To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Światopogląd
Witam Uśmiech
Mam pytanie odnośnie światopoglądu a mianowicie jak światopogląd ma się do filozofii,religii, nauki.?Czy można znaleźć jakieś cechy wspólne pomiędzy światopoglądem a filozofią i religią?
Szukałam w internecie ale to tylko były zdawkowe odpowiedzi a chciałabym dowiedzieć się czegoś więcejUśmiechUśmiechUśmiechUśmiechUśmiech
Odpowiedz
Światopoglad to mówiąc ogólnie Twoje spojrzenie na świat i jego postrzeganie. Swoją moralność możesz opierać na jakimś systemie etycznym, czyli pośrednio na jakiejś filozofii, lub z nakazów jakiejś religii ( np. dekalog ). Więc filozofia i religia mogą być składnikiem światopoglądu. Nauka też może być jego składnikiem - metodologia naukowa jest racjonalna, sceptyczna, opiera się na weryfikacji. Możesz to stosować w swoim życiu, rozpatrując różne sytuacje.
nil melius est quam cum ratione tacere

nil mirari, nil indignari, sed intellegere
Odpowiedz
Światopogląd bywa wygodnym kłamstwem, służącym zamaskowaniu własnej podłości i małości.
Odpowiedz
Światopogląd, jeżeli już jakiś posiadasz, to nie jest z Tobą aż tak źle.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
a na czym opieracie swój światopogląd?
Odpowiedz
Megan106 napisał(a):a na czym opieracie swój światopogląd?

Dość dziwne pytanie.
Żeby konkretnie opisać na czym opierają się moje poglądy musiałbym przelać całe swoje życie na papier/inny nośnik.
Ogólnie rzecz biorąc ja swój światopogląd opieram na całym moim życiu, czyli na tym co przeszedłem i czego się nauczyłem. I myślę, że to odnosi się do większości ludzi.

Pozdrawiam!
Odpowiedz
Swój światopogląd opieram na braku światopoglądu.
Prawda to prawda, fałsz jest fałszem. Jeśli czegoś nie wiem, to próbuję się tego dowiedzieć z kilku źródeł.
Odpowiedz
ktosieniemodlitensiepodli napisał(a):Swój światopogląd opieram na braku światopoglądu.
Prawda to prawda, fałsz jest fałszem. Jeśli czegoś nie wiem, to próbuję się tego dowiedzieć z kilku źródeł.
To ciekawe Uśmiech bo ja swoją wiarę w boga opieram na braku boga Uśmiech. chyba mam podobny pogląd to twojego.
Odpowiedz
"Wiarę w Boga" opieram na nienamacalności Boga.
Oznacza to, że sądzę, iż albo powinniśmy mówić, że go nie ma,
albo, że nawet jeśli jest, to nienamacalny.
Odpowiedz
namacalnie to są okruszki w łóżku.

Odpowiedz
Wiele ludzi jest pewnych ze by postapilo "tak a nie inaczej" a kiedy przychodzi co do czego to sie okazuje ze sie mylili.
ludzie tworza calosc posiadajac tylko pare szczegolow:x:x:x
ja niczego nie jestem pewien a jedyny swiatopoglad jaki mam to to ze wszystko spieprzylismy...
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości