To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wola - wola ku mocy
Kiedyś wciągałem Schopenhauera, który twierdził, iż nie istnieje absolutnie nic poza wolą. Tak mnie opętała ta myśl, że nie mogłem w piłkę grać, bo przyglądałem się podczas meczu drzewom. Byłem porażony świadomością, iż ja i te drzewa to to samo.
Odpowiedz
nie wiem o co kaman w tym temacie, ale wydaje mi sie że kwestie Rotheina że istnieje wola ku mocy, a sama wola nie, bierze się z tego że wola jest stosunkiem.

Tak jak siła, nie ma siły jeśli nie zaczniemy próbować przesuwać czegoś, np ściany, to siły de facto nie ma.

Z drugiej strony kwestia zdefiniowania czym jest wola, bo może to być możność swobody. I wtedy można by doszukiwać się istnienia woli bez realacji.
[SIZE="1"]. MRU .
............
[/SIZE]
Odpowiedz
mefisto napisał(a):Kiedyś wciągałem Schopenhauera, który twierdził, iż nie istnieje absolutnie nic poza wolą. Tak mnie opętała ta myśl, że nie mogłem w piłkę grać, bo przyglądałem się podczas meczu drzewom. Byłem porażony świadomością, iż ja i te drzewa to to samo.
i TAK należy czytać, kurwa Schopenhauera. kurwa, a nie jakiś jebadło!

kurwa.

Odpowiedz
Cytat:Kiedyś wciągałem Schopenhauera, który twierdził, iż nie istnieje absolutnie nic poza wolą. Tak mnie opętała ta myśl, że nie mogłem w piłkę grać, bo przyglądałem się podczas meczu drzewom. Byłem porażony świadomością, iż ja i te drzewa to to samo.
to jest ta pozytywna część,

Cytat:Z drugiej strony kwestia zdefiniowania czym jest wola, bo może to być możność swobody. I wtedy można by doszukiwać się istnienia woli bez relacji.
nie ma jakiejś swobody choćby się tak zdawać mogło ;777

coż wole się da czuć, i nazwać
Odpowiedz
Cytat:;777
Co to jest?! Masz troje ust?

BTW. O co chodzi z tym "nic nie istnieje poza wolą" Schopenhauera? Jak mam to rozumieć; chyba nie w sensie fizycznym? Generalnie podobnie "wola mocy" Nietzschego - to tylko jakiś dziwny konstrukt myślowy...
Odpowiedz
forge zeby zrozumiec schopke trzeba wiedzieć że ona opierała się na pomysłach kantki, w pewnej mierze i oczywiście berkeleyki, no i platonki,sam to potwierdza wielokrotnie w przedmowie "by zrozumiec mnie trzeba znac te myślicielki inaczej wszystko pójdzie na marne" (nieautoryzowany cytat) no i dodam że zastrzegał sobie że jego teksty mogą być źle rozumiane przez wąskie czoła (moze mówił o mnie)ale sednem jednej ze spraw tego o czym schopenka mówiła jest mianowicie nawiązanie do myśli kantki - noumence -czyli rzeczy samej w sobie - ona przyjmowała to co powiedział berkleyka o doznaniach i to co dodała do tego kantka mianowicie że poznajemy doznania czyli cienie w jaskini ale niezgodziła się schopenka z kantką na to że nie poznajemy rzeczy samej w sobie,

schopenka mówiła ze jeżeli wszystkie rzeczy idąc tutaj za kantką są doznaniami nazywanymi przez umysł i biorąc pod uwage względność doznań, twierdziła że poznajemy cienie (przedstawienie) oraz rzeczy jakimi są naprawde(wolę), twierdziła dalej że wola to jest właśnie ta rzecz sama w sobie na którą kantka nie wpadła od razu, nie miał na to czasu, mozna tak powiedziec, i z tąd powiązanie swiat jako wola i przedstawiona :lol2:

tak więc jak można rozumieć wszystkio jest wolą i przedstawieniem tylko na dwa sposoby poznane jako przedstawienie(cień) i jako rzecz sama w sobie(wola)

ale my na to odpowiemy że każdy wywód powyższy upada wraz z izostenią i aporią sceptyczną
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: