To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Idealne miejsce dla ateisty?
Fotki z wakacji. Miejscowość Tisa w Czechach, niedaleko Decina.
Miejscowość znana ze skalnego miasta, utworzonego w skałach.
Przy ścieżce prowadzącej właśnie do tego skalnego miasta leży sobie niewielki cmentarz - w większej połowie z bardzo starymi nagrobkami (bardzo ciekawe rzeźby i grobowce, jak ktoś zainteresowany takimi rzeczami, to wrzucę kilka zdjęć) ale widać, że używany też współcześnie. No i właśnie...
[Obrazek: img5844o.th.jpg] [Obrazek: img5843.th.jpg]

Na ŻADNYM nagrobku współczesnym nie znalazłem krzyża ani żadnego innego symbolu religijnego.
Wiem, że Czechy to kraj mocno zateizowany... ale aż tak? Czy to może jakiś ewenement. Albo, co gorsza cała ludność tej wioski to Jehowcy Oczko Szczerze to nie wiem, jak wygląda grób jehowity, ale jakoś mi na takie nie wyglądają.
Efemental :: nasz punkt słyszenia | Blog Magnusa | Fotogaleria

Postanowiłem żyć wiecznie - na razie wszystko idzie po mojej myśli.
Odpowiedz
Idealne miejsce dla ateisty - cmentarz w Czechach ? hmm, to chyba dla zmarłego :p
Odpowiedz
A czy każdy zmarły nie jest przypadkiem ateistą? Bo w boga na pewno nie wierzy. Weź ty się zastanów...

Poza tym, jeżeli to sami ateiści nie ma nic dziwnego w ich rozmieszczeniu. Może to po prostu cmentarz komunalny albo cuś?
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz
Mnie mogą pochować gdziekolwiek i jakkolwiek, byleby od rodziny kasy nie wyłudzali. Proponowałbym zostawić moje zwłoki na jakimś odludziu.
Odpowiedz
Bloo napisał(a):Mnie mogą pochować gdziekolwiek i jakkolwiek, byleby od rodziny kasy nie wyłudzali. Proponowałbym zostawić moje zwłoki na jakimś odludziu.
sępy będą miały wyżerkę, co??
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz
Dlaczego nie, wszystko zostaje w przyrodzie. Mi zaś marzy się pochówek pod jakimś głazem w lesie. Mogliby tylko wyryć laserem moje nazwisko, czas życia no i może zapis mojego mózgu gdzieś, coby mnie odtworzyli. No ale jak zapisu mózgu nie będzie nie będę narzekał.
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz
666gonzo666 napisał(a):sępy będą miały wyżerkę, co?

Tak, ale w Polsce chyba ich mało.
Odpowiedz
Cytat:sępy będą miały wyżerkę, co??

Sky Burial

[Obrazek: funeral_17.jpg]
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
Kilgore Trout napisał(a):Sky Burial

[Obrazek: funeral_17.jpg]
niezłe! szybki sposób pochówku. zresztą gdzieś o czymś podobnym czytałem
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz
NoBody napisał(a):Idealne miejsce dla ateisty - cmentarz w Czechach ? hmm, to chyba dla zmarłego :p

Oj, przecie wiadomo, że nie o cmentarz mnie chodziło a o wiochę Język

I też nie o to, że jakoś wybitnie cierpię w naszej polsko-katolickiej rzeczywistości, ale ogólnie jeżdżąc trochę po Czechach, z reguły właśnie po wioskach, da się zaobserwować totalnie inny klimat światopoglądowy.

I tyle Język

Odpowiedz
Magnus, wrzuć, jeśli możesz, jeszcze trochę fotek. Sztuka cmentarna to moje klimaty Uśmiech
A jako ciekawostkę, mogę powiedzieć, że znalazłam ostatnio we Wrocławiu (cm. Osobowicki, jakby ktoś kojarzył), grób najprawdziwszego partyjnego towarzysza. Lastryko bez krzyża, przed nazwiskiem "TW".
Dodam, że wspomniany przeze mnie cmentarz miejscem przyjemnym nie jest, zwłaszcza dla ludzi wrażliwych estetyczne Duży uśmiech
Odpowiedz
magnus napisał(a):I też nie o to, że jakoś wybitnie cierpię w naszej polsko-katolickiej rzeczywistości, ale ogólnie jeżdżąc trochę po Czechach, z reguły właśnie po wioskach, da się zaobserwować totalnie inny klimat światopoglądowy.
być może, chociaż nie wiem, czy można to porównywać :p w końcu chyba nie jesteś stałym mieszkańcem czech i możesz za bardzo je idealizować :p
poza tym w polsce chyba też można zaobserwować totalnie inny klimat światopoglądowy - np. na cmentarzu komunalnym, albo w drodze do/z pracy - tylko na chwilę, musisz porzucić przekonanie, że każdy kogo spotykasz jest katolikiem lub innym wierzącym ( chociaż może być problem ze swobodną rozmową z inną osobą na antyreligijne tematy :p )
Odpowiedz
Niech robią ze mną co chcą byle by tylko organy się nie zmarnowały.

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
Mam tylko kilkanaście fotek z tego cmentarza, bo mi się karta skończyła. Ale postaram się powoli je wrzucić.

Grobowiec rodzinny jakichś VIP-ów - fabrykantów:
[Obrazek: img5838e.th.jpg]
Płyta zapewne metalowa:
[Obrazek: img5837x.th.jpg]
[Obrazek: img5835k.th.jpg]

Wszystkie stare groby na tym cmentarzu są niemieckie. Ale to jest pogranicze czesko-niemieckie, więc te wioski pewnie przechodziły z rąk do rąk często.

Odpowiedz
Ja wiem, czy Czesi są tak bardzo zateizowani? Nie znam żadnego Czecha- ateisty z prawdziwego zdarzenia. Nie są Katolikami, to fakt, ale każdy wierzy w Boga w jakiejś swojej formie. Pewnie prawdziwi ateiści się zdarzają (tacy z przekonania).

Magnus, temat kojarzy się jednoznacznie: Idealne miejsce dla ateisty: otwieram, a tam obrazki grobów Szczęśliwy
The spice must flow
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: