Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Cytat:Machefi
Cytat:lumberjack
pobiera skladki a w zamian oferuje uslugi gownianej jakosci
Uważasz że w zastanej sytuacji ekonomicznej i demograficznej ktokolwiek jest w stanie zaoferować lepsze usługi wypłacając jednocześnie dotychczas nabyte świadczenia? Słucham propozycji, bo hejtować jest najłatwiej.
Jeśli w zastanej sytuacji ekonomicznej państwo znajduje w budżecie pieniądze na nagrody i trzynastki dla urzędników, to tym bardziej powinno mieć kasę na lepsze usługi.
Cytat:Cytat:oszustem jest panstwo bezprawnie podwyzszajce wiek emerytalny.
Bezprawnie? Co na to Trybunał Konstytucyjny?
A co mnie to? Trybunał to przecież jeden z elementów państwa i zaklepie wszystko co będzie pasowało państwu. Łatwo być sędzią we własnej sprawie. Lepiej zapytaj "co na to społeczeństwo?". Co na to ludzie, którzy uczciwie pracują a tu nagle się dowiadują, że umowa jaką mieli z państwem została jednostronnie zmieniona na ich niekorzyść.
Cytat:Musisz jednak mieć świadomość, że skoro środki mają być dziedziczone jak wygląda drugi koniec kija. Otóż po przekroczeniu spodziewanego okresu życia przestanie być wypłacane świadczenie. Dziś to 13 lat +67 wiek przejścia na emeryturę. Czyli 80 latkowie i starsi niech żrą trawę, żebyś był zadowolony. W tej chwili ci starsi mają wypłacane pieniądze, bo ktoś inny nie przeżył tych 13 lat na emeryturze. Powtórzę, 13 lat to obecnie średni czas życia na emeryturze w Polsce.
Chyba o kobiety ci chodzi. Przeciętny Polak żyje 71 lat czyli 4 lata na emeryturze. A pieniądze idą w pizdu do państwa zamiast do rodziny. Pieniądze, które ponoć należą do tych, którzy je sobie wypracowują.
Cytat: ktoś inny żyje dłużej na emeryturze i te pieniądze dostanie, Zmarłemu już one niepotrzebne do życia, przecież to truizm.
Ale dzieciom zmarłego też by się przydały i mają większe do nich prawo niż ktoś obcy. Jak chcesz to swoje składki komuś oddaj, ja bym wolał, żeby poszły do mojej rodziny.
Cytat: Pieniądze z których opłacana jest składka są pracownika i wykupuje za nie świadczenie, pieniądze w zusie nie są pieniędzmi pracownika. Ja tu nic nowego nie twierdzę, relacjonuję stan prawny.
Machefi cztery dni temu:
Cytat:Moja matematyka jest taka, że ze stawki brutto są opłacane różne świadczenia, które i tak musiałbym opłacić gdybym dostał całą kwotę brutto do ręki. To tak jak z dobrowolnym ubezpieczeniem na życie, czy dodatkowym wypadkowym. Zawiera się odpowiednią umowę, a pracodawca w moim imieniu potrąca to z pensji, ja tych pieniędzy nie widzę na oczy, co nie oznacza, że nie są one moje. Jedyna różnica, że to jest umowa dobrowolna, a ZUS, NFZ i PIT wynika z mocy prawa.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
26.07.2015, 15:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.07.2015, 15:15 przez Machefi.)
Liczba postów: 3,414
Liczba wątków: 5
Reputacja:
75
Wyznanie: żadne
lumberjack napisał(a): Jeśli w zastanej sytuacji ekonomicznej państwo znajduje w budżecie pieniądze na nagrody i trzynastki dla urzędników, to tym bardziej powinno mieć kasę na lepsze usługi. Zgoda. Czy kiedykolwiek pisałem, że jestem temu przeciwny zwalczaniu urzędniczych przywilejów.
Cytat:Cytat:Bezprawnie? Co na to Trybunał Konstytucyjny?
A co mnie to?
Rozumiem, chciałeś napisać niesprawiedliwie, a nie bezprawnie, tylko coś Ci się pozajączkowało.
Nie będę się znęcał.
Cytat:Chyba o kobiety ci chodzi. Przeciętny Polak żyje 71 lat czyli 4 lata na emeryturze. A pieniądze idą w pizdu do państwa zamiast do rodziny. Pieniądze, które ponoć należą do tych, którzy je sobie wypracowują.
Nie kobiety, tylko średnią. Niepotrzebnie tylko wpisałem 67 lat, ciągle jeszcze wiek przejścia na emeryturę jest na dziś 65 lat i parę miesięcy. Kobiety żyją ponad 80, mężczyźni 75 lat. Średnio 78 lat czyli 13 lat na emeryturze, gdyby panie przechodziły na emeryturę również w wieku 65 lat. a nie 5 lat wcześniej. Czyli średnia jest nawet wyższa niż 13 lat. Dane, na które się powołujesz, to średnia z iluś lat i jest niższa ale też dziś już nieaktualna,
Cytat:Ale dzieciom zmarłego też by się przydały i mają większe do nich prawo niż ktoś obcy. Jak chcesz to swoje składki komuś oddaj, ja bym wolał, żeby poszły do mojej rodziny.
Teraz to Ty jakoś magicznie zmieniasz warunki umowy. Gdzie masz napisane, że twoja emerytura należy się twoim dzieciom? ZUS dał ci takie warunki? Środki przez wiele lat wpłacane na autocasco też należą się twoim dzieciom? Czytasz umowy?
Cytat:Pieniądze z których opłacana jest składka są pracownika i wykupuje za nie świadczenie, pieniądze w zusie nie są pieniędzmi pracownika. Ja tu nic nowego nie twierdzę, relacjonuję stan prawny.
Cytat:Machefi cztery dni temu:
Kolejny wtórny analfabeta po Rexereksie, który nie rozumie słowa pisanego.
Pieniądze, z których opłacana jest składka są moje. Po zapłaceniu przestają być moje, bo wykupiłem za nie świadczenie. Jak idziesz do sklepu i kupujesz piwo, to chcesz od ekspedientki z powrotem pieniądze, które za nie zapłaciłeś, bo nadal uważasz je za swoje? Jeśli, zamiast samemu, zakupy robi za mnie pracodawca, to nadal robi je za moje pieniądze, choć po zapłacie pieniądze te stają się własnością sklepu/ZUS, ja za to nabywam prawo do świadczenia. Nie można mieć ciastka i zjeść ciastka.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Liczba postów: 3,888
Liczba wątków: 28
Reputacja:
149
Z tego co wiem, to przecież dzieci dostają kasę od ZUSu gdy umrze jeden z ich rodziców, przynajmniej do czasu, gdy są niepełnoletnie/studiują. Więc nie rozumiem skąd to oburzenie.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Liczba postów: 12,429
Liczba wątków: 91
Reputacja:
890
Dostają jeżeli ZUS nie znajdzie sobie jednego z pierdyliarda powodów żeby tej kasy nie przyznać.
Sebastian Flak
Reputacja:
75
Co zawsze można zaskarżyć.
Prywaciarz w miejscu ZUS byłby jeszcze bardziej skąpy.
Ci to dopiero są kreatywni, bo co uszczkną to więcej dla nich.
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
Reputacja:
890
No patrz a jakby tak tą kasą mógł sobie dysponować dowolnie to nie byłoby problemów wcale. Ani z ZUSem ani z prywaciarzem.
Sebastian Flak
Reputacja:
75
Jaką kasą chciałbyś dysponować?
Liczba postów: 279
Liczba wątków: 11
Reputacja:
28
Machefi napisał(a): Jaką kasą chciałbyś dysponować?
Wiem, że to nie do mnie pytanie, ale pozwolę sobie odpowiedzieć.
Tą kasą, którą państwo pobiera z mojej pracy z tytułu wszelakich składek ubezpieczeniowych i podatku dochodowego.
"Nieszczęsna kraino, gdyby ci rodacy
Co za ciebie giną, wzięli się do pracy..."
26.07.2015, 21:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.07.2015, 21:11 przez cobras.)
Reputacja:
149
Cytat:Dostają jeżeli ZUS nie znajdzie sobie jednego z pierdyliarda powodów żeby tej kasy nie przyznać.
ZUS daje kasę rencistom i innym potrzebującym
>hurr karmienie pasożytów i cwaniaków z mojej kasy, jebani złodzieje durr
ZUS nie daje kasy potrzebującym i odrzuca podania o renty
>hurr dawajcie moją kasę chuje, jebane złodzieje durr
No liberałów nie zadowolisz xD
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
26.07.2015, 21:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.07.2015, 21:35 przez Mar.)
Reputacja:
28
cobras napisał(a): Cytat:Dostają jeżeli ZUS nie znajdzie sobie jednego z pierdyliarda powodów żeby tej kasy nie przyznać.
ZUS daje kasę rencistom i innym potrzebującym
>hurr karmienie pasożytów i cwaniaków z mojej kasy, jebani złodzieje durr
ZUS nie daje kasy potrzebującym i odrzuca podania o renty
>hurr dawajcie moją kasę chuje, jebane złodzieje durr
No liberałów nie zadowolisz 
Elokwencja jest miarą oczytania.
Pisanie poprawną polszczyzną miarą znajomości ortografii
Używanie wulgaryzmów zapewne miarą kultury osobistej.
Jesteś w stanie przytoczyć jakiś cytat, gdzie ktoś z nas opowiadających się za zmniejszeniem opodatkowania pracy wypowiadał się w ten sposób o wymienionych przez ciebie grupach społecznych?
Bo jeśli nie, to nazywając osoby należące do tych grup, w taki sposób i tymi słowami jakich używasz, sam strzelasz sobie w stopę.
Reputacja:
75
No to taki przykład. Synowi moich sąsiadów urodziło się dziecko rodzina szczęśliwa, jednak okazało się młody ojciec (około 30 lat) jest chory na białaczkę. W ciągu kilku miesięcy zmarł. Jak myślisz ile tej kasy uzbiera dla maluszka i czy byłoby jej dużo więcej jakby ZUS-u nie opłacał i czy starczyłoby jej do pełnoletności dla dziecka?
Ciągle mieszacie ubezpieczenie z lokatą kapitałową, nie zauważacie że ZUS wypłaca różne świadczenia, nie tylko emeryturę, więc wychodzi wam, że jakoby był mniej efektywny niż firmy wyspecjalizowane w emeryturach kapitałowych. Do OFE nawet nie ma co ZUS porównywać. OFE jeszcze nie mają kosztów związanych z wypłatami świadczeń. OFE mają fizycznie pieniądze które maja za zadanie pomnażać podczas gdy ZUS nie ma pieniędzy, składki od jednych służą wypłacie świadczeń drugim. Rozwiązanie ZUS oznacza skazanie dzisiejszych emerytów na śmierć głodową, nawet jeśli uparcie nie chcecie tego przyjąć do wiadomości. W ogóle jak czytam czasem narcystycznych egoistów, którzy tylko swoje widzą, a reszta niech zdycha. To chętnie bym ich wysłał na bezludną wyspę, społeczeństwo nie jest im ponoć do niczego potrzebne, więc niech sobie tam radzą sami, a i społeczeństwu też takie gnidy nie są potrzebne.
26.07.2015, 22:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.07.2015, 22:18 przez Mar.)
Reputacja:
28
Machefi napisał(a): Rozwiązanie ZUS oznacza skazanie dzisiejszych emerytów na śmierć głodową, nawet jeśli uparcie nie chcecie tego przyjąć do wiadomości. W ogóle jak czytam czasem narcystycznych egoistów, którzy tylko swoje widzą, a reszta niech zdycha. To chętnie bym ich wysłał na bezludną wyspę, społeczeństwo nie jest im ponoć do niczego potrzebne, więc niech sobie tam radzą sami, a i społeczeństwu też takie gnidy nie są potrzebne.
Przeistaczasz się w cobrasa?
Chyba emocje biorą górę nad rozumem. Następnym razem najpierw weź łyknij neospasminę lub wypij szklankę zimnej wody, a potem siądź do pisania.
Przytocz chociaż jeden cytat (nie twoje interpretacje) gdzie ktoś nazwijmy to z "liberalnego stronnictwa" tego forum, wypowiadał się aby zostawić w cholerę biednych, potrzebujących, emerytów ect. (nie liczy się pilaster i exceter, jeśli można ich w ogóle zaliczyć do tej grupy)
Państwo powinno, ba, to jego obowiązek wypłacać emerytury czy pomagać tym, którzy z jakichś przyczyn sobie w życiu nie radzą.
Ale środki na finansowanie tych świadczeń mogą pochodzić z innych podatków, niż podatki nałożone na pracę.
26.07.2015, 22:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.07.2015, 22:23 przez DziadBorowy.)
Liczba postów: 10,996
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
Machefi napisał(a): No to taki przykład. Synowi moich sąsiadów urodziło się dziecko rodzina szczęśliwa, jednak okazało się młody ojciec (około 30 lat) jest chory na białaczkę. W ciągu kilku miesięcy zmarł. Jak myślisz ile tej kasy uzbiera dla maluszka i czy byłoby jej dużo więcej jakby ZUS-u nie opłacał i czy starczyłoby jej do pełnoletności dla dziecka?
A to nie jest przypadkiem finansowane ze składki rentowej a nie tej emerytalnej? Te dwie składki mogą teoretycznie należeć do dwóch zupełnie innych systemów ubezpieczeniowych.
Cytat:Rozwiązanie ZUS oznacza skazanie dzisiejszych emerytów na śmierć głodową, nawet jeśli uparcie nie chcecie tego przyjąć do wiadomości. W ogóle jak czytam czasem narcystycznych egoistów, którzy tylko swoje widzą, a reszta niech zdycha. To chętnie bym ich wysłał na bezludną wyspę, społeczeństwo nie jest im ponoć do niczego potrzebne, więc niech sobie tam radzą sami, a i społeczeństwu też takie gnidy nie są potrzebne.
Nawet Korwin zaznaczał, że ewentualna likwidacja ZUS musi być przeprowadzona w taki sposób, że państwo wywiązuje się ze swoich zobowiązań wobec obecnych emerytów i tych, którzy ZUS płacili (i tu jest sedno problemu: skąd wziąć na to kasę). Ale zawsze można sobie histeryzować o emerytach umierających z głodu i pojechać tym, którzy mają inne zdanie od egoistów i gnid. Dość to niesmaczne jest.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Reputacja:
890
Machefi napisał(a): Rozwiązanie ZUS oznacza skazanie dzisiejszych emerytów na śmierć głodową, nawet jeśli uparcie nie chcecie tego przyjąć do wiadomości.
Wy, znaczy kto? Bo tak się składa że taki ja np. nie postuluje nagłej zmiany systemu emerytalnego.
Cytat:W ogóle jak czytam czasem narcystycznych egoistów, którzy tylko swoje widzą, a reszta niech zdycha.
No ja jak takich czytam to się we mnie gotuje. Zawsze taki myśli tylko o sobie a żeby go kto przypadkiem o samolubstwo nie posądził to zamiast ja mówi my. Wszystko dla dobra kogoś innego przede wszystkim a na końcu, skromnie, dla niego kapeczke albo i nie. Nie jest przecież egoistą, pozwala przecież żyć innym dla innych, broń borze nie dla niego. Tylko dziwnym przypadkiem ciągnie dla siebie ile może a o tych bidnych i bidniejszych innych przy korzystaniu nawet nie wspomni i dla nich się niczego nie zrzecze. Niech se chuje radzą same...
Cytat:To chętnie bym ich wysłał na bezludną wyspę,
A ja wysoko w góry. Balonami, bez możliwości zejścia i to całymi grupami. Podejrzewam że wtedy nie tylko poszerzyły by im się horyzonty ale też zauwazyliby że współpracować można bez pośredników i to o wiele wydajniej.
Cytat:społeczeństwo nie jest im ponoć do niczego potrzebne,
No nie jest. Im potrzebna jest banda niewolników zapewniajaca im wygody. I nadzorca który na te wygody kasę ściągnie. Oczywiście to wszystko dla dobra społeczeństwa. Samo społeczeństwo przecież nie wpadło nigdy na pomysł tworzenia samopomocy, stowarzyszeń czy bractw.
Cytat: więc niech sobie tam radzą sami, a i społeczeństwu też takie gnidy nie są potrzebne.
Ale jak sami? Toż bez ubóstwianego, zapewniającego anonimowość przy odbieraniu działki, bezcielesnego i nie zmuszajacego do bezpośredniej interakcji ze społeczeństwem,podtykajcego wszystko pod nos pośrednika wyzdychają z głodu.
Sebastian Flak
Liczba postów: 14,823
Liczba wątków: 101
Reputacja:
333
Machefi napisał(a): A tych zwiększonych wpływów nie będzie kiedy ludzie dostaną dotacje?
Będą, będą, ale to nie ja gwałcę słownik, tylko Ty.
Machefi napisał(a): Zajmij się swoją uczciwością intelektualną, bo podajesz argumenty równie dobre dla obu rozwiązań, tak jakby były argumentem wyłącznie za twoim rozwiązaniem.
Patrz wyżej - ja nie gwałcę słownika.
Ale to ciekawe, że tak się wkurzyłeś, że nie zauważyłeś ogromniastego błędu w mojej wypowiedzi, który specjalnie dla Ciebie tam wrzuciłem i pociągnąłeś go jeszcze dalej uznając to za argument obosieczny.
No chyba, że zauważyłeś i zauważyłeś też to co ów błąd unaocznia i po prostu jest Ci nie w kram zwracać na to uwagę...
Machefi napisał(a): I ty śmiesz mnie pouczać o uczciwości intelektualnej?
Owszem. Jak nie mam dokładnych liczb ani sensownych szacunków to nie biorę ich z powietrza, tylko po prostu stwierdzam, że jak się nie wydaje nic to zawsze wydało się mniej niż wydając jakąkolwiek kwotę. Daję Ci też uczciwą szansę, żebyś w końcu ujawnił w czym naprawdę widzisz problem w kwestii "kwota wolna vs dopłaty".
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
31.07.2015, 21:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.07.2015, 22:03 przez Baptiste.)
Liczba postów: 12,315
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
Ion napisał(a): Więc nie pierdziel mi uniwersyteckich farmazonów o niskich kosztach pracy, bo jak nigdy nie zarządzałeś, choćby własnym kiblem, to nie będziesz wiedział, co od czego zależy.
Jak chcesz wiedzieć, kto ma rację, to stwórz biznes od postaw bez jakiekolwiek wsparcia z zewnątrz, zastaw wszystko co posiadasz, narób sobie długów i haruj jak wół przez 2 lata bez urlopu, bez pensji, bez chorobowego. I jak potem osiągniesz sukces - wtedy dopiero będziesz miał jakiekolwiek prawo mnie krytykować za podejście do biznesu.
A jak Ci dobrze na posadce, to nie mądrz się w sprawach, o których masz mgliste lub zerowe pojęcie
Tak lon zwracał się do tutejszego użytkownika o nicku Machefi, próbując dezauwuować wszelakie uwagi ze względu na to iż ktoś nie jest na własnej działalności.
No to niech coś podobnego powie mu człowiek, który napewno zarządza dużą ilością kibli:
http://www.biztok.pl/wywiady/krzanowski-...aci_a20604
Oczywiście facet wypowiada się ze swojego punktu widzenia. Człowieka, który osiągnął sukces, który jest dobry w tym co robi i zajmuje się tym na 100% (czyli przeciwieństwo lona).
Ale czy jest on jedynym człowiekiem w Polsce, który osiągnął sukces i którego nie trapią problemy lona? Zdecydowanie nie, a jednak w tej pierwszej grupie także nie brakuje zatrudniających na śmieciówkach czy uciekających z podatkami za granicę. Szczególnie z naciskiem na to drugie gdyż to jest akurat działanie charakterystyczne dla dużych podmiotów, małe nie mają ku temu możliwości. I na tle takich ludzi stanowi on napewno pewien wzór.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Liczba postów: 40
Liczba wątków: 2
Reputacja:
9
Baptiste, chyba nie umiesz czytać... Gdzie napisałem, że nie osiągnąłem sukcesu? Póki co, odpukać, radzimy sobie coraz lepiej, więc ostatnio daliśmy podwyżkę pracownikowi. Nie wiem, skąd te wypowiedzi, że wylewam żale, bo mi nie wyszło...
A jak chcesz posłuchać opinii innych, to proszę:
http://www.wykop.pl/ramka/2370666/zalozy...lska-byla/
02.08.2015, 13:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.08.2015, 13:08 przez lumberjack.)
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
cobras napisał(a): Z tego co wiem, to przecież dzieci dostają kasę od ZUSu gdy umrze jeden z ich rodziców, przynajmniej do czasu, gdy są niepełnoletnie/studiują. Więc nie rozumiem skąd to oburzenie.
http://wyborcza.pl/1,97654,16246005,Czy_...czyc_.html
Cytat:Kowalski całe życie ciężko pracował i odkładał składki, ale zmarł przed przejściem na emeryturę. Czy do jego składek ma prawo rodzina?
Jeżeli ktoś od początku odkładał składki tylko do ZUS (I filar), to jego pieniądze nie podlegają dziedziczeniu. Nie przejmie ich małżonek ani dzieci.
Cały tekst: http://wyborcza.pl/1,97654,16246005,Czy_skladki_emerytalne_mozna_dziedziczyc_.html#ixzz3hgneOoHF
Dalej w tekście jest, że pieniądze z OFE można dziedziczyć, ale jak już nas historia nauczyła, na OFE nie można polegać, bo państwo sobie stamtąd podbiera kaskę. Na państwie, na ZUSie i na OFE nie można i nie wolno polegać.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Reputacja:
149
Ale rentę i tak dostają, co z tego, że to nazywa się renta, a nie emerytura. Stąd też ta wielka popularność tych wszystkich szkół policealnych, gdzie ludzie chodzą, żeby dalej kasę po rodzicach dostawać.
Liczba postów: 10,996
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
cobras napisał(a): Ale rentę i tak dostają, co z tego, że to nazywa się renta, a nie emerytura. Stąd też ta wielka popularność tych wszystkich szkół policealnych, gdzie ludzie chodzą, żeby dalej kasę po rodzicach dostawać.
Składka rentowa to składka rentowa a składka emerytalna to składka emerytalna.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
|