wizję polityki zagranicznej.
Z kim trzymamy, przeciw komu, co z totalnym ostrzałem PR-owskim Zachodu i Wschodu? Jak powstrzymałbyś obcą interwencję, której "szlachetnym" celem byłoby odpolszczenie Polski?
Weźmiesz na swoje barki ryzyko śmierci milionów?

I żeby nie było: nie bronię tu żałosnej euro-lewackiej wizji Polski jako państwa odnarodowionego i odspołecznionego. Po prostu, widzę, jakie mamy karty i są to same dziurawe blotki. Może nie?

Antypolonizm - Seth - 08.04.2013

Czeska droga Palmer. Czesi pokazali, że można się zdekomunizować a po tym wszystkim założyć sprawnie i przejrzyście działające państwo.

Główną bolączką tego co dzieje się u nas jest Okrągły Stół i jego konsekwencje, czyli ugruntowanie postkomunistów i populistów jedzących im z ręki jako jedynej elity politycznej. Cała reszta jest odcięta i marginalizowana.

Na to już chyba za późno.
Wyrosło kolejne pokolenie żywiących się "okrągłym stołem".

Palmer Eldritch napisał(a):Na to już chyba za późno.

Wiem. Stąd realną zmianę może przynieść upływ sporego czasu (wymiana pokoleń i skruszenie elyt) lub krwawa ruchawka. Obydwie opcje dla nas są raczej nieciekawe. Choć patrząc na dzisiejszą Polskę (demograficzna zapaść, wymieranie klasy średniej i rodzimych drobnych przedsiębiorców, masowe wyjazdy młodych, drenaż mózgów na rzecz Zachodu, galopujący dług, realne opodatkowanie dobijające do 80% dochodów i ogólne przemienianie Polski w rynek zbytu i źródło taniej siły roboczej UE) mam bardzo pesymistyczne odczucia.

A krwawa ruchawka skończy się interwencją "wojsk stabilizacyjnych" i rozbiorami. Niezdecydowany

Antypolonizm - Nonkonformista - 08.04.2013

Palmer Eldritch napisał(a):Na to już chyba za późno.
Za późno jest wtedy, gdy leży się w trumnie. A do tego czasu miejmy nadzieję.
I działajmy.

Antypolonizm - Battlecruiser - 08.04.2013

Palmer Eldritch napisał(a):Może dlatego, że biada by była nam Polakom, gdyby ton "dyskursu" nadawali niedorobieni prawicowcy (głównie blogerzy)...
Przecież sam Ziemkiewicz nie jest kimś, kto poprowadzi wielkie społeczeństwo w niepewne czasy.
Do moderacji: proszę wyeksportować mi tu ten przejaw komplexów Palmera z wątku.
Do Palmera: Dlatego Lech Kaczyński spotykał sie z ślepą furią, bo cos tam realizował. Dlaczego Ziemniaka z Tuskiem porównujesz? Czemu z Grasiem nie porównasz? NA prawdę Ziemniak gorszy od Grasia?

Palmer Eldritch napisał(a):A krwawa ruchawka skończy się interwencją "wojsk stabilizacyjnych" i rozbiorami. Niezdecydowany

Mam na myśli krwawą ruchawkę taką jak ogólnoeuropejski dżihad.

Antypolonizm - Marcin_77 - 09.04.2013

Smok Eustachy napisał(a):Nie w sensie "na forum" tylko w dyskursie publicznym. Czemu Wyborcza nie stosuje tego kryterium, nie pisze o antypoloniźmie jako o ostatecznym kryterium oceny.
Wypowiedzenie słowa "antypolonizm" w medialnej dyskusji automatycznie przeszeregowuje wypowiadającego do kategorii "Pisowiec z Ciemnogrodu, uniżony sługa OjDyra, smoleński onanista". Dlatego może ludzie tak się tego boją.

Antypolonizm - ADR - 09.04.2013

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/amerykanie-zobacza-film-o-antysemitach-z-ak,1,5463263,wiadomosc.html

No to w kwestii antypolonizmu będziemy mieli krok naprzód.