Liczba postów: 116
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Hans Wegeżynsten napisał(a):Dobra, dobra. Nikt mi nie wmówi, że o 3:00 nie ma demonów. Oglądałem Egzorcyzmy Emily Rose, może to też jest nieprawda ? :lol2:
Właśnie też mnie to interesuje skoro egzorcyzmy to fałsz a egzrocyzmy Emili Rose wydają się całkiem realne .
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
A co powiesz o wyczynach magika zwanego Dynamo.
Cuda Panie, cuda!!!
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 75
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Egzorcyzmy to bujdy. Już od 4 lat ksiądz na religii o nich nawija ( a chodzę na religię o tak o jako wolny słuchacz) i mnie szlak trafia jak zaczyna na te tematy rozmawiać. Albo lubi kłamać , albo jest przekonany że mówi prawdę.
Nie ma czegoś takiego jak opętanie przez demona , opętanie to choroba psychiczna którą się leczy , a modlitwy na pewno nie pomogą.
Kościół potępia magie , zaklęcia itp. a on sam co robi ? Czy nie uważa że wymówienie modlitwy dzięki której wypędzi się demona , jest zaklęciem?
Co jak co , ale jak ksiądz zaczyna fantazjować mówiąc , że opętany przez demona wygiął mu krzyż , albo że zaczął unosić się w powietrzu i kręcić w ruch wskazówek zegara , to we mnie aż coś się gotuje.
Jest coś takiego jak fizyka , jej się nie da ominąć , żebyś na głowie stanął to się nie da i nie ma czegoś nadprzyrodzonego. Są tylko ludzkie urojenia które wymyślają niestworzone rzeczy.
16.09.2012, 02:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.09.2012, 02:26 przez manas.)
Liczba postów: 1,977
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
demon mit. gr. zły a. dobry duch; przen. władca; geniusz; relig. chrześc. zły duch, szatan, diabeł.
demoniczny przen. (z lekka) niesamowity, tajemniczy (człowiek); szatański, piekielny (śmiech, chichot).
Etym. - zob. daimonion; por. pandemonium.
daimonion filoz. staroż. ostrzegawczy głos wewnętrzny (głos bóstwa, demona); sumienie.
Etym. - gr. 'istota boska; duch opiekuńczy; jw.' od daímōn 'bóstwo, bóg; demon'; por. demon; eudajmonizm.
Hmmm...
Czyli demon nie musi być zły a nawet może być duchem opiekuńczym. A sumienie warto mieć.
Czy egzorcyści walczą z sumieniem albo Bogiem?
Nie gań innych ani nie potępiaj ich. Bądź ostrożny tylko w swoim braku szczerości.
Czemu "Alfy i Omegi" nie mają własnego życia i przejmują się co w sieci piszczy?
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
Mnie dziwi, jak ludzie mogą przyjmować za dobrą monetę fakt, że szatani wyganiani z tej Niemki dwudziestowiecznej byli kiedyś ludźmi. "Neron", "Kain", "Hitler". O co tu chodzi? Czy człowiek może stać się szatanem? Dla mnie to jakaś brednia takie myślenie.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Liczba postów: 1,431
Liczba wątków: 11
Reputacja:
-1
mateuszjkl napisał(a):Co jak co , ale jak ksiądz zaczyna fantazjować mówiąc , że opętany przez demona wygiął mu krzyż , albo że zaczął unosić się w powietrzu i kręcić w ruch wskazówek zegara , to we mnie aż coś się gotuje.
Jest coś takiego jak fizyka , jej się nie da ominąć , żebyś na głowie stanął to się nie da i nie ma czegoś nadprzyrodzonego. Są tylko ludzkie urojenia które wymyślają niestworzone rzeczy.
Ten temat już kiedyś wypłynął, nauka nie zajmuje się mówieniem rzeczywistości na co może, a na co nie może sobie pozwolić. W ramach nauki tworzony jest pewien model występujących zjawisk, który w najlepszym możliwym przybliżeniu ma wyjaśniać, co dzieje się w danej obserwacji bądź experymencie. Jeżeli w ramach danej obserwacji dzieje się coś, czego obecny model w żaden sposób nie jest w stanie wyjaśnić, należy ów model zweryfikować. Tak było na przykład ze słynnym doświadczeniem Michelsona-Morleya i późniejszymi pracami Einsteina. Także, jeśli ksiądz mówi, że pacjent latał, to należy wykazać, że kłamie lub został wprowadzony w błąd, a jeśli to się nie uda - zrewidować fizykę.
Laws are formed by the arrogant and presumptuous, and our work here is a message to them that such arrogance will always be questioned by those with minds and wills of their own. Nefris of Thay
Liczba postów: 1,444
Liczba wątków: 19
Davajt napisał(a):Witam ten temat nie bez powodu.W internecie jest strasznie mało opinii, dowodów, na temat dwóch rzeczy: Błąd. Opinii jest dużo, dowodów wcale.
Jeszcze nigdy, choćby raz, żadne lewitacje czy latanie czy mówienie nieznanymi językami nie zostało udokumentowane inaczej niż przez czarodzieja w sukience, który rzekomo przy nich był. Wszystko to są historyjki typu „od znajomej słyszałam, że ksiądz w parafii jej chrześniaka mówił, że w Hiszpanii był taki jeden, co napisał…” itd.
Antyteista, empirysta, zwolennik używania rozumu.
„Znaczeniem zdania jest metoda jego weryfikacji” (Moritz Schlick)
Liczba postów: 116
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Tak mówisz , można być świadkiem egzorcyzmu nie koniecznie uzcestnikiem.
Bardzo chciałbym się na takiego ów świadka załapać ( może ktoś w Lublinie jets opętany i chciałby się ze mną wybrać) zbadać to , zdać niezbędna relację ale wątpie aby udało mi się nagrać to coś albo zfilmować^^
Liczba postów: 2,107
Liczba wątków: 26
Reputacja:
2
Czytałem (a właściwie tylko rzuciłem okiem) ostatnio artykuł w Polityce o egzorcystach i nasunęła mi się pewna hipotezyjka, ale najpierw przykłady, które były tam podane:
- polski ksiądz we Włoszech usłyszał od opętanej Włoszki jakiś swój stary sekret i to po polsku
- inny ksiądz usłyszał bluźnierstwo w jakimś języku (hebrajski to był chyba) podczas udzielania komunii
- oazowiczka (ale tylko ona) zaczęła czuć piekielny smród od swojej durnej koleżanki
Moja hipoteza:
Ww. osoby opętane nie okazywały żadnych objawów, owe objawy były halucynacją drugiej strony.
Włoszka nic nie powiedziała, ksiądz miał omamy słuchowe.
Przyjmująca komunię nic złego nie powiedziała, ksiądz się przesłyszał.
A oazowiczka ma złudzenia węchowe (albo brudną koleżankę).
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe
19.10.2012, 16:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.10.2012, 16:56 przez exodim.)
Liczba postów: 10,774
Liczba wątków: 173
Reputacja:
11
Zakładając prawdomówność wszystkich, to tak.
A halucynacje tych osób mogą być spowodowane zbyt długim okresem ekspozycji na te wszystkie brednie o Szatanie, opętaniach itp.
Np. było kiedyś robione badanie n.t. wpływu horrorów (a bardziej może strachu) na umysł ludzki.
Grupa kontrolna oglądała jakieś obyczajówki, grupa testowa horrory. Następnie badano rejony mózgu aktywne u obu grup. Przez jakiś czas wynik był podobny, aż po jakimś czasie testów, wśród osób z grupy testowej stwierdzono podwyższoną aktywność połączeń podkorowych (bezpośrednich) z ciałem migdałowatym, odpowiedzialnym (w przypadku połączeń bezpośrednich) za "intuicyjną", "szybką" reakcję na bodziec wzrokowy czy słuchowy.
Jak znajdę linka do artykułu na Nature, to zedytuję.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Liczba postów: 63
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Jak cuda i inne rzeczy związane z religią da się mi pojąć czy też zrozumieć, tak z opętaniem nie do końca mam pewność. Tzn-myślę,że jest to jakaś choroba,do której nie doszła jeszcze medycyna,natomiast ciekawi mnie ta sprawa mimo wszystko.
Liczba postów: 26
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Mój proboszcz sam wypędził diabła od miejscowego!
A później kazał każdemu domu kupować różaniec, modlitewnik i mieć wodę święconą, bo w tamtym nie było. Niedoczekanie jego.
Przypadków opętania opisanych jest tysiące historii. Niektóre są tak realistyczne i barwne, że zwyczajnie w to nie wierzę. Faktycznie, niektóre zbudzają ciekawość ale tłumaczenie ich nieczystymi mocami.. To żadne wytłumaczenie dla mnie.
|