chyba nie doceniałem tego kierunku, ale zaczynam się przekonywać. postmodernizm najlepiej chyba wyjaśnia obecną rzeczywistość społeczno-medialną i kulturową ze wszystkich prądów filozoficznych. co prawda jakimś wielkim fanem to nie zostanę, bo jeśli chodzi o opis przyrody to klasyczne naukowe wyjaśnienia, pojęcie prawdy etc. zostają na miejscu jako niezawodne. jeśli chodzi jednak o świat czysto ludzki, to narzędzia do opisu mgławic, kwarków, a nawet robaczków świętojańskich (choć socjobiologia jest ciekawa) mają bardzo ograniczone zastosowanie. za to posmodernizm opisuje trafnie wiele z fenomenów współczesnego świata. jak ktoś ma jakieś konstruktywne refleksje na temat postmodernizmu to czekam na opinie.
Forum Ateista.pl
Filozofia i światopogląd
Pozostałe zagadnienia filozoficzne i światopoglądowe
Postmodernizm
|
Postmodernizm
|
|
19.12.2006, 15:02
xeno
Unregistered DarkWater napisał(a):chyba nie doceniałem tego kierunku, ale zaczynam się przekonywać. postmodernizm najlepiej chyba wyjaśnia obecną rzeczywistość społeczno-medialną i kulturową ze wszystkich prądów filozoficznych. co prawda jakimś wielkim fanem to nie zostanę Uważaj bo dr Uczy wyzwie Cię od intelektualnego ścierwa ![]() Postmoderna to styl życia nie tylko prąd w filozofii, gałęzią filozoficzną postmodernizmu można określić dekonstrukcje, natomiast sama ponowoczesnośc przejawia się we wszystkich dziedzinach życia, przewartościowanie tych słynnych schematów i wartości. Jeśli interesujesz się filozoficzną warstwą to podstawą są teksty Derridy , Deleuze , Klossowskiego, Blanchota czy nawet Nietzschego- którego uważa się za ojca postmodernizmu. Przede wszystkim dekonstrukcja i filozofia interpretacji, nomadologia itp. DarkWater napisał(a):jak ktoś ma jakieś konstruktywne refleksje na temat postmodernizmu to czekam na opinie Konstruktywne nie ale za to dekonstruktywne Viva Postmoderna i chapaj dzidę! :o pzdr
19.12.2006, 21:16
Roy Batty
Unregistered Xenomorph napisał(a):Uważaj bo dr Uczy wyzwie Cię od intelektualnego ścierwaaż taki prymitywem to chyba nie jest :wink: Cytat:Postmoderna to styl życia nie tylko prąd w filozofiistyl życia zostawiam pismom kolorowym do zgłębiania Cytat: gałęzią filozoficzną postmodernizmu można określić dekonstrukcje, natomiast sama ponowoczesnośc przejawia się we wszystkich dziedzinach życia, przewartościowanie tych słynnych schematów i wartości.dekonstrukcja to domena literaturoznastwa. mnie bardziej interesują założenia, które za tym stoją. poza tym to tylko jedna z wielu rzeczy, które stworzył postmodernizm i raczej nie ta najważniejsza. Cytat: Jeśli interesujesz się filozoficzną warstwą to podstawą są teksty Derridy , Deleuze , Klossowskiego, Blanchota czy nawet Nietzschego- którego uważa się za ojca postmodernizmu. Przede wszystkim dekonstrukcja i filozofia interpretacji, nomadologia itp.z tym Nietzschem to bym nie przesadzał. poza tym tak, Vattimo, Lyotard, Baudrillard, Virilio itd. Szczgólnie ten ostatni mnie zaciekawił. Jego podejście do techniki, prędkości i strachu, szybkości życia i ciągłego braku czasu, odrealnienia rzeczywistości itd. Bardzo dużo ciekawych pomysłów i rozwiązań jest w postmoderniźmie. Najciekawsze są opisy tego jak zmienia się postrzeganie człowieka i społeczeństwo dzięki mediom, no i oczywiście opisy świadomości konsumpcyjnej.
04.04.2009, 18:58
Wystarczy zrobić kupę na stół, pstryknąć zdjęcie i odpowiednio zatytułować, np. "Syndrom zacietrzewienia instancji" i już mamy postmodernistyczne dzieło. Bardzo ambitne, a nie takie "siatkówkowe" jakby powiedział Marcel Duchamp. :lol2:
04.04.2009, 20:46
Kiedyś się zgadzałem z takim podejściem, ale naprawdę musiałem spędzić dużo czasu, żeby wymyślić naprawdę fajne postmodernistyczne dzieło (na plastykę).
W końcu mi się udało, ponieważ roztopiony w kieszeni Snickers zostawia ślady na opakowaniu podobne do zwęgleń w starych materiałach. Rozłożyłem ładnie opakowanie, oprawiłem a ramki i nazwałem "Całun turyński". Od tamtej pory dobrze wiem jak dużo trzeba mieć szczęścia (jak w moim wypadku) lub talentu aby stworzyć dzieło, które jest rzeczywiście fajne i może mieć przesłanie. [SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
04.04.2009, 21:00
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241 Dołączył: 08.2005 Reputacja: 1,399 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Schabizm-kaszankizm Cytat:co prawda jakimś wielkim fanem to nie zostanę, bo jeśli chodzi o opis przyrody to klasyczne naukowe wyjaśnienia, pojęcie prawdy etc. zostają na miejscu jako niezawodne.Właśnie ze względu na te elementy jestem przeciwnikiem postmodernizmu. Nie mam wyrobionego zdania odnośnie tego: Cytat:postmodernizm najlepiej chyba wyjaśnia obecną rzeczywistość społeczno-medialną i kulturową ze wszystkich prądów filozoficznych.mógłby ktoś podać jakieś przykłady tych trafnych analiz?
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche ---
Polska trwa i trwa mać
04.04.2009, 21:06
Cytat:W końcu mi się udało, ponieważ roztopiony w kieszeni Snickers zostawia ślady na opakowaniu podobne do zwęgleń w starych materiałach. Rozłożyłem ładnie opakowanie, oprawiłem a ramki i nazwałem "Całun turyński". Jeżeli postmodernizm można wyrazić roztopionym Snickersem, to ja bym tego sztuką nie nazwał ;-)
nil melius est quam cum ratione tacere
nil mirari, nil indignari, sed intellegere
04.04.2009, 21:38
Profani...
![]() Postmodernizm to sztuka jak każda, tyle że bardziej opiera się na pewnym igraniu z odbiorcą i ma zakamuflowane przesłanie. To dlatego czasem trudno jest odróżnić dobrą pracę od złej, ale już łatwiej dostrzec czy ktoś się zna na malowaniu czy nie. [SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
04.04.2009, 21:41
Cytat:Postmodernizm to sztuka jak każda, tyle że bardziej opiera się na pewnym igraniu z odbiorcą i ma zakamuflowane przesłanie. Jakie widzisz przesłanie w rozmazanej czekoladzie na folii od batona? Gdybyś jeszcze Ty to rozmazał, no to można by to uznać za jakiś 'obraz'. Ale czy wzór utworzony samoistnie przez czekolade to sztuka? Cytat:To dlatego czasem trudno jest odróżnić dobrą pracę od złej, ale już łatwiej dostrzec czy ktoś się zna na malowaniu czy nie. Tu sie zgadzam.
nil melius est quam cum ratione tacere
nil mirari, nil indignari, sed intellegere
05.04.2009, 08:59
Cytat:Jakie widzisz przesłanie w rozmazanej czekoladzie na folii od batona? Gdybyś jeszcze Ty to rozmazał, no to można by to uznać za jakiś 'obraz'. Ale czy wzór utworzony samoistnie przez czekolade to sztuka?To taka aluzja do braku refleksji nad religią w dzisiejszym społeczeństwie. Każdy dostaje gotowy produkt, masowy (taki jak snickers) i przyjmuje go bez zastanowienia. Sztuką jest znaleźć odpowiednie przesłanie. Nie chodzi tu o przedmiot sztuki ale o to, co autor chce przez ten przedmiot przekazać, do czego skłonić. [SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
05.04.2009, 13:20
nie obrażajta postmodernizmu bo was Xenomorph wyzwie od intelektualnego ścierwa (i lewaków).
09.04.2009, 20:43
Peter Pan and Wendy
Unregistered
a co wy na to że nie ma żadnego postmodernizmu tylko jakiś kanciarz was ciągle nabiera na swoje izmy z koziej ......
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: