![]() |
Monopol na magię (bajki surowo zakazane) - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Wydarzenia i przegląd prasy (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=17) +--- Wątek: Monopol na magię (bajki surowo zakazane) (/showthread.php?tid=9927) |
Monopol na magię (bajki surowo zakazane) - Zasapany - 14.09.2013 Cytat:W związku z mroczną scenerią i praktykami okultystycznymi, jakie niosą ze sobą bajki „Monster Hight” [pisownia oryginalna – przyp. ZK], „Hello Kitty” oraz seria „Kucyki Pony”, apeluję, by wychowawcy odnotowali w dzienniku lekcyjnym na czerwono pogadankę z dziećmi/młodzieżą na w/w temat (satanizm, okultyzm, wampiryzm, magia). Jednocześnie informuję, żeby na terenie szkół KSW bezwzględnie zakazać dzieciom/młodzieży przynoszenia gadżetów z w.w bohaterami bajek (plecaki, piórniki, okładki zeszytów przedmiotowych, woreczki na kapcie, itp.). ![]() ![]() ![]() http://www.mmpoznan.pl/459280/2013/9/13/hello-kitty-i-kucyki-pony-w-szkole-zakazane-bo-promuja-okultyzm?category=news Monopol na magię (bajki surowo zakazane) - Gawain - 14.09.2013 No i? To takie dziwne. Znowu się zaczyna "polowanie na czarownice". Nie pierwszy i nie ostatni raz. A to się nadaje bardziej do działu Humor, bo o czym tu dyskutować. Jak komuś się nudzi to powstają takie brednie że głowa mała. Nic tylko uśmiechnąć się z politowaniem, bo jak ktoś diabła w kucykach widzi to znak że coś się dzieje. :-D Monopol na magię (bajki surowo zakazane) - CreatedMind - 14.09.2013 Debila kurwa, sami promują ten "okultyzm" jak już coś... Po usłyszeniu czegoś takiego dziecko będzie chciało się dowiedzieć co to jest ten okultyzm zwłaszcza jeżeli wcześniej tego słowa nigdy nie słyszało, i wtedy dopiero trafi na różne strony o wychodzeniu ze swojego ciała, widzeniu na odległość czy rzucaniu klątw i odprawianiu rytuałów... Według mnie ta ich kampania wyrządzi o wiele więcej szkód w psychice młodych niż wszystkie bajki pod słońcem razem wzięte ![]() Monopol na magię (bajki surowo zakazane) - idiota - 14.09.2013 To jeszcze nic. Tu patrzcie! A wszystkie bajki powyższe można by z korzyścią dla dzieci zakazać pod dowolnym pretekstem. Monopol na magię (bajki surowo zakazane) - CreatedMind - 14.09.2013 ILLUMINATTI !!! Idiota napisał(a):A wszystkie bajki powyższe można by z korzyścią dla dzieci zakazać pod dowolnym pretekstem. ![]() No nie zaprzeczę ![]() Ale to nie zmienia faktu ze ta ich kampania anty-okultyzmowa będzie jak zwykle miała osiągnięcia sprzeczne z początkowymi założeniami a może nawet wręcz odwrotne... Monopol na magię (bajki surowo zakazane) - idiota - 14.09.2013 a tu odcinek o specjofobii. Monopol na magię (bajki surowo zakazane) - idiota - 14.09.2013 No, tu ksiądz wszystko mądrze wyjaśnił! A tu wzmiankowana strona: http://www.kittyhell.com/ Monopol na magię (bajki surowo zakazane) - Tom Bombadil - 14.09.2013 Nie wiem czy wiecie, ale do jedzenia, które spożywacie, wielkie koncerny dodają krew poświęconą demonom. Monopol na magię (bajki surowo zakazane) - D.O.A. - 14.09.2013 idiota napisał(a):No, tu ksiądz wszystko mądrze wyjaśnił! Niech lepiej się nie bierze za wyjaśnianie popkultury, bo jak zobaczy Breaking Bad z klocków lego czy inne mieszanki, to mu mózg pierdolnie. Monopol na magię (bajki surowo zakazane) - manas - 14.09.2013 Do tego jak dojdą subkultury i moda na gadżety i dziwne rzeczy w Japonii(kreowana przez nastolatki) to już w ogóle. ![]() Ciekaw jestem co by o tym powiedział: Monopol na magię (bajki surowo zakazane) - Adam_S - 14.09.2013 Nikt tak nie ośmiesza religii jak wierzący w szczególności oficjalni przedstawiciele kościoła, bawiący się w gadkę o okultyzmach, magii itp. Kurde, ja rozumiem że to to się może komuś podobać, ale weźcie sobie pograjcie w Warhammera (można nawet być inkwizytorem albo łowcą czarownic!) albo coś takiego, a nie wygadujcie takich rzeczy publicznie jako fakty. Urban czy Kotliński nigdy nie będą w stanie ośmieszyć KrK tak, jak to robią niektórzy jego przedstawiciele. Monopol na magię (bajki surowo zakazane) - El Commediante - 14.09.2013 Mnie bardziej zaskakuje co innego w związku z Monster High. Przecież te bohaterki mają na oko 15-16 lat. Zresztą "High" to amerykańska szkoła średnia. Tymczasem wielką fanką tego serialu jest moja córka chrzestna, która skończyła właśnie 5 lat. To znaczy nie! Była ich fanką, rok temu... Teraz w modzie jest co innego. Rozumiem, że trzeba sprzedawać te wszystkie pomadki, stringi, garderoby... Monopol na magię (bajki surowo zakazane) - manas - 14.09.2013 To chyba dość powszechne zjawisko - dziecko chce być dorosłe. Zauważyli to nawet ilustratorzy książek dla dzieci i są raczej przeciwni cukierkowym rysunkom(czytałem ich wypowiedzi). Z tego co ostatnio do mnie doszło to, że chcą być dorosłe, lecz bez odpowiedzialności. A tak się nie da - dorosłość to właśnie odpowiedzialność i konsekwencje. I myślę, że tego typu bajki powinny tego uczyć. Monopol na magię (bajki surowo zakazane) - kolawiec - 14.09.2013 Mnie tam dalej zastanawia, dlaczego w Polsce zwykło się mówić na bajkę o magicznych, kolorowych palcochodnych "kucyki Pony". Przecież to jest masło maślane... Monopol na magię (bajki surowo zakazane) - Palmer - 15.09.2013 Małe sprostowanie. Hello Kitty i inne stworzonka to nie są bajki, tylko seriale animowane. ![]() Monopol na magię (bajki surowo zakazane) - manas - 15.09.2013 Zwał jak zwał. Prawdziwego świata nie przestawiają - więc są bajkami. Inna sprawa, że mogą poruszać realne problemy z jakimi stykamy się na co dzień. Więc wcale nie muszą być głupie wbrew pozorom. Mnie jako plastyka interesuje też kreska. Monopol na magię (bajki surowo zakazane) - Marcin_77 - 17.09.2013 El Commediante napisał(a):Mnie bardziej zaskakuje co innego w związku z Monster High. Przecież te bohaterki mają na oko 15-16 lat. Zresztą "High" to amerykańska szkoła średnia. Tymczasem wielką fanką tego serialu jest moja córka chrzestna, która skończyła właśnie 5 lat. To znaczy nie! Była ich fanką, rok temu... Teraz w modzie jest co innego. Rozumiem, że trzeba sprzedawać te wszystkie pomadki, stringi, garderoby...Witaj w klubie. Moja 5-letnia córa ostatnio mnie zamęcza o lalkę Monster High - jakąś Drakurorę czy coś, a jak w sklepie zobaczy cokolwiek z logo tego serialu to szaleje "Kup mi kup mi". Lalkę taką przyniosła raz do nas córka szwagierki - dziewczynka też ma 5 lat. Ohyda, wyglądała jak miniaturowy nieboszczyk (lalka a nie ta dziewczynka). Niestety cholera, na fali popularności jednego gówna ("zmierzch") powstają inne. Monopol na magię (bajki surowo zakazane) - Xeo95 - 17.09.2013 Mam 8-letnią siostrę. Monser High się średnio interesuje, za to Hello Kitty już bardziej. A najbardziej serialami Disney XD etc np. Hannah Montana itd. I zbiera różnorakie karteczki przedstawiające postaci z ww. seriali które układa w segregatorach. Wasze znajome.malolaty też tak robią? Monopol na magię (bajki surowo zakazane) - kolawiec - 17.09.2013 Xeo napisał(a):Mam 8-letnią siostrę. Monser High się średnio interesuje [...] A najbardziej serialami Disney XD etc np. Hannah Montana itd. Lepiej jej nie pokazuj, co teraz Hania w przemyśle muzycznym wyrabia ![]() A małolaty z mojej okolicy rajcują się disnejowskimi Autami - pełno wokół zabawek z tej franczyzy. Monopol na magię (bajki surowo zakazane) - idiota - 17.09.2013 W moim przekonaniu działanie kościoła jest tu rozumne. Mundus vult decipi, ergo decipiatur. Rozważmy fakty: Są sobie takie niespecjalnie mądre kreskówki, które raczej nie oferują dziecku nic mądrego dobrego czy pięknego, a jedno co de facto robią, to wdrażanie dzieci w najgłupszy z możliwych konsumeryzmów, a ostatnia pozycja (MH) dodatkowo promuje postać jakiesi takiej lafiryndy jako coś pożądanego. No i co teraz KRK ma zrobić? Może przekonywać rodziców, że takie wzorce nie są dobre dla ich dzieci, ale niestety tu mamy taki problem, że takiego przekazu nie zrozumieją ci, do których powinien on trafić najmocniej czyli do mas,które są raczej nie specjalnie mądre i słowo "wzorzec" to im się nie wiem... z szewcem kojarzy, albo coś... Jedno co mogą i co zawsze działa, to Diobłem postraszyć - to zrozumie każdy. |