Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Liczba postów: 4,265
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Światopoglad to mówiąc ogólnie Twoje spojrzenie na świat i jego postrzeganie. Swoją moralność możesz opierać na jakimś systemie etycznym, czyli pośrednio na jakiejś filozofii, lub z nakazów jakiejś religii ( np. dekalog ). Więc filozofia i religia mogą być składnikiem światopoglądu. Nauka też może być jego składnikiem - metodologia naukowa jest racjonalna, sceptyczna, opiera się na weryfikacji. Możesz to stosować w swoim życiu, rozpatrując różne sytuacje.
nil melius est quam cum ratione tacere
nil mirari, nil indignari, sed intellegere
Liczba postów: 11,056
Liczba wątków: 182
Światopogląd bywa wygodnym kłamstwem, służącym zamaskowaniu własnej podłości i małości.
Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10
Światopogląd, jeżeli już jakiś posiadasz, to nie jest z Tobą aż tak źle.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Liczba postów: 2
Reputacja:
0
a na czym opieracie swój światopogląd?
Liczba postów: 36
Reputacja:
0
Megan106 napisał(a):a na czym opieracie swój światopogląd?
Dość dziwne pytanie.
Żeby konkretnie opisać na czym opierają się moje poglądy musiałbym przelać całe swoje życie na papier/inny nośnik.
Ogólnie rzecz biorąc ja swój światopogląd opieram na całym moim życiu, czyli na tym co przeszedłem i czego się nauczyłem. I myślę, że to odnosi się do większości ludzi.
Pozdrawiam!
Swój światopogląd opieram na braku światopoglądu.
Prawda to prawda, fałsz jest fałszem. Jeśli czegoś nie wiem, to próbuję się tego dowiedzieć z kilku źródeł.
Liczba postów: 36
Reputacja:
0
ktosieniemodlitensiepodli napisał(a):Swój światopogląd opieram na braku światopoglądu.
Prawda to prawda, fałsz jest fałszem. Jeśli czegoś nie wiem, to próbuję się tego dowiedzieć z kilku źródeł. To ciekawe  bo ja swoją wiarę w boga opieram na braku boga  . chyba mam podobny pogląd to twojego.
"Wiarę w Boga" opieram na nienamacalności Boga.
Oznacza to, że sądzę, iż albo powinniśmy mówić, że go nie ma,
albo, że nawet jeśli jest, to nienamacalny.
Liczba postów: 16,443
Liczba wątków: 93
Reputacja:
39
namacalnie to są okruszki w łóżku.
Liczba postów: 3,576
Liczba wątków: 20
Reputacja:
9
Wiele ludzi jest pewnych ze by postapilo "tak a nie inaczej" a kiedy przychodzi co do czego to sie okazuje ze sie mylili.
ludzie tworza calosc posiadajac tylko pare szczegolow:x:x:x
ja niczego nie jestem pewien a jedyny swiatopoglad jaki mam to to ze wszystko spieprzylismy...
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
|